[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: gsv
Forum Index » Profile for gsv » Messages posted by gsv
Message
Sunt tare curios ce mai apare de la piatra vie. Ma gandeam si eu la un moment dat sa achizitionez 3-4 kg, doar pentru un "mic" refresh la acvariu.
Salutare.
Merge, ce sa zic...nici prea bine, dar nici foarte rau. Nu am mai avut timp de el. Incerc sa scriu acum ce imi aduc aminte de la ultima postare.
Am avut niste parametrii de nu gasesc cuvinte. NO3 100+, PO4 peste 2.5 (maxim ce citeste Hanna). Am schimbat apa multa, dar in viteza. De testat foarte rar.
Dupa schimburi de apa, 100L - 150L de 2 ori in 2 saptamani, am redus NO3 bine de tot. Am bagat niste Rowaphos si PO4 ajunsese pe la 1.5. Am pornit si lumina la sump pentru cheato (o oprisem si aruncasem aproape tot cheato), care a crescut repede si a redus NO3 la 0, am trecut sa dozez NO3 si momentan sa stabilizat pe la 30. Am mai cumparat niste Anthias dispar, vreo 4 si am ramas cu 1, restul au sarit din acvariu . Am hranit la ei mult si PO4 a sarit din nou. Acum cateva zile era 2.3. Important este ca Tangul, Chelmonul, anemona si clovnii sunt ok.
In schimb ma innebuneste cheato asta, de cate ori pornesc lumina si creste, coralilor nu le mai merge bine, probabil microelemente lipsa. Am inceput sa dozez fier. Ma gandesc zilele astea la un Test ICP sa vad care e treaba. Alk e pe la 7-8.
O chestie f ciudata, cand aveam parametrii aia nebuni si fara cheato, coralilor le-a mers f bine. Euphylia umflata toata, ziceai ca plesneste si a crescut, Lobophylia la fel, nu mai zic de ciuperci.
O sa incerc sa vad care e treaba cu cheato, ce lipseste coralilor cand ea creste, poate reusesc sa gasesc "calea cea buna" ))). Daca nu, o las pana mai scade NO3 si opresc iar lumina, dupa care o sa incerc sa scad PO4 cu Rowaphos. Macar sub 1 il aduc si o sa fiu super incantat. Dar numai sa gasesc timp si viata sa se mai linisteasca putin. ))))
P.S. Ooooooooo, ce am uitat sa zic, cel mai important lucru. De cand am pornit acvariul asta, cea mai mare problema de instabilitate eu am avut-o cu salinitatea.
La schimburi de apa, ma grabeam, nu eram atent, masuram eu aiurea, refracto cu probleme, nu le calibram cum trebuie sau solutiile de calibrare nu erau ok, habar nu am.........in fine. Solutia finala (pentru mine): mi-am cumparat un hydrometru Tropic Marin si gata. Macar acum stiu cum stau cu salinitatea si pe asta nu il mai decalibreaza nimeni. Trebuie doar sa fiu atent la temperatura si sa fac compensarea din tabelul oferit de Tropic Marin.
Frumos. Bravo si bafta in continuare.
Salutare. Tot se discuta de par-metru, am gasit o aplicatie care pare destul de bine facuta, dar doar pentru utilizatorii de iPhone. Ma gandesc ca poate ajuta sa ne facem o idee, cat de cat, despre valoare PAR la acvariile noastre.
Nu am incercat-o ptr ca nu am iPhone, dar vad ca se lucreaza si la o aplicatie ptr Android.

https://growlightmeter.com/underwater-par-measurements-for-reef-aquariums/



Ce am uitat sa specific despre pompe, ca niciodata nu au stat mai mult de 20-30 minute in otet cu apa, dar nici nu pot spune ca au fost vreodata super pline de calcar sau alge coraline
Salutare.
Subscriu la ce a zis Dan mai sus despre pompele de valuri.
Eu am tot Jebao, 2 buc- OW25 pe bazinul meu de 300L de cand l-am pornit, parca 2019, functioneaza si acum fara probleme. Singurul dezavantaj este ca trebuie curatate (eu la curat la 1 luna, maxim 2) pentru ca isi pierd din putere destul de mult.
Frumos!
Cu toate algele bubble de pe acolo, tot arata bine.
Bafta in continuare.
Foarte tare, Humbert.
Salutare.
Nu sunt vreun experimentat al marinelor, dar din ce am observat la mine iti pot spune ca lipsa algelor nu inseamna neaparat ca parametrii sunt ok. Alge filamentoase nu am avut de-a lungul acestor ani nici eu sau am avut dar foarte putine. (Tangul a venit destul de tarziu). Bubble algae mai apar din cand in cand, dar dispar. Asta nu inseamna ca parametrii sunt in limitele normale.
De exemplu: la inceput, lipsa alge, etc etc, m-am bucurat, crezand ca totul e stabil dar m-am trezit cu parametrii in 0 ( NO3 si PO4) si am dat in dynoflagelate. Dupa ce am scapat de ele (ridicat nutrientii), din nou lipsa alge, si iar am crezut ca si-a revenit sistemul, dar parametrii erau crescuti muuuuult peste limita, cheato a murit si asa mai departe. Bineinteles ca depinde mult si de ce vietati vrei sa tii in acvariu. Oricum dinamica acvariilor astora, relatia dintre bacterii, nutrienti, corali, nevertebrate si multe altele este destul de complicata.
Cat despre apa de la robinet, probabil, pentru o perioada de timp va fi totul in ordine, dar, cu timpul, vei avea o acumulare de substante, minerale etc etc, si vor depasi niste limite care nu vor fi chiar bune pentru locuitorii acvariului. Bineinteles, depinde si de apa de la robinet, care poate fi extraordinar de buna, desi ma indoiesc.
Inteleg ca vrei sa fie totul LOW MAINTENANCE, spre asa ceva tind si eu, dar nu o poti face fara minimul de teste necesare sau macar testare 1 data la o luna sau 2, sa stii incotro se indreapta acvariul.

P.S. Daca ai drum prin Craiova iti ofer eu cateva ciuperci Yuma. La mine se inmultesc ca iepurii. ))))
Salutare.
Daca tot am gasit ceva timp liber............

Apa este tulbure deoarece am facut pozele si filmuletul dupa ce am curatat geamul, am miscat ceva pietre pe acolo si am hranit pestii.
Pe spate, overflow, ceva cultura de Bubble alge ))))
In rest cam asta e:




image
image

P.S. Am uita sa zic ca mi-au murit crevetii (mai cumparasem acum ceva timp unul rosu) si singurul hermit din acvariu. Nu am mai luat altii. In schimb a aparut o domnisoara.
E greu cu marinele si il inteleg pe Dan.
Si eu am momente cand imi trece prin minte ca poate ar fi bine sa renunt, desi entuziasmul de acum 2 ani nu e pierdut. Nu am participat de ceva timp pe aici, nu am renuntat, inca, dar cand viata are alte planuri cu tine..............nu prea mai este timp de ingrijirea unui acvariu marin si cand gasesti acel putin timp liber, parca nu vrei sa il irosesti pe teste, schimburi de apa, etc etc.
Sanatate multa Dan si numai bine.
Welcome back.
Frumos. Sa-ti traiasca!
Hai cu poze, filmulete Primo. Asteptam......!!!!
Frumos bazinul. Sa iti traiasca!
 
Forum Index » Profile for gsv » Messages posted by gsv
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com