Message |
|
Eu m-am cam lovit de reticente cand a venit vorba de magazin asa ca... am ales varianta sa ii donez aici pe forum [la mine e vb. de niste pui de Pomacea].
|
 |
|
Mda, din pacate mai rapid (cand am incercat si eu) n-am putut decat cateva zile.. Si de fapt ar trebui sa procedezi invers, sa ciclezi cat mai lent. Explic:
Ca sa ciclezi repede, ar trebui sa ai niste maxime puternice ('inalte') din concentratiile nocive care sa declanseze cresteri rapide ale bacteriilor. Problema e ca pestii ar suferi prea rau..
Iti recomand Sera Ammovec si Sera Nitrivec care vor mai reduce concentratiile nocive, schimburi zilnice de 10-20 din apa, si incet incet (spre o luna) se va cicla, dar pestii vor fi expusi unor concentratii mai mici de toxine si sa supravietuiasca.
Eu asa am facut cand l-am deciclat cu antibiotic, si au supravietuit...
|
 |
|
Coada aceea a plantei e posibil sa fi stat intr-o zona a acvariului unde era foarte putina apa circulata. La mine se invarte 'in cerc' pe langa peretii acvariului (vreo 3 filtre pozitionate strategic), insa coada plantei statea aproape de fundul apei, pe dupa mopan. N-a stat ingropata, dar acolo cred ca a fost putin circulata apa.
La altceva nu prea ma pot gandi..
|
 |
|
Ai dreptate, mersi de sfat - habar n-aveam.
Am smuls cateva frunze care erau prinse acolo in apropiere, si au cedat foarte usor. Bucatica aceea are semnele maro cam peste tot inclusiv mai sus pe crenguta care tine frunza.
Ai idee de ce ar putrezi ? Nu am tinut-o cu rizomul in pamant - s-a apucat el asa de nebun ? E ceva comun, sau... e ceva la mine in acvariu  ?
|
 |
|
Gata, am realizat operatia
Click pe poza pentru a vedea mai multe:

|
 |
|
Mi-a fost mila de cei 2 melci Pomacea care ii am, si dupa ce s-au chinuit de vreo 5-6 ori sa depuna, ultima oara i-am lasat
Donez aprox. 30-40 de bucati - nu pot sti cati am exact - incepand cam peste vreo saptamana / doua.
Acum au vreo 4mm puiutii, dar mi se par cam fragili pentru transport and stuff [adica habar n-am cum se face, dar e un soi de instinct asa patern  ]
Daca e cineva interesat, va rog sa-mi ziceti..
|
 |
|
O sa aman operatia pe weekend, mi se pare prea delicata sa o fac buimac acum. Intr-adevar andras ai sesizat bine, e ceva maroniu acolo, m-am uitat acum in acvariu.. O sa arunc partea aceea.
Despre green spot, apare sigur de la lumina multa (aveam o planta de luciul apei la care am renuntat) si cuplat cu schimbarea bombei de CO2, m-am podidit cu green spot. O sa faca o mica vizita la galeata cu domestos  planta, sa fie giugiuc.
|
 |
|
Multumesc
O sa ma apuc sa o tai - o singura intrebare - cand zici : lasa prima parte cu 3-4 frunze si sa ai si radacina pe rizom -> nu stiu care e prima parte a plantei
E cea cu frunzele multe si verzi , sau e 'coada' plina de radacini ?
|
 |
|
Am revenit cu 2 poze.
Credeam ca sunt viteaz si prind bine 'trunchiul', dar e greu vizibil din cauza frunzelor / radacinilor.
Pe-o parte:
Pe cealalta parte (scuzati green spot  am bagat prea mult CO2 vreo saptamana, si m-am pricopsit cu ele):

|
 |
|
Multumesc andras, cred ca inteleg  dar daca fac diseara o poza cu planta si te rog sa desenezi niste sagetele rosii pe ea, ca sa pricep exact unde sa tai - te-ai supara ?
Anubiasul sta in CO2, si cu multa lumina.. (am nevoie pentru restul de plante).
|
 |
|
Saluti,
Anubiasul meu a crescut prea mare pentru acvariul de 54 de L, ocupa aproape jumatatea stanga acum (adica acopera asa).
As vrea sa-l tai si sa fac doua plante din el, dar intrebarea este daca se poate, si cum ?
Am cautat pe net - dar am gasit "stolon division or from side shoots" ceea ce nu stiu, as vrea tradus romaneste ca pentru prosti - ca habar n-am cum se procedeaza ca sa faci stolon division sau side shoots.
Tai radacina fara mila, sau cum ? Mai pastrez frunze ?
Multumesc,
|
 |
|
Bine ai venit
Si daca ai poze cu acvariu', pune cateva.
|
 |
|
Eu am 20 de L si bag CO2  -> Click aici.
orosia, scoate vreo 4L de apa din acvariu, completeaza cu apa declorinata. Adaugi apoi cred o lingurita rasa de bicarbonat de sodiu (gasesti la alimentara). Deci nu cu varf, rasa. Asta ar trebui sa-ti ridice kH cam cu 4 grade fara sa afecteze alte chestii, si in felul asta sa previna o cadere de pH. Pentru stabilitate pe termen lung, iti cumperi de la pet shop un os din acela pentru coliviile de pasari (isi tocesc pasarile ciocu' pe el) - vezi ca sunt si fara suportul metalic de prins pe colivii. Spargi in bucati mici cat un dop de coca cola (ca volum sa zicem) si pui in acvariu. Cam intr-o luna / doua se va topi, si mai pui inca o bucatica.
Ar trebui sa iei si niste testere, de kH si pH ca sa vezi exact ce si cum.. E drept, eu le aveam inainte sa bag CO2 - pentru ca sa monitorizez.
|
 |
|
Am niste melci -> am inteles ca ar fi neritine, dar nu stiu exact care 'model'  .
Aici se vede jos cochilia unuia mort.
Problema e ca imi mor repede
1) pH este pe la intre 6.5 si 7.5 cf albastrelor cu nuante aproape identice de pe testele Sera, 7.5 cf culorilor mult mai bine separate din testul Tetra.
2) kH = 4, gH ~= 23
3) Ca = 80-100ppm.
Pomacea rezista (cu toate ca s-au albit de multa vreme). Chiar am si niste puiuti (mi-a fost mila odata de un 'ciorchine' de oua si i-am lasat in pace). De obicei le scot imediat.
- Oricum, problema e cu Neritina. Initial am crezut ca e din cauza pH-ului scazut si n-am mai adaugat CO2 (adica n-am mai schimbat bomba) incat sa se ridice pH-ul. Vad ca incep sa revina putin niste alge negricioase, dar am zis macar sa incerc. Comportamentul lor e neschimbat insa, si am mai si gasit niste cochilii goale.
- Am presupus ca o fi de la calciu, am adaugat carbonat de calciu (luat de la farmacie) dar am inteles ca asta e greu solubil in apa, asa ca nu stiu cat de bine le-a facut (e drept ca GH s-a dus suuuus de tot, dupa ce am facut asta). Incerc sa-l tin la 12-13 GH-ul, dar acuma e vreo 24. Aproape am terminat testeru, picurand 24 de picaturi
Vazand ca nu prea are efect, am facut cu greu rost de Tropic Marin, Bio-Calcium, si o sa adaug, sa vedem ce se intampla.
Insa, cel mai mult cred ca e din cauza mancarii.
Neritinele nu le-am vazut niciodata 'calarind' algae waffers, asa cum o fac Pomacea. Si cum alge nu prea sunt ?
Ce mananca melcii astia de fapt ?
|
 |
|
E normal, apa se poate tulbura spre alburiu cand bacteriile nu s-au fixat inca in filtru.
Sunt doua posibilitati la care ma gandesc acum:
a) filtrul tau este deja imbaxit, ar trebui sa cureti buretele (asa cum scrie pe aici, doar in cei 25% de apa pe care ii scoti cel putin saptamanal).
b) ai foarte multi nutrienti in apa, si bacteriile se reproduc direct in apa (dar ar fi foooarte multi nutrienti - insa tu stii ce ai acolo  ).
|
 |
|
Gurami din cate stiu se hranesc sus la luciul apei, dar sunt sfiosi si daca nu se alearga, stau si pititi destul de mult printre plante.
Eu tin 4 harlequin rasbora - stau la mijloc - cateodata pititi, dar si la vedere dupa ce se acomodeaza.
|
 |
|
Eheeei  a trecut juma' de an de cand m-am apucat - si sustinerea voastra mi-a prins bine. Multumesc comunitatii  si celor care posteaza regulat si pertinent.
Ca o concluzie a jumatatii de an: sunt cam dezamagit ca pentru a avea acvarii si mai frumoase, imi trebuie mult mai multi bani. Da' de fapt cam orice pe lumea asta mai putin in dragoste.
Asa ca pana una alta bibilesc la cele 2 acvarii mititele  si acumulez bani pentru 'heavy gear'.
Acvariul de 54L -> aici.
Acvariul de 20L -> aici.
|
 |
|
@Sormon, poti sa pui te rog si o 'plansa' cu 'schema' acvariului privita de sus ? (adica ce zone ocupa fiecare planta, si ce tip de plante sunt ?)
Sunt curios  ca nu cunosc ce sunt fiecare..
Multumesc,
|
 |
|
Presupun ca 'duritatea e prea mica' la care se refera koala este legata nu de apa, ci de faptul ca ar trebui kH sa fie mai mare pentru pestii care ii are. Si ca totusi si-a facut acvariul incat kH-ul sa fie crescut (probabil cu un substrat special) fata de apa de la robinet, si totusi... kH-ul e mai mic decat ar trebui.
Dar nici eu nu inteleg de ce...
|
 |
|
Pai a gresit omu' putin cand a facut tag-ul  eu am rezolvat-o cu copy paste:
http://img258.imageshack.us/img258/7066/20042008029ro5.jpg
|
 |
|