Bunisoara ideea cu pulverizatorul, insa pentru mine aduce o serie de dezavantaje:
- nu e transparent sa vad ce se intampla in sticla, daca nivelul spumei a ajuns prea sus, etc
- nu stiu exact presiunea maxima la care poate ajunge continutul, si nu stiu la ce presiune rezita, iar de multe ori chinezariile zic orice sa vanda ceva, dar apoi clientii o cam dau in bara pt ca fie avea o lipitura gresita si s-a crapat imediat recipientul, fie era plasticul intarit si a pocnit din cauza ca a stat la soare ... etc
- neaparat trebuie pus manometru
- nu vreau sa fiu primul care testeaza asa ceva, in sufragerie pe langa plasma, acvariu si copil mic de 1,5 ani
- cand ceva e periculos, nu umbla cu artinazat, mai ales daca ai bani sa iei ceva garantat, astia de la JBL nu se risca sa se trezeasca cu procese si decese, ei verifica sigur totul de 10 ori
- altele
N-ai decat sa montezi si manometru pe el. Exista si vermorele metalice mult mai scumpe ( ex pompe zugrav ) daca ala de plastic nu ti se pare suficient de safe (desi cum am spus are supapa de siguranta care iti spun din experienta ca lucreaza fara gres). Eu stropesc vita de vie cu piatra vanata cu o chestie d`aia si trebuie sa dai la pompa o gramada pana sare siguranta.Eu zic ca e mult mai safe de folosit decat o sticla de suc care desi e transparenta n-are nici manometru nici supapa de siguranta.
Referitor la spuma vin si zic ca daca dozezi ca lumea ingredientele si umpli 3/4 din recipient nu ai de ce sa-ti faci griji si in plus daca ai numarator de bule si furtune transparente o sa vezi spuma in numaratorul de bule cu mult inainte de a ajunge in acvariu.
Nu stiu fizica cuantica ca sa-ti argumentez cu o ecuatie dar nu trebuie sa fi Einstein ca sa-ti dai seama ca gazul pe care o sa-l colectezi in balon nu poate fi recuperat in apa din acvariu decat intr-o proportie infima ( balonul nu se va desumfla niciodata in totalitate pentru ca presiunea din interior nu va reusi sa invinga presiunea coloanei de apa din acvariu-eu am h=45 cm la coloana de apa).Daca mi-as permite o gluma as zice ca poti sa compensezi acest inconvenient asezandu-te cu fundul pe balon ca sa creezi o presiune mai mare si sa-l desumfli insa e nasol ca balonul n-are nici manometru nici supapa de siguranta si este probabil fabricat tot in R.P.Chineza asa ca exista un risc destul de mare sa se sparga si sa faca bau, sa sperie copilul si plasma Vermorelul daca o sa depaseasca presiunea o sa faca doar faaaasssss.....
Tu faci cum vrei! Balonul tau, plasma ta, copilul tau Succes si tine-ne la curent cu experimentele
Clorul se elimina in cateva ore din apa nu este nevoie sa astepti zile! Important e sa se afle intr-un vas larg la gura si neacoperit. Dupa 2 ore poti sa pui apa in acavariu fara grija...
Nu vreau sa sperii pe nimeni doamne fereste Pur si simplu un gaz sub presiune vrea sa iasa afara .D`aia spunem bomba CO2 DIY de ex De ce nu si bomba de firma? 70 de bari eliberati instantaneu or sa faca bau cam tare zic eu P.S.
Metanul din butelia de aragaz se lichefiaza la presiune mult mai mica Imi pare bine ca-ti place vermorelul . Pana la urma tot e ceva ca am ajuns la un punct comun
Stiu si eu ca exista stingatoare de incediu cu dioxid de carbon N-am venit acum de la tara si mi-e frica sa calc pe sina de tramvai Ma refeream la eliberarea presiunii din butelie.Dupa cum stim presiunea gazului creste direct proportional cu temperatura...Poate ca se va stinge focul in caz de explozie dar banuiesc ca tubul dupa ce trece prin perete o sa-l gasesc la 2 strazi mai departe daca nu cumva in loc de perete tubul o sa aleaga sa treaca prin teasta mea Total de acord cu Kmol!
