Nope. Expresia e putin supraevaluata. Acel mucus este excretat din niste glande si il ajuta pe mister melc sa alunce si implicit vascozitatea crescuta sa mentina o etansare a piciorului de diferite suprafete. In anumite cazuri produce mai mult mucus, aceste cazuri sunt cand nu ii convine ceva in apa. Cam acelasi lucru cand la biped ii intra ceva in ochi si incepi sa lacrimezi puternic. Pluc ca in general melcii ca si pestii produc tot un mucus pentru protectia exterioara si evident ca in acelesi cazuri mentionate mai sus se produce o secretie mai puternica ce se poate observa ca o masa gelatinoasa in jurul lui.
Din cate stiu, Pomacea depune la suprafata (deci iese din apa) si depunde ou cu ou si face gogoloiul :
<- filmat la mine intr-unul dintre acvarii (nu aveam camera HD atunci, scuzati calitatea).
@scificuss - habar n-aveam ca pot produce asa de mult mucus, nici nu mi-a trecut prin cap - nu i-am vazut pe ai mei asa intr-o 'aura' gelatioasa.
Am mai intalnit o opinie despre faptul ca melcul o fi fost ciupit, si ceva i se intampla: http://www.wetwebmedia.com/fwsubwebindex/fwsnailselfaqs.htm : "The snail has not been looking good since he was being harassed. Now he has a lot of white cloudy stuff all over his shell and a lot of gooey stuff coming out of him all the time. He also is very inactive. Is he dying?
<Quite possibly. Once damaged, Apple Snails are prone to dying, which is why I recommend people keep them in their own quarters, away from fish. "
Omu zise ca a vazut pe melci gelatina. Si singura sursa de gelatina este chiar acel mucus de care am zis mai devreme. Valabil si la melcii terestri, ca sa zic asa. Ca pomaceea e cam amfibiu, juma acva, juma tera.
Cand depune pomaceea scoate un pliu al mantei si prin rulare il transforma in tub, prin care depune ouale sub forma aia de cocon. Corect ce ai zis. Numai ca pomaceea nu depune mucus peste oua din diverse motive, stie el mai bine ce face acolo, ca e cu mult timp inaintea bipezilor pe pamantul asta.
PS. Legat de crestrea si inmultirea lor am avut parte din plin mai bine de 2 ani si cam stiu ce le place si ce nu. Chiar recent am aruncat 3 coconi.
This message was edited 1 time. Last update was at 22/12/2011 00:46:57