Din cate vad, ai AMONIAC. Asta inseamna ca acvariul tau se cicleaza. Si e posibil ca fie amoniacul sa-i fi afectat sau stresat si de aici sa se imbolnaveasca.
Ce alte simptome au trofeusii? Au burtica mai umflata? Mananca si scuipa mancarea? Au rahatei albi transparenti?
Despre ciclare: ideal ar fi sa hranesti f f putin pestii in perioada asta, sa faci teste de apa zilnic si sa schimbi canitati de apa ori de cate ori Amoniacul sau Nitritii cresc in valori periculoase.
Despre pestii bolnavi: daca detaliezi intrebarile si se constata ca au facut BLOAT e nasol. Partea nasola e ca stai cu ciclarea si mai pui si tot felul de aditivi la schimbul de apa si s-ar putea sa fie deja un stres prea mare pentru pesti.
Ce as face eu. As incerca sa fac schimburi de apa mai dese. As lua un aditiv care sa lege amoniacul sa nu mai fie toxic. As hrani f f putin.
Daca pestii sunt bolnavi de bloat as merge pe un tratament agresiv cu un medicament de acvaristica pe baza de Metronidazol. Uite un link despre tratamentul bloatului la trofeusi:
http://www.cichlid-forum.com/phpBB/viewtopic.php?t=46140
DAR inainte de a face ceva, trebuie sa fii sigur ca sunt bolnavi de bloat. Si trebuie sa nu te mai joci cu parametrii apei cu tot felul de aditivi sau sa dozezi cu strictete ca sa tii apa exact la fel.
PS Nu-mi asum nici o responsabilitate pentru sfaturile date. Eu as urma acel tratament, dar fiecare intervine in bazinul lui pe propria raspundere. S-ar putea sa fie deja cam tarziu, sau sa fie si alti factori care sa influenteze in rau situatia.
LE Daca vrei acuratete la testele de apa, ia-ti teste la picatura. In primul rand ai avea nevoie de test amoniac, daca nu ai deja, si de test pt nitriti. Vezi ca amoniacul este cu atat mai toxic cu cat PH apei este ridicat.
Multa bafta.