Salut!
Toti trecem prin momente mai grele, si cum zicea Iorga, se pare ca singura cale catre adevar este eroarea (sau gresala).
Daca ai citit pe aici, pe semne ai dat si de ciclul azotului si alte cele (gen nu spala nimic din ce intra in acvariu cu apa de la robinet).
De asemenea, iti trebuie niste teste pentru calitatea apei, cel mai important dupa parerea mea este cel de No3. La inceput pana inveti / si iti inveti acvariul, trebuie masurat mai des.
Exista mai multe abordari pentru a avea un acvariu stabil.
Ce functioneaza la foarte multi cu acvarii mici sunt schimburile de 50% de apa saptamanal (sa aibe aceiasi temperatura cu apa din acvariu musai altfel stresezi pestii).
Pentru pesti, este bine de asemenea sa cureti si filtrul interior. Astea interioare sunt cele mai pacatoase din pacate ... indiferent cat de mic e acvariul. Povestea e asa cu internele: buretele e foarte mic. ca suntem oameni, hranim mereu mai mult decat trebuie si buretele se va imbaxi repede. filtrare mai proasta, oxigen mai putin, bacterii mai putine. trebuie curatat des. DAR. cand vrei sa cureti, odata scos din priza si fluxul de apa oprit + zbuciumul scoaterii afara -> jumatate din mizerie cade inapoi in acvariu. BWEAK.
Asa ca ti-as recomada sa iei cel mai ieftin filtru extern. Da, merge sa tii un acvariu si fara filtrare daca ai chef sa schimbi apa la 2 zile, sau merge doar cu burete bolborositor daca aspiri tu substratul si aduni resturile, dar e munca. Cel mai usor e cu externul si se curata si mai rar (caci umbli doar la un burete pe care il speli in apa declorinata sau in apa din acvariu si il pui inapoi, e buretele care tine grosul, iar la materialele filtrante nu mai umbli).
Pentru pestiuti, orice nu depaseste 4cm ca adult, si nu mai mult de 5-6 bucati in total in tot acvariul. Asta la inceput. Si intre timp, citit, citit, citit, citit ....
Succes