[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
perlare  XML
Forum Index » Plante de acvariu
Author Message
georeo
Member
[Avatar]

IP:

Nu stiu daca ati observat ca imediat dupa ce faci un schimb de apa plantele perleaza ca nebunele , de ce?

nihil sine Deo!
ciprian01
Membru de baza

IP:

,,Perleaza,, datorita gazelor care se gasesc in apa si care se depun pe toate suprafetele din acvariu. Miscarea apei le face sa treca dintr-o stare in apa. Daca vei pune apa statuta, incet, gazele nu se vor mai depune.

This message was edited 1 time. Last update was at 06/08/2010 11:12:04

[Email]
bilti
Senior member
[Avatar]

IP:

perleaza datorita nutrientilor din apa nou adaugata. e un fenomen normal.

Acvariul meu
[Yahoo!]
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

IP:

In general, apa "proaspata", de la robinet, contine o cantitate mai mare de CO2 dizolvat decat apa din acvariu (sa spunem fara adaos de CO2).
Asta duce la perlarea mai intensa imediat dupa schimbul de apa. Fenomenul se reduce treptat si destul de repede, CO2-ul consumandu-se (plante ==> perlare) sau fiind scos din apa.

I can't brain today ... I have the dumbs.
[WWW] [Yahoo!]
krug
Unripe member

IP:

la mine la birou apar bule mici de aer si pe geam dupa ce schimbam apa, cum apar pe peretii unui pahar dupa ce pui apa minerala ... sa fie tot de la apa?
Claudiu Truta
Member

IP:

Explicatia cu CO2-ul din apa de la robinet nu o cred. Si va spun de ce. Sa luam cazul meu. Daca ne uitam pe tabelul celor de la dennerle, vom observa ca la ph 7si kh 2, avem o cantitate de aprox 6 ppm. Valorile astea le am eu in apa de la robinet. 6 ppm este o valoare infima comparativ cu nivelul de 35 ppm, pe care il am in acvariu. In cazul meu schimbul de apa reduce concentratia de CO2. Asadar, perlarea apare din alt motiv. Inclin sa cred ca din cauza nutrientilor.
De curand, am implimentat de sistemul de schimb la picatura. Astfel zilnic se schimba cam 10% din apa. Perlarea in schimb este permanenta. La 30 de minute dupa ce se aprinde lumina, vad acelasi lucru ca si dupa un schimb saptamanal de apa. Si efectul tine in fiecare zi, cat timp merge lumina.
In loc de raspunsuri am doar intrebari.
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

IP:

Cu alte cuvinte, la tine nu se observa nicio diferenta in perlare atunci cand schimbi apa, corect?
Nici la mine nu se observa. Si la mine perlarea incepea imediat dupa aprinderea luminilor si tinea cam toata ziua si nu aparea nicio diferenta cand schimbam apa.
In cazul in care adaosul de CO2 este consistent, perlarea mai intensa odata cu schimbul masiv de apa nu prea se mai observa. Cum spuneam, la mine nu se vedea nimic.
Dar de exemplu la munca, intr-un acvariu de 200 de litri, unde nu aveam adaos de CO2 calumea, se observa.

Daca analizam cealalta presupusa cauza - nutrientii. In primul rand, ce nutrienti? Apa de la robinet contine mai putine substante nutritive decat cea din acvariu si probabil mai multe elemente nefolositoare si/sau daunatoare. Sigur nu contine potasiu - principalul element stimulant al fotosintezei (==> perlare) -, cel putin nu la o concentratie destul de mare.

This message was edited 1 time. Last update was at 06/08/2010 21:42:56

I can't brain today ... I have the dumbs.
[WWW] [Yahoo!]
Claudiu Truta
Member

IP:

La mine se observa perlare mai intensa dupa un schimb de apa. Acum, cu schimbul la picatura se observa tot timpul. Totusi, nu cred ca are legauta cu CO2-ul. In apa de la robinet se regasesc numeroase microelemente. Cred ca e cam tot ce e in orice solutie de fertilizare, intr-o mai mica sau mai mare concentratie.
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

Hop si io. Interesanta discutie. Vin doar cu observatia personala.
In acvariul in care il tin pe Willi (Betta) nu adaug CO2 deloc. Si cand schimb apa, atunci sa te tii. Baga unele plante bule din greu.
In celelalte doua bazine, unde CO2-ul face legea (adica la limita suportabilitatii pestilor) nici nu se observa cand fac schimbul de apa.
Aceste doua observatii confirma teoria lui gengiskhan. Parol

berberul wrote:Cred ca e cam tot ce e in orice solutie de fertilizare, intr-o mai mica sau mai mare concentratie.

Perfect de acord. Doar ca intr-o infima concentratie. Ca daca ar fi apropiata de ce avem noi nevoie in acvarii, nu ne-am mai omori cu fertilizantii. Nu?

This message was edited 2 times. Last update was at 06/08/2010 21:51:55

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

IP:

Perlare = gaz.
Gaz = CO2 sau O2. Cum CO2 e consumat de plante, ramane O2 ca explicatie a pearlingului. Si sigur nu e vorba de O2 care rezulta din biotransformarea fertilizantilor, ci de cel eliminat de plante la care se adauga cel introdus prin schimburile de apa...surplus = pearling.
Nu ma credeti?
Dand un search cu "aquarium plant pearling explanation" am dat de linku asta: http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/general-aquarium-plants-discussions/3269-pearling-factors.html
Citi explicatia lui Niko....adica al 5-lea post din topic, al doilea a lui.
Si...sigur mai sunt ele, explicatii...eu am gasit doar asta, acum.

http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=12817
[Email]
krug
Unripe member

IP:

tin minte ca atunci cand am umplut cu colegii mei acvariul prima data, s-au format o multime de bule pe peretii acvariului ... ca si cum am fi pus apa minerala ...
dar acvariul era gol ... nici o planta nu era in el .... cine producea bulele?

This message was edited 1 time. Last update was at 06/08/2010 22:13:25

calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

IP:

Fenomenul asta se intampla la umplerea oricarui acvariu nou dar nu e fenomenul de pearling. Acolo e vorba de O2 din apa care adera la suprafata sticlei, oxigen care este in cantitati crescute datorita jetului de apa care intra cu presiune in stratul de apa care se formeaza treptat in bazin, plus faptul ca apa este rece si contine mai mult O2 fata de apa calda. Cantitatea de O2 din apa e influentata de urmatorii factori:
o temperatura apei: cu cat apa este mai rece, cu atat dizolva mai mult O2
o miscarile apei: apa curgatoare, cu curs rapid, agitat, dizolva mai mult O2 datorita cresterii suprafetei de contact cu aerul
o activitatea fotosintetizanta a plantelor acvatice: apa mai limpede va fi mai oxigenata
o cantitatea de biomasa, respectiv numarul si densitatea consumatorilor de O2

This message was edited 1 time. Last update was at 06/08/2010 22:20:53

http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=12817
[Email]

Forum Index » Plante de acvariu
Go to: