[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
va salut pe toti  XML
Forum Index » Discutii generale
Author Message
dodoxk
Member

Joined: 03/06/2010 15:58:53
Messages: 187
Location: Bucuresti sc 5
IP:
Offline

salut eu sint (dodoxk) Tudorel stau in buc sc 5 cred ca am loato razna de tot .ma documentez de 4 saptamini si tot ni imi dau seama cum sa incep un acvariu marin . cred ca mai tre sa ma documentez inca 2 3 saptamini sa imi dau seama de unde sa incep . am acvariu dar restu urmeaza . partea nasoala e ca am renuntat la aproape tot ce inseamna 1 acvariu de apa dulce . am 2 acvari unu de 400 si unu de 500 L am renuntat la cel de 400 l si vreau sa il transform in marin . am gasit nisip sare si apa acum urmeaza aparatura care drept sa spun ma lasa masca preturile dar baba la batrinete sufera asa si eu. dupa o delunga docuentare de o luna am cam prieput cu ce se maninca un acvariu marin asta in mare.
urmeaza sa achizitionez urmatoarele aparate de intretinere .
Filtru extern Hagen Aqua Clear 500
Spumator AquaMedic Midiflotor
Sterilizator Resun UV 36W asta de luna viitoare dupa data de 15 mai am petru filrare 2 Tetratec EX 1200 unu plin cu siprax si al doilea cu medi filtrante originale asta de oarece nu vreau sa gauresc acvariu si am inteles ca se poate asigura o filtrare foarte buna si asa.acum stiu ca mai trebuie pompe de valuri neoane sare subtrat coralier si cam atit cred

sper ca nu vam plictisut prea tare proiectul meu de viitor sint deschis la sfaturi din prtea voastra la cam ce ar trebui sa mai modific sa renunt sau sa ahizitionez

[Email] [Yahoo!]
djphazer
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/09/2010 03:03:20
Messages: 719
Location: Constanta
IP:
Offline

Cu mana pe inima iti spun ca 2-3 saptamani de studiu nu sunt suficiente. Filtrele canistra ar trebui folosite doar pentru filtrare chimica (carbune activ, medii absorbante). Pentru filtrarea biologica ai nevoie si de medii anaerobe (denitrate, matrix de la seachem) sau metode naturale precum piatra vie, piatra uscata sau deep sand bed. Daca vrei succes pe termen lung te sfatuiesc sa iti proiectezsi un sump, si un overflow. Mai ai destul de studiat. Spumatoarele de genul miniflotor, midiflotor (in general cele actionate de pompe de aer) sunt frectie la piciorul mesei. Un compromis excelent intre putere/calitate si pret este Tuboflotor blue 1000 (pe care il am si eu) - 565 ron. Eu am incercat sa infirm 2 mituri legate de acvaristica marina :

1. e greu
2. e scump

Din pacate, oricat m-as fi chinuit cu "ce aveam prin casa" cu DIY si cu chinezisme sau treburi la mana a 2`a, nu am reusit sa infirm decat primul mit, si asta dupa 5 ani de acvaristica de apa dulce.

Iti doresc spor la studiu.

.
[Email] [Yahoo!]
ozi
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/03/2005 13:42:17
Messages: 523
Location: Toronto
IP:
Offline

Bine ai venit in lumea saramurilor si muraturilor
Stiu ca preturile la echipamente pot fi astronomice, dar frumusetea este ca nu trebuiesc toate de la bun inceput. Si aici este foarte important sa realizezi ca trebui sa te informezi cat de bine poti inainte de a face un pas cu acvariul marin. Citeste de 3 ori si intreaba de 2 ori pana mergi sa cumperi 1 data. De exemplu de ce vrei sa arunci banii pe Sterilizator Resun UV 36W, acuma serios, nici nu ai setat acvariul si deja vrei sterilizator...pentru ce nene? Din cate stiu eu sterilizatoarele sunt contraindicate in acvariile marine, si se folosesc numai in cazul de "green water" sau daca ai paraziti prin acvariu.
Iar cu skimmerul acela cu pomp de aer, asa cum zicea si djphazer, frectie la picior. In mod sigur dupa cateva luni te va enerva atat de mult incat il vei cumpara unul nou....iar in final pierzi banii asa, daca intai cumperi echipament nasol si ieftin, iar dupa catva timp realizezi greseala si cumperi produsul de calitate.
In prima faza nici nu-ti trebuie skimmerul.
La inceput ai nevoie de sare, nisip, piatra vie (si eventual niste piatra uscata) si echipament pentru curenti de apa (filtre, pompe, etc)
Apoi dupa ce se stabilizeaza un pic si parametrii sunt ok, poti adauga pestii si atunci sa-ti faci grija de protein skimmer.
Dupa cateva luni pana la un an, poti imbunatatii lumina, si numai apoi poti introduce corali.
Deci daca o iei pe etape si ai rabdare, nu vei ramane chiar lefter, iar cheltuielile vor fi intinse pe o perioada mai lunga de timp si nu vor parea asa de usturatoare.

PS: eu pentru acvariu meu de 70L am cheltuit aprox $500-600 dar pe o perioada de aproape 2 ani, asa ca nu vad de ce ar fi o cheltuiala exorbitanta.

This message was edited 3 times. Last update was at 24/02/2011 20:29:17


fuga prin porumb face porcul mai mistret
[Email] [Yahoo!]
dodoxk
Member

Joined: 03/06/2010 15:58:53
Messages: 187
Location: Bucuresti sc 5
IP:
Offline

am gasit asa ceva pe net aseara Accesoriu AquaMedic Filterbox pentru Turboflotor 1000 Multi SL e bun de ceva ????
asta in locu la ce mam documentat adica e mai bun ca Spumator AquaMedic Midiflotor eu tot o sa intreb pina o sa fac o alegere buna sau iara mai caut sau mai caut cina gasesc ceva
sper ca nu vam suparat cu intrebarile stiu ca e foarte enervant der asa cred ca e mai bine

a si va multumesc petru sfatuturi si intelegere

[Email] [Yahoo!]
djphazer
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/09/2010 03:03:20
Messages: 719
Location: Constanta
IP:
Offline

Pai e exact ce sugereaza numele.... filterbox PENTRU skimmerul Turboflotor 1000 .

Nu te mai chinui, fara ~1000 ron nu scapi cu skimmerul (pentru volumul tau), si crede-ma ca nu e cea mai mare cheltuiala. Daca nu ai posibilitatea unei investitii masive, incearca sa faci achizitiile in decursul a catorva luni sau a unui an. In acvaristica marina absolut totul e pe baza de rabdare... Din nou iti doresc spor la studiu...

P.S. Daca totusi crezi ca ai nevoie de ajutor pentru alegerea echipamentelor, zi-ne un buget maxim, si iti facem noi o lista cu ce ar trebui cumparat. Nu vreau sa te sperii, dar la 400l sari de 1500 de euro lejer... (cu indulgenta)

This message was edited 1 time. Last update was at 25/02/2011 00:57:31


.
[Email] [Yahoo!]
dodoxk
Member

Joined: 03/06/2010 15:58:53
Messages: 187
Location: Bucuresti sc 5
IP:
Offline

pai luna care vine am disponibil 1000 1500 lei cam atit
[Email] [Yahoo!]
ozi
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/03/2005 13:42:17
Messages: 523
Location: Toronto
IP:
Offline

Cum stai cu temperatura in casa, ai aer conditionat?!? fiindca un chiller te va costa aproximativ la fel ca AC.
Daca temperatura apei sare peste 30C risti sa faci ciorba sarata extrem de scumpa. Nu stiu exact care e pragul, dar la mine a ajuns pana pe la 30-31C cand s-a stricat ACul si eram cu inima in dinti, numai ca nu a fost nici o problema.

fuga prin porumb face porcul mai mistret
[Email] [Yahoo!]
dodoxk
Member

Joined: 03/06/2010 15:58:53
Messages: 187
Location: Bucuresti sc 5
IP:
Offline

sal cu temperatura stau foare bine vara cind e 30 35 grade afara in casa am cam 28 30 grade maxim asta fara ac asta deoare ce stau la curte si e mai racore de cit la bloc unde vara era insuportabil asta la etaju 7 unde am stat.
deci pentru prima etapa e inportant sa pun acvariu la saramura adica sa bag apa si sarea.
dupa care se pun ................ ????
[Email] [Yahoo!]
dodoxk
Member

Joined: 03/06/2010 15:58:53
Messages: 187
Location: Bucuresti sc 5
IP:
Offline

apropo de nisip am vazut ca e mai mute granulati mai fin sau mai mare am citit ca trebuie pus mai mult daca e fin si mai putin daca e mai mare pai la mine acvariu are o lungime de 160 cm si lat de 40 cm cm cit nisip credeti ca imi va intra
[Email] [Yahoo!]
djphazer
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/09/2010 03:03:20
Messages: 719
Location: Constanta
IP:
Offline

1000-1500 ron iti ajung cel mult pentru un acvariu de 60 de litri. Eu am bagat in jur de 1000 ron intr-unul de 30 de litri. Ca sa iti faci o idee, al meu are 182 litri, si m-a ajuns 750 ron doar piatra (si am folosit piatra uscata, care e 25 ron/kg. Daca optam pentru piatra vie care e ~14 euro/kg .... fa tu socotelile ).

Stiu ce o sa crezi .... ca eu ma umflu in pene acum, ca vai ce de bani am bagat in acvariu, si ca tu poti face un marin cu mult mai putini bani ... etc . Crede-ma, si eu am trecut prin etapa asta, si nu de foarte mult timp. Habar nu are nimeni cate sacrificii am facut eu pt acest acvariu.

In alta ordine de idei, nu il porni decat in momentul in care ai toate echipamentele si materialele necesare, mai ales ca esti incepator. In caz contrar, vei cheltui banii de pomana... Referitor la granulatia solului, si aici e de "mestecat". Depinde daca vrei DSB (deep sand bed) sau nu, depinde de animalele pe care le vrei.... sunt multe de dezbatut.

L.E. Poti merge pe la Reef (zona piata muncii daca nu ma insel...) si ii poti cere pareri si lui George referitoare la proiectul tau.

This message was edited 1 time. Last update was at 25/02/2011 12:38:55


.
[Email] [Yahoo!]
 
Forum Index » Discutii generale
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com