[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Bun gasit!  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
radu_tm
Unripe member
[Avatar]

IP:

sunt Radu din Timisoara, am 28 de ani, si sunt pe punctul de a deveni acvarofil. Cunostintele mele in domeniu sunt vagi, dar vreau sa invat. Am petrecut cateva zile citind despre ce inseamna un acvariu, si m-a prins.
Povestea mea suna cam asa:
Intotdeauna m-au fascinat pestii. de cand eram copil mi-am dorit un acvariu. Mi s-a reactivat dorinta asta acum 2 saptamani, cand, fiind in biroul unui coleg de serviciu, am vazut ca avea un peste intr-un bol aflat pe birou. A fost suficient; am plecat de la serviciu (cu vreo 2 ore mai devreme ) si m-am oprit in primul magazin de profil pe care l-am intalnit in drum. (Zoo Center, parca asa ii zice.) I-am spus baiatului de acolo ca singurul lucru pe care il stiu, e ca vreau acvariu. ...si pesti.

Dupa vreo 2 ore, am plecat acasa mai sarac cu vreo 600 ron, dar cu acvariu, gata sa incep sa devin acvarofil. De cei 600 ron, consiliat fiind de baiatul de acolo, am cumparat urmatoarele:

- acvariu Hailea, model A50 (capacitate 60l)
- filtru intern Hailea, model RP-400
- pompa de aer Tetratec, APS 50
- Easy test 5 in 1, JBL (pH, GH, KH, NO2, NO3)
- magnet pt curatat acvariul
- 4 plante care nu stiu cum se numesc si o cutie de fertilizant pentru radacini de la JBL.
- doua pungi de pietris a cate 7.5 kg fiecare.
- un pietroi mai ciudat ca si decor
- solutii de tratare a apei, Aqua Safe si Easy Balance, ambele de la Tetra.

Ajuns acasa, am pus pietrisul in acvariu, prima data cel mai marunt, iar deasupra cel mai mare, am pus plantele si apoi l-am umplut cu apa la robinet. Dupa 3 zile, timp in care am lasat pompa si filtrul in functiune, am mers din nou la magazin si i-am spus baiatului sa imi dea macar un peste care e mai rezistent, ca e demoralizant sa ma uit la un acvariu gol. Stiu ca am facut o greseala, si probabil ar fi trebuit sa mai astept, dar asta e. Mi-am cumparat 4 pesti. 2 xipho rosii (xiphophorus-helleri) si 2 sanitari (hoplosternum-thoracatum). Mancare le dau TetraMin, am o punga de 12 mg.
Au trecut deja cam 10 zile de cand i-am bagat in acvariu (am respectat regulile de introducere) si (zic eu) sunt ok. Ieri am schimbat pentru prima data apa, aprox 10l, apa lasata la declorinat mai bine de 2 zile.

1. Ceea ce ma ingrijoreaza oarecum, este faptul ca masculului Xipho, i-a aparut sub gura o pata alba (sincer, nu stiu daca asa l-am cumparat). E normala?
2. In alta ordine de idei, in primele zile, acelasi mascul Xipho, teroriza sanitarii. Cum ii vedea, cum ii fugarea. Intre timp, lucrurile s-au mai schimbat, acum masculul Xipho fiind terorizat de femeia lui. Cand il vede pe "barabatu-su" parca il vede pe dracu. Toata ziua il alearga. E normala atitudinea asta? N-ar trebui sa fie invers?
3. Probabil din cauza pietrisului, unul dintre sanitari si-a rupt o mustata cam la un cm de gura. Se poate descurca cu o mustata mai scurta, sau e o problema?

Cam atat pentru moment, si asa am impresia ca m-am intins cam mult... Multumesc ca "m-ati ascultat" si multumesc anticipat si pentru sfaturile pe care sper sa le primesc de la voi. Am mare nevoie. Nu prea stiu ce sa fac in continuare. Sper doar ca pestii sa reziste chiar daca acvariul n-a fost ciclat cum trebuia.

Peste cat timp pot introduce alti pesti in acvariu, si cam ce specii imi recomandati?
PS Ieri am fost din nou la pet shop si am cumparat (asa cum mi-a fost recomandat) 5 Corydorasi, o planta, si inca un decor.

Gata! Mersi!
[Thumb - 02072010020.jpg]

[Yahoo!]
beez
Member
[Avatar]

IP:

sincer ai dat cam mult pe tot.cu vreo 490 ron iti luai un juwel rekord la 63l nou,care e mai bun decat hailea,sau iti luai de pe forum bazine mult mai mari si cu tot felul de ``bunatati``.dar faptul este consumat ..
ai omis ciclarea care este foarte esentiala...
1.pune o poza cu xifo ca sa vedem ce si cum
2.se mai intampla si ca femela sa alerge masculul,nimic neobijnuit aici
3.sanitarii nu isi rup mustatile in nisip.sunt ciupiti,probabil de femela xifo daca tot zici ca e agresiva,urmaresteo cateva ore
4.umple acvariul pana sus,e inestetic si calitatea apei este mai proasta cand este un volum mai mic.
5.cinci cory sunt cam multi avand in vedere ca ai si 2 sanitari.cory sunt intradeva pesti care stau in card dar la 60 de litrii nu prea au spatiu.dute cu o parte din ei (3) si dai pe un ancistrus la petshop(daca se poate...) sau pe plante..
6.cumpara un fertilizant lichid pentru plante daca ai de gand sa tii cateva plante .

ps: trece locatia la profil

radu_tm
Unripe member
[Avatar]

IP:

Cum ziceam si in primul post, decizia de a-mi cumpara acvariu a fost una pe moment. Probabil ca existau alternative mai ieftine, dar asta e. Mi-a placut cum arata acvariul, se si potrivea ca dimensiune, asa ca l-am cumparat. Pe viitor, poate o sa imi cumpar unul mai mare.

Da, am "omis" ciclarea, imi dau seama ca e importanta, dar acum e prea tarziu. Macar ieri am facut o fapta buna. Cand am cumparat Corydorasii, era la pet shop un domn, care se pregatea sa isi aleaga pestii, si abia apoi acvariul. Cei de acolo n-au zis nimic de ciclare etc, asa ca am vb cu el vreo 20 de min si i-am povestit cum e cu ciclarea. Deh, oamenii destepti invata din greselile altora, oamenii normali invata din propriile greseli, iar oamenii prosti, nu invata niciodata. Se pare ca tipul de ieri era inteligent.

Am facut cateva poze cu masculul xipho. (nu prea ii place sa pozeze, m-a "alergat" putin)
Saptamana asta am schimbat pentru prima data apa, si din pacate n-am pus suficienta la declorinat. Data viitoare, voi umple acvariul.
Substratul pe care il am in acvariu este pietris, in partea de jos este pietris mai fin, iar deasupra, cel cu granulatie mai mare. Din nou, asa am fost invatat sa procedez. Ma gandeam ca sanitarul si-a rupt o mustata in pietris. Daca e sa fie xipho de vina pentru asta, il banuiesc pe mascul. El avea treaba cu sanitarii.
Legat de cei 5 corydorasi ce i-am cumparat ieri, asa m-a invatat cineva, sa iau 5 pentru ca sunt pesti de card, si ca o sa ma ajute mult la ciclarea acvariului.

Ce ma intereseaza pe mine in momentul asta, e sa aflu daca in conditiile actuale, adica fara acvariul ciclat, pestii mei vor supravietui. Chiar nu vreau sa ii am pe constiinta.

Mersi mult pentru reply.
[Thumb - 03072010032.jpg]

[Thumb - 03072010021.jpg]

[Yahoo!]
Lucian Jitaru
Membru de baza

IP:

depinde de pesti...unii rezista, altii nu..
eu de exemplu am bagat o pereche de guppy din prima zi...femela a murit "cipita" de mascul...insa masculul traieste si acum...alaturi de 3 xipho (1m, 2 f)

This message was edited 1 time. Last update was at 03/07/2010 13:10:18

[Yahoo!]
LUPmic
Senior member

IP:

Pastreaza Cory sai "scapa" de Hoplo, se vor face prea mari pentru 60 de litrii.
[Email] [Yahoo!]
beez
Member
[Avatar]

IP:

neinformarea persoanelor despre ciclare si nu numai am vazut in multe petshopuri,ce sa zic,e strategie de marketing,omu cumpara pesti,ii mor,vine si mai ia altii..
hoplo cresc in timp,dar in bazine mici se dezvolta mult mai putin..poti sa ii tii o perioada
masculul pare sa fie ori ciupit ori sa aiba o ciuperca,poza este foarte neclara..pune una fara blitz
apropo ce specie de cory ai ?
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

Cumpara niste teste de apa pentru NO2 si pentru NH3/NH4 pentru a putea urmari stadiul ciclarii. Te vor ajuta
Pentru a reduce numarul victimelor, incepi sa faci schimburi zilnice de apa. 15-20% din volumul acvariului. Cu apa declorinata macar 24 de ora. Declorinarea se face lasand apa in vase cu gura larga minim 24 de ore.
Deocamdata nu mai cumpara pesti. Asteapta sa se echilibreze acvariul. Apoi mai discutam. Scapa de Hoplo, la 20 de cm, va fi din alt film in acvariul ala.
Fii si tu un tip destept si inainte de orice hotarare pe care vrei s-o iei, intreaba-ne. Suntem cativa pe aici care am fost si destepti si normali.
Referitor la pestele bolnav. Uita-te aicisi poate reusesti sa identifici boala. Tratamentul il afli dand click pe poza.
La pesti bolile apar in majoritatea cazurilor din cauza stresului. Pot fi stresati de alti pesti, de conditiile proaste din acvariu, si de multe altele. Fiind stresat, unui peste ii va scadea rezistenta sistemului imunitar, fiind expus diferitelor bacterii din acvariu.

This message was edited 1 time. Last update was at 03/07/2010 19:37:17

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: