Author |
Message |
coti
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 10/11/2011 12:20:09
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
coti
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/ba9a56ce0a9bfa26e8ed9e10b2cc8f46.jpg)
IP:
|
Salutare! Am revenit pe forum recent dupa o absenta lunga. M-am prezentat acum cateva zile si de atunci am citit o gramada de articole si aici si pe alte forumuri ca sa-mi formez o imagine cat mai clara asupra asupra unor aspecte necunoscute pentru mine pana acum. Desi am avut contact cu acvaristica acum peste 30 ani ma consider incepator si inca unul veritabil. Tinta mea este sa aduc doua acvarii (un Juwel Rio 125 si unul home made de 60 L) la un stadiu cat mai bun in ce priveste conditiile de trai pentru plante dar si pentru vietuitoarele din ele. Daca voi trece testul acesta si voi constata ca pot sa urc mai sus imi voi amenaja un acvariu mult mai mare. Am uitat sa spun ca acvariul Rio se afla la birou unde lucrez cateva ore zilnic iar acvariul mic vreau sa-l aduc acasa sa se bucure copiii mei.
Situatia actuala: acvariul Rio este dotat cu accesoriile de baza cu care a fost livrat: filtrul interior si incalzitorul precum si lampa cu cele doua tuburi de 18W. In momentul de fata tuburile sunt de la Sera si au o tenta roz, pe ele scrie 4900K. Sunt cam vechi asa ca ma gandesc ca vor trebui schimbate. Acvariul e populat cu 4 scalari mici, 3 tetra negri, 2 calystus, 2 rasbora, 1 botia maricel si 2 plecostomus foarte mari care pleaca maine la muzeul apelor din Falticeni pt. ca scurma tot substratul. Vor ramane scalarii, vin maine 15 neoni rosii si 15 neoni negri plus doi SAE. O sa iau si 2 ancistrusi mititei. Plantele sunt putine: 3 cryptocorine, 2 anubias, o tufa anemica de bolbitis (cred), un echinodorus mititel si ceva valisneria. Acvariul a fost golit in luna august din cauza unei fisuri in siliconul original de la Juwel. A fost reparat dar din lipsa de timp a fost reumplut cu apa abia acum vreo 3 saptamani. A stat neplantat cateva zile, apoi am pus plante si abia peste inca o saptamana am pus si pestii. Nu s-a spalat temeinic nici filtrul nici substratul.
Acvariul home made are un capac cumparat (nu mai tin minte ce brand) si are doua tuburi de 15W (cred). Mai am un incalzitor Tetra de 100W si un filtru Eheim (interior). Acvariul este gol momentan.
Cam asta e tot ce detin. Ca fapt divers, acasa am o instalatie de purificare a apei prin osmoza inversa pt. bucatarie. Am o statie de dedurizare a apei cu rasini si sare de la Ecowater (a fost necesara cat timp am folosit apa de la fantana care avea duritatea in jur de 40 grade). Apa din doua surse: retea si fantana. Apa din fantana e dura si contine nitrati.
Ziceam mai sus ca am citit mult in ultimile zile. Cu toate astea inca nu mi-e foarte clar totul, trebuie sa revin asupra lucrurilor esentiale. Adevarul este ca multe lucruri care tin de chimie ma depasesc. Am luat o pauza cu cititul pt. ca am capul cat o banita si simt deja ca nu mai asimilez mare lucru din articole. Vreau in schimb sa ma dotez cu unele accesorii strict necesare insa fara a arunca banii pe geam asa ca m-am gandit sa cer un sfat aici pe forum. M-am gandit la setul complet de teste de la JBL plus testul de CO2, doua tuburi Osram 965 si reflectoarele aferente de la Juwel apoi, incerc sa incropesc o instalatie co2. Pt. instalatia co2 am gasit pe ebay butelii de 2kg in jur de 40-45 euro cu verificare valabila 10 ani. Am gasit si seturi (no name cred) complete cu butelie CO2 de 2kg preturile variind de pe la 130 pana pe la 160 euro.
Intrebari:
- sa iau tot setul de teste JBL sau sa iau pe rand testele separat incepand cu strictul necesar? E ok JBL sau recomandati alta marca?
- cele doua tuburi Osram 965 vor fi insuficiente cand acvariul va fi bine plantat. Ma gandesc pe viitor la un capac home made cu 3-4 tuburi T5 de 24W. E ok?
- ce recomandati pt. co2 avand in vedere ca nu vreau sa ma complic cu bombe. Am inteles ca buteliile de co2 mai mici de 2 kg nu prea sunt agreate de cei care incarca cu co2 iar butelii mai mari nu vreau eu pt. ca nu prea am pe unde sa le ascund sa nu se vada. Sa iau componentele separat sau un set co2 complet si butelia separat?
Toate astea sunt deocamdata pt. acvariul Rio 125 in care trebuie sa mai plantez la greu insa si aici am o intrebare: ce plante fara pretentii mari la co2 ar merge pe langa ce am eu pana aduc acvariul in parametri pt. ca apoi sa trec la plante mai deosebite?
Si inca o intrebare: credeti ca e necesar sa inlocuiesc substratul actual format din pietris cu unul fertil sau e ok daca introduc in substrat sau apa fertilizanti ?
Orice alte indrumari sau comentarii (la obiect) sunt binevenite. Multumesc!
This message was edited 1 time. Last update was at 10/11/2011 12:23:55
|
A smile can change a day, a friend can change a life... |
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 10/11/2011 12:46:00
|
Porcu
Faraonu'
![[Avatar]](/forum/images/avatar/506111854018ad6fd51f0.jpg)
IP:
|
coti wrote:tuburile sunt de la Sera si au o tenta roz, pe ele scrie 4900K. Sunt cam vechi asa ca ma gandesc ca vor trebui schimbate.
Cit de vechi? Daca vrei lumina performanta e bine sa nu fie foarte vechi .......
coti wrote:- cele doua tuburi Osram 965 vor fi insuficiente cand acvariul va fi bine plantat. Ma gandesc pe viitor la un capac home made cu 3-4 tuburi T5 de 24W. E ok?
Cred ca 2x18 W 965 e putin. 3x24 W T5 ar fi bine  .
coti wrote:- ce recomandati pt. co2 avand in vedere ca nu vreau sa ma complic cu bombe.
Butelie, regulator de presiune - obligatoriu. Electrovalva ar fi foarte binevenita.
pH-controlleru' ar fi foarte bun daca-ti permiti.
coti wrote:Toate astea sunt deocamdata pt. acvariul Rio 125 in care trebuie sa mai plantez la greu insa si aici am o intrebare: ce plante fara pretentii mari la co2 ar merge pe langa ce am eu pana aduc acvariul in parametri pt. ca apoi sa trec la plante mai deosebite?
Clasicele Anubias, Microsorum, Bolbitis, Limnophilla sessiliflora, Hygrophila, Echinodorus, Barclaya, Valisneria, muschi .......
coti wrote:credeti ca e necesar sa inlocuiesc substratul actual format din pietris cu unul fertil sau e ok daca introduc in substrat sau apa fertilizanti ?
Eu zic sa schimbi substratu'  .
|
Poze: ... Poze cu plante |
|
 |
kirucd
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 10/11/2011 12:57:56
|
kirucd
DIY Master
IP:
|
Servus si bine ai revenit.
In primul rand, inainte de toate, nu mai aduce alti pesti in acvariu. Cu inca 30 de neoni si 2 SAE o sa faci o ciorba minunata
Acvariul de 125 litri nu este foarte potrivit pentru scalari, iar scalarii sint niste pesti destul de greu de crescut. Eu iti sugerez
pentru moment sa nu mai iei nici un peste pentru ca daca ma intrebi pe mine ar trebui sa aduci niste modificari. Daca iti
doresti un bazin plantat in primul rand ar trebui sa folosesti un substrat fertil, si aici ai 2 variante: substrat fertil peste care
pui pietris granulatie 2-3mm (cel pe care il ai deja sau altul la alegere) sau substrat fertil care arata ca si pietrisul si peste
care nu mai pui nimic. A doua varianta este mai simpla si mai comoda dar si mult mai scumpa, ramane sa stabilesti tu ce
iti permiti.
Instalatia de CO2 este foarte bine daca o iei, conteaza mai putin de unde si cum, cauta si la sectiunea vanzari ate gasesti ceva.
Ideal ar fi ca la un moment dat sa achizitionezi si un controller de pH care iti va automatiza aditia de CO2.
Testele, daca iti permiti sa iei kitul complet, cel la picatura de la JBL este ok.
Lumina la acvariul de 125 ar fi ok 4x24 w, dar e bine sa le poti aprinde separate, unul cate unul.
La fel de important pentru acvariul de 125 este filtrarea. Eu ti-as recomanda sa cauti un fitru extern, mai ales daca vrei sa ai
mai multi pesti ai nevoie de o apa de calitate.
Dupa ce iti iei testele e bine sa vezi ce fel de apa ai, daca apa din fantana are nitrati eu zic sa nu o folosesti.
Apoi nu stiu daca ai citit despre ciclul azotului si ciclarea acvariului.
O zi buna,
Dragos
|
Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page |
|
 |
cirotariu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 10/11/2011 15:10:31
|
cirotariu
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/fb642b781020b2aaeb1a7cee29acc915.jpg)
IP:
|
Salut si bine "ti-ai" revenit inapoi inspre ale pestilor  Butelii de codoi de doi litri gasesti daca ai rabdare pe forum, la "vanzari", mereu apare cate una la vanzare, sau in alte locuri. Instalatie de codoi arunca un ochi aici, poate iti place raportul calitate/pret
http://www.ebay.co.uk/itm/Aquarium-Dual-Gauge-CO2-Regulator-Solenoid-Magnetic-Val-/370393120693?pt=UK_Pet_Supplies_Fish&hash=item563d267fb5, daca nu, tot asa, pe forum sau prin magazine de specialitate.
Cu neoanele, daca o sa vrei plante, iti vor trebui macar 4x18 osram, ca sa ai un 72 de w la un 100 de litri net. Deci un capac home-made cu patru neoane ar fi cel mai indicat, daca ai unde si cum sa il faci. Bafta.
|
Citius, altius, fortius... acvarius |
|
 |
coti
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 10/11/2011 23:18:10
|
coti
Junior member
IP:
|
Ok, multam de sfaturi voi tine cont de ele! Cum am noutati postez aici.
@ Porcu, neoanele or fi avand vreo cinci ani dar au fost folosite rar crezand ca lumina din birou ajunge (biroul e foarte luminos avand 5 ferestre de mansarda). Stiu, am gresit ma caiesc in sac si cenusa  ... citind articolele constat cate greseli am facut...
Kirucd, am citit dar cum spuneam mai sus in ultimile zile am citit multe articole pe forumuri si in capul meu e o mare varza. O iau mai incet si pe cat posibil urmaresc ce si cum au facut altii pentru ca exemplul practic intra mai bine in cap la varsta mea  Invat din greselile si reusitele lor. Am retinut, ma opresc cu pestii, plantez in substrat fertil, abia apoi marsc treptat lumina. Si testez apa si de la robinet si din acvariu. Intre timp sa vad cum aloc fondurile sa nu cumva sa intru in deficit bugetar
Multumesc!
This message was edited 2 times. Last update was at 10/11/2011 23:32:39
|
|
 |
kirucd
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 10/11/2011 23:58:24
|
kirucd
DIY Master
IP:
|
Cu placere, sintem aici daca mai ai nedumeriri
|
Filtre biologice
Reef 500+
Scubaline 460 - Discusi
Bean animal overflow
|
 |
coti
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/11/2011 10:35:53
|
coti
Junior member
IP:
|
Stie cineva cum poate fi scos filtrul intern de la un acvariu Juwel Rio 125? E lipit? Daca il dezlipesc raman urme pe sticla? Asta in ideea sa il inlocuiesc cu un filtru extern daca tot am inteles ca cel original nu e eficient...
|
|
 |
stefanp
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/11/2011 10:52:22
|
stefanp
Moderator
IP:
|
Cati litri are acvariul?
Ai putea sa-l lasi, sa se ocupe cu filtrarea mecanica...
|
Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank
Romanian Aquascaping Contest 2016
Blog despre acvaristica
Despre Dennerle |
|
 |
coti
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/11/2011 11:16:57
|
coti
Junior member
IP:
|
Are 125 litri.
|
|
 |
stefanp
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/11/2011 11:46:34
|
stefanp
Moderator
IP:
|
Atunci lasa-l acolo, zic eu.
Al meu are acelasi litraj (brut, net e mai putin; banuiesc la fel si la tine) si am un intern in mare parte cu bureti, si un extern, care pe langa 2 bureti are 2 sertare cu material biologic.
Incearca sa maschezi internul cu niste plante mai inalte si rezolvi problema.
This message was edited 1 time. Last update was at 15/11/2011 11:46:52
|
Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank
Blog despre acvaristica
Despre Dennerle |
|
 |
kirucd
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/11/2011 13:23:46
|
kirucd
DIY Master
IP:
|
Sfatul colegului este bun, si eu as proceda la fel. Si e bine sa faci o filtrare mecanica cu filtrul intern.
O zi buna,
Dragos
|
Filtre biologice
Reef 500+
Scubaline 460 - Discusi
Bean animal overflow
|
 |
coti
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/11/2011 15:14:25
|
coti
Junior member
IP:
|
Multumesc pentru raspunsurile prompte! Si o recomandare pt. filtrul extern? Ceva fiabil sa nu ma trezesc cu acvariul gol si parchetul umflat ca un munte in mijlocul biroului.
|
|
 |
stefanp
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/11/2011 17:26:57
|
stefanp
Moderator
IP:
|
Eheim. Personal am un 2224 (cam acelasi acvariu cu al tau).
Colegul "ezatemi" avea unul de vanzare SH, daca nu dispui momentan pentru unul nou.
|
Blog despre acvaristica
Despre Dennerle |
|
 |
coti
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/11/2011 22:24:07
|
coti
Junior member
IP:
|
Ok, mersi pt. recomandare si sfaturi!
|
|
 |
Nagy Attila
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/11/2011 01:19:06
|
Nagy Attila
Membru de baza
![[Avatar]](/forum/images/avatar/b7fede84c2be02ccb9c77107956560eb.jpg)
IP:
|
coti wrote:Multumesc pentru raspunsurile prompte! Si o recomandare pt. filtrul extern? Ceva fiabil sa nu ma trezesc cu acvariul gol si parchetul umflat ca un munte in mijlocul biroului.
Uitate dupa un filtru cu cat mai mare capacitate de medii filtrante, pentru filtrare biologica. ItI recomand un eheim 2028 pro 2, iar daca o sa consideri ca debitul e prea mare o mai reduci din filtru.
|
|
 |
|