[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: delysid
Forum Index » Profile for delysid » Messages posted by delysid
Message
Dupa atata apreciere, cum as putea sa nu il folosesc?

Deocamdata cand ma uit la pozele cu acvariul meu, mi-e rusine ). Nu voi mai incarca poze cu el prea curand.

Dupa ce apuc sa pun cateva plante si pestiucul abia atunci va merita.

Poze curente:

image

image

image

LE: Scuze, le-am urcat in dropbox initial si am luat adresa gresita
Melcii i-am lamurit. O sa ii las in acvariu, voi tine sub control imnultirea lor. In esenta, vor fi ceva mai multe vietati, sa nu para gol acvariul.

Alta problema.
Am cumparat testele de NH3 sambata dimineata, am facut testul, am obtinut ~0.
Am cumparat ieri si teste de NO2, am facut testul, am obtinut 0.
Nu stiu ce sa mai cred. S-a ciclat, sau nici nu a pornit? Testele sunt de la Tetra, cu reactivi lichizi.

Sa cumpar niste amoniac de la farmacie sa il adaug in acvariu? Cel putin inca 10 zile nu am de gand sau cum sa bag pestele in acvariu, pentru ca voi lipsi.

Urmeaza teste de NO3 si probabil Clor. Desi, clor nu stiu daca are rost, ca apa sta la decantat mai mult de 48 ore ianinte de orice completare in acvariu. Ba mai mult, ii adaug si solutie de declorinare si eliminare metale grele. Solutia este de la Sera.
Asta ma tem, sa nu invadeze. Am eliminat 4 pui azi. Sa vad ce surpriza o sa am maine dimineata. Si de miercuri lipsesc o saptamana. Cand ma întorc ma astept sa culeg melcii cu polonicul.

Am înteles totusi ca astia se inmultesc cand e calitatea slaba a apei ?i temperatura ridicata. Ma astept dupa ce închei ciclarea si se stabilizeaza parametri sa se mai reduca randamentul înmultirii melcului. Sau cel pu?in sper.

Cand voi baga pestele ma tem sa nu manance puii de melc si sa pateasca ceva.
Tocmai am sesizat ca mi-a crescut populatia acvariului. Am vazut 3 melci minusculi pe peretii acvariului. Am renuntat la unul dintre ei, ceilalti au cazut în substrat. Colegul de la care aveam melcul îl are de foarte mult timp si nu i-a facut pui... Am eu norocul asta.

Vrea cineva melci? Aparent voi avea o colectie, cine stie cati or mai fi.
As vrea sa adaug niste Java Moss sau altceva nepretentios de genul, sa acopar o parte din substrat si pe o radacina pe care urmeaza sa o gasesc pe undeva si sa ii aplic fierberi cu sare si inmuieri. La ce specie de copac ar trebui sa ma orientez ca sa nu afectez calitatea apei si sanatatea pestilor? Daca nu gasesc în natura, voi cumpara de la petshop. Celelalte plante vor fi: Easy, 2 de suprafata si 2 de substrat. Deja am un prieten care ma va ajuta cel putin cu cele de substrat.

De altfel, as vrea sa mai adaug un pestiuc în acvariu dupa ce termin ciclarea, si din ce am gasit pe forumuri, as putea opta pentru un Cory, ca ala e pasnic si nu se cearta cu Betta, dar înca nu sunt sigur ca ar putea sa supravietuieasca amandoi în 15-16L de apa net.

Astazi am luat teste de amoniac Tetra, am facut proba apei din acvariu si am obtinut undeva între 0 si 0.25 (mai aproape de 0). Nu am gasit azi pentru nitriti si nitrati, dar urmeaza sa le cumpar weekendul acesta.

In alta ordine de idei, Nu mai vad melcul prin acvariu. Sper sa fie în substrat si sa nu ma trezesc cu el pe perna într-o dimineata. )
Ce am mai observat citind pe aici pe forum, ca se recomanda un strat destul de consistent de substrat. Avand în vedere ca în viitorul apropiat voi pune 4-5 plante si e cam subtire stratul, pot sa mai adaug acum substrat? Cert e ca ar fi destul de dificil sa il adaug cu acvariul plin cu apa.
Silviu Man wrote:Se cicleaza acvariul. Nu disting bine (chiar si cu ochelari) dar daca sunt ca niste flocoane, este vorba de biofilm bacterian, o etapa in ciclarea acvariului.
Stai sa vezi ce am eu in nano... Ditamai colonia!


Da, sunt sub forma de flocoane, "agatate" de lucuiul apei, mai ales de muchia formata cu peretele acvariului.
Daca e o etapa a ciclarii, atunci sunt fericit si vad ca in sfarsit se intampla ceva.

