[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
deoarece pot si vreau ...  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
nevergreen
Junior member
[Avatar]

Joined: 30/12/2008 12:25:13
Messages: 62
Location: cluj-napoca
IP:
Offline

nu e cel mai bun titlu pentru a descrie ceea ce urmeaza dar nu mi-a venit nimic mai bun asa ca ...
cu totii ne confruntam cu dilema luminii la acvariile noastre si primim sfaturi care mai de care. Din nefericire pe piata exista o multitudine de producatori, fiecare laudand produsul sau ca fiind cel mai bun, asta facand alegerea noastra si mai dificila ....
unii ma cunoasteti si personal si stiti la ce am acces si la ce nu, nu intru in amanunte, nu asta era ideea ci de a va atrage atentiei un proiect DIY, care sunt convins ca nu este primu de aceasta natura, dar sincer nu am prea vazut discutat pe la noi de forumuri.

am amintit de lumina, mai peste tot propunem lumina daylight cu diferite IRC-uri in functie de bugetu fiecaruia, dar inevitabil ajungem sa avem macar cate o sursa de lumina care sa imite si (si aici ma scuzati ca voi face referire de aici incolo generic dupa produsul Osram FLUORA chiar daca multi alti producatori il ruleaza sub alte denumirigen GROLUX, ....) acel "roz" de la fluora indiferent de producatorul sursei de lumina.

si acum vine partea de DIY: Dupa cum stiti Osram de exmplu nu produce T5-uri fluora, dar oare il putem reproduce DIY? (partea cu merita sau nu va rog sa nu o atingem, sa ramana TABU). Stim ca fluora emite in spectru rosu ~600 nm si albastru ~400nm http://www.sylvania-lamps.com/catalog//spectral/GROLUX.gif , iar aici combinatia va diferi la fiecare producator, dar in linii mari se pastreaza ideea indiferent c albastru sau rosu se deplaseaza un pic pe acea scala sau nu. Bun. Am ajuns si pina aici.
Ce am facut eu: deoarece acvariul meu momentan este inaintea unei schimbari majore, mi-am permis sa experimentez un pic, si anume: am incercat sa reproduc lumina fluora prin intermediul filtrelor de culoare profesionale folosite in industria "show-bizz".

am folosit pe tuburile existente T5 /965 filter de culoare tip http://www.rosco.com/uk/filters/ecolourplus.cfm
pentru albastru cod 068, pentru rosu 019, puteti vedea spectrele si fisele tehnice aferente lor pe linkul de mai sus.

din nefericire nu va pot furniza poze ca nu am urmarit proiectul de la un punct fix, in schimb va pot spune ca are rezultat, nu ma plang ca nu era bine doar cu 965 dar de cand am combinat si cu filtre as spune ca plantele sunt mai "zambitoare" si cresc mai cu pofta. Deocamdata nu am sesizat efecte secundare ca alge ....
as mai mentiona ca alte interventii nu am facut ca fertilizare ..., totul a ramas ca si inainte doar ca am aplicat filtrele.

si acum ca mi-am dat doctoratul va astept cu comentarii.
multumesc si celor negative
pc.ciprian
Moderator
[Avatar]

Joined: 24/10/2008 00:38:17
Messages: 2601
Location: Constanta
IP:
Offline

Foarte foarte interesanta ideea ta, dar ca si intrebare, respectivle filtre, defapt banuiesc ca sunt niste folii, in mom in care le indoi sa zicem sa dai forma neonului nu se schimba absolut nimic din datele problemei? sau efectiv pui pe toata suprafata capacului/bazinului ? Daca vrei o combinatie de neoane?

Inceputul | 100x60x45 first setup ADA | 100x60x45 JBL | 30cm ADA Cube | 100x60x45 Tropica Garden | 100x60x45 Tropica Moss | 30cm Nano Reef Cube (inceputul) | 100x60x45 Rimless Reef | 200x80x65h Reef Coloristic | ... ?
[Email] [WWW] [Yahoo!]
klayus
Member
[Avatar]
Joined: 12/05/2009 11:35:01
Messages: 110
Location: Constanta
IP:
Offline

acuma, se poate sa ma insel, dar, tot ce faci tu cu filtrul ala este sa filtrezi restul luminii si nu vad rostul! adica va scadea numarul de lumeni si inlaturi mare parte din restul culorilor emise de neon si ramai doar cu lumina in acele 2 spectre! nu inteleg ce ai vrut sa obtii. lumina ca de osram fluora dintr-un 965?
[Yahoo!]
m_3
Senior member
[Avatar]

Joined: 31/01/2008 02:52:17
Messages: 631
Location: Zalau
IP:
Offline

Pai tocmai asta era ideea: sa stopezi celelalte spectre de lumina, lasand sa treaca doar alea care vrei: rosu si albastru, cum e la Fluora. Si Fluora are numar de lumeni mai mic decat alte tuburi folosite in acvaristica. Subscriu si eu ca ideea e foarte interesanta, dar parca ar merge incercat cu alt tub de neon, habar nu am de care, dar alt tub deoarece 965-ul e mai scump decat Osramul Fluora. Dar pentru cine foloseste T5-uri, iar Fluora nu se fabrica pe T5, ideea e foarte interesanta...

PS: m-am legat de cost, desi ai zis ca ai dori sa fie tabu, dar sa ma scot, vorba aia, stii ca sunt multe proiecte indraznete in lume, care daca s-ar realiza s-ar schimba cu mult in bine mersul lucrurilor... Singurul prag este tocmai costul ridicat...

Scuzele de rigoare....

This message was edited 1 time. Last update was at 15/07/2010 18:43:27

scificuss
Senior member
[Avatar]

Joined: 11/05/2009 18:40:21
Messages: 870
Location: Ploiesti
IP:
Offline

Presupun ca aplici folia pe neon. Daca aplici prima folie rosie aia nu filtreaza si lasa doar radiatia rosie sa treaca? Dupa daca aplici folia albastra peste cea rosie, cea albastra ce mai filtreaza? Si bineinteles in cealalta ordine se expune problema la fel. Sau faci cu cate un tip de folie doar un singur tub?

Multe din tainele acvaristicii le gasiti AICI.
[Yahoo!]
nevergreen
Junior member
[Avatar]

Joined: 30/12/2008 12:25:13
Messages: 62
Location: cluj-napoca
IP:
Offline

raspund mai incetisor din lipsa timpului dar nu v-am uitat. sa le luam pe rand:
klayus wrote:acuma, se poate sa ma insel, dar, tot ce faci tu cu filtrul ala este sa filtrezi restul luminii si nu vad rostul! adica va scadea numarul de lumeni si inlaturi mare parte din restul culorilor emise de neon si ramai doar cu lumina in acele 2 spectre! nu inteleg ce ai vrut sa obtii. lumina ca de osram fluora dintr-un 965?

da, osram fluora, pe de partea cealalta, in capac am 4 tuburi, am aplicat filtre doar la 2 dintre ele, adica raman oarecum combinatia 965 cu "fluora"
m_3 wrote:Pai tocmai asta era ideea: sa stopezi celelalte spectre de lumina, lasand sa treaca doar alea care vrei: rosu si albastru, cum e la Fluora. Si Fluora are numar de lumeni mai mic decat alte tuburi folosite in acvaristica. Subscriu si eu ca ideea e foarte interesanta, dar parca ar merge incercat cu alt tub de neon, habar nu am de care, dar alt tub deoarece 965-ul e mai scump decat Osramul Fluora. Dar pentru cine foloseste T5-uri, iar Fluora nu se fabrica pe T5, ideea e foarte interesanta...

PS: m-am legat de cost, desi ai zis ca ai dori sa fie tabu, dar sa ma scot, vorba aia, stii ca sunt multe proiecte indraznete in lume, care daca s-ar realiza s-ar schimba cu mult in bine mersul lucrurilor... Singurul prag este tocmai costul ridicat...

Scuzele de rigoare....

am folosit 965 deoarece astea le aveam deja montate, nu am dorit sa fac schimbari majore, dar din moment ce IRC-ul nu conteaza ca lumina va fi oricum filtrata, poti pune (cred) si cel mai banal tub care il gasesti pe piata.
scificuss wrote:Presupun ca aplici folia pe neon. Daca aplici prima folie rosie aia nu filtreaza si lasa doar radiatia rosie sa treaca? Dupa daca aplici folia albastra peste cea rosie, cea albastra ce mai filtreaza? Si bineinteles in cealalta ordine se expune problema la fel. Sau faci cu cate un tip de folie doar un singur tub?

filtrele intradevar sunt sub forma de folie, se gasEsc la metru sau "sleeve", eu am ales varianta "sleeve" (husa) care este gata format pentru tuburi T5.
pentru aplicare nu le aplic una peste alta pentru ca nu obtii nimic, le aplici una linga alta, astfel am plicat pe 2 tuburi alaturate, un filtru albastru si unu rosu. (oarecum urmand exemplu lui Bilti cu ledurile .... (alta poveste pe care desi nu l-am comentat l-am urmait cu interes)).
pc.ciprian wrote:Foarte foarte interesanta ideea ta, dar ca si intrebare, respectivle filtre, defapt banuiesc ca sunt niste folii, in mom in care le indoi sa zicem sa dai forma neonului nu se schimba absolut nimic din datele problemei? sau efectiv pui pe toata suprafata capacului/bazinului ? Daca vrei o combinatie de neoane?

in momentul in care indoi filtru nu schimbi datele problemei, aceste filtre sunt rezistente la temperaturi foarte mari ceea ce nu e cazul la tuburi fluorescente si se pot lipi la nevoie (atentie sa nu fie adezivul imflamabil. (varianta sleeve vine gata lipit din fabrica)) in alta ordine de idei poti asa cum ai zis si tu, sa pui folie (plan) intre apa si neoane.
varianta care se potriveste fiecaruia, si-o alege fiecare de la caz la caz.
Lazar Ginel
Ogar batran
[Avatar]

Joined: 18/01/2005 12:14:27
Messages: 1755
Location: IASI
IP:
Offline

Sincer eu, zic ca te-ai complicat mult de tot
Eu stiu ca sunt si neoane cu rosu si albastru in lumina de baza ,adica ce percepe ochiul uman
Deci ca sa fiu bine inteles neoane rosii si albastre
de ce sa mai pui folii?
No ,in fine fiecare face ce crede de cuviinta
T5 cu spectrul pe rosu sunt Sylvania ,Giesemman si parca mai erau vreo 2 dar nu le tin minte acum
Ultimele intradevar scumpe
Si pentru 2 neoane cit iti trebuie tie eu zic ca nu merita
si una este cind tubul emite culoarea rosie sau albastra
Si alta este cind pui filtre
Dar de aici se trage o concluzie ca spectrul luminii pe rosu si albastru ajuta plantele la crestere
Asta este clar

Ogar batrin dar.... cu miros fin
nevergreen
Junior member
[Avatar]

Joined: 30/12/2008 12:25:13
Messages: 62
Location: cluj-napoca
IP:
Offline

lazarginel wrote:Sincer eu, zic ca te-ai complicat mult de tot
Eu stiu ca sunt si neoane cu rosu si albastru in lumina de baza ,adica ce percepe ochiul uman
Deci ca sa fiu bine inteles neoane rosii si albastre
de ce sa mai pui folii?
No ,in fine fiecare face ce crede de cuviinta
T5 cu spectrul pe rosu sunt Sylvania ,Giesemman si parca mai erau vreo 2 dar nu le tin minte acum
Ultimele intradevar scumpe
Si pentru 2 neoane cit iti trebuie tie eu zic ca nu merita
si una este cind tubul emite culoarea rosie sau albastra
Si alta este cind pui filtre
Dar de aici se trage o concluzie ca spectrul luminii pe rosu si albastru ajuta plantele la crestere
Asta este clar

Vai ce pesimist esti
hai sa le luam pe rand, aceste filtre imi sunt la indemina; nu necesita achizitia de tuburi colorate, folia nu se lipeste pe nimic, e doar o husa peste tubul existent, deci schimbare/eliminarea ei este mai mult decit simpla. Tuburile rosii respectiv albastre (asa zise colorate) indiferent ca sunt T5 sau T8 nu au spectrul de culoare dorit ci emit in tot spectrul rosu respectiv albastru si cu mult mai multe "reziduuri".
daca vrei intradevar sa ai o lumina pura, in totdeauna vei folosi filtre, (dar de ce te-as contrazice cand banuiesc ca ai studiat aceasta tema)


acum ca si concluzie: de ce ne mai batem capul cu tot felul de DIY-uri cand de fapt avem fiecare produs deja gata pe piata, de ce sa ne complicam viata inutil cand avem totul de-a gata? (sper ca se simte sarcasmul din aceasta afirmatie)
klayus
Member
[Avatar]
Joined: 12/05/2009 11:35:01
Messages: 110
Location: Constanta
IP:
Offline

eu sunt complet de acord cu ce ai facut, dar ca idee. eu am facut chestii total nefolositoare care m-au costat si bani, de dragul de a le face. deci nu asta ar fi problema. doar ca ma indoiesc de utilitatea acestor filtre. doar daca tubul respesctiv este o mizerie, un 740 si sa scoti din el lumina care iti trebuie, atunci da! in rest sa le pui pe un 865 sau 965 este ... decizia ta

numai bine
[Yahoo!]
Lazar Ginel
Ogar batran
[Avatar]

Joined: 18/01/2005 12:14:27
Messages: 1755
Location: IASI
IP:
Offline

Da ,dar poti sa ne spui care este capacitatea de filtrare a acestor huse
Ai cumva prin dotare vreun spectometru sa ne spui cam ce filtreaza si ce trece ?
Cu cit scade intensitatea luminii ?
lumina rosie si albastra emisa de tub fara filtre are un anumit spectru cea filtrata alt spectru?
Filtrarea luminii insemana ingustare spectometrica pe banda de lungime
Deci ?
ce poti sa ne spui

Ogar batrin dar.... cu miros fin
nevergreen
Junior member
[Avatar]

Joined: 30/12/2008 12:25:13
Messages: 62
Location: cluj-napoca
IP:
Offline

lazarginel wrote:Da ,dar poti sa ne spui care este capacitatea de filtrare a acestor huse
Ai cumva prin dotare vreun spectometru sa ne spui cam ce filtreaza si ce trece ?
Cu cit scade intensitatea luminii ?
lumina rosie si albastra emisa de tub fara filtre are un anumit spectru cea filtrata alt spectru?
Filtrarea luminii insemana ingustare spectometrica pe banda de lungime
Deci ?
ce poti sa ne spui


acum chiar m-am ofticat
te-ai uitat macar la vreuna din fisele tehnice aratate pe site-ul producatorului? http://www.rosco.com/uk/filters/ecolourplus.cfm
din cate deduc NU ai facut acest lucru, deoarece acolo ai pe linga spectograma multe alte informatii.
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

nevergreen wrote:acum chiar m-am ofticat

Lasa ca-ti trece vecine .

Am si io o nelamurire: un Osram Fluora de 36 W da 1400 lm => 2xOsram Fluora de 36 W dau 2.800 lm. Daca pui o folie albastra pe un tub obisnuit si una rosie pe altu' citi lm obtii? Daca obtii mai mult de 2.800 ar putea fi ok, altfel cred ca nu. Nu stiu dac-am reusit sa fiu foarte clar da' cred c-ai inteles ideea.

Poze: smilie ... Poze cu plante
nevergreen
Junior member
[Avatar]

Joined: 30/12/2008 12:25:13
Messages: 62
Location: cluj-napoca
IP:
Offline

totul depinde de cum privesti lucrurile:
un osram fluora de 36W are 1400lm, un osram daylight 865 are 3250 lm, filtrele au diferiti coeficinti de transparenta, poti alege dintr-o gama variata
(vreau sa subliniez ca alegerea mea nu a mers pe acest criteriu al coeficientului de transparenta)
deci sa continui cu calculele, eu am ales de exemplu pentru rosu, codul 019 care are coeficientul de 17.5% deci ar rezulta un 570 lm; daca mergi pe comparatia lumenilor (as mentionaca nu de aici am pornit si nu cred ca nici unul dintre voi nu alege "fluora" pentru lumenii care ii dezvolta ci pentru spectrul care il ofera) nu e rentabil sub acest aspect.

daca mergi pe partea comerciala, avand niste tuburi fluorescente "non-fluora", nu necesita achizitia unor tuburi noi tip "fluora" ...

alte avantaje: durata mult mai mare de utilizare, daca un tub fluorescent e recomandat a fi schimbat dupa 6 luni, acest filtru nefiind expus unor temperaturi foarte mari cum este in iluminatul scenic unde este in fata unui halogen de 2000W sau chiar mai mult, el va avea o durata de viata "extrem" de lunga...

deci sunt foarte multe aspecte care nu se pot compara la nivel de grup. in functie de ce compari poate sau nu sa ti se para solutia mai potrivita.

(am fost expus acest proiect nu pentru comparatia costurilor, ci ca si proiect DIY pentru obtinerea spectrului "fluora" si as fi fost bucuros comentariilor in acest sens dupa o scurta documentare a celor ce iau cuvant ... prea putini mi-ati dat aceasta satisfactie.
cum am fost mentionat, nu intru in detalii de costuri, dar voi (bucurestenii cel putin) avand contact cu firme ca Marbo va puetti face usor o imagine asupra ceea ce priveste aceste costuri)
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

nevergreen wrote:deci sa continui cu calculele, eu am ales de exemplu pentru rosu, codul 019 care are coeficientul de 17.5% deci ar rezulta un 570 lm; daca mergi pe comparatia lumenilor (as mentionaca nu de aici am pornit si nu cred ca nici unul dintre voi nu alege "fluora" pentru lumenii care ii dezvolta ci pentru spectrul care il ofera) nu e rentabil sub acest aspect.

Pai nu luam Fluora pentru lumeni ci pentru ca toata lumina (sau majoritatea) e utila plantelor. Adica pentru ca din cei 1.400 lumeni, aproape toti sint folositi de catre plante. Cred ca un 865 emite mai putina lumina utila plantelor decit Fluora, chiar daca are 3.250 lm. D-aia te intrebam citi lumeni are un tub cu folie, pornind de la presupunerea ca tot (sau aproape tot) ce trece prin filtru e util plantelor.

Pe scurt, un Fluora da 1.400 lm folositori, daca un tub cu folie da doar 570 lm ....... cred ca-i prea putin.

Poze: smilie ... Poze cu plante
nevergreen
Junior member
[Avatar]

Joined: 30/12/2008 12:25:13
Messages: 62
Location: cluj-napoca
IP:
Offline

Porcu wrote:Pe scurt, un Fluora da 1.400 lm folositori, daca un tub cu folie da doar 570 lm ....... cred ca-i prea putin.

nu tii cont de acei indici de transparenta, exemplu care ti lam dat este pentru filtru ales de mine (aveam astea ca si mostre la firma si le-am folosit deoarece dispuneam de ele, dar nu motivele conteaza ci proiectul, asa cum deja am amintit,sunt in fata unei schimbari majore cu acvariul meu si ca atare am posibilitatea de a experimenta fara sa imi pese prea mult de rezultate) care intimplator are acest coeficient mai scazut, dar in functie de filtru ales acest coeficient poate creste considerabil daca tot de lumeni ne legam. (imi pare mai degraba ca si cum comparam mere cu pere dar ne dorim prune)

Nu doresc a va convinge ca utilizarea filtrelor este mai buna si nu doresc a fi convins ca utilizarea tuburilor fluora este mai buna, nu doresc discutii de natura costurilor, doresc doar discutii pe marginea proiectului ca si proiect DIY, altenativa la tuburile "de-a gata" fluora.

This message was edited 1 time. Last update was at 27/07/2010 15:24:16

vio.guitar
Junior member

Joined: 17/01/2009 19:09:53
Messages: 72
Location: Sibiu
IP:
Offline

daca tot vrei/poti sa faci experimentul, ti-as propune o varianta...si anume
din 4 tuburi, 2 le acoperi cu filtrele tale (unul cu rosu si altul cu albastru) si in locul celorlalte 2 pui 2 flora..(stiu ca nu sunt T5 flora) dar ca sa faci testele complete ar trebui ca sa poti face testele in aceleasi conditii (de apa in acest caz)...
revin: deci dupa ce ai avea 2 tuburi cu filtre si 2 tuburi cu flora...astea cu reflectoare individuale puse cumva sa nu amestece spectrele tuburilor intre ele..
si sub fiecare tub (cu reflector cu raza cat mai ingusta) sa ai aceleasi plante daca se poate de diferite tipuri cu diferite "cerinte"..
atunci s-ar respecta restul conditiilor de fertilzare pentru toata apa din acvariu ..si doar spectrele in anumite zone ale acvariului vor fi diferite...si de aici posibilitatea compararii rezultatelor...
sunt convins insa ca aceste teste (sau macar aproximative) le-au mai facut macar cineva..poate chiar cei care au "inventat" tuburile dedicate....

Viata-i grea..dar se termina repede... - Boogie Woogie
[Email]
 
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com