Message |
|
La schimbul la picatura apa trebuie trecuta printr-un filtru sau declorificata.....
Acvariul avand 360l ma gandeam ca intr-o saptamana sa realizez prin debit,un schimb de 100%.Asta inseamna ca intr-o zi sa fie vreo 50l.Oricum nu este mult si ma gandesc ca n-ar influenta echilibrul din acvariu.Daca are cineva vreo parere as fi curios...
|
 |
|
lazarginel wrote:Tu esti singurul in masura sa i-ti faci un calcul exact
Dar daca vrei ceva pretentios de la inceput(PH controler ,substrat bun,fertilizanti,filtru bun ,reactor,co2 teste diverse ,UV ,etc ) te duci bine de 2000 de euro
SI consumul de curent se duce pe la 150 de kw pe luna
Tu hotaresti ce vrei
SUCCES
Bine multe din cele expuse fac parte din investitia initiala pe care le-am luat in calcul.Eu am intrat in garda gandindu-ma la intretinerea lunara...
Acum incep incet ,incet cu achizitiile....iar cea mai importanta imi pare lumina,acum cum am zis mai sus m-am oprit pe varianta 4x56W T5 HO de la Aqua Medic sau varianta de la Giesemann.Probabil voi opta pentru prima pentru 70 E mai putin decat a 2.Chit ca nu are multe explicati sa vad de unde provine diferenta.
Nu stiu daca substrat mi-ar livra astia de la Underwater world,gandindu-ma la greutate.
|
 |
|
lazarginel wrote:Ti-ai facut si un calcul cat te-ar costa achizitia si intretinerea unui asemenea acvariu 
Nu si nu m-ar deranja daca ai trasa cateva puncte....
Sincer ma gandeam mai mult la consumul de energie electrica.Poate s-ar adauga ceva la completarea unor parametrii chimici.
Chiar as fi curios sa-mi pot face un calcul...
|
 |
|
kill wrote:chestia cu 1w/1l este ceva de uz general pentru noi cei cu acvarii mici
la minisarcofage mult mai important este calitatea lumini si puterea ei de penetrare, tipul de plante si cantitatea acestora,locul in care vor fi plasate
daca vrei sa pui plante decit in spate sau intr-un colt cantitatea de lumina in acea parte trebuie sa fie mai mare decit in restul acvariului
daca vrei gazon lumina trebuie sa fie unifiorna
daca ai cu ce ia lampa de 300w iar la nevoie poti anula 1 -2 neoane sau cel mai bine [recomand cu caldura] aprinderea si stingerea lor treptata
asfel incit lumina la puterea maxina sa fie decit 4-6 ore pe zi
Varianta cu 6x54W T5 HO(324W) si aprinderea lor pe rand era cea pe placul meu,atata doar ca furnizorul(Sunlight Supply) livreaza doar in State deci destule complicatii sa intru in posesia lui...in timp ce Reflexx T5, 4 x 54W Giesemann 368,28EUR
[incl. 19% VAT excl. shipping] l-am gasit in Underwater-world care livreaza si in Romania.
l-am gasit si in
|
 |
|
INTROS wrote:Verifica-ti mai intai ce KH ai la apa de robinet. Poate nu e departe de cel care il vrei. In al doilea rand trebuie sa stii ce KH vrei si pentru ce il vrei - pentru plante paleta de kH la care merg binisor e larga, deci poate nu ai nevoie de osmoza. In zona voastra stiu ca apa e mai moale, deci vezi ce ai la robinet. Cu relatia KH - pH apa de osmoza nu vine in contradictie ci te deplaseaza spre pH mai acid la concentratii de Co 2 mai mici.
La acvarii medii-mari (cum e cel pe care ti-l doresti) nu e musai 1w/l. Eu am 1 w/l si mari probleme, am redus drastic durata de iluminare. Daca vrei neaparat o coloana de 50 cm, nu te impiedica ceva sa-ti iei metal halide, il pui mai sus fata de nivelul apei (oricum asa se pune), invers, coloana de apa peste 60-70cm te obliga sa renunti la tuburi fluorescente si sa pui MH.
Eu ma gandeam la 6x54w(324w) pentru a respecta raportul 1w/l.
Dar exista si alta configuratie 4x54W(216W).Crezi ca este suficient 216W la sa zicem acvariu de 300l?
|
 |
|
Vorbesc despre un viitor acvariu cu dimensiunile 1200x500x600(360 l)
In primul rand vreau sa spun ca vreau un acvariu plantat deci dupa anumite pareri as avea nevoie pana la 1w/l,deci aprox.300-350w.
Vorbind despre o coloana de apa de aprox. 50 cm,va trebui sa scot din calcul sistemul cu metal halide,deci ramane cel cu tuburi fluorescente.Am gasit un 6x54w T5 HO,320w.( http://www.sunlightsupply.com/products.cfm?pgi=2&sid=10C8E4F9E0815D5534E9D2CE14FA2FC1&c=34&kys=
As vrea sa adaptez si un schimb la picatura.Intrebarea este daca ar fi necesar un sistem de osmoza sau vine in contradictie cu raportul dintre ph si kh....
|
 |
|
Dupa destula documentare am hotarat intrun final ca acvariul va fi 1200x500x600(h).
Asupra instalatiei de co2 ma voi ocupa doar dupa ce voi primi butelia (si reductorul)promisa de un prieten.Apoi in functie de stare voi vedea cu ce trebuie sa o completez.
Nedumeriri raman cu privire la lumina folosita.Evident ca incerc sa scutesc ceva daca se poate....am gasit lampile astea HKL-http://w1zf4DGwww.aquaristikshop.com/cgi-bin/neu/webshop.pl?f=GRUPPE&c=HQLBresslein&t=e_temgroup&start=1&dif=14&userid=C8ZH9JFBO0DZ6sdwTOaA9eBY6iGo&G_menu29=1&uhaupt=1&G_menu28=1&path1=HQL+Lighting&mpath1=28&path2=HQL+Lamps&mpath2=29
Acvariul ar avea aprox. 360 l.Lampile exista in varianta 80-125 W.Deci 3buc. ar putea sa asigure destula lumina.Intrebarea este daca acest tip de lumina poate fi folosita singura sau in combinatie cu alt tip.
|
 |
|
Dupa noi documentari voi opta pentru construirea unui acvariu home-made cu dimensiunile 1500x600x600.
La magazinul unde am fost se oferea sa-mi faca un capac relativ ieftin aprox. 300lei, dar erau doar cu doua tuburi.I-am replicat ca ma intereseaza mai multa lumina,la care s-a ajuns la 4 tuburi dar tot era putin...In final mi-a aratat ceva suspendat cu doua tuburi si 2 sisteme metal halide cred eu, cu putere de 340W,undeva pe la 12 mil....avea lungime de 1200.
Daca are cineva timp sa intre pe http://www.floridadriftwood.com ,la sistemul asta de co2,sa-si dea cu parerea asupra ei....Mi-a placut ca da explicatii si te lamureste in mare masura.
Am intrat la Dupla si m-am uitat la sistemul lor Delta 400,dar nu am vazut nici un pret....
|
 |
|
INTROS wrote:Salut Gica, bine ai venit printre noi! Ma bucur ca faci parte dintre cei ce nu vor totul peste noapte pentru a se "bucura" apoi de roadele unor decizii neinspirate. In principiu este bine ca stii ce vrei, adica acvariu plantat luxuriant, dar in acelasi timp estetic, completat cu pesti compatibili acestei idei.
Acvariile "de gata" au in general doua probleme - lumina la limita pentru speciile de plante mai pretentioase si preturile mari. In ziua de azi (cel putin in Bucuresti, dar sut convins ca si in Cluj) poti sa gsesti firme, persoane care sa iti faca acvariu din sticla de calitate, cu dimensiunile cele mai bune pentru ce doresti si pentru spatiul care il ai, cu masuta de rigoare, cu sau fara capac.
Din punctul meu de vedere am ajuns la concluzia ca, daca exista posibilitatile financiare, as recomanda fara capac (open-top), cu iluminare cu corpuri suspendate (T5 sau metal halide in functie de adancimea acvariului, resurse financiare, etc), motivele fiind multe - estetica, plante ce infloresc emers (ex Nymphea), acces usor pentru replantari, intretinere, etc.
La un bazin f mare evaporarea intr-o camera mica poate fi o problema - in acest caz , da, capac sau acoperire cu ceva sticla. Oricum ideea e ca iesi mai bine si mai pe preferintele tale cu ceva facut la comanda.
Pentru plante sunt de aceeasi parere cu Porcu' - instalatie CO2 de la inceput, cu butelie, lasa CO2 din drojdie pentru copii si gospodine, am testat-o noi in "copilarie" si pentru tine, la acvarii adevarate (mari) nu face fata, iar variatiile de CO2 vor face sa devii expert in alge. Dupa ce te hotarasi la ce acvariu vrei si ce sisteme auxiliare mai reluam discutiile. Succese! 
Ti-as ramane indatorat daca ai incerca sa-mi explici mai pe indelete fraza  T5 sau metal halide in functie de adancimea acvariului)
Cat priveste acvariul voi ramane pentru varianta confectionarii unuia.Daca are cineva vreo idee despre o instalatie de co2 cu raport calitate -pret corespunzator ,astept pareri.
|
 |
|
Nu stiu daca exista oferta de acvarii facute acasa la 400-500 de litri?
Si probabil ca un capac poate fi confectionat....
Ma voi interesa sa vad la cat pot iesi cu varianta asta.Mi se parea mai comod sa cumperi tot dintr-un sut(acvariu,masa si capacul)
Merci de raspuns,astept si alte pareri cat mai in detaliu cu riscul de a parea derizoriu...
|
 |
|
Salut tuturor sunt Doru din Cluj,evident nou,noutz aici.
Vreau sa-mi cumpar un acvariu Vision 450.Initial am vrut sa-mi fac un acvariu mai deosebit, cu discusi si neoni ,dar in acelasi timp cu niste plante deosebite.
Citind cateva articole si vazand niste acvarii plantate corespunzator(inclusiv cu riccia) am inceput sa-mi schimb putin parerea.
Nu se pune problema sa doresc sa realizez acvariul in 2 saptamani.
In primul rand deocamdata se pare ca am bani de acvariu.Nu m-am gandit nicio clipa la instalatia de co2,(si din articolul lui Sandu Veres sunt convins de utilitatea ei)dar astept de la voi sprijinul si ideile in acest proiect...care poate sa se-ntinda pe parcursul acestui an!
As fi super multumit daca cat mai multi si-ar da cu parerea despre pasii normali si utilitatile de care am nevoie pentru a realiza acest acvariu care vreau sa fie deosebit.
Cand m-am gandit la discusi nu am vrut sa fiu snob,doar am vrut sa fie ceva mai deosebit.Dupa ce am vazut acvariile plantate am realizat ca cel mai mult tin la plante,si nu neaparat la discusi care in final pot intra in contradictie(ma refer la temp.apei 27-29 cu cea propice majoritatii plantelor)
Scuze pentru lungimea postului si merci...
|
 |
|
|
|