Message |
|
Da, pun niste granule, fulgi nu am. Stiu ca fulgii s-ar dizolva mai repede. Ar trebui sa dizolv oare inainte de a pune mancare in acvariu?
|
 |
|
Nu, sigur ca nu. Cutia o am de la vechiul filtru de la acvariul de 13 l. O pastrez acolo, e aproape plina. Mai am si hrana de la pestisorii pe care i-am avut. Probabil ca nu-mi va mai folosi, cel putin betta nu voi mai avea. Doar daca nu ma trezesc cu vreunul adus de cineva.
De fapt inceputurile mele nu au tinut de decizia mea. M-am trezit cu un acvariu de 13 l f?cut cadou fetitei mele si cu 1 betta mascul rosu superb, vreo 3 femele. Dupa aceea saptamanal aproape ma procopseam cu minimum un pestisor de la piata de animale, tot cadou pentru fie-mea. Desi insistam ca numarul lor e prea mare (incepusem sa citesc despre acvarii si pesti) si mai si mureau dintre ei, acvariul nefiind ciclat de la inceput. Pe la jumatatea lui noiembrie au murit toti unul dupa altul. Cred ca aveau gris si n-am mai reusit sa salvez vreunul. Stiu, masacru se numeste ce s-a intamplat, dar m-am ales cu pasiunea. Si acum vreau sa iau eu deciziile, si sa fie decizii bune.
|
 |
|
Va multumesc mult pentru raspunsuri! O sa va urmez sfaturile intocmai. Ciclarea am inceput-o pe 4 decembrie, atunci am pus in functiune totul, dupa care am adaugat si un filtru extern. Poate dupa Craciun putem cumpara doi pestisori.
R?d?cinile de mopani vad ca au inceput sa aib? mazga aceea ca un mucegai. Am citit tot de la voi ca va trece de la sine in timp. Deci am r?bdare.
Pun si o pozica. Iertare pentru fundal, urmeaz? sa aplic un poster ceva (am si uitat cum se numeste).
|
 |
|
Buna seara!
Sa va spun ce am mai facut la acvariul meu azi... Mai intai am scos plantutele si le-am pus cu grija pe radacinile de Mopani, radacini pe care le-am fiert vineri pana mi-a iesit o fiertuura maloasa. Daca mai mirosea si urat, ieseam vrajitoarea forumului  Le-am tinut in apa rece pana azi, dar am vazut ca nu coloreaza apa, sau cel putin nu am remarcat eu, asa ca am zis ca poate le fac un bine si plantelor, ca le pun in mediul lor bun. Am curatat substratul si sticla acvariului, am schimbat cam 15 l de apa, am curatat filtrul Aquael cu apa din acvariu.
Pana la urma ma gandesc ca ce am vazut eu pe frunzele de Microsorum nu sunt alge, altfel ar fi atins si Anubias. Poate arata asa din cauza ca nu le-am tinut eu cum trebuie in acvariu si acum sunt mai fragile. Radacinile lor sunt maronii, nu albe. Vineri am pus o doza de Ferropol. Din ce-am citit, se pune saptamanal. Credeti ca daca as mai pune 10 picaturi, adica 1 ml la 2 zile as putea ajuta Mirosorum sa-si revina? Oricum nu fac nimic pana nu-mi spuneti voi ca e bine.
Asa cum spuneam, acum am in acvariu doua radacini de Mopani. Arata bine cu plantele pe ele. Le-am apasat putin in substrat, ca stateau parca prea nefiresc, dar sunt grele, nu plutesc. Acu Lilaeopis nu stiu daca rezista, e prea firava, si asa cum spuneati si voi, are nevoie de mai multa lumina. Ramane un gol intre cele doua radacini, sa pun o piatra (de care?) sau sa incerc cu o alta planta "de gazon"?
@Liv, ti-am ascultat sfatul si am comandat un prefiltru Sunsun. Dupa ce-l pun si pe acela, pot spune ca restartez ciclarea? Cam in cat timp pot sa-mi iau pestisorii? Mai vad eu anul asta pesti in acvariu? Stiu, sunt cam nerabdatoare, dar ma pot abtine, pot fi si cuminte
@Tonisoru, cine si-ar fi putut inchipui ca un acvariu aduce atatea aventuri si "probleme existentiale", nu? Dar razbim noi cumva la lumina!
|
 |
|
Liv wrote:La Microsorum si Anubias nu se planteaza si bulbii in substrat.
Doar radacinile pot sa stea in substrat. Se leaga de o piatra/mopan. Cind bulbii lor sint in substrat o sa putrezeasca. Trage de ei ca sa ramina doar radacinile in substrat.
Mai astepta o parere mai avizata despre alge.
 Cata rabdare poti sa ai sa-mi explici toate cele! Esti de admirat  Si te mai cheama si ca pe fratele meu  Multumesc tare mult!
Plantutele le-am mai scos din substrat putin, sper sa-si revina. Imi place Anubias maxim, vad ca sunt rezistente. Ieri le-am pus Ferropol si uite ca incepatoarea dezastruoasa face pasi mici... spre bine, sper.
Mai spuneai ceva de pleco anterior... Imi plac mult, sunt frumosi. Am inteles, cresc mari si acvariul neu va fi neincapator chiar si pentru unul  Eu am mai avut ancistrus albino, doua exemplare, faceau o curatenie, imi curatau si plantele de echinodorus, la modul ca se lipeau pe frunze pana se faceau transparente  Dar, in rest, foarte harnicuti mai erau.
@Tonisoru, chiar ti-am urmarit topicul, ti-am admirat si acvariul si personalitatea  Am si eu panza aceea de paianjen de care zici. Pe unde-am mai citit de diatome, am inteles ca pot aparea si de la lumina isuficienta. Uf, poate saptamana viitoare se rezolva cu instalarea noului neon.
Eu nu inteleg, cei de la Aquael, daca tot au vandut un acvariu echipat, de ce nu au pus un neon care sa faca fata la viata din acvariu? Sau s-or fi gandit ca e pentru un mediu cu cerinte mici de luminozitate...
Aaa, si ar fi bine sa nu ma mai uit la acvarii pe net, ca ma demoralizez de tot, al meu arata jalnic
|
 |
|
Am revenit cu pozele. Nu se vede prea bine, nu reusesc sa fac o fotografie prea buna, cu tot cu functia macro. Se vad macar petele maronii, dar nu se vad si firicelele acelea maronii de pe tija plantei. Pe Anubias este un prafulet, e de la bacteriile bune sau ce-o fi?
Ma declar o panicoasa deja  Parca nu ma mai simt asa increzatoare. Stiu ca e nevoie de timp sa diger muuulta informatie si sper sa reusesc sa fac bine proiectul ce l-am inceput.
|
 |
|
Ieri a venit curierul cu neonul si cu radacinile de Mopani, pe care deja le-am fiert si vor sta binisor in apa -alta decat in acvariu deocamdata. Am g?sit si un electrician, dar poate veni abia luni. Sper ca va pricepe ce vreau eu.
@Liv, sa inteleg ca totusi neonul trebuie fixat sub capac, dar balastul ala sa fie in exterior pentru a nu fi afectat de umezeala?
Si mai am câteva nedumeriri...
Prefiltrul ar veni in acvariu sau in afara? Inauntru, nu?Eheim e bun?
Materialul pentru filtrare biologica e siporaxul?
Plantutele mele Microsorum nu arata prea bine  Anubias e bine, dar Microsorum au cred niste alge maronii, diatome parca am vazut pe forum. Am sa pun o fotografie mai tarziu putin sa vedeti si voi. Le las asa sau pun r?d?cinile de pe acuma ca sa le mai dau o sansa? Pana pun neonul ala mai dureaza putintel.
|
 |
|
Liv wrote:As monta tubul ala spre fata acvariului - sa dea mai multa lumina la Lilaeopsis.
Vezi ca trebuie sa dea nistea gauri dreptunghiulare in capac si indiferent de ce spune electricianul sa monteze balastul deasupra capacului sau linga bazin - in nici un caz sub capac.
O priza programabila o sa-ti prinda foarte bine.
Ai avut scalari si hoplo in acvariul mic?
LE: Asa - cu titlu informativ - sanitarii se hranesc tot cu ce le dai tu. Nu curata resturile/dejectiile altora. E doar o impresie a noastra. Adica sint pesti ca oricare altii - doar ca de obicei se hranesc cu ceea ce ajunge pe substrat.
Ok, bine de retinut. Multumesc tare mult pentru ajutor
Am avut scalari. Te gandeai ca asta ar fi o combinatie buna? N-ar fi rau
Despre sanitari cam stiam care le e rolul. Am un fix cu ei pentru ca ma gandesc ca daca mai pune manuta fie-mea sa dea hrana la pesti, sa pape sanitarii surplusul. Am instruit-o totusi ca la acvariul asta nu se bage deloc, am spus!
|
 |
|
Liv wrote:Substratul negru arata f. bine. Iar contrastul care il realizeaza cu pestii si plantele face ca totul sa arate si mai bine. Sint unii pesti care isi intensifica culorile cind ai substrat inchis la culoare.
Sper ca pe linga neon ai cumparat si droser+starter sau balast electronic si conectorii etansi pentru tub. Sirma gasesti in orice magazin de electrice.
Cam ca aici:
http://www.nevertebrate.ro/articles/Ce-componente-are-o-instalatie-de-iluminare
Pentru asta l-am ales si eu, si-apoi imi plac contrastele  Practic, daca as pune Molly negru ar fi cam invizibil. Prin urmare substratul ala merge cu niste culori vii. Colisa Lalia sunt perfecti din punctul asta de vedere. Am insa o retinere, pentru ca as fi vrut si niste sanitari. Ori gasesc o combinatie care sa includa sanitari, ori iau o pereche de frumosi de aia de spuneai tu. Inca o problema ar fi sa (mai) gasesc la pet-shop o pereche de Colisa. Oricum mai am de asteptat. O sa va mai bat la cap atunci
Am citit articolul, am luat niste socluri rezistente la apa si astept electricianul sa-mi spuna mai departe. Am montat eu filtrul extern, dar asta ma depaseste
|
 |
|
Astept sa ajunga neonul T5 Diversa Opti Plant 24W 55cm cat de repede (foarte posibil maine), cu Ferropolul si EasyStart, radacinile de Mopan si sper sa fie totul bine. Azi mi-a ajuns prin curier si filtrul extern Eden 501, n-am mai putut anula comanda, asa ca voi pastra si filtrul acvariului Aquael si am pus si filtrul extern si sa speram ca va bine. Plantutele au rezistat pana acum. Anubias vad ca face radacini noi, Microsorumul e verde dar e cam necajita ea. Are niste pete maronii, poate de la frigul din timpul transportului sau poate or fi alge. Nu prea am avut timp azi sa citesc, ma duc sa ma documentez despre alge
@Liv, Colisa Lalia imi plac mult  . Deocamdata sa trec de faza cu ciclarea si apoi iau si decizii de astea cu privire la pestisori. Mi se pare totul destul de complicat. Recunosc ca nu prea stiam in ce ma bag cand am cumparat primul Betta red dragon  Dar imi place.
PS: Am inceput ciclarea sambata, deci am aproape o saptamana, mirosul de plastic nu mai e asa de persistent, apa s-a limpezit. Azi am mai schimbat putin din apa (e a doua oara de sambata incoace) si am pus in functiune al doilea filtru. Am pus si ceva mancare zilnic. Se si vede pe substratul negru, de-acu voi putea tine o evidenta clara a surplusului de hrana si o sa-mi stea mie pe creier  (No, substrat negru mi-a trebuit)...
|
 |
|
Neonul e Aquael Leddy Sunny IPx8, rezistent la umezeala. Nu cred ca are ceva special pentru plante, cel putin pe foaia cu descrierea acvariului nu scrie nimic de genul asta.
|
 |
|
Liv wrote:Ce dimensiuni are?
La Aquael 54l cu neon de 15W sint de 60x30x30cm - pe net.
Fix asa e si al meu. Neonul e de vreo 30 de cm lungime.
|
 |
|
Liv wrote:A incurcat-o rau de tot daca sta pe net la 12 noaptea ca sa intrebe de pesti.
Ca sa fiu sincera, am stat si pana la 3 am, ca sa-mi explic ce am gresit si ce pot imbunatati. Asa am ajuns la voi
Cu pompa pot anula comanda, abia pe la pranz intr-un respiro de la munca am gasit-o si am comandat-o. Daca nu asta, nu mai stiu care, m-am pierdut
Citisem pe undeva ca radacinile astea trebuie tinute mai intai separat in apa si apoi introduse in acvariu. Acu ce mai conteaza inca o luna, si-asa o iau de la capat cu ciclarea daca iau alt filtru
@Radu, gasesc eu un instalator daca nu ma prind de urechi
Capacul meu arata cam asa
|
 |
|
Ok, am comandat un filtru extern Eden 501, macar daca tot il schimb, sa fie extern. Voi pune si doua radacini de Mopan. Spuneati ca trebuie legate cumva plantele de radacini? Probabil pana se fixeaza, am inteles bine? Cat priveste iluminatia, nu prea stiu daca ce vad eu pe net e ok. Un tub Neon T8 Osram Fluora - 30 W e potrivit? Problema ar fi ca nu prea stiu cum sa-l instalez, cred ca-mi trebuie si niste socluri de fixare, cleme are capacul. Neonul pe care-l am eu are niste cauciuc la capete, cu un fir la unul din ele. Cele de pe net nu au sistemul de cuplare la priza.
Si, daca tot intru in familie, sa ma prezint: Lavinia - zurlie si nu prea, priceputa si nu prea, dar ambitioasa spre incapatanata  Pot parea prea serioasa pana ma dau cu lumea
|
 |
|
rxget21 wrote:Eu am o problema cu plantele: Anubias si Microsorum nu se baga in substrat fiindca o sa le putrezeasca radacinile, ele trebuie prinse/legate de un lemn, o piatra, iar Lilaeopsis are nevoie de lumina mai multa asa ca as pune-o chiar in mijloc unde ii lumina ce mai puternica.
Bun, deja am ochit o radacina de Mopani si deja le-am mai scos putin din substrat pana vine radacina sau radacinile. Lilaeopis o mut maine.
@ Liv, eu ma gandeam la gourami pitic. Imi plac cei albastri, chiar am vazut unul la pet-shop, dar era deja cam marisor. Am vazut gold gourami, desi tocmai ce citeam ca pot ajunge la 15-16 cm. Cred ca mai bine ma abtin. Raman deocamdata la cory pe care o sa-i pun primii in acvariu. Si-apoi mai vedem. Nasol ca m-am trezit eu acum ca vreau acvariu, ca nu pot comanda pe net pestisori.
Carbune deja am, de la celalalt filtru, deci n-ar fi o problema.
Incalzitorul e de tipul complet submersibil, am verificat. La celalalt acvariu am de cel care nu se scufunda total in apa.
|
 |
|
um02122 wrote:Desi AquaEl face produse decente la preturi decente, banuiesc ca o sa tw lamuresti repede ca trebuie sa schimbi filtrul acela.
Tocmai ce citeam pe un post mai vechi despre filtrele externe. M-am convins. Si banuiesc ca asta ar trebui s-o fac inainte de-a popula acvariul...
Chiar pun suflet si-mi doresc tare mult sa reziste pestisorii cat mai mult. Acvariul asta e un colt de rai pt mine. Ma linisteste si asa gol cum e 
|
 |
|
euro2me wrote:@ Aquatica
vezi ca Anubias si Microsorium nu se planteaza in substrat ci pe un lemn sau o piatra, rizomul trebuie sa stea deasupra substratului
Am deschis deja topic, dar da, cu plantele mi-am cam luat-o. Ghiciti voi de unde. Ma dusesem cu o lista la pet-shop, dar nu aveau ce voiam eu. Deci tre sa caut lemn  desi spatiul e cam mic sa bag si ciot in acvariul asta.
Liv, mi-am luat inima-n dinti si-am scris, asa noconformisti cum zici ca sunteti  E mai important pentru pestisorii mei sa fie bine, decat sa-mi rod unghiile ca iar am gresit.
|
 |
|
Sa nu uit de poza
Si cred ca trebuie sa pun un autocolant, ceva pe peretele din spate.
|
 |
|
Mai intai salutare tuturor!
Sunt o incepatoare care a ''prins microbul'', ideal ar fi sa-l administrez mai bine decat la prima incercare.
Povestea e cam asa... Vineri am primit un acvariu nou de 54 l, Aquael, dotat cu filtru intern de aceeasi marca (ca acesta https://abc-zoo.ro/11712-aquael-asap-300-filtru-intern-300-l-h-42w.html) si incalzitor fix care incalzeste apa la 25 de grade. Filtrul e silentios si ieri chiar dadea un aspect perlat decorului, azi s-a dus vraja (poate ca l-am acoperit eu prea tare cu apa). Vad ca nu are carbune sau perlon, are un simplu burete.
Ieri am asezat substratul (luat de la un pet-shop): Manado + Master Soil Black + Evidecor in ordinea in care le-am mentionat. Am pus si plantute: Anubias barteri nana, Microsorum pteropus si inca una, Lilaeopsis brasiliensis parca. Sunt ele cam rasfirate, dar sper ca le va merge bine si vor creste frumos. Acvariul are iluminatie cu led, de 8W/ 220V, cu lumina calda (cel putin asa constat eu).
Am uitat, la petshop, sa cumpar si ceva pentru plantute, sper sa ajung zilele astea. Faza e ca socoteala de acasa nu se prea potriveste cu cea din targ, asa ca nu am gasit chiar ce plante voiam, dar sper sa fie ok pentru incepatori ca mine.
Deci sunt in faza de ciclare (am citit si despre ciclul azotului, mai astept pana sa pun pestisori in acvariu). Toate minunile tehnologice au fost spalate cu apa simpla inainte de a fi introduse in acvariu. Filtrul si incalzitorul sunt in functiune, lumina la fel (numai in timpul zilei) am pus si putiiina hrana, ca asa am invatat de la voi ca e bine. Problema e ca apa are un miros de plastic, ori o fi doar capacul, nu stiu. Vad ca si neonul se cam incalzeste si poate o fi de la capac. Sau de la substratul acela Evidecor, asa cum spunea si Liv la alt topic. Pana sa fac aici contul si sa scriu, am inlocuit putina apa (vreo 10 litri de apa declorinata), dar apoi apa din acvariu a capatat un aspect mai tulbure. Sper sa fie doar o faza a deciclarii, mai am rabdare.
Acu am nevoie de sfaturi de la experti  ...
1. Sa inlocuiesc din apa din acvariu zilnic pana dispare mirosul si poate se mai limpezeste si apa?
2. Voi avea nevoie de filtru extern sau face fata cel pe care-l am? Pe cutie scrie ca are o capacitate de 300 l/h. La asta intern trebuie sa-i adaug carbune, perlon sau ceva?
3. Sa adaug o pompa de aer? La acvariul cel mic (mai am unul de 13 l) aveam un filtru care sufla si aer (prea zgomotos).
4. Dupa Craciun vreau sa pun 2-3 pestisori. Dupa calculele de pe aici sau de pe net in general, inteleg ca pot pune pana la 12 pestisori. Ma gandeam la 5-6 neoni, 2 cory, 3-4 gourami (1 mascul si restul femele). Daca aveti alte sugestii, le primesc cu placere si interes. Eu am experienta (foarte putina, e drept) cu gouppy, betta, ancistrus albino, scalari, xipho si hoplo.
|
 |
|
Multumesc, Liv! Va citesc de ceva vreme, dar si la categoria postat mai am de invatat.
|
 |
|
|
|