[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Alt incepator....bineinteles cu probleme...  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
Just4M3
Member

IP:

Va salut !

Sunt incepator in acvaristica, am de aprox 1 luna un acvariu micut (25 litri coloana apa) si as avea cateva intrebari. Acvariul a fost folosit mai demult dar dupa aceea a stat pe tusa vreo 2 ani cred ( proprietarul si-a achizitionat altul mai mare ). L-am primit cu vechiul filtru. Am pus in el 3 tipuri de plante ( nu stiu exact cum se numesc) si 3 pietre pe care le folosise si vechiul proprietar inainte. L-am pus la ciclat si dupa vreo 35-40 de ore am bagat si pestisorii ( 3 guppy masculi, 3 xipho, 5 neoni, 2 molly si 2 coridoras ). O saptamana totul a fost minunat, nu am avut nicio problema cu el, insa dupa aceea au inceput sa cada pestisorii pe capete, in fiecare zi gaseam cate 1-2 morti astfel incat dupa inca vreo saptamana mai ramasesem cu 1 guppy, 1 xipho, 4 neoni si cei 2 coridoras. Am vorbit cu tanti din piata, de la care achizitionasem pestii ( la recomandarea fostului proprietar al acvariului ) si mi-a spus sa scot pietrele si sa schimb din apa. Am scos pietrele, am schimbat aprox 10 litri din apa, am pus 4 picaturi de albastru de metil in acvariu ( tot la indicatia doamnei din piata ) si spre bucuria mea nu am mai gasit niciun pestisor mort in dimineata urmatoare, si nici pana azi . azi, am zis sa le aduc niste fetite celor 2 baieti ( 1 guppy si 1 xipho ) si am fost la tanti sa le iau.Am luat 2 femele de guppy si 2 de xipho. Dupa vreo 3 ore de la achizitionare am observat ca o femela de guppy are pe cap si pe ochi un fel de pelicula albicioasa dar este foarte vioaie, cealalta nu are nimic de genul asta, insa este mai apatica. Am mai pus inca o picatura de albastru de metil in apa, insa am zis sa va intreb si pe voi daca ar trebui sa mai fac ceva....Temperatura apei este 26-27 de grade cu incalzitor ( la minim ) si 22-23 de grade fara incalzitor. 2 prieteni mi-au spus ca ei nu folosesc incalzitorul dar tanti din piata mi-a spus ca pestii ar trebui sa stea la minim 24-25 de grade....22 sunt cam putine....voi ce-mi recomandati?

Multumesc anticipat pt raspuns.

Am atasat 2 poze cu acvariul din primele zile de viata Mentionez ca acum sunt mai multe plantute( le-am replantat pe cele care crescusera excesiv) si nu mai exista pietrele.

M-ar ajuta daca mi-ati putea spune cam cat albastru de metil trebuie pus in apa, la nevoie.( 1 picatura la cati litri de apa? )
[Thumb - Fotografii-0195.jpg]

[Thumb - Fotografii-0197.jpg]

Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

Iti zic bun venit inca odata si iti multumesc ca ai deschis un topic separat, asa cum te-am rugat!

Te-ai grabit cu pestii - prea multi pentru un volum atit de mic si intr-un acvariu neciclat.
Uite 2 articole care te vor ajuta sa eviti multe greseli - Volumul acvariului si numarul pestilor si Ciclul azotului.

Nu inteleg de ce pui albastru de metil. E un dezinfectant, e adevarat, dar nu il folosesti la intimplare. Daca pestii aratau bine in momentul in care i-ai cumparat si si-au schimbat aspectul sau comportamentul cind i-ai introdus in bazin, inseamna ca problema e la tine. Poate au suferit din cauza transportului necorespunzator, poate adaptarea a fost prea brusca - diferente de temperatura, pH, etc...

Ar fi bine sa faci niste teste de apa sa vezi care sunt parametrii - nitritii, pH. Dar sa stii ca intr-un acvariu asa de mic e greu de pastrat un echilibru. Acesta ar fi bun de maternitate sau acvariu spital/carantina.
HumanFace
Senior member
[Avatar]

IP:

Trebuia sa lasi acvariul la ciclat 3 SAPTAMANI apoi sa pui pestii!
Pietrele poti sa le lasi, dar sa le fierbi inainte.
Cauza mortii pestilor tai : Apa nu a fost ciclata
Cred ca intr-o luna acvariul a fost ciclat, dar ca sa fim siguri fa niste teste de apa : Ph, dgh, Nh4.NO2 si No3.
Cat despre pesti ramai la cei 4 neoni si un corydoras. Restu da-l la un petshop. Sau fiind incepator mai bine ramai la guppy... Alegera ta, da r daca alegi neoni documenteazate mult si bine inainte!

P.S. ai cam suprapopulat acvariul inainte.

P.P.S. http://www.acvariu.ro/ghid-incepatori

This message was edited 1 time. Last update was at 12/05/2010 21:40:14

http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/40/13235.page Amazon
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20174.page Nano plantat
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/80/16583.page Nanoreef
Just4M3
Member

IP:

@Dolly : - mi-am dat seama ca l-am suprapopulat l-a inceput, dar , din pacate ...mi-am dat seama cam tarziu...
- albastrul de metil l-am pus, prima data, la sfatul doamnei din piata, cunostinta veche a vechiului proprietar al acvariului, iar acum l-am pus (doar 1 picatura), pt ca m-am gandit sa nu cumva sa vina cei pe care i-am luat azi cu vreun microb si sa previn oarecum o eventuala infestare a apei, tocmai de asta am cerut ajutorul aici pt ca am observat acea pelicula albicioasa pe capul si ochii uneia dintre femelele de guppy.....insa nu pot spune daca acea pelicula exista deja cand am cumparat femela sau s-a dezvoltat ulterior la mine in acvariu....dar, avand in vedere ca niciunul din ceilalti locatari nu are nicio problema de genul asta tind sa cred ca acea pelicula e posibil sa fi existat dinainte, doar ca din lipsa de timp nu am putut sa observ prea bine exemplarele in momentul cumpararii. Cand am observat problema am pus si picatura de albastru de metil....ca dezinfectant....
- diferenta de temperatura am incercat sa o reglez, am lasat punga cu pesti in acvariul meu pt a se realiza transferul de temperatura aproximativ 15-20 minute inainte sa eliberez pestii in acvariu + doamna din piata locuieste in zona mea, este si crescator din cate stiu, si, din cate mi-a spus, foloseste aceeasi apa de retea pe care o folosesc si eu, deci diferentele de duritate, ph etc, nu ar trebui sa fie foarte mari
- imi poti recomanda niste teste de apa?
- pe viitor intentionez sa-mi achizitionez unul mai mare si sa-l transform pe asta in maternitate, insa pana atunci, si din lipsa spatiului si a altor motive, o sa incerc sa ma experimentez cu ajutorul astuia...sper sa nu fac prea multe greseli, pt ca chiar ma doare sufletul cand vad pestisorii morti

@HumanFace : - Am fiert pietrele inainte, vreo 1.5 ore....dar problema a aparut la o saptamana dupa ce am introdus pestii si a incetat odata cu scoaterea pietrelor....mi-am dat seama ca am gresit si cu ciclare...dar...tot cam tz....am introdus pestii la sfatul aceleiasi doamne din piata...

Problema pe care o am acum se refera la cele 2 femele de guppy pe care le-am luat azi....una cu pelicula si vioaie si cealalta fara nicio problema vizibila dar apatica ( am impresia ca cea apatica este inca pui, pt ca e firava comparativ cu cealalta ) si la temperatura apei ( cu incalzitor aprox 27 de grade la minim, fara incalzitor 22 de grade) ....Ar trebui sa las incalzitorul sau nu, 22 de grade nu sunt cam putine ?

This message was edited 1 time. Last update was at 12/05/2010 22:17:27

Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

Temperatura potrivita pt guppy se incadreaza intre 22 - 27 grade. Despre femela bolnava - nu prea stiu ce sa zic. Seamana cit de putin cu imaginea pestelui de aici? Ma gindesc ca poate fi o infectie bacteriana si atunci se trateaza cu JBL Furanol.
Cind mai ai astfel de situatii, incearca sa dai cit mai multe detalii despre pestele bolnav. Iar cind cumperi...sa mai zic? Nu mai zic ca trebuie sa te uiti de doua ori si sa cumperi odata.

Teste de apa poti cumpara de la Dupla, Tetra, Jbl, etc.

Nu te descuraja. Prin "accidente" de acest gen am trecut cam toti. Incet, incet o sa inveti .
Just4M3
Member

IP:

nuuuu, nu arata asa urat....e un fel de mucozitate albicioasa transparenta....concentrata in partea superioara a ochilor si deasura gurii...la prima vedere nu se observa, probabil de asta nu am vazut-o nici la cumparare, dar daca te uiti mai atent se vede destul de bine...mi-a atras atentia pt ca , cum am mai spus, niciunul din ceilalti pesti nu prezinta asa ceva....

cat despre cea apatica....vad ca e din ce in ce mai trista...sta mai mult in apropierea incalzitorului si cred ca dimineata o sa o gasesc pe fundul acvariului.....inerta
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

In cazul acesta ar fi mai bine sa dai pestii pe care ii mai ai, sa iti ciclezi acvariul cum trebuie, sa citesti cit cuprinde si abia pe urma sa populezi bazinul. Altfel tare mi-e teama ca nu o vei scoate la capat - se creaza un cerc vicios.

Daca o sa ai rabdare si o sa te documentezi o sa te poti bucura de un acvariu echilibrat si cu pesti sanatosi.
Just4M3
Member

IP:

Asa arata acvariul in momentul de fata. Din pacate cu telefonul nu pot face o poza suficient de buna pt a se observa problema femelei...

Am observat ca masculul de guppy se cam da la femelele de xipho
[Thumb - Fotografii-0221.jpg]

This message was edited 1 time. Last update was at 12/05/2010 23:25:29

Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

Din poza nu se intelege mare lucru. Poate ca isi va reveni. Eu as merge pe schimburi de apa din 2 in 2 zile - cu apa statuta, nu direct de la robinet, cu adaugare de Sera Aquatan cf prospectului si in functie de cantitatea schimbata. Aspirarea substratului, hrana variata dar data in cantitati mici - cit sa maninca in 2-3 min/1 data pe zi.

Retine faptul ca iti trebuie si un acvariu de rezerva, mai mic, in care sa poti face tratamente daca e nevoie. Si acesta trebuie dotat cu filtru, termometru si incalzitor.

Si fara alti pesti cumparati!
Just4M3
Member

IP:

Am inteles. Mersi mult. Si eu sper sa-si revina. O sa incerc cu schimburile de apa mai dese. Categoric fara alti pesti cumparati
Mersi inca odata. O sa va tin la curent cu evolutia
Just4M3
Member

IP:

Cred ca e posibil sa fi descoperit de ce anume sufera femela mea de guppy.....ce prezinta ea la nivelul capului si a ochilor seamana cu poza asta....din cate scrie pe net ar fi o infectie cu Chondrococcus columnaris( nu sunt 100% sigur ca e asta , dar seamana destul de mult )

http://www.decamio.ro/wp-content/uploads/2009/03/columnaris_krankheitsbild-diagnose_stug_columnaris5.jpg

Ce mai ingrijorator pt mine este ca am observat ca la 2 dintre neonasi le-a aparut la nivelul gurii cate un punct asemanator...
Am vazut ca pe net se recomanda adaugarea in apa de sare de bucatarie neiodata+bai de albastru de metil ( @Dolly, se pare ca nu am gresit f mult cand le-am pus la inceput ). Voi ce ziceti? In articolul pe care l-am citit scria ca trebuie pus cam o lingura la 4 litri de apa m-i se pare cam mult....nu ar fi cam sarat mediul pt nevoile pestilor? Adica, inteleg ca omoara bacteriile, dar sa nu moara si pestii din cauza concentratiei prea mari de NaCl....
Just4M3
Member

IP:

Am mai cautat pe net si am fost si la un PetShop de langa mine si acum sunt aproape sigur ca pestii mei sufera de o infectie cu Columnaris....Din ce am vazut pe net si din ce am discutata si la PetShop am vazut ca un tratament eficace ar fi cu Sera Baktopur, asa ca am cumparat si acum o sa incerc sa imi ajut pestisorii. Sper sa mearga.

Intrebare : Am inteles ca sarea de bucatarie ar ajuta tratamentul dar nu stiu cat sa le pun. Nu vreau sa le fac mai mult rau decat bine

MollyBalon
Member
[Avatar]

IP:

Cory nu tolereaza sarea.
Just4M3
Member

IP:

se pare ca am ascapat de columnaris la neoni, dar nu mai sunt asa sigur ca femela de guppy avea aceeasi problema pt ca nu numai ca nu am scapat de ea , ci s-a si intins pe aripioare si pe zonele de corp atinse de aripioare....m-am gandit sa-i fac niste bai de sare/albastru de metil. Ce ziceti? si in ce concentratii sa prepar solutia?
Mentionez ca este foarte vioaie, mananca...dar chestia aia albicios-"pufoasa" pare ca se extinde......ceilalti vad ca nu sunt afectati
Just4M3
Member

IP:

Buna ziua,

1) Pentru inceput vreau sa va zic ca, din pacate am pierdut femela de guppy care avea probleme, iar acum, la vreo 2 sapt de la episod am in acvariu urmatoarea componenta : 2 corrydoras, 4 neoni, 1 mascul de guppy, 1 femela de xipho si un sanitar ventuza ( nu stiu exact cum se numeste, are aprox 5 cm lungime si am primit asigurari ca nu va creste mai mare de atat, fiind de talie mica ) pe care l-am achizitionat acum o saptamana si ceva pt ca geamurile mele incepusera sa capete o tenta de murdarie...Acum geamurile sunt foarte curate, semn ca ventuzarul meu isi face treaba excelent, doar ca este FOARTE timid, de fiecare data cand ma apropii de acvariu se ascunde in spatele filtrului. Sper ca acum este ok configuratia, si nu mai vorbim de un acvariu suprapopulat....

2) Am inceput, de acum doua sapt sa trec de la 1 schimb de apa/ saptamana, la 2 schimburi( 20-25%)/ saptamana cu apa declorinata de la un schimb la altul....avand in vedere ca acvariul meu are doar aprox 25 l coloana de apa, iar echilibrul poate fi destabilizat foarte usor

3) Pietrele pe care le aveam de la fostul proprietar, si pe care m-i le recomandase ca fiind necalcaroase, la testarea cu otet au incept sa "fiarba" destul de frumos... asa ca acum cred ca am mai descoperit una din cauzele pierderii primilor pesti ( pe langa suprapopulare + ciclare neadecvata). Acum as avea o intrebare, in total am primit 3 pietre, dintre care, cele 2 calcaroase si una din marmura. Am citit pe undeva pe aici ca si marmura ar putea afecta intr-un fel pestii, este adevarat? Am fiert-o vreo ora, dar, inainte sa o introduc in acvariu am zis sa va intreb daca este sau nu benefica si pestilor in afara de aspectul estetic...
Just4M3
Member

IP:

Buna seara,

Renunt la ideea cu bucata de marmura chiar daca avea o forma destul de interesanta...neprimind niciun raspuns....si nestiind exact ce efect ar avea asupra pestilor ( am inteles ca in timp creste duritatea apei ...). In schimb azi am fost la supermarket si mi-am luat o nuca de cocos ( diferenta de pret intre o nuca de la standul de fructe si una din pet shop este de vreo 20 de lei...si pe criza asta... ) pe care as vrea sa o transform in obiect de decor si, de ce nu intr-o casuta pt pestisori....daca vor sa "locuiasca" in ea.
V-as ruga tare mult sa imi dat niste sfaturi cu privire la cum ar trebui sa o "prepar"...Va trebui fiarta? Daca da, de cate ori, sau cat timp? Fiarta doar cu apa simpla sau ar trebui sa adaug sare ? ( am citit pe forum cate ceva, dar nu am gasit nicio informatie completa ). Dupa ce am curatat-o am observat ca este foarte uleioasa, indiferent de cate ori am spalat-o.

Multumesc anticipat.

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: