[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Mihai559
Forum Index » Profile for Mihai559 » Messages posted by Mihai559
Message
ozi wrote:Documenteaza-te bine inainte de a folosii apa distilata. Din cate am inteles eu, poate fi produsa prin diverse metode, unele din ele nefiind potrivite pentru un acvariu reef. Eu am fost indemnat sa ma feresc de apa distilata cand mi-am inceput marinul. Si cum costul meu initial era aproximativ egal cu o unitate de RO/DI, am ales sa folosesc apa de robinet + PRIME (un declorinator mai bun) si apoi filtrata cu carbune in timp ce se amesteca sara (folosesc InstantOcean, dar nu stiu daca gasesti in Buc).
Nu stiu cat de "cocktail" e apa potabila din capitala...sugerez sa te interesezi (in principal sa afli daca sunt cantitati considerabile de nutrienti: amoniac, nitriti, nitrati, fosfati, si cat de ridicate sunt duritatea si pH-ul) si apoi sa decizi cum vei proceda.
PS: daca nu cumperi instalatie de RO/DI, n-are rost sa iei TDS meter.


Salut ,


Vazusem metoda ta referitoare la prepararea apei si imi facuse deja cu ochiul. Sunt deplin constient ca cea mai buna alegere e apa de osmoza, nu imi doresc neaparat sa ''cut corners'' dar nici nu vreau sa fiu mai catolic decat Papa .
In momentul asta consider 3 variante:

1. sa cumpar apa de osmoza de la cineva pentru ca nu preconizez sa am nevoie de mai mult de 5 L saptamanal.
2. sa folosesc apa distilata. M-am interesat azi si am identificat o farmacie care are laborator propriu cu distilator. O sa dau o fuga sa vad cat ar costa.
3. apa de la robinet tratata cu prime. Am gasit un buletin de la apanova referitor al apei din zona mea : http://www.apanovabucuresti.ro/!res/fls/31-(3).pdf . Avem si amoniu si nitriti si nitrati...dar banuiesc ca Prime ar trebui sa rezolve problema. Mai vad ca e si Aluminiu si Fier...aici nu stu daca se poate face ceva. Am o vecina aici care are un filtru cu carbune activ la robinet...si sper sa folosesc din aia.



Intrebarea mea ar fi: ce sa testez la apa pe care vreau sa o pun ca sa fiu sigir ca e cat de cat safe? Amoniu, NO2, No3, fosfati.....e clar...dar altceva?
Ce calitati ar trebui sa indeplineasca apa perfecta pt un marin? Banuiesc ca ar trebui sa nu aiba absolut nimic decat H20 si TDS 0.

Ma gandeam ca poti sa folosesti TDS metereul ala la orice fel de apa...ca sa vezi care se apropie mai mult de zero. Banuiesc ca de fapt scopul lui e sa determine cand trebie inlocuit filtru la Ro/di ...atunci cand numai arata 0. Apa distilata pe TDS meter ar trebui sa arate tot 0?


Destul de incurcata povestea asta cu apa. Incerc sa gasesc si un osmozor ieftin da nu am vazut nimic sub 400 Ron desi vad ca lumea zice ca ar fi si cu 300...

Multumesc pentru ajutor
djphazer wrote:Se pare ca te-ai documentat ceva... FOARTE BINE. Insa presimt ca mai ai ceva de invatat despre procesele chimice si biologice care se petrec intr-un acvariu marin, mult diferite fata de cele din acvariile de apa dulce. Daca nu detii un osmozor cu cartus NPS (rasini schimbatoare de ioni) iti sugerez ca in filtrul hang-on sa pui numai medii absorbante (cu precadere de silicati <SilicatEx de la JBL>, si carbune activ <ATENTIE : nu orice carbune activ e bun pentru apa sarata>). De asemenea, nu ai pomenit nimic despre sarea pe care o vei folosi. Nu e un lucru care trebuie trecut cu vederea. Fereste-te de AquaMedic, ca si eu fac parte din cei care "m-am ars" cu ea... E cea mai proasta sare de pe piata. In ordinea pretului/calitatii iti sugerez : Aquavitro, Dupla Premium, Red Sea ... Cam astea sunt marcile care se gasesc pe la noi ...
Avand in vedere ca locuiesti in Bucuresti, sunt convins ca vei gasi pe cineva care te va ajuta la inceput cu acvariul. Succes.


Salut,

Deasta am si intrat pe forum ca sa invat cat mai mult ....depsre tot ce are legatura cu acvariile marine.

Din fericire( sau din pacate) sunt f putine sanse sa cad in apcatul de a nu face diferenta dintre un marin si un acvariu de apa dulce...pentru ca pur si simplu asta e primul meu acvariu ever...de orice fel.
In legatura cu sarea chair aveam nevoie de sugestii pentru ca nu stiu exact care ar fi mai buna si banuiesc ca doar experienta te poate ajuta aici.


legat de apa...asta e de fapt cea mai mare problema a mea. Nu cred ca o sa investesc intr-o instalatie RO asa ca m-am gandit la apa distilata.
O alta optiune....care ar fi cam la limita, ar fi apa de la robinet tratata cu produse care are trebui sa inlature clorul, amoniu etc...dar nu ma simt foarte confortabil cu asta.


Deci , cred ca o sa raman la ideea de apa distilata. O sa fie un pic mai dificil la setup...ca o sa am nevoie de vreo 40 de L deodata dar pe urma 5 L pe saptamana ( + ce o sa mai fie nevoie pentru top off.. ) cred ca e ok.

Multumesc pentru sfaturile tale!
Salut,

Ma numesc Mihai, sunt din Bucuresti, si de putin timp ( bine nu chiar putin..) am fost lovit de febra acvariilor marine . Tin sa prcizez ca pana acum nu am avut niciodata nici un fel de acvariu profesionist....nepunand la socoteala pestisorri chinuiti in borcane de 800 gr pe vremea lu Ceasca. RIP!( mai ales pestii... )

Am avut ocazia sa ma plimb prin afara tarii de cateva ori si de fiecare data nu am ratat sa vizitez acvariile din orasele respective si cred ca de acolo mi se trage. ...Prin urmare vreau si eu micul meu colt de underwater dream!

Momentan sunt in faza de documentare si strangere de informatii. Mi-am facut deja un plan referitor la proiect si as vrea sa va aruncati o parere ca sa vedem cum ii putem creste sansele de succes.
I feel like I need the advice


Ca sa nu o mai lungim ideea de baza se rezuma asa: nano reef cu corali moi ( low-medium light) gen zoas, mushroom, leather, gsp etc, CUC ( hemit blue leg, peppermint shrimp pt aiptasia care banuiesc ca va fi acolo, ceva melci ) si 1-2 pesti ( 1 clovn si as mai vrea un firefish).

Hardware:

Acvariu Aquatic Nature Cocoon 7 dim 45*30*32 ( 43 L) dotat cu:

- lampa solar duo boy 26 W cu led de moonlight
-filtru hang-on Flow 200 ( banuiesc ca 200l/H)


La pachetul asta de pornire as mai adauga:

-inca o lampa solar duo boy 26W
-1 koralia nano
- un incalzitor Jager 50W
-termometru
-refractometru
-TDS meter



pentru lumina m-am gandit sa pun 2 lampi duo boy in oglina unu cu un bec de 26 W white 10K si unu cu un bec 26 W actinic 30K
din ce am vasut pe net cred ca merge sa le pun una in fata alteia pentru ca lampa se poate regla deasupra acvariului si deci sper ca vor avea loc


Pentru filtrare LR undeva la 5-6 Kg cu substrat de live sand & aragonite de 3-4 cm.

Nu stiu exact ce o sa pun in filtrul ( am vazut ca purigen , carbune activ, si chaeto, filter floss sunt cam cele mai populare optiuni...ramane sa mai studiez)
Nu as vrea nici eu sa aditionez nimic, doar 5 L schimbati saptamanal cu sare de buna calitate ( sugestii???)

Cam atat pe scurt , pls jump in si dati-va si voi cu parerea pentru ca as vrea ca sa iasa un acvariu stabil ...cu ceva sanse de reusita long term.

Multumesc!


ReBella wrote:Betta nu se tine cu guppy !!! O sa le faca varza cozile.


pai numai inteleg nimic...vad ca aici http://www.liveaquaria.com/general/fwcompatibility_chart.cfm astia zic ca nu au nici o problema ( nu ca pot co-exista, ci ca sunt chiar compatibili)

Pe de alta parte ...aici, http://www.ratemyfishtank.com/freshwater_compatibility_chart.php zic ca pot coexista.

Deci pana la urma inteleg ca nu e o stiinta exacta...si ca na, fiecare cu norocul lui!
kyoshoy wrote:Opaaaa!!!!
Asta cu scalarii e noua!
Un scalar adult are nevoie de circa 50 de l de apa!


inlocuiesc scalarii cu tetras...vad ca se intelg bine cu betta si guppy....one big happy family!
kyoshoy wrote:Opaaaa!!!!
Asta cu scalarii e noua!
Un scalar adult are nevoie de circa 50 de l de apa!

tareeeeeeeeeeeeeee!!!......e greu de tot cu pestii astia...toti mi s epar frumosi si as vrea sa am cate un pic din fiecare........daaaaaar nu se poateeeeeeeeeeeeeeee...ufff....life's tough!
vampirex wrote:
Mihai559 wrote:Sunt pornit rau pe ideea de bol....

5 motive pentru a alege un acvariu in favoarea bolului

Motivul 5. Iluminatul

Desi se pot achizitiona acvarii fara iluminare, majoritatea kit-urilor vin cu lumina incorporata. Daca decizi sa-ti cumperi un acvariu “de-a gata” merita investitia si intr-o priza programabila (aprox. 10 lei). Pentru inceput regleaza priza asemanator unui ciclu natural de lumina zi-noapte (12 ore pornit – 12 ore oprit).

Dar de ce e asa importanta iluminarea unui acvariu?

Daca ai o iluminare buna a acvariului poti sa cresti plante acvatice sanatoase, acestea te vor ajuta la indepartarea substantelor nocive produse de pestisori si deasemenea iti vor stabiliza acvariul, in plus plantele naturale sunt mult mai aratoase decat cele de plastic si ca bonus nu o sa trebuiasca sa le uzi nicodata.

Motivul 4. Incalzitorul

Cele mai multe boluri sunt prea mici pentru un incalzitor, fiind astfel foarte usor sa produci socuri termice pestisorilor. Chiar daca unii pestisori pot tolera schimbari de temperatura, acestea le cauzeaza stres, care poate sa conduca la inbolnavire si la o durata de viata mai scurta. Daca ai un acvariu cu incalzitor poti sa mentii o temperature constanta si sa ai pestisori mai fericiti.

Motivul 3. Posibilitatile de decorare

Stiu ca pare cel putin amuzant, dar este un aspect important. Pestisorii traiesc toata viata cu frica de pesti mai mari ca ei si mai agresivi. Daca ii pui intr-un bol, care iti ofera spatiu putin pentru locuri de ascuns va creste nivelul de stress pe care pestisorii tai il simt. Daca folosesti un acvariu poti sa configurezi in asa fel decoratiile (pietre, radacini etc.) incat pestisorii sa aiba si spatii unde sa se ascunda dar si loc de innot.

Motivul 2. Filtrul

Cele mai multe boluri nu au destul spatiu pentru un filtru. Lipsa acestuia conduce la necesitatea schimburilor de apa foarte dese si a unei curatenii mai dese a recipientului. Stiu ca bucuria de a prinde pestisorii cu plasa si de ai pune intr-un borcan iar apoi aruncarea apei in chiuveta sau WC este mare, dar daca ai un filtru acesta indeparteaza particulele si elementele in surplus, elimina ceea ce plantele nu pot. Deasemena filtrul asigura si o miscare a apei in acvariu. Pestisorii au nevoie de oxigen ca sa traiasca iar returul filtrului poate sa te ajute la oxigenarea apei.

Motivul 1. Spatiul

Probabil cel mai mare avantaj al acvariului clasic este spatiul pe care il oferi pestisorilor tai. Un acvariu iti da posibiliatea sa faci schimburi partiale de apa, in loc sa cureti toata mizeria dintr-un bol in chiuveta poti sa aspiri acvariul de mizerii si sa inlocuiesti apa scoasa. Crede-ma e mai ok asa. Nici nu trebuie sa scoti pestii din acvariu ca sa faci curatenie.
Spatiul mai mare a unui acvariu are un alt avantaj, deoarece volumul de apa este mai mare, este mai greu sa destabilizezi acvariul. Mizeria este diluata intr-un volum mai mare asadar este mai putin toxica pentru pestisori pana ce plantele si filtrul scapa de ea. Temperatura deasemenea va fi mai stabila. Per total daca lipsesti mai multe zile de acasa pestisorii au sanse de supravietuire mult mai mari intr-un acvariu decat intr-un bol.

Daca scopul tau e sa ai un ornament de birou atunci un bol o sa te satisfaca, dar daca vrei sa ai pestisori frumosi si sanatosi si care se bucura de viata atunci merita cheltuiala in plus pentru un acvariu.




clear enough!!... Da, am renuntat la bol....o sa merg pe varianta unui acvariu clasic,...dar nu foarte mare...maxim 30 L cam asa.
Pesti : 1 betta, 2scalari, 2 guppy si niste cory panda + plante...cam asta e ideea in momentul de fata...sa vedem cum o transpun in realitate
Mai am o intrebare...m-am tot uitat pe site da nu am gasit mare lucru...

Ce solutii exista pentru hranirea pestiilor atunci cand nu esti acasa? Sa zicem ca pleci pentru o saptamana si nu are cine sa vina sa ii hraneasca?
exista sisteme automate care pot face asta in locul tau...si daca da ...as aprecia niste linkuri.
Multumesc
kyoshoy wrote:Taie ancistrus de pe lista. Creste mare (12-15 cm).
La Rasbora le place sa fie gasca mai mare.


ok...pot sa ii inlocuiesc cu cory? vroiam si niste sanitari...deasta insist...
am notat si cu rasbora.....Thx
kyoshoy wrote:Eventual vreo 2-3 masculi de Guppy. Fara femele, ca o sa te umpli de pui si suprapopulezi acvariul cat ai zice "peste" :-)


M-am mai documentat putin si cred ca am gasit o combinatie castigatoare:
2-3 guppy
2 ancistrus
2 rasbora
2 mollies
+ 1 melc ceva...nu stiu exact de care...


Astea in conditiile in care poate imi iau un acvariu un pic mai mare...adr sub 50 L...

Ar merge?
da...m-am mai gandit...si o sa renunt la el...pana la urma sunt mai importanti pestii decat ideea mea despre estetica....o sa merg pe unul clasic paralelipipedic....cred ca undeva pe la max 30 de l.
Cam ce pesti imi recomandati pentru volumul asta?
As pune un beta si inca ceva.....mai mici ca beta ....max 5 pesti in total...si plante.
kyoshoy wrote:Salut si succes in cariera de acvarist!
Chiar daca vrei un acvariu mic pentru inceput, orienteaza-te spre unul paralelipipedic. Bolul nu e cea mai buna solutie.
Daca vrei un singur pestisor, vezi daca iti plac Betta Splendens, se preteaza f. bine la un acvariu mic si sunt si destul de rezistenti.


Sunt pornit rau pe ideea de bol....poate cineva sa imi explice mai in detaliu ...care ar fi dezavantajele unui acvariu de tip bol?

Eu ma gandam la ceva de genul:
http://www.zooplus.ro/produse/21-acvaristica/396-acvarii-complete/5024-bol-aquael-goldfish-30.html
sau
http://www.zooplus.ro/produse/21-acvaristica/396-acvarii-complete/5025-bol-aquael-minibowl-3-led-light.html

Si mai sunt si altele...imi plac foarte mult cum arata.

Opinii??
Salut, ma numesc Mihai si m-am ''infectat'' de curand cu acest virus...Nu am avut niciodata un acvariu dar pot spune ca imi plac foarte mult si imi doresc f mult sa imi fac si eu unul. Fiind incepator...am nevoie de cat mai multe sfaturi si drept urmare m-am decis sa ma inscriu pe acest site ca sa pot comunica mai bine cu cei care au aceasta pasiune.
Sunt in faza in care ma gandesc ce acvariu sa imi iau....stiu ca e recomandat sa nu incepi cu unul mic...ci cu unul mediu...dar totusi eu ma gandesc ca pentru inceput sa imi iau unul mic....pentru ca nu am nici foarte mult spatiu la dispozitie in momentul de fata..
M-am uitat pe diferite siteuri si inclin spre un acvariu de tip bol ...de la aquarel....acum ramane sa hotarasc dimensiunea...
Ma intereseaza sfaturile voastre in ceea ce priveste un acvariu mic...de genul cu un singur pestisor....sau cel mult 2-3 mai mici: ce specii se preteaza cel mai bine la conditiile pe care le ofera un acvariu mic?
Chiar daca va fi mic ...vreau s apun pietris si sa fie si plantat...si vreau sa fie o casa in care pestisorul meu sa se simta f bine.

Multumesc pentru raspunsurile voastre! :-)
 
Forum Index » Profile for Mihai559 » Messages posted by Mihai559
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com