[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
problema cu decor lemn / moss  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
MishuM
Member
[Avatar]

IP:

Buna ziua tuturor,

va supun atentiei o problema pe care o am cu moss-ul din acvariu. Asadar, am niste moss (Christmass, Phoenix si Flame) atasat pe decor lemn luat din Hornbach (Desert wood - decor bogat ramficat). Din pacate datorita dimensiunilor nu am reusit sa fierb acest decor, l-am tinut 3 zile in apa cat mai fierbinte si lasat peste noapte in ea. In urma cu doua saptamani am observat ceva albicios (un alb sidefiu), initial am suspectat ca sunt secretii ale lemnului datorate tratamentului incomplet al acestuia (de altfel, in momentul de fata sunt nevoit sa tin capacul deschis, in caz contrat apare un miros intepator....deci nu este exclus sa fie si acesta un factor). Totusi, de cateva zile, aceste "secretii" sunt localizate doar la nivelul moss-ului, asadar m-am gandit sa nu fie vorba de ceva alge / mucegai .

S-a mai confruntat cineva cu acest aspect? care ar fi solutia?

Multumesc anticipat tuturor.

Am uitat sa precizez - mai am in acvariu niste Microsorium si Valissneria care nu au aceasta problema..........sa fie deci lemnul?

This message was edited 1 time. Last update was at 31/01/2013 18:01:48

Non scholae, sed vitae discimus
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

Da, este un mucus care poate aparea pe buturugile proaspat introduse in acvariu si nepregatite cum trebuie. Acest mucus este consumat in general de melci, creveti, ancistrusi, sau poate disparea de la sine dupa o perioada de cateva saptamani. In neregula mi se pare mai mult mirosul. Ala imi pute a cianobacterie.

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
MishuM
Member
[Avatar]

IP:

am scos unul dintre decoruri si l-am inspectat, sunt aproape 100% sigur ca mirosul este de-acolo. Parametrii apei sunt OK (conform unor teste JBL 6 in 1......bine, ceva orientativ).

Acum, in privinta mucusului, nu prea vad melcii ca se-nghesuie sa-l manance (am 10 pomacea), probabil ca aceasta specie de lemn este mai......kinky

Daca ma hotarasc sa scot lemnul pentru o noua incercare de prelucrare, rezista moss-ul cca 1 saptamana asa.....in aer (adica liber in apa......)

alber
Moderator
[Avatar]

IP:

Rezista mosul fara probleme.
Nu mai stiu ce mai vand astia prin Hornbach, dar intr-un timp aveau niste buturugi pentru terarii, care cica nu ar fi fost bune pentru acvarii. Mai intereseaza-te, sa nu ai tocmai din aia.

[Email] [Yahoo!]
MishuM
Member
[Avatar]

IP:

lemnul a fost luat drept decor pentru acvarii, din putina germana pe care o stiu asa scria pe eticheta atasata.

acum, o sa ma intorc la vechea problema - nu am recipient atat de mare ca sa fierb lemnul. Asadar, m-am gandit sa-l bag in cada si sa pun apa calda/fierbinte peste el, sa-l las asa peste noapte/zi si sa repet figura aproximativ 3 zile (mai mult....cred ca mi le face sotia guler ). Poate fi de-ajuns? sau trebuie mai mult.............

sa pun oare si sare in apa?

This message was edited 1 time. Last update was at 31/01/2013 18:28:48

Black
Member
[Avatar]

IP:

Sigur ca rezista ! De asta imi si place moss-ul ,scapi greu de el Anul trecut l-am tinut intr-un bidon de 5 litri 3 luni de zile,mai faceam schimburi de apa,se mai inverzea bidonul de alge ( avea lumina naturala de la o fereastra) si il mai stergeam,a indurat si temperaturi de 7-8 grade.Cei drept nu s-a dezvoltat dar s-a mentinut cat de cat astfel incat la plantarea in acvariu si-a dat drumul rapid.
Poti curata linistit lemnul !

http://www.youtube.com/watch?v=3pfTFevnEMU
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24485.page
[WWW]
MishuM
Member
[Avatar]

IP:

am scos lemnul si l-am pus in cada cu apa fierbinte. Intr-adevar, problema era lemnul, dat fiind faptul ca acum nu se mai simte mirosul atat de pregnant.

oare daca oxigenez apa ar fi un beneficiu ca sa dispara complet si repede mirosul?

alber
Moderator
[Avatar]

IP:

Mai bine un schimb de apa. Prin oxigenare nu cred ca se elimina ce s-a dizolvat acolo.

