[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Acvariu ....bolnav  XML
Forum Index » Boli/tratamente
Author Message
BetaElisa
Junior member

IP:

Am mai inceput odata sa scriu mesajul dar cum nu stiu cum am reusit sa nu il termin si nu stiu daca l-am trimis sau nu....iata ca mai scriu odata.

Am o problema si orice sfat imi este bine venit, asa ca va rog sa va plecati cu putina rabdare asupra mesajului meu si sa ma ajutati ....

Iata istoria:

Am din octombrie 2011 un acvariu de 30l care in acest moment contine:
filtru (cerut la magazin pe masura volumului),
un termometru care in ultima perioada indica cam 33 grade,
un incalzitor care acum nu e pus in functiune, fireste,
bec economic de 15w cu lumina galbena,
o buturuga mica cumparata tot din magazin specializat si pregatita cum am citit pe aici,
2 pietre incercate de mine cu otet,
substrat de quart (pt incepatori ..scria pe pachet),
2 tipuri de plante (o anubius si 3-4 fire de Limnophilla sessiliflora),
1 melc asasin.

Am schimbat apa saptamanal 1/3 cu aproximatie, am pregatit apa de la o saptamana la alta, si o perioada am pus si EasyBalance de la tetra caci ma ajuta sa tin si algele mai bine sub control. Mancare pentru pesti am folosit de la Tetra, niste granule pentru discusi (asa mi-au recomandat cand am luat primul peste).

Din octombrie pana ieri am avut in acvariu o xifo (care la un moment dat a devenit un xifo) si care ne-a parasit.
In acest interval de timp a avut companie alti 4 xifo (si fete si baieti dar nu toti deodata). Dar ei, sarmanii, s-au dus cel mai probabil
de suparare. Au fost in permanenta terorizati de big-xifo care nu ii lasa nici sa miste dintre frunzele plantelor, darmite sa manance.
Sau cel putin asta am crezut pana acum ca este cauza.

Si tocmai ce am luat hotararea ca big-xifo trebuie sa fie o/un siguratic, a dat semne clare de boala. Insa am realizat prea tarziu si probabil am facut prea putine.
Nu mai manca, nu mai "alerga" prin acvariu la fel de vioi si in ultimele zile avea o pozitie cocosata (daca pot spune asa la un peste).
Dupa ce am mai citit pe forum si cat am putut intelege cu cei 2 neuroni pe care ii mai am, cred ca avea paraziti interni de ceva vreme (nu am stiut pana acum ca excremente albe si filamentoase sunt un semn) si poate si externi.
Am inceput sa schimb apa la 2 zile si am dizolvat metronidazol (o pastila de 250mg seara dupa ce am stins lumina).

Acum vre-o 3-4 zile am observat pe geam si frunze si niste mici "paduchei" albi care se tot misca. Am citit ca nu sunt eu un caz unic dar nu am inteles inca daca pot fi o problema pentru pesti sau nu. Iar melcul...nu cred ca este bine nici el...doar din cand in cand isi mai schimba pozitia si asa stiu ca nu s-a dus si el.

Oricum, dupa eforturi insuficiente, pestele de care ne-am atasat s-a dus. Si in ciuda dezamagirii ca nu m-am priceput, inca nu vreau sa renunt la acvariu.

Si vin intrebarile:

1. cum sa pregatesc acvariul pentru o noua incercare? cum sa il "curat"?
As vrea sa pastrez tot ce am acolo, plante si rest insa nu cu riscul de a imbolnavi alti pesti.
Cu scap de paduchei sau ce or fi ei?

2. ce pesti sa pun intr-un acvariu de 30l si care pe deasupra apartine si unui nepriceput?

viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Salut!

Toti trecem prin momente mai grele, si cum zicea Iorga, se pare ca singura cale catre adevar este eroarea (sau gresala).

Daca ai citit pe aici, pe semne ai dat si de ciclul azotului si alte cele (gen nu spala nimic din ce intra in acvariu cu apa de la robinet).
De asemenea, iti trebuie niste teste pentru calitatea apei, cel mai important dupa parerea mea este cel de No3. La inceput pana inveti / si iti inveti acvariul, trebuie masurat mai des.

Exista mai multe abordari pentru a avea un acvariu stabil.
Ce functioneaza la foarte multi cu acvarii mici sunt schimburile de 50% de apa saptamanal (sa aibe aceiasi temperatura cu apa din acvariu musai altfel stresezi pestii).

Pentru pesti, este bine de asemenea sa cureti si filtrul interior. Astea interioare sunt cele mai pacatoase din pacate ... indiferent cat de mic e acvariul. Povestea e asa cu internele: buretele e foarte mic. ca suntem oameni, hranim mereu mai mult decat trebuie si buretele se va imbaxi repede. filtrare mai proasta, oxigen mai putin, bacterii mai putine. trebuie curatat des. DAR. cand vrei sa cureti, odata scos din priza si fluxul de apa oprit + zbuciumul scoaterii afara -> jumatate din mizerie cade inapoi in acvariu. BWEAK.

Asa ca ti-as recomada sa iei cel mai ieftin filtru extern. Da, merge sa tii un acvariu si fara filtrare daca ai chef sa schimbi apa la 2 zile, sau merge doar cu burete bolborositor daca aspiri tu substratul si aduni resturile, dar e munca. Cel mai usor e cu externul si se curata si mai rar (caci umbli doar la un burete pe care il speli in apa declorinata sau in apa din acvariu si il pui inapoi, e buretele care tine grosul, iar la materialele filtrante nu mai umbli).

Pentru pestiuti, orice nu depaseste 4cm ca adult, si nu mai mult de 5-6 bucati in total in tot acvariul. Asta la inceput. Si intre timp, citit, citit, citit, citit ....

Succes

This message was edited 1 time. Last update was at 07/08/2012 01:45:24

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
BetaElisa
Junior member

IP:

Multumesc mult de sfaturi, am sa incerc sa corectez cat mai mult din ce am facut pana acum. Am sa caut filtru extern; de curatat am curatat doar cu apa din acvariu dar nu am testat apa; am crezut ca nu e bine sa schimb 50% apa dar inteleg acum ca trebuie.
Insa nu stiu daca este necesar sa schimb substratul sau daca pot sa il pastrez pe cel de acum si cum sa curat plantele si buturuga?
Nu stiu daca e mai bine sa incep de la 0 cu ciclarea apei (dar nu stiu ce fac cu plantele) sau consider ca o continuare dar cu o grija mai mare?
Si cum scap de puricei sau ce or fi...

Deocamdata nu am schimbat nimic in acvariu doar ca in el nu mai sunt pesti.

viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

De fapt mai bine il reincepi. As vrea sa vad niste poze ca sa-mi dau seama cum e substratul - dar si fara asta, poate mai bine o iei de la zero - cureti tot cu clor, lasi la uscat 2-3 zile, pui substrat fertil + inert deasupra - pastrezi decor si ce mai ai si cauta un filtru extern mic.

Cred ca nu sunt periculosi gandaceii, n-am avut deci nu stiu despre ce e vorba - dar sigur as fi intalnit ideea pe undeva. Nici viermisorii nu sunt periculosi daca ai avea.

Ai putea incerca sa si pastrezi ceea ce ai acolo, dar atentie mai mare la calitatea apei - testul de No3 e obligatoriu (sau daca nu vrei sa te complici, mergi cu sticluta la vreun petshop cu acvarii si masoara ei).

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
BetaElisa
Junior member

IP:

Sunt surprinsa putin de ideea de a curata cu clor. Initial m-am gandit ca poate afecta mai taziu pestii, oricat as clati... Dar banuiesc ca nu degeaba ai zis, asa ca o sa pun in practica sfatul.

Poze nu am deocamdata cu ce sa fac insa am gasit referiri la ceva asemanator cu paduchei:
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17011.page#p145280
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/4625.page#p40211

Mai am doua intrebari:
- ce fac cu plantele si melcul cat timp curat acvariul, pot sa le tin in galeata pe care o folosesc la schimbul de apa?
- desi nu ma grabesc, ma gandeam ca la momentul potrivit sa pun in acvariu 5 pesti neon despre care am citit ca nu sunt foarte pretentiosi, sunt mici si am de unde sa ii cumpar caci i-am vazut pe la magazine. Dar azi mi-a incoltit in minte ideea de a pune si un betta...desi nu cred ca este cea mai buna idee..insa totusi..ce crezi?

multumesc pt tot
floroiu82
Junior member

IP:

spala bn acvariu .eu cand aveam unul de 35 il spalam chiar si cu dero de vase dar apoi sa fie clatit bn si sa lasi sa curga jet de apa in el cel outin 20 min.plantele le poti baga intr-o baie de apa cu clor in proportie de 1/9 apoi le pui sub apa rece.peti eu am tinut xifo,moli.guppy,neoni si chiar uneori gurami si scalari dar nu o sa mai ai parte de puiet in acv daca ti si scalari.aaaaa incearca sa cureti bn,bn substratul si plantele manual sub jet de apa.succes
sanduc_claudiu
Junior member

IP:

sa iti iei niste guppy , te scapa de purici, si pe langa asta sunt foarte foarte rezistenti.
[Email] [Yahoo!]

Forum Index » Boli/tratamente
Go to: