Message |
|
In mod normal nu ar trebui sa coboare sub 5. Nu sunt foarte sigur, dar din cate am mai citit eu parca exista si o limita pana la care se poate cobora ph-ul prin aditia de CO2... sper sa nu vorbesc prostii, dar promit sa ma re-documentez pe tema asta!
Din cate am gasit eu pe net pana acum despre Africana, in testele publicate de ei pe Aqua Journal, plecand de la o apa cu ph 7,6 si kh 2, dupa 48 de ore au ajuns la ph 5,9 si kh<1.
( http://www.aquajournal.net/na/notes/001/aqua_soil.html) Daca nu ai apucat inca sa vezi, arunca un ochi pe: http://www.aquajournal.net/na/notes/001/index.html - e foarte interesant.
In zona ta (Titan?) conform ApaNova, ph-ul ar fi 7,13? ( http://www.apabucur.ro/content.asp?section=1&menusID=51&parentID=0).
Nu cred ca are rost sa te joci cu formula din tabelul de corespondenta ph/kh, dar poti incerca doar pentru a avea un ordin de marime...
Ce as face eu? Daca tot ai oprit aditia de CO2, baga si un schimb de apa si lasa apoi ph-ul sa se stabilizeze, sa vezi unde se opreste fara aditie de CO2, sa stii macar care-i punctul de plecare.
Cred ca ideea lui Matteo cu "supliment pe baza de carbon care nu-ti modifica ph" (EasyCarbo, Excel) e foarte buna, cel putin eu am aplicat-o si zic ca nu mi-a creat deloc probleme. (cel putin nu am observat...)
In ultima vreme ai facut ceva teste sa vezi cum stai? Ma intereseaza foarte tare si pe mine (pentru o comparatie aproximativa) amoniac, nitriti, nitrati.
PS
O idee ce mi-a venit acum, tampita (poate), dar mai bine o zic: ai zis ca ai masurat kh si e 2, iar ph fara CO2 5,5?! Asta da un CO2 de vreo 189.737ppm, evident neadevarat.
Cat de veche este sonda de ph/ Cand ai calibrat-o ultima oara? Esti sigur ca nu te-ai grabit cu calibrarea? Cum ai facut calibrarea: ph 7 si 4 sau 7 si 10? Ai tinut sonda pe bara o perioada? S-a uscat? Scuze, sper ca intelegi unde bat... e ca povestea aia cu computerul: daca nu merge verifica mai intai daca-i bagat in priza.  Sper ca nu te-a ofensat PS-ul asta, pur si simplu incerc sa ma pun in pielea ta si sa vad cum as proceda, iar asta cu sonda mi-a scapat pana acum.
Bafta multa!
|
 |
|
|
 |
|
Ce nu am inteles eu foarte clar este: solul tau este sau nu ADA Aquasoil? (parca nu, daca am inteles bine...) Oricum imi place ce spui kh7 ph 6.6... hehehe, iti plac experimentele?  . Nu am absolut nimic impotriva abordarii naturale, fara controller si chiar imi place varianta ta cu ph de zi/noapte.
"Problema" din punctul meu de vedere pleaca de la faptul ca aquasoilurile dau peste cap parametrii apei kh/ph si de aici apare dificultatea folosirii controllerului.
Am verificat spusele lui Tom Barr pe pielea mea si e adevarat ca testul permanent de ph / tabelul de corespondenta kh/ph nu mai functioneaza.
Cum mi-am dat seama? Simplu: fara sa bag CO2 am ajuns la un ph 6,75 si kh 2 (plecand la robinet cu ph 7,4, kh5) ceea ce ar insemna aprox. 10.67 ppm CO2 (culoarea testului permanent era verde galbui/ galben verzui).
De unde atat cand eu am doar plante in acvariu? Din respiratia plantelor pe timp de noapte?  Glumesc bineinteles....
E clar ca aquasoil-ul face asta si e un fapt stiut si promovat de ADA, dar atunci la revedere tabel kh/ph.
Cum procedez eu? Solutie de referinta kh4 in testul permanent, pe care mi-am facut-o eu, cu apa demineralizata, ca sa fiu sigur ca nu am alte buffere si controller setat (momentan) la ph 6,5. Plantele sunt mai mult decat fericite... si eu la fel ca-mi folosesc controllerul.
Nu pot spune inca mai multe pentru ca bazinul setat cu Amazonia II si PS are doar doua saptamani si e departe de a fi ciclat.
Observatiile si atentia mea sunt legate acum de ce se intampla cu bazinul/aquasoilul in perioada de inceput, de exemplu amoniacul este incepand cu a doua zi si pana acum in a 14-a = 3,00. Si asta desi NO2 a inceput sa creasca (momentan a ajuns la 0,6), iar schimburile de apa (indicate de mai toate numele mari, inclusiv de ADA) sunt la ordinea zilei. Nu-mi fac mari griji pentru ca plantele se dezvolta spectaculos, algele nu se arata si rabdarea mea e suficienta.
Ma opresc aici ca deja am deviat de la topic.
|
 |
|
We add CO2 for one reason: to fertilize the plants, not for pH control.
Eu unul, fac aditie de CO2 din ambele motive: atat pentru binele plantelor cat si pentru a mentine ph-ul la o valoare constanta.
Nu vreau sa contest spusele lui Tom Barr (din foarte multe motive usor de inteles), incerc doar, in general, sa inteleg argumentele expuse de el sau oricare alt nume, mai mult sau mai putin mare, sa filtrez informatiile si apoi sa le aplic situatiei mele. Nu spun ca atitudinea de Toma Necredinciosul este calea catre succes, ci doar ca acest hobby contine atat de multe variabile incat numai cu bun simt, studiu, incercari repetate, acumulare de informatii si experienta se poate ajunge la rezultate.
Si ca sa revin la ideea de inceput, cu o gluma, jucaria pe care multi dintre noi o folosim, chiar asa se numeste ph controller, nu CO2 controller.
Una peste alta, in bazinul meu ADA voi continua sa folosesc ph controller din motive absolut subiective, emotionale: ma face sa ma simt confortabil, ma relaxeaza psihic asa cum o face acvariul in sine atunci cand il privesc. Si pana la urma vorbim de o pasiune care asta urmareste: sa ne ofere satisfactie si placerea de a privi propriul acvariu.
|
 |
|
Pai credeam ca ti-am spus deja:
Apa la robinet cu ph 7,4, kh 5... Dupa doua saptamani, fara aditie de CO2 ph-ul s-a stabilizat la 6,75, kh-ul 2
Ph-ul a coborat de la 7,4 la 6,75. Asta vrei sa stii sau nu inteleg eu intrebarea?
|
 |
|
Sunt foarte curios cum s-a stabilizat PH-ul celora care au folosit sau folosesc substrat ADA, banuiesc ca nu sunt singurul...
Eu unul pot sa revin cu datele mele: 160l Brut (100x40x40) - aprox 125l net; Amazonia II 2x9l + PS 2x2l. Apa la robinet cu ph 7,4, kh 5.
Dupa doua saptamani, fara aditie de CO2 ph-ul s-a stabilizat la 6,75, kh-ul 2. Am verificat ce se intampla cu ph-ul dupa un schimb de apa de 40-50%.
Ph-ul se duce in 6,95 si in 24 de ore revine la valoarea amintita de 6,75 (asta fara sa pornesc aditia de CO2, doar din cauza aquasoil-ului).
|
 |
|
Controllerul il pot lasa pe modul de "masurare" dar nu sunt sigur daca imi lasa electro-valva deschisa(verific deseara).
Electrovalva o poti conecta la o priza programabila si cum spunea Val
Noaptea opresti CO2-ul si il pornesti cu vreo 2 ore inaintea luminilor.
In privinta pestilor, verifica si tu ce caracteristici de apa prefera cei pe care-i doresti in bazin si vei vedea ca nu ai de ce sa-ti faci griji referitoare la ph - sunt suficiente specii care prefera un ph acid. O singura precizare: atunci cand vei aduce pestii, aclimatizeaza-i fara graba, ca la carte (punga lasata sa pluteasca in bazin pentru egalizarea temperaturii si apoi adaugare de apa din acvariu in mai multe reprize...etc), altfel trecerea brusca la un ph ca al tau ii poate omora si risti sa crezi ca au murit din cauza ph-ului (si a sfaturilor de pe forum  ) desi problema e socul trecerii de la un ph la altul.
|
 |
|
Lansez o propunere/provocare ce s-ar putea dovedi instructiva pentru cei care-si doresc bazine cu aquasoil si anume: sa deschidem un topic separat referitor la experientele noastre cu soluri ADA.
Nu o sa dezvolt prea mult aici pentru ca deja devine offtopic, dar e bine de stiut pentru doritori care ar fi problemele pe care le ridica aquasoilurile, in special in perioada de pornire a bazinului (Doar cateva exemple: cantitatea mare de amoniac eliberata in apa, scaderea ph si kh, tulburarea prelungita a apei (uneori), dificultatile legate de aditia/masurarea/controlul CO2, etc.)
Stiu ca exista in Romania ceva experienta cu produse ADA si cred ca ar fi bine sa o strangem intr-un topic, mai ales acum cand produsele au aparut oficial pe piata.
Nu stiu sincer unde ar fi locul cel mai bun pentru un asemenea topic si nici daca ar exista si alti oameni interesati de subiect, asa ca sunt nerabdator sa vad un topic deschis pe tema asta.
|
 |
|
O sa risc o dezvoltare a subiectului kh4/test permanent cu solutie kh4, printr-o noua trimitere la Barr Report: http://www.barrreport.com/articles/2661-drop-checkers-co2-indicators-why-how.html?highlight=kh+4+standard+solution
Motivul e simplu: e cel mai bun articol pe care l-am gasit pe tema asta, explicit si la obiect.
Nu ma apuc sa fac traduceri sau sa par inteligent, dau doar sursa si va las pe voi sa decideti daca a meritat sau nu.
Asta pentru ca am vazut discutia de mai sus despre kh 4 si am o singura obiectie la ea: chiar daca apa din bazin are kh4, nu e indicata folosirea ei in testul permanent de ph pentru ca ea poate contine alte buffere decat carbonatii si astfel ecuatia din tabelul ph/kh nu mai este valabila.
Apa distilata sau apa deionizata nu au nimic dizolvat in continutul lor si impreuna cu bicarbonatul de sodiu ne asigura ca solutia de kh 4 obtinuta nu contine si alte buffere a.i. tabelul ph/kh functioneaza.
|
 |
|
Ai aici un link catre un post de pe Barr Report (e un forum strain, sper ca nu incalc regulamentul postand acest link...) in care vei gasi multe raspunsuri date de Tom Barr la intrebari similare, referitoare la: fertilizare EI, Ph/Kh, CO2, etc in bazine cu Aquasoil.
http://www.barrreport.com/general-plant-topics/2766-how-should-my-ei-stragegy-change-if-aqua-soil-substrate.html
Cred ca e un bun punct de plecare, tinand cont de faptul ca oamenii astia se joaca de ceva timp cu Aqusoil, pe cand noi suntem la inceput (desigur ca sunt si exceptii, dar majoritatea nu am avut in bazine pana acum putin timp Aquasoil)
Tot la capitolul, adunate de pe afara (de pe forumuri) in privinta aditiei de CO2 cu sau fara controller, in bazine cu aquasoil ideiile pe care le-am retinut sunt urmatoarele:
1. Numele mari, gen: Amano, Jeff Senske, Tomm Barr, ... nu folosesc controller ci doar electrovalva si timmer ce opreste aditia pe timp de noapte (asta-i Amano).
2. Din cauza faptului ca Aquasoil scade ph-ul si kh-ul, tabelul ph/kh nu mai este valabil, iar metoda cea mai des folosita pentru a tine sub control cantitatea de CO2 adaugata este testerul permanent de ph folosit cu solutie de referinta cu kh4. Solutia o poti prepara singur: apa demineralizata in care se adauga bicarbonat de sodiu si se masoara cu test kh-ul pana obti kh 4... prin incercari succesive cred ca reusesti relativ rapid sa prepari asa ceva!
3. O alta varianta ce are adepti dar si destui adversari: se ia o mostra de apa din bazin, se lasa pentru degazificare 24 de ore dupa care se masoara ph-ul. Din ph-ul astfel masurat se scade 1 unitate (1,00) si se seteaza astfel controllerul, obtinandu-se un nivel de aproximativ 30ppm CO2. Nu mai intru in detalii ca deja e prea lung postul.
Acum din experienta proprie cu Amazonia II in bazin de cca 125l net: din ph 7,4 si kh 5 la robinet mie mi-a scazut intr-o saptamana, fara aditie de CO2 la ph 6,8 si kh 2. Folosind controllerul am setat ph-ul la 6,5 si functioneaza fara probleme.
|
 |
|
Vreau sa achizitionez o familie de Neolamprologus Multifasciatus 1M+3-4F pentru un bazin dedicat, ce se afla in perioada de ciclare.
Daca cineva are de vanzare sau stie un loc unde pot gasi, v-as fi recunoscator.
|
 |
|
Petshopul din Carrefour Berceni (langa Hornbach) are Ramirezi normali si gold, si Apistograme Borelli si Agassizi. Verificat si cumparat (borelli) ieri 30.07.2009. Cativa ramirezi aveau si in Hornach Berceni.
|
 |
|
|
|