[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: adimilea
Forum Index » Profile for adimilea » Messages posted by adimilea
Denumirile vin de la optimi de inch (25.4mm).
T5 - 5 optimi de inch
T8 - 8 optimi de inch (evident 1 inch)

In acvaristica se folosesc cu preponderenta T5 HO (High Output).

Diferente la nivel de consumator (end-user) ar fi:
- T5 la aceeasi dimensiune are o putere cu 50% mai mare decat un T8;
- intensitatea luminoasa e mai mare la T5 fata de T8 la aceleasi dimensiuni;
- T5, prin constructie (tehnologie superioara) are o durata de viata mai mare astfel incat isi pastreaza caracteristicile mai mult timp (poti folosi un tub T5 un an de zile pe cand un T8 ar trebui schimbat la 6-8 luni);
- T5 are diametrul de 16mm (5/8 dintr-un inch) iar T8 are 26mm ca diametru;
- T5 are nevoie de balast / droser electronic si nu poate fi aprins cu balast electrimagnetic + starter;
- fiind mai subtire evident distanta dintre picioruse e mult mai mica; prin urmare nu se pot folosi socluri de T8.

Banuiesc ca nu te intereseaza diferentele tehnice, constructive. Daca da, te rog ignora postul meu.

Poti citi aici cum am schimbat T8 in T5 la un Rekord 60: Schimbare T8 cu T5
Mersi de raspuns! La asa ceva ma gandeam si eu, doar ca nu eram convins ca-si face treaba la o presiune scazuta.
Ce difuzor (sau reactor) CO2 imi recomandati la un volum de 54L? Va fi legat la o "bomba" cu gelatina, deci presiunea mai mica. In aceste conditii, difuzoarele cu pastila ceramica functioneaza?

Mersi!
Daca ti la viata pestisorilor alora, trimite-i inapoi la petshop. Poate ai sanse sa faci un schimb cu alte produse, desi nu cred. Daca nu, doneaza-i ... pentru ca isi vor da obstescul sfarsit cat de curand. Vei ajunge la un nivel toxic de nitriti foarte repede pentru ca ai un acvariu neciclat iar numarul de pesti e foarte mare. Speciile sunt incompatibile. Vad c-ai pus si doi discusi ... saracutii. Citeste tot ce ti-au recomandat colegii si ai sa-ti dai seama singur.
Poscu wrote:Imi place mult ce-ai facut OK .
Interesant e ca s-au potrivit soclurile pentru T5 in locu' celor initiale.

Mersi pentru aprecieri!:-) Am studiat initial dimensiunea soclurilor si am mers oarecum la sigur. Acum ramane de vazut ce vor zice plantele dupa ce fac restartul.

@Maniacs si @catalos

Atat soclurile cat si balastul le-am luat de la Energolux, Cluj-Napoca (www.energobit.com): ebit@energobit.com.
Balastul a fost 12Euro + TVA iar soclurile 2.5Euro + TVA (pret pe bucata; am folosit 2 bucati).

Soclurile de T8 e posibil sa le folosesc la altceva, daca nu - va anunt. Insa gasiti la firma de mai sus si astfel de socluri.
Cu o saptamana in urma am facut un upgrade la lumina unui acvariu Juwel si m-am gandit sa documentez in ideea ca va fi de folos cuiva. Deci si prin urmare:

Acvariul este un Juwel Rekord 60 (54L brut, ~48L net). Lumina initiala (originala) este asigurata de o lampa 1 x 15W T8. Se cunoaste faptul ca acvariile Juwel sunt subdimensionate cand vine vorba de lumina; din ratiuni pe care le pot intelege.

Scopul a fost inlocuirea iluminarii fara mutilarea capacului din motive estetice, solutia fiind schimbarea sistemului T8 cu cel T5 la aceeasi dimensiune. O lampa T8 de 438mm are 15W iar una T5 de 438mm (mai putin populare insa exista) are 24W. Astfel am ajuns la 0.5W/L doar din aceasta modificare. :-)

Tin sa precizez ca tuburile T5 de 24W de la Juwel, desi sunt atipice ca dimensiuni (438mm fata de 550mm cele standard) se gasesc si la Denerle, JBL, Arcadia, Aqua-Medic... Deci oferta nu se limiteaza doar la tuburile Juwel - existand alternative. Problema e PRETUL. NU veti gasi tuburi Osram T5 24W de 438mm iar cele de care aminteam mai sus sunt de 2-3 ori mai scumpe.

!!! Chiar si cu noua lampa, lumina e insuficienta pentru un acvariu cu plante pretentioase; insa altul este scopul acestui mini HOW TO. !!!

Am folosit:
- Un balast electronic Tridonic 1x24W HO
- Doua socluri cu protectie la apa
- Tub T5 Juwel 24W (438mm)
- Cablu flexibil de 1mm

Rezultatul este un capac identic cu originalul insa cu lumina mai puternica (aproape dublu daca punem la socoteala si reflectorul) si pastrand aceleasi limite de siguranta.

Stiu, solutia e scumpa si daca acceptam sa bricolez (mai mult) capacul puteam pune mai multa lumina la mult mai putini bani.

Noile componente.
image

Am dezlipit cu grija partea de deasupra-spate a capacului. Al meu a fost lipit destul de bine.
Tin sa va spun ca nu am gasit nici o picatura de apa, condens sau umezeala de orice natura in locasul respectiv.
image

Am demontat vechiul balast. Dupa cum se vede, originalul e unul 1x15W.
image

Apoi am declipsat vechile socluri. Daca se apasa putin pe "urechi" cu o surubelnita vor iesi usor.
image

Cablul de 220V original l-am folosit pentru a alimenta noul balast.
Daca nu sunt in stare buna, recomand sa taiati varfurile si sa le cositoriti (dupa nevoie).
image

Am taiat 4 bucati (2 x 58cm si 2 x 11cm) dintr-un cablu flexibil de 1mm.
image

Am cositorit capetele; daca aveti acelasi tip de cablu recomand sa faceti le fel.
image

Cablurile le-am legat la socluri inainte de a monta soclurile in capac.
image

O proba!
image

Am scos tot din capac; e putin de lucru in a dezlipi starterul care e lipit cu silicon destul de abundent (asa a fost la mine).
image

Soclurile de introduc usor; am impins cu grija pana se agata urechiusele de partea din interior.
image

Noul balast e mai lung (280mm) decat del vechi si prin urmare, nu se pai potrivesc gaurile de prindere.
L-am prins doar in partea din stanga iar in centru si dreapta am pus silicon sub el. Am lasat si radiatorul de la vechiul balast.
image

Am introdus alimentarea la retea. Nu conteaza impamantarea (locasul de sus lasat liber) pentru ca capacul e din plastic.
image

Apoi am facut legaturile la tub respectand intocmai schema de conectare.
image

Cam asta e rezultatul!
image
image

Vechile componente.
image

Dupa o saptamana de functionare pot spune ca sunt foarte multumit. Chiar daca tubul T5 se incalzeste mai tare decat un T8, balastul electronic din capac e mai rece decat originalul. Se vede cu ochiul liber ca lumina e mai puternica.

Bafta!
Salut si bine ai venit!

Cum zice si alexthe1, autocolantul e solutia. Gasesti in Praktiker modele si culori cate vrei. O parere personala: daca acvariul e bine facut nu are nevoie de asa ceva, arata mai bine fara muchii mascate.
Ofertele astea le-am primit eu. M-au interesat doar balasturi de 24W si socluri pentru T5. Sper sa va fie de folos.

Balasturi:

Marbo Trade Bucuresti (comenzi@marbo-media.ro)
1. Osram QTP5 2X24-39/220-240 : 76,95Lei/buc (tva inclus)

Energobit Cluj (ebit@energobit.com)
1. Tridonic PC 1/24 : 12 euro/buc fara TVA
2. Tridonic PC 2/24 : 13.5 euro/buc fara TVA

ARC Electronic Timisoara
str C. Brancoveanu nr.107 ; tel : 0256/478013
1. HF-Performer (flat) 1 24-39 TL5 HO 220-240V : 17.00 Euro/buc + TVA
2. HF-Performer 2 24-39 TL5 HO EII 220-240V : 18.50 Euro/buc + TVA

Socluri cu protectie:

Energobit Cluj (ebit@energobit.com)
1. Soclu cu protectie la apa, producator BJB, Germania : 2,5 Euro/buc + TVA
Multumesc tuturor, in special minnardy! Problema rezolvata. Am scris la vreo cateva firme intreband despre balasturi si socluri. Am primit raspuns de la cateva printre care si una din Timisoara. :-)

Pentru interesati:

- Cei din Timisoara mi-au raspuns destul de tarziu si facusem comanda in alta parte. Raspunsul e da, au balasturi electronice Philips HF-Performer. NU au socluri cu protectie la apa/umiditate.

- Din Bucuresti am primit oferta la balasturi Osram QTP5, mai ieftine ca Philipsurile din TM, insa la fel, nu au socluri cu protectie.

- In Cluj (mersi minnardy), am gasit Tridonic, mai ieftin decat Osram sau Philips si surpriza, au socluri cu protectie - atat T8 cat si T5. Am vorbit cu un domn foarte amabil, si el acvarist - recomand Prin urmare am facut comanda si ar trebui sa le primesc maine.

Detalii / adrese firme pe PM - sa nu se considere reclama.
Iti recomand T5. Nu stiu ce lungime are capacul; ma gandesc ca 60cm. In cazul asta poti pune 2xT5 HO de 24W si vei avea spre 0.9W/L lumina suficienta sa cresti cam orice. Pune si reflectoare de calitate; vei vedea diferenta.

Tabelul despre care vorbeste alber e foarte util, insa nu foarte complet. De exemplu nu include tubul T5 HO de 24w si 438mm. Sunt mai putin populare insa exista la JBL, Juwel, Arcadia, Aqua-Medic si or mai fi ...

Daca capacul tau e mai mic de 55cm, poti incerca tubul de mai sus. Daca e de 60mm, mergi pe 24W si 549mm (sunt mai usor de gasit).
@minnardy: cu siguranta aleg raul cel mai mic N-am sa raman fara lumina doar pentru ca nu gasesc in Timisoara (sau nu stiu unde sa caut). Mersi de raspuns si oferta! Chiar de 2x24 T5HO imi trebuie acum + socluri cu protectie. Baietii astia trimit si prin posta la o adica (in caz ca n-am rabdare pana ajung la Cluj)? Am sa-i contactez daca nu gasesc in TM; trebuie update la lumina neaparat.
Bine ai venit! Imi place acvariul tau; tine-o tot asa

Am vazut acolo un scalar - daca mai vad bine Cum se impaca cu neonii tai? I-ai crescut de mici impreuna sau sunt doar de conjunctura in acelasi acvariu?
Orgoliosilor Am sperat sa ma ajute "consatenii" mei. Mi-e mult mai comfortabil sa dau o fuga undeva la mine in oras si sa-mi cumpar ce-mi trebuie. Altfel nu am nici o problema in a cumpara din alta localitate sau online. NU ma intelegeti gresit.

minnardy wrote:In cluj erau 2x24 (si nu numai), Tridonic, firma austriaca

Tridonic sunt de calitate. Imi poti spune unde in Cluj ai vazut? Merg la Cluj destul de des deci as putea incerca. Mersi mult!
Da, mersi! Eu intrebam de locatii din Timisoara si nu din Bucuresti, Cluj sau tarie UE. Si nu ma intereseaza chinezarii ("ieftine si ok") - am scris in OP exact.
Imi cer scuze daca s-a mai raspuns - eu nu am gasit. Vreau sa stiu de la cei din Timisoara unde as putea gasi (evident in Timisoara) balast electronic pentru T5, de firma (Philips, Osram). Totodata, de unde va cumparati tuburile?
Bine ai venit! Acvariul tau arata bine si promite. Cum iti merg plantele avand in vedere lumina - sub 0.5W/L?
intr-un acvariu similar (EHEIM 54l - 60x30x30) am reusit sa mai pun un T5 de 14w, balastul electronic in dulapior sub acvariu.

Interesant. Ce balast ai pus? De firma? Tubul de 14W e asa de lung incat ti-a ajuns pe toala lungimea capacului?
minnardy wrote:....nici o sansa as spune eu. Cam toate fantanile testate pe aici pe forum si prin alte parti s-au dovedit a avea o apa mai dura decat cea de la retea...cunosc fantana in Alba Iulia unde apa are o duritate de 30...logic, aia vine din adancuri, de pe zacaminte calcaroase

Da, asa este, am testat apa de la o fantana din zona si e cam tot pe acolo, gH mai mic ce-i drept (curios), insa tot destul de mare.

Rezultate:
gH = 9 (retea 12)
kH = 11 (retea 11)

Curios ca gH < kH. E vreo anomalie aici?

Am sa incerc sera morena sau turba de pus in filtru, poate reusesc sa mai reduc cu cateva grade. Ma gandesc sa pun turba in locul buretelui de carbune activ. Daca ati folosit asa ceva - mi-ar prinde bine niste sfaturi.
Porcu wrote:Chiar si cu reflector socotesti doar 15 W.
Io-ti sugerez sa faci cumva sa mai bagi lumina. Macar inca un tub de 15 W. Ideal ar fi doua.

Un singur tub T5 de 24 W e mai bine decit e acuma, da' ma tem ca n-o sa lumineze uniform tot acvariu.

Da, asa ma gandeam si eu insa speram la alt raspuns . Am sa ma gandesc cum sa mai bag un tub.
Porcu wrote:Dupla Root K se foloseste dupa ce oboseste substratu'.

Asta nu stiam; inseamna ca fara sa vreau am luat bine toata schema, mai putin Root K. In cat timp oboseste substratul de la Dupla? Se vede pe plante insa intreb pe cei ce au folosit si i-au dat de "capat".
Porcu wrote:Daca pastrezi jumate din apa vei avea din start NO3=25 mg/l (asta daca la robinet e zero), e riscant. E suficient daca folosesti buretii.

Excelent! Nu ma mai complic atunci cu apa din acvariu. Voi tine doar buretii; sper sa nu-mi moara bacteriile 24h cat sta acvariul gol. Am sa tin buretii in apa din acvariu insa nu in filtru pentru ca nu am cum.
Porcu wrote:Facut cu ciment? Creste duritatea .......

E un fundal negru de la Juwel, deci cumparat de la petshop si nu DIY. Nu stiu cum e facut, e un fel de spuma poliuretanica. Sper sa nu creasca duritatea smilie care e si asa astronomica. Ma gandesc ca astea de cumparat ar trebui sa fie neutre fata de apa.
minnardy wrote:Sa traiasca nasu' mare si AQUATIM-ul pe langa el!!! Adi, ca sa nu te chinui in van cu plantele si ca sa nu zici mai tarziu ca nu ai fost sfatuit, uite, eu iti dau un sfat foarte bun, care te va scuti de neplacerile care vor urma: apuca-te sa cresti ciclide africane!!! La o asa apa naturala, de la conducta, e si pacat sa te chinui...

Mersi de sfat! M-am gandit la asta pentru acvariul viitor (mult mai mare). Daca tot in aceleasi conditii se prezinta apa, ...

Deocamdata, am sa testez apa de pe la fantanile din oras (aproape de unde locuiesc). Daca e mai putin dura (si cred ca sunt sanse) am sa fac schimburile cu apa de la fantana. Acvariul are doar 54L si cred ca ma descurc cu 15L cat ar fi un schimb.

Sa incerc si Sera Aqua Morena sau Aquatan Blackwater? Am inteles ca face apa mai moale. Merita? A folosit cineva cu succes?

Mersi mult pentru raