Aseara am testat vreo 4 ore sistemul Bean Animal si am ajuns la cateva concluzii interesante:
(bineinteles dupa ce am rezolvat cu teava/lipitura care curgea

)
- nu este nevoie de T la teava de full syphon, cele 2 coturi fiind suficiente insa trebuie asezate cat mai jos cu putinta;
- full siphon se amorseaza cand apa trece peste el cu cativa centimetri si nu imediat - asadar e important cat de adanca este cutia de overflow
- full siphon functioneaza mai bine fara niciun cot in cutia de overflow. Pur si simplu doar presetupa fara nicio teava si niciun cot. Se amorseaza
cu mult mai repede. Asa functioneaza de 8 luni in acvariul meu actual
- este important ce diametru are orificiul pentru aer si implicit tubul/teava pentru aer de la open siphon. Eu am vrut sa folosesc un mic niplu de plastic
(luat de la o piatra de aer) pe care l-am infipt in cotul de pvc iar la el am atasat furtunul de aer. Desi gaura din cot avea 5mm in diametru niplul o reducea
la 2mm =>
zgomot. Am largit acel orificiu la 8mm si am atasat prin lipire o bucata de tub de osmoza.
- daca nu se foloseste T la teava la open siphon este important ca orificiul pentru aer sa fie dat in partea cea mai de sus a cotului, altfel aerul nu iese =>
zgomot
- daca nu se foloseste T la teava la open siphon tubul de aer nu trebuie sa depaseasca peretele cotului (pe interior)pentru ca daca este inserat prea mult
nu iese tot aerul =>
zgomot
- daca pe traseul tevii de open siphon aveti segmente inclinate fata de verticala - nu folositi niciun fitting inserat pe aceast segment.
Eu am pus acolo o mufa olandeza cu gandul ca pot curata mai usor tevile =>
zgomot . Traseul acestei tevi trebuie sa fie cat mai vertical
cu putinta si daca inserati robinet e bine sa o faceti imediat sub cutia overflow-ului. Niciun alt fitting pe parcurs in afara de eventualele coturi.
Mai am de rezolvat acest ultim punct si sper ca sistemul sa devina, in final, silentios. Pana acum nu am reusit sa-i gasesc acel "sweet spot" in care sa fie perfect silentios