Stiu ca nu trebuie sa schimb apa deloc pe perioada ciclarii, dar cred ca pot adauga apa, care s-a redus din cauza vaporizarii, corect? Sau si asta poate avea impact de prelungire a ciclarii? (apa statuta si tratata)
Dragi colegi,

am sesizat un fenomen interesant in acvariu. Mai precis, in partea superioara, chiar sub luciu.

Desi nu am reusit sa focalizez si a iesit cam slab poza, se poate observa despre ce este vorba. Sunt un fel de flocoane de opacitate ca a fumului.
Mentionez ca pestele va fi mutat abia in ~ 2 saptamani, acum locatar este doar un melc.

image
Suna bine sugestiile pentru reducerea stresului. Drept ca am gasit frunze de catappa la petshop dar sunt 30 lei 15 frunze. Varianta cu rooibos suna de departe mai accesibila.
Cam cat ?i cum sa pun în bol? (< 1L apa)
Rezolvat. O colega de serviciu imi va gazdui pestisorul o saptamana. Avantajul ca a mai avut acvarii si stie deja cum sa il hraneasca, sa schimbe apa and stuff.
Am zis ca o data la 2 zile, un schimb de 40% din apa e suficient. Mai ales ca am zis ca perioada aia îl bag la dieta, sa fie hranit o data la doua zile. Sper sa fie ok.
Stiu, stiu. Si e singurul lucru care nu se poate cumpara sau imprumuta, din pacate.

Voi intra maine intr-un animax sa iau niste teste de determinare amoniac pentru început, presupun ca astea mai trebuie facute si regulat, nu numai cat tine ciclarea.

Acesta e motivul pentru care m-am înregistrat pe forum. Absurditatile de care m-am lovit în petshopuri. Ca sa nu mai zic ca a venit într-o apa super murdara, probabil dintr-un acvariu suprapopulat, filtrat necorespunz?tor.

Revenind la ciclare, ar mai trebui sa adaug ceva în afara de cele deja ad?ugate sau de acum astepta?

Bacterii JBL petshop
Filtru cu bacterii din acvariu stabil ?i ceva apa tot de acolo.
Un melc
ocean wrote:Un prieten, o ruda caruia sa-i explici ca stomacul lui e de marimea ochiului lui, deci nu are rost sa-l furajeze ca pe o vita, daca atata e o granula de hrana sau doua sau trei, doar atat sa-l hraneasca pentru ca nu va muri de foame ci doar de la prea multa mancare, se poate sa-l hraneasca si la doua zile ca tot e bine


Cred ca la partea cu hranirea nu ar fi o problema pentru nimeni, dar ma tem de partea cu schimbul de apa pe care am decis eu sa il fac zilnic, desi recomandarea petshop-ului a fost o data pe saptamana (in conditiile in care in bol e putin sub 1L de apa).
Silviu Man wrote:Ciclarea unui acvariu difera de la caz la caz. Numai niste teste buna iti vor spune marti (inainte de miercuri, de) daca parametrii indica ciclarea incheiata. Iar atunci va fi prea tirziu ca sa gasesti o solutie de gazduire a micutului. Asadar, eu nu as risca si ori as cauta un adaport pentru animale de companie ori as striga dupa ajutorul colegilor.


Prioritatea nr. 1 va fi sa gasesc pe cineva sa aiba grija de el 1 saptamana, cu siguranta. Voi face tot posibilul sa nu ajung marti in situatia in care sa nu stiu ce sa fac cu el.

La prima cautare pe google nu am identificat nici un adapost pentru pesti.
Sper sa gasesc un fish babysitter pentru 1 saptamana. Voi intreba toti colegii de serviciu din Bucuresti.
Sau poate sa am noroc sa se cicleze acvariul pana miercuri, acum ca am bacterii din acvariu stabil? (stiu ca e putin probabil, daca nu imposibil)

As putea face rost si de un hranitor automat pentru 1+ saptamani in eventualitatea in care mancarea gen Holiday nu este o solutie viabila.

Simt ca sunt atat de aproape de a reusi sa mut pestele in casa noua, si nu as vrea sa stric totul acum, sa il chinui sau sa moara.

EDIT:
Melcul va ajuta la ciclare, corect?
Adaugarea pestiucului in acvariu nu va ajuta la ciclare la acest moment, in conditiile in care ar genera substrat pe care sa il consume nitrobacteriile? Din microbiologia cu care am ramas din facultate, presupun ca fara amoniu suficient in apa, bacteriile s-ar reduce ca numar, intarziind ciclarea.
Din pacate am fost foarte ocupat in ultimele zile, asa ca nu am mai apucat sa postez.

Multumesc pentru informatiile oferite.

Deocamdata lucrurile sunt in stadiul urmator:

Pestisorul traieste in bolul initial (cu o mana de substrat pe fund, deoarece era cam derutat in bolul doar cu apa). Am mai adaugat apa fata de cum era initial si ii fac schimburi zilnice de apa ~30-40% cu apa tratata pentru metale si clor si statuta de mai mult de 48 ore. E destul de activ, ii dau mai putina mancare, doar dimineata.

Acum 9 zile am adaugat bacteriile in acvariu, iar a 2a zi am adauga putina mancare pentru pesti. Deci are approx 7 zile de cand am inceput ciclarea efectiva. Ieri am schimbat filtrul pe care il aveam initial, cu unul de la un prieten care si-a dezafectat un acvariu (care functiona de foarte mult timp. Filtrul este tot burete bolborositor, insa modelul cu talpa grea. Odata cu filtrul am adaugat si apa in care era acesta si de asemenea un melc Melanoides Tuberculata care traia in acvariul respectiv de vara trecuta.
Temperatura o mentin constanta la 25 grade.

Urmeaza sa cumpar teste pentru amoniac, nitriti si altele.
Ma gandeam in felul urmator: teste TETRA TEST NH3/NH4 (cu fiole) + Dennerle Nano Mini-Lab 5in1, JBL 6in1 sau tetra 5in1 pe stripuri. Ma gandesc ca reusesc sa o scot la capat asa.

Acum am alta dilema... Miercurea viitoare voi pleca pentru exact 7 zile din Bucuresti. Nu stiu ce sa fac cu pestele. M-am gandit ca poate reusesc sa ciclez acvariul pana miercuri dimineata sa il mut la casa noua. De altfel, cu mancarea ma gandeam la niste Holiday Blocks, vazute prin Animax, dar ma tem ca pestisorul fiind la dieta acum, daca ii dau un cub din acela va manca fara discernamant intr-una. Varianta de a lua pestele cu mine e una destul de dificila, in conditiile in care drumul este de 500km dus si 500km intors. Majoritatea prietenilor vor pleca din Bucuresti pentru perioade similare. Cum ar fi cel mai indicat sa procedez?
Multumesc pentru raspunsuri.

Cred ca in cel mai scurt timp (probabil maine sau duminica va face cunostinta cu noua sa casa). In acest caz, cu riscul de a prelungi ciclarea, va trebui sa fac schimburi de apa mai frecvente, inteleg, dar ca volum? 25% pwc la 4 zile ar fi suficient ca sa nu se intoxice pe perioada ciclarii?
Din ce am observat, in ultima vreme pare mai apatic, si-a pierdut din stralucire si sta mai mult pe fundul bolului. Am mai adaugat ceva apa in bol la schimbul de asta seara si vad ca este o idee mai activ, adica mai da cate o tura din cand in cand.

In acvariul mare voi pastra substratul, deoarece as mai trage o saptamana de timp cu ciclarea daca il schimb, lucru care nu vreau sa se intample, deoarece vreau sa mut pestele cat mai repede.
Referitor la ciclare, nu vreau sa chinui bietul animal cu concentratii de amoniac toxice, insa cred ca in bol nu ii e mai bine. Mancare primeste mai putina in ultima vreme si cred ca si asta il face mai putin activ.

Pentru ca am ajuns si la partea cu monitorizarea parametrilor: din toate discutiile de pe forumuri am dedus ca testele de detectie 5/6 in 1 pe stripuri nu sunt cele mai indicate, deoarece eroarea este destul de mare, iar cele pe lichid JBL NH4 mi se par putin cam scumpe. De altfel, din ce am inteles nu este suficient sa testez pentru NH4, ci trebuie si NO2 NO3, lucru care ridica si mai mult costurile. Alta metoda relativ eficienta dar accesibila nu exista, sau ma pot baza cat de cat pe testele 5/6 in 1?

Plante inca nu sunt lamurit ce voi pune, inca ma documentez, caut ceva usor de intretinut, care sa nu necesite regim super-special de lumina, probabil vreo 2 plante de substrat si vreo 2 plutitoare. Un prieten mi-a zis ca nu e bine sa adaug plante pana nu se cicleaz acvariul, insa acum stau sa ma gandesc ca ar fi cel mai bun lucru de facut pentru a mai ajuta la sanatatea pestisorului pe perioada asta de stres. Voi mai scormoni pe forum, dar accept orice sugestie, eventual si de unde pot procura plantele pentru acvariu.

Va voi tine la curent pe masura ce fac modificari.
Dragi colegi,

Povestea incepe in felul urmator:
Acum 7 zile am primit cadou un pestisor (Betta Crown Tail, mascul) frumos foc. Tin sa mentionez ca este primul meu peste, nu am mai avut acvarii niciodata. Din nefericire, acest pestisor a venit intr-un bol cu capacitate de vreo 800mL. Asa ca a doua zi am facut repede rost de un acvariu de vreo 17 litri, care este in momentul de fata umplut cu 14 litri de apa. Mi se pare inuman sa tii un peste intr-un bol, mai ales cu volumul asta.

Aventura incepe citind in diferite colturi obscure ale internetului cum sa tii un Betta, asa ca odata cu acvariul, am procurat urmatoarele:
- un substrat argilos JBL (intentionez sa adaug si plante in vitorul apropiat)
- un incalzitor de 25W cu termostat (am inteles ca betta prefera 25-29 grade C);
- un filtru cu burete cu pompa de aer alimentata la 1.5V-3V, in functie de debitul dorit (am inteles ca betta nu suporta curentii puternici, asa ca filtrul cu burete era cea mai la indemana solutie) - acesta este: https://i1.wp.com/www.pro-aquarium.ro/wp-content/uploads/2016/07/filtru-intern-de-burete-pentru-acvariu-super-fasten-fbf-baby2426.jpg?resize=255%2C255, dar intentionez sa il schimb cu unul cu talpa grea (pastrand buretele, inlocuind doar suportul)
- un termometru banal, montat in coltul cel mai indepartat de incalzitor
- o lampa LED, alimentata USB (care functioneaza doar ocazional)

Am efectuat urmatoarele:
- am spalat bine bine acvariul doar cu apa calda, fara detergenti sau alte chimice
- am spalat substratul bine de tot, pentru a nu tulbura apa (cred ca l-am spalat de vreo 10 ori in total)
- am asezat substratul ud in acvariu, am montat toate gadgeturile in el, am adaugat 14 litri cu apa
- peste apa am utilizat o solutie de declorinare in proportia indicata pe ambalaj (5ml la 20 litri de apa)
- acvariul a stat descoperit, cu filtrul functionand vreo 16 ore, dupa care am adaugat FilterStart, pentru a porni ciclul. (la sfatul unui prieten) - acum 4 zile
- dupa inca vreo 16 ore am adaugat foarte putina mancare pentru peste in apa, in ideea de a incepe sa se descompuna si sa mentin bacteriile alea adaugate in viata.

De aici nu stiu ce sa mai fac. Am citit peste tot sfaturi, pareri, am primit sugestii contradictorii, incat am ajuns intr-o stare de confuzie totala la ce sa fac, drept pentru care postez acest mesaj.

Pestisorul meu Betta (pe care in cheama Alpha), este momentan inca in bol, fara nimic altceva decat apa. Ii schimb zilnic ~30% din apa, pentru ca la volumul ala imi dau seama ca toxicitatea creste de la o zi a alta. Il hranesc doar dimineata cu 2 granule de mancare.
Ma doare sufletul sa il vad stand intr-un bol mic, fara nimic activitati sau spatiu de inot si cine stie ce toxine prin apa. Cert e ca e ca un mic porcusor submersibil, la ce tranzit intestinal are. Apa o tin la invechit in sticle de plastic, fara capac, in care adaug cand le umplu si solutia de declorinare in proportia indicata.

Pe la toate petshopurile am avut parte de aceleasi replici:
- betta sunt rezistenti, nu trebuie filtre, incalzitoare, ca ei respira la suprafata, etc; ba chiar mai mult, am avut parte de unul care a ras ca vreau sa cumpar un incalzitor pentru un peste (si ala Betta)
- betta rezista la ciclare, din acelasi motiv pentru care poate sa respire in apa fara filtre sau aerare;
- ca daca adaug safestart sau orice alt mix de bacterii pot adauga pestii la 2-3 ore si e ok.
Aceste argumente le-am gasit relativ nepotrivite si false, dar in acelasi timp nu stiu ce sa fac asa ca intreb aici.

Ceea ce ma interseaza pe mine in mod express e daca e mai bine sa il mut in acvariul mare pe tot parcursul ciclarii acvacriului, sau il tin in continuare in bol, cu schimburi zilnice de 30% apa? Probabil as putea sa ii mai adaug ceva decoruri minuscule in bol sa se mai ascunda si el.

Urmatoarele imagini cu acvariul si pestele (va rog ignorati planta de plastic, deoarece a fost pusa acolo doar pentru ca acvariul arata dezolant complet gol)
image
image
image
image



 
Forum Index » Profile for delysid » Messages posted by delysid
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com