Eu unul n-as sta langa bomba aia Pune niste gheata pe ea si raceste-o (astfel presiunea gazului se va diminua) si p`ormo elibereaza din gaz. Daca indica corect jucaria supapa de siguranta trebuia sa se deschida pana acum. Verifica tot cand o golesti mai ales daca ai si-ti iubesti copiii ! Uneori si supapele pot fi proaste, sau se poate infunda orificiul de comunicare al acestora cu recipienul principal cu diverse chestii ramase in urma prelucrarii ori pot sa se gripeze datorita oxidarii...Bomba asta e!
Elvis imi place ca esti ingenios si te gandesti la solutii Daca totusi vrei un sistem CO2 bricolat si safe iata cum as face eu. In primul rand as cumpara o chestie ca in link-ul urmator http://bricoshop.allshops.ro/produs/328617/Pulverizator+Build+X-ELL+Vermorel+Cilindric+din+Plastic+++V%5Bl%5D%3A+5.htmlUn vermorel sau pompa de gradina sau cum vrei tu sa-l numesti. Avantajul dormi linistit pentru ca e dotat cu o supapa de siguranta care previne zugravirea accidentala a peretilor cu drojdie Mai mult! Poti intrerupe aditia de CO2 pe timpul nopti fara grija ca vei pierde gazul (exista posibilitatea sa pierzi ceva gaz numai daca presiunea va deveni atat de mare incat sa deschida supapa de siguranta-insa ma indoiesc ca se va intampla in 10-12ore cat dorm pestii).Un alt avantaj este capasitatea mai mare decat a unei sticcle de suc si deci o durata mai mare de viata a culturii.Eu consider un dizpozitiv CO2 bricolat in modul asta chiar mai safe decat unul de firma pentru ca in definitiv o butelie de CO2 e o bomba si eu n-as tine-o in casa (ganditi-va ce se poate intampla in cazul unui incendiu). Un dezavantaj ar fi ca recipientul trebuie spalat cand se epuizeaza cultura spre deosebire de pet pe care poti sa-l arunci... Eu nu recomand ca peturile si in general orice materiale care pot fi recuperate sa fie aruncate pentru ca trebuie sa ne mai gandim si la conservarea naturii pentru copiii nostri...mai ales noi care cultivam un colt de natura in apartamentele/casele noastre Succes!
Solutia e buna si pentru alte recipiente nu numai polistiren...(casolete ,ghivece flori,canistre,etc). Eu zic ca orcine are in casa un recipient care poate fi transformat in acvariu improvizat pentru alevini sau pentru introdus o pereche la ponta...Nu recomand o constructie in genul asta dar cred ca este in cel mai pur stil DIY, d`aia am postat filmuletul! Acum de dragul discutie si al spiritului DIY...Ce ar fi daca respectiva cutie de polistiren ar fi prelucrata ca un decor background, atat pe interior caty si pe exterior? Cred ca ar iesi un acvariu incastrat in piatra tare aratos
Nu mai tin minte daca aici sau pe alt forum era cineva care dorea sa construiasca un acvariu in forma de L (L pe verticala si nu pe orizontala) si nu stia ce solutie tehnica sa adopte...Urmariti filmuletul pe care l-am gasit si veti intelege despre ce vorbesc!
Iata ce am gasit pe Youtube:
Nu stiu unde a gasit ala cutia de polistiren dar ideea este buna si in cazul celor care au acvarii de plexiglass zgariate in asa fel incat nu mai pot observa pestii. Sper sa fie de folos cuiva!
P.S.
Se pare ca nu numai romanii fac din rahat bici!
Algele s-au format din cauza ca n-ai plante de ajuns Sunt multi nutrienti in apa... Vezi de niste melci si ei vor tine algele sub control...Pe frunzele batrane de anubias mai apare o alga verde uneori..dar cresc mereu alte frunze noi si frumoase...Nu moare anubiasul de la o alga asta te asigur P.S.
Daca ai alge in acavariu te asigur ca mai multa lumina va insemna in primul rand mai multe alge...Baga melci !
Oameni buni de ce nu-i spuneti si faptul ca exista plante nepretentioase care n-au nevoie de CO2, lumina ca la balamuc si fertilizante ?!? Pestiuca pana iti cumperi tu toate chestiile alea scumpe vezi pe unde gasesti niste anubias barteri nana ... E o planta care te asigur ca va creste si in acvariul tau fara bataie de cap, cu putina lumina si fara nutrienti Are o crestere lenta si sigura! Asa poate fi ceva verde si in acvariul tau incepand de maine Incet incet o sa cresti tu si alte soiuri de plante sunt convins dar pana o sa ai totul gata incearca si cu anubias
Daca ai duritate mare la apa ai putea sa incerci un substrat care reduce duritatea apei...Numai retin exact cum se numeste substratul acum insa JBL are sigur un substrat care reduce duritatea apei insa probabil cu schimbul de apa la picatura nu va avea timp sa faca lucrul asta ( substratul )...Hai ca l-am gasit Uite aici substratul de la JBL de care vorbeam
Probabil ca mai sunt si altele de genul asta dar eu pe asta il stiam Sper sa te ajute.... In locul tau daca as avea apa asa dura la robinet as renunta la ideea de a face schimb la picatura... Asa cum spunea si ender67 si turba reduce duritatea apei insa daca nu ma insel deregleaza si PH-ul pe termen mai lung...Mai sunt de asemenea si anumite specii de plante acvatice care reduc duritatea apei insa nu stiu care anume sa-ti zic asa ca ma abtin...insa stiu ca exista cu siguranta... Cu ani in urma cand am crescut discusi am cautat si eu diverse solutii sa reduc duritatea apei dar asta a fost acum 15-18 ani asa ca-ti zic din amintiri ... Oricum sper ca ti-am dat cateva piste pe care poti sa mai sapi si sa te interesezi ce si cum... Succes!
P.S.
Sunt pesti care prefera o duritate mare a apei . Depinde ce vrei sa cresti!
Mai exista si tubi deshidratat prezentat in cubulete si il poti cumpara de la pet-shop. Producatorii sustin ca are aceleasi proprietati nutritive ca si cel viu (personal ma indoiesc de chestia asta) insa daca hranesti cu tubi deshidratati n-ai probleme cu imbolnavirea pestilor...
O gramada pesti in 20 de litri...Mia rareste din ei sau fa un bazin mai mare... Pana una alta schimba apa foarte des 2-3 ori pe saptamana daca vrei sa-i ti sanatosi...
Xifo imperiali n-am auzit insa banuiesc ca este vorba de xifo voalati ( aripioare mari )
O intrebare - lumina naturala nu ti-a creat probleme cu aparitia algelor?
Mersi tuturor pentru feed-back ... Cat priveste algele am suficienti melci care sa se ocupe de ele Am si o pozitie care nu-mi ofera lumina solara directa mai mult de 2-3 ore/zi si plus de asta daca apar probleme exista jaluzele...
Poze... n-am un aparat foto suficient de performant si oricum nu am un bazin de expozitie ) Nu-i nimic extraordinar la sumatrani si xifo...In primavara ma gandesc sa renovez si sa trec la carasei oranda ca am crescut multa vreme carasi dar mai intai trebuie sa-mi iau un chiller si un filtru extern... Cand o sa renovez promit si poze )
Salutare! Ma numesc Popescu Gabi sunt din Bucuresti, am un acvariu home made de 140 litri (L70xl40xh50-initial l-am proiectat pentru scalari) filtru extern in cascada 600l/min (ceva italian de productie-l-am cumparat prin 90 si inca functioneaza bine), incalzitor 150W (tot italian si asta), iluminare 3 neone 3x20W+lumina naturala. Acvariu plantat cu anubias barteri,valisneria spiralis, ludvigia si ceva bacompa...Momentan cresc sumatrani (barbus sumatranus)si xifo (xifo helleri). Mai am 2 acvarii de 30 litri pe care le fol pe post de maternitati cand este cazul...Momentan le-am scos din uz pana la primavara...Am ceva experienta acvaristica insa nu ma declar expert! Salutare tuturor, ape limpezi si pesti sanatosi !