[Email] [Yahoo!]
Severus
Senior member
[Avatar]

IP:

Cred ca ar fi bine sa adaugi carbune activ in filtru si sa-l tii cateva zile (eventual dupa ce schimbi o parte din apa).

This message was edited 1 time. Last update was at 01/02/2013 08:58:15

Festina lente !
MishuM
Member
[Avatar]

IP:

multumesc tuturor pentru sfaturi, o sa revin cu noutati pe masura ce ele apar.

MishuM
Member
[Avatar]

IP:

azi am golit aproximativ 2/3 din apa din acvariu (80 litri) si ma pregatesc sa-l umplu cu cca 50 litri astazi si eventual luni restul (ma gandesc sa nu fortez nota si sa-l deciclez )

cat priveste lemnul, asa cum am spus l-am pus in cada cu apa calda si l-am lasat peste noapte. Ce am observat este ca apa are o tenta maronie, de asemenea pe pereti s-a depus o...mazga maronie, deci...sa-mi fie invatare de minte . O sa repet figura si-n seara asta si inca vreo trei-patru zile si vad daca se imbunatateste situatia cu ele. Ideea e ca mi-ar parea rau sa le arunc, im plac foarte mult cum dau in acvariu

Cosmin
Senior member
[Avatar]

IP:

Lemnul ala sigur nu e in regula.Are zeci de mii de substante in el.Eu unul am luat cea mai jegoasa buturuga gasita in drum,am curatat-o,am fiert-o de vreo 2 ori,am lasat-o in apa sa elimine taninul si nu am probleme cu ea.

Daca mananci un ban,iti creste valoarea.

42 L

Biotop America de Sud
[WWW]
narcis
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Poti pune apa linistit, nu deciclezi nimic. Iar lemnul acela daca iti place asa de mult, du-l la cineva la curte si-l fierbi intr-un butoi mare de metal. Taninul nu se elimina peste noapte, depinde de esenta lemnului, poate dura si un an.
[ICQ]
MishuM
Member
[Avatar]

IP:

@Cosmin - asta e problema la mine, ca nu pot sa o fierb . Cred ca in principiu nu prea conteaza ce fel de lemn este, odata fiert problema se rezolva/amelioreaza vizibil.

@Narcis - multumesc de raspuns, daca nu e problema cu deciclarea o sa-i dau bice si-l umplu. In privinta fiertului....sa vad ce pot face

bsilviu2000
Member
[Avatar]

IP:

Probleme cu petele albe ca de mucegai am avut si eu, tot pe o radacina luata din Hornbach. Radacina am fiert-o de cateva ori, intoecand-o pe toate partile, deoarece nu avea loc in oala

De pete am scapat repede si simplu: doi pomacea mari, care l-au "halit" in cateva zile, dupa care nici ca a mai aparut. In schimb, apa are aproape in permanenta o usoara tenta galbuie. Ma gandesc ca ar putea fi tanini eliberati de radacina (tinand cont ca nu am fiert-o decat cateva ore); sau poate tenta galbuie este date de cele doua neoane Osram (830 si 835).

Dar ca sa nu deviemde la subiect, "mucegaiul" l-am rezolvat cu pomacea. De partea cu mirosul nu m-am lovit - din fericire-

Ape limpezi!

Amenajare acvariu 190 L - Jurnal - http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/22413.page
[Email]
MishuM
Member
[Avatar]

IP:

Mda, probabil ai fost mai norocos. Eu am in acvariu 10 Pomacea dar nu prea s-au indemnat la mucegaiul respectiv....oricum, le-am mai taiat cat sa incapa intr-o galeata (din pacate singura solutie disponibila) si acum sunt in tratament

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: