Claudiu Petriu
Junior member
IP:
|
[b]Salut,
Sunt nou inscris pe acest forum si cu ocazia asta va salut pe toti.
Ma aflu intr-o dilema. In doua cuvinte: cresc pesti la nivel de incepator de cand eram mic. Cu niste pauze. Acum am doua acvarii (unul de 180L si unul de 160 L) si copilasul meu de 5 ani are unul de 60L. Ador pestii si nu vreu sa mai renunt sa am acvarii. Tocmai de aceea vreu sa trec la categoria superioara. Vreau sa cresc discusi. Dar vreau sa-i cresc sanatosi de la inceput. Voi cumpara tot ceea ce imi veti spune ca am nevoie. Vreau neaparat un acvariu mare (L-200 cm, l-80 cm si i-100 cm).
Intrebarile mele sunt:
-ce pompe sa iau (de interior sau exterior)
-ce baza sa pun (nisip, pietris, qartz...)
-ce plante sa pun , buturugi...
-ce tratamente pentru apa sa am in momentul umplerii acvariului
-discusii ce dimensiune sa aiba ( pe mine ma tenteaza sa cumpar unii de 1-2 cm)
-de unde sa-i cumpar sanatosi
-cati sa pun in acvariu
-dupa cat timp dupa ce instalez acvariu
Probabil rastunsul vostru va fi sa-mi cumpar o carte. Corect. De unde pot sa-mi cumpar una despre discusi?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
|
kirucd
DIY Master
IP:
|
Servus Claudiu,
Discusii se spune ca sint regii acvariilor. Si intr-adevar sint niste pesti suberbi, dar si foarte pretentiosi in acelasi timp.
Daca stii ce trebuie sa faci si respecti anumite reguli atunci nu e foarte greu sa ii cresti. Acvariile cu discusi sint de 2 feluri:
acvarii sterile, unde nu ai substrat si nici plante, si acvarii plantate, cu mai multe sau mai putine plante. Acvariul plantat in
care ai multe plante e cel mai greu de obtinut si intretinut si in general se preteaza pentru discusi care sint cat mai mari,
se recomanda sa fie cat mai mari, 12-16 centimetri, dar se poate si cu mai mici, de genul 8-10 centimetri. Eu am 8 discusi
intr-un acvariu plantat de 460 litri brut ( vreo 400 net) si i-am luat pe la 8-9 centimetri iar dupa 3 luni au in jur de 14-15.
Pe de alta parte in acvariile sterile se pot creste puii de discus, indiferent de dimensiune. In general nu se vand pui de discus
la 1-2 cm, ei se vand de la 5-6 cm in sus. Avem si noi in tara destul de multi crescatori, unde gasesti pesti de calitate la
preturi decente, mai multe detalii gasesti pe site-ul pe care ti l-am recomandat pe PM. In orice caz, sfatul meu ar fi sa cumperi
discusii pe care vrei sa ii ai in bazin dintr-o singura sursa, iar ca numar minim 8, la o dimensiune de minim 5-6 centimetri. Daca
iti permiti sa cumperi de 8-10 centimetri e si mai bine. Si este indicat sa cumperi direct de la crescatori si nu de la pet-shopuri,
din pacate doar cateva pet-shopuri pot sa iti furnizeze discusi de calitate, dar care provin tot de la crescatori. In general ceea ce
gasesti in pet-shopuri la nivel de discus nu este ceea ce trebuie.
Un alt lucru important ar fi parametrii apei. Discusii prefera o apa moale - KH intre 1 si 3, usor acida - pH sub 6,5 si cat mai calda -
peste 27 grade celsius. Este foarte adevarat ca ei pot fi crescuti si apa de la robinet si se adapteaza usor (pH 7 si un KH mai mare,
sa zicem pina in 10) dar cu temperatura la aceeasi valoare, minim 27 de grade. E foarte adevarat ca aici parerile sint si impartite,
unii crescatori prevedea si recomanda apa de la robinet, altii apa preparata ( apa ob?inut? prin osmoza inversa, amestecata sau nu
cu apa de la robinet). Eu unul folosesc apa de osmoza inversa in proportie de 100%, la care fac aditie de KH buffer si minerale
pentru discusi, dar eu nu sint crescator de discusi. Daca vrei mai multe detalii despre acvariul meu plantat cu discusi gasesti
linkul catre topicul deschis de mine in semnatura mea.
In conditiile de mai sus, e clar ca o temperatura de minim 27 de grade Celsius nu iti da prea multe oportunitati pentru cresterea
plantelor in acvariul cu discusi. Obligatoriu ar fi lumina de calitate si suficient de multa, fertilizare in coloana de apa, substrat
fertil si bineinteles aditie de CO2. Daca mergi in directia asta eu iti sugerez si incalzire prin cabluri a substratului cu controller si
control automat al aditiei de CO2 cu un controller de pH.
Acvariul pe care vrei sa il faci tu, 200x80x100 e destul de mare, vei avea 1,6 tone de apa brut, cu siguranta 1,5 tone de apa net
daca il faci plantat. Daca poti sa il faci e ok, eu totusi as merge pe o varianta 200x60x60 sau cel mult 200x70x70. In acest fel
vei putea totusi sa ai acces si sa umbli in el, mai ales daca il vrei plantat.
Nu in ultimul rand, mai bine zis cel mai important lucru ar fi o filtrare de calitate. Daca apa nu este de calitate, (NH4 - 0, NO2 - 0
sau cat mai aproapede 0, NO3 sa zicem mai mic de 20) atunci vei avea probleme. La un acvariu cum vrei sa il faci tu, eu iti
sugerez sa folosesti 2 canistre externe, cat mai mari si cu un debit cat mai mare.
Cam astea ar fi primele informatii, cauta sa citesti cat mai mult si mai discutam, sint sigur ca vei avea multe intrebari.
O seara placuta,
Dragos
|
Porcu
Faraonu'
![[Avatar]](/forum/images/avatar/506111854018ad6fd51f0.jpg)
IP:
|
Claudiu Petriu wrote:Vreau neaparat un acvariu mare (L-200 cm, l-80 cm si i-100 cm).
Intrebarile mele sunt:
-ce pompe sa iau (de interior sau exterior)
-ce baza sa pun (nisip, pietris, qartz...)
-ce plante sa pun , buturugi...
Daca vrei sa faci treaba corect din punct de vedere acvaristic ar trebui sa ai un acvariu luminat mai slab si cu plante care accepta, sint destule: Anubias, muschi, Bolbitis, Microsorum, multi Echinodorusi. Merg niste buturugi mari cu muschi, Anubias, Microsorum, Bolbitis si 2-3 Echinodorusi razleti.
Planta pe care ti-o sugerez e Barclaya longifolia, ii place mult caldura  .
Daca-ti permiti ia niste filtre externe Eheim potrivite cu capacitatea bazinului.
Un substrat cu granulatia de 1-2 mm ar fi in regula.
|