[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Acvariu din sticla de 6 mm  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
BLeeD
Up In Smoke
[Avatar]

IP:

Am acasa niste bucati de geam destul de mari ..cam 120 *50 cm , grosimea geamului 6 mm.
Vrea sa imi fac un acvariu pt 2-3 cichlide... si as dori niste sfaturi.
Care sunt dimensiunile maxime la care pot sa il fac,(eventual cu inatritoare) astfel incat sa fie si placut ca aspect si confortabil pt pesti (as prefera ceva inaltime mai mica si lungime mai mare) dar si rezistent
Fundul acvariului as putea sa-l fac din sticla de 8 mm (daca ajuta cu ceva)

Multumesc

image
[Email]
muscalu
Membru banat
[Avatar]

IP:

parerea mea:
daca vrei ciclide este ca acvariul trebuie sa fie inalt, deci un minim de 40cm, cu o lungime de max. 80 cm. Fundul poate fi tot de 6, ca doar sta pe un polistiren (nu?). Latime baga un 50 cm.

era sa uit
[Email]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Parerea mea (nu e obligatoriu sa fie si cea corecta):
Daca ai posibilitatea fa fundu' din sticla cit mai groasa (de 8 mm, de 10 mm ....... ) pentru ca presupun ce vrei o gramada de bolovani acolo care vor exercita o presiune inegala (mai mare in spate). Polistirenu' expandat sub acvariu mi se pare obligatoriu. Nu mai vorbesc ca suprafata trebuie sa fie plana.

Latimea ti-o recomand si eu mare de tot. Cit poti de mare. Sa poti aranja bolovanii si sa aiba cichlidaele unde sa-si aleaga teritoriile :scrima: . Cind privesti acvariul din fata nu ti se va parea inestetic, inaltimea va creste cu grosimea capacului. Ti se va parea profund ;) .

Inaltimea cred si eu ca e bine sa fie 40 cm. Mai inalt nu cred ca merge pentru ca sticla e subtire.

In conditiile astea, daca pui intarituri meseriase - longitudinale si transversale - alea transversale cit mai apropiate - la limita pe care o suporta nervii tai cind vrei sa prinzi un peste , poti sa te intinzi cu lungimea spre 100 cm. Intariturile transverale le-as pune in numar de 2.

Daca reduci inaltimea la 35 cm (cam putin pentru cichlidae) il poti face lung cit sticla: 120 cm. Tot cu intarituri meseriase.

In ambele cazuri as dubla lipitura cu baghete din sticla late de 2-3 cm.

Poze: smilie ... Poze cu plante
adi_ci23
Membru de baza
[Avatar]

IP:

dupa cum spunea un vechi expert al forumului, pe care nu l-am mai vazut de mult, din sticla de 6 mm (daca e de calitate) si esti si meseias si sti sa il lipesti, daca inaltzimea nu depaseste 40 cm, "te potzi duce lu lungimea si la 1,8 metri si latzimea poate depasi 1 m".
asa ca dupa spusele lui, mi-am tras un acvariu din sticla de 6 si fund de 10 mm, de 100/40/60 latzime, care a suferit si accidente intre timp (lovituri) si se comporta bine.

decat pe uscat, mai bine in apa
[Email] [Yahoo!] [MSN]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

adi_ci23 wrote:din sticla de 6 mm (daca e de calitate)
De acord cu tine in ce priveste calitatea sticlei .

Presupun ca sticla asta a fost folosita ca vitrina sau ceva asemanator - probabil ca are zgirieturi, ciobituri - de asemenea presupun ca e sticla romaneasca care la un capat e groasa de 6 mm si la celalalt de 5,5 mm plina de tensiuni interne si bule de aer = calitate indoielnica.

Am auzit ca sticla care a stat in conditii "vitrege" (variatii de temperatura mari, soare, ploaie ....... ) mai multi ani se deterioreaza. Asta e doar din auzite de la cineva care taie sticla - cica e foarte greu de taiat - nu se "rupe" pe "taietura". Nu stiu cum se comporta la tensiunile la care e supusa cind face parte dintr-un acvariu. Daca stie cineva ceva despre subiect il rog sa spuna. E de interes pentru cei care pun mina pe vitrine de la magazine .

P.S. Zilele trecute am luat niste sticla de "8 mm". La un capat are aproape 8 mm, la celalalt un pic peste 7 mm smilie .

muscalu
Membru banat
[Avatar]

IP:

intradevar, sticla veche e pacatoasa rau de tot.
In meseria mea (la universitate) sunt nevoit sa reciclez tot felul de ferestre, hote, pereti despartitori de sticla, vechi de cand lumea.
am observat ca sticla cu cat e mai veche, este chiar curba.
Un inginer imi spunea candva ca sticla in timp, daca sta pe dunga - CURGE, este fluida.
asa ca atentie cu sticla veche. Volumul maxim de apa pe care-l recomand cu o sticla veche este de 60-100 l, cu intariturile de rigoare.

am avut surprize ca un acvariu de doar 6 litri sa se sparga din senin

era sa uit
[Email]
shyck
Junior member
[Avatar]

IP:

saluty

nu vreau sa mai deschid alt topic, asa ca am sa intreb aici

sunt "cam" in acceasi situatie ca a lui BLeeD

vreau sa imi fac un acvariu cu dimensiunile 60/25/40 (L/l/h - sper ca nu am gresti ordinea), din calculele mele ar rezulta vreo 60 l oki sau vreo 55 l cel mai bine zic eu.

am luat de la cineva una bucata geam de 6mm de 63/85

m-am gandit ca din bucata asta sa imi fac fetele mari

mai am prin casa nefolosit geam de 4mm

vreau sa intreb daca pot folosi pentru fetele laterale geam de 4mm?, fetele laterale fiind de 25/40

ce grosime pot folosi pentru fundul acvariului

avand geamul de 4mm nu as vrea sa investesc prea mult in el, pentru ca mai am unul de 30 de litrii care e cumparat(are geam de 6mm)

astept pareri cum sa il fac

sau un calcul daca are cineva, sau ceva formule si fac eu calculul

cati pesti de marimea unui tetra ar intra intr-un acv. de 60 l? dar de marimea unui caras?
[Email] [WWW]
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

shyck wrote:cati pesti de marimea unui tetra ar intra intr-un acv. de 60 l? dar de marimea unui caras?

Vezi Volumul acvariului si numarul pestilor.
shyck
Junior member
[Avatar]

IP:

si cu restul cum ramane? ma ajuta careva?
[Email] [WWW]
k-lad
Junior member
[Avatar]

IP:

shyck wrote:
am luat de la cineva una bucata geam de 6mm de 63/85
m-am gandit ca din bucata asta sa imi fac fetele mari

asta daca este taiat bine

shyck wrote:vreau sa intreb daca pot folosi pentru fetele laterale geam de 4mm?, fetele laterale fiind de 25/40

latimea de 25 este cam mica, nu o sa poti sa amenajezi mai nimic, incerca sa il faci mai lat si foloseste sticla de 6

shyck wrote:ce grosime pot folosi pentru fundul acvariului

poti folosi tot sticla de 6
[Email] [Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

shyck wrote:vreau sa intreb daca pot folosi pentru fetele laterale geam de 4mm?, fetele laterale fiind de 25/40
Poti folosi geamu' de 4 mm pentru laterale daca dublezi lipitura cu fisii din sticla tot de 4 mm si late de vreo 1,5-2 cm. Daca lipesti corect, va tine. S-ar pute sa tina si fara fisiile alea, da' n-as risca.

Nu ma pot abtine sa nu-ti sugerez si eu o latime mai mare ;) . Daca ai loc e pacat sa-l faci numa' de 25 cm.

muscalu
Membru banat
[Avatar]

IP:

Eu am in laborator vreo 10 acvarii cam de dimensiunile de mai sus. Poti folosi sticla pe care o ai, insa pt. geamul de 4mm, lipitura va fi slaba. Nu e vorba de rezistenta, ci de suprafata de lipire.
La asa profunzime mica propun doar niste gurami pitici sau cativa tetra. (in general pesti inalti dar mici).

era sa uit
[Email]
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

@shyck - Intr-un acvariu cu latimea de 25 cm, carasii ies din discutie. Ar merge doar niste neoni . Sau citiva guppy. Vezi poate totusi te orientezi spre un bazin mai lat - ai avea numai avantaje.
shyck
Junior member
[Avatar]

IP:

ok, multumesc pentru sfaturi, si cred ca am sa il fac mai lat pana la urma

am intrebat de sticla de 4mm deoarece am mai citit pe aici ca altii isi fac unul complet numai de 4mm si de dimensiuni mai mari ca al meu

si mie mi se pare mai riscant cu 4mm, dar avandul e bine sa intrebi

oricum mi-am facut un calcul ar fi cam 13 lei RON sticla pt fund si fete si cat ar mai fi "lipiciul"

daca scap de restante il fac sigur in 2 saptamani, daca nu cine stie
[Email] [WWW]

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: