[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
mai multe intrebari, va rog cititi pana jos...  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
Fiona
Junior member

IP:

nu inteleg cum pot sa-mi dau seama daca un neon are lumina alba sau galbena... e vreun cod scris pe el? ca mie sincer toate imi par la fel. si care lumina e mai buna pt un acvariu plantat cu plante easy? ca am citit atatea, de nu mai stiu ce sa iau de bun si ce nu...

This message was edited 1 time. Last update was at 24/09/2012 22:50:16

BGD46
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Exista scris pe neon "codul de culoare".
"Precizari asupra temperaturii de culoare
- albul perfect = 5500K (pentru fizicieni, fotografi si ochiul uman, deoarece cantitatea de energie este aceeasi pentru toate lungimile de unda);
- lumina soarelui la pranz = 6000K-6500K;
- lumina diminetii si dupa-amiezii = 5000K-5500K;
- lumina rasaritului si apusului soarelui = 2000K-3000K;
- lumina pe timp noros poate ajunge si la 10500K."
Pe neon poti sa gasesti scris 865, 830, 840....etc
Ca exemplu, 865 are 6500 K.
Indicat este ca iluminarea unui acvariu plantat sa se faca cu cit mai multe tuburi, cu spectre de culoare diferite, predominante fiind spectrele rosu si albastru. Un spectru mai mic de 5500K va avea o culoare galbena sau rosie (cald), un spectru mai mare de 5500K va avea o culoarea albastra (rece).
Este indicat, ca la un acvariu de apa dulce sa nu se depaseasca limita de 10000K. Marcile acvaristice nu recomanda utilizarea tuburilor ce contin o mare parte de albastru de sine statatoare, deoarece favorizeaza algele.

This message was edited 1 time. Last update was at 20/09/2012 09:27:38

scificuss
Senior member
[Avatar]

IP:

Pentru identificare usoara mai adaug, in acel cod ( de ex 865 ) sunt "codati" doi indici. Prima cifra reprezinta indicele de redare al culorii fata de cel de referinta al soarelui, iar ultimele doua, o parte din temperatura de culoare. Mai pe scurt 865 - 8 si 65. 8 reprezinta 80% si peste , poate sa fie si 9 ( peste 90% ) sau 7. Depinde mult si de producator si evident de calitatea tubului sau de domeniul de utilizare. 65 indica cei 6500K. Pentru un randamanet bun sunt de preferat cele cu 9 ca prima cifra din cod. Pentru bazinele plantate se foloseste lumina cu temperatura de culoare intre 4000k si 8000k sau combinatii ale acestora in cazurile in care se doreste o "precizie" mai mare in radiatia luminoasa oferita plantelor. Pentru bazinele doar cu pesti se pot folosi aproape orice tip de tub, evident alegerile sunt facute ca rezultatul final sa incante ochiului acvaristului.

This message was edited 1 time. Last update was at 20/09/2012 12:13:24

Multe din tainele acvaristicii le gasiti AICI.
[Yahoo!]
Fiona
Junior member

IP:

sunteti fenomenali, oameni buni!
ma asteptam sa primesc raspunsuri care sa ma ajute sa inteleg cum stau lucrurile, dar voi m-ati intrecut asteptarile. mi-ati explicat asa simplu, clar si cu rabdare ceea ce am citit eu in vreo 2 seri la rand si nu reuseam sa pricep...
JOS PALARIA! si multumesc frumos pt ajutor!
daniel12
Senior member
[Avatar]

IP:

De precizat ca spectrul radiatiei luminoase indica si energia ei, astfel incat un anumit spectru penetreaza mai putin coloana de apa decat celalalt. Ca si idee, radiatia care se apropie de infrarosu este mai putin eficienta in a ajunge la plantele apropiate de substrat.

Exemplu: Un tub de 18W cu spectrul temperaturii de culoare 4000K va oferi mai putina radiatie utila fotosintezei plantelor mici sau gazon decat un tub de aceeasi putere cu spectrul temperaturii de culoare 6.500K

Ca sa intelegi utilitatea acestei informatii despre temperatura de culoare, plantele folosesc in fotosinteza lumina de la capetele spectrului vizibil (rosie si albastra) lumina nefolosita este reflectata de clorofila astfel dand plantelor culoare verde perceputa de ochiul nostru.
Fiona
Junior member

IP:

as vrea sa mai intreb ceva: pentru un acvariu (viitor) de aprox 100 l net, ce debit trebuie sa aiba filtrul? 600-700 l/h e ok? sau mai mult?
si inca ceva: voi avea capac handmade, dar nu stiu exact ce este necesar pt partea electrica. de acest lucru se va ocupa un unchi, dar pana sa vina el, as vrea sa stiu ce trebuie sa cumpar. adica de ce e nevoie ca sa ajung de la neoane la priza.
stefanp
Moderator

IP:

Un filtru cu debitul de 700 l/h ar trebui sa fie ok. Extern ar fi cel mai bun.

Pt instalatia electrica: stecher, cablu, buton on/off, droser (electronic de preferinta), socluri (hidroizolate de preferinta), neon/neoane. Pentru un acvariu de 100 litri net ar fi ok o instalatie cu 4 neoane de 24W. Droser, socluri, neoane gasesti pe marbotrade.bizoo.ro

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
Fiona
Junior member

IP:

si e de ajuns un singur droser sau trebuie cate unul pt fiecare neon din cele 4?
kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

Trebuie cate unul pentru fiecare neon. Exista si balasturi electronice (ceea ce numesti tu droser) care pot
aprinde mai multe neoane, respectiv 2 sau 4. Varianta ideala ar fi sa ai 4 balasturi de 1x in felul acesta poti
aprinde independent cele 4 neoane si cu niste prize programabile poti face un program de iluminare. Poti
folosi si doua balasturi 2 x si doua prize programabile.

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
stefanp
Moderator

IP:

Uite, ca sa-ti fie mai usor, iti dau niste link-uri:

1. Droser: http://www.marbotrade.bizoo.ro/vanzare/226389/Balast-electronic-Osram-QTP5-2-x-24-39W-220-240-T5 , merge pentru 2 neoane. Deci iti trebuie 2 din astea. Pe viitor daca maresti acvariul si implicit vor trebuie neoane mai puternice, le poti folosi si la neoane de 39W.

2. Neoane: http://www.marbotrade.bizoo.ro/vanzare/211975/Neon-FQ-24W-865-T5-Soclu-G5-HO-Cool-Daylight-Osram
Doua neoane din astea pe care le completezi cu inca 2 pentru plante (cu lumina roz, gen aquamedic plantgrow, sau de la Dragos am inteles ca cele de la giesmann sunt si mai bune, dar mai scumpe un pic).

3. Socluri: http://www.marbotrade.bizoo.ro/vanzare/418354/Soclu-G5-de-capat-pentru-neon-T5-cu-protectie-IP67
Sunt o idee mai scumpe, dar sunt hidroizolate.

This message was edited 1 time. Last update was at 22/09/2012 20:36:15

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
Fiona
Junior member

IP:

inca ceva:
pt acvariu plantat cu plante easy (si cred ca ma voi multumi doar cu easy si in urmatorul an), cati litri de substrat imi trebuie (acvariu 75L x 40l x 45h)?
si pentru aceleasi conditii, am nevoie si de CO2 si fertilizanti? si cam cata lumina? 72W e ok?

This message was edited 2 times. Last update was at 24/09/2012 22:50:55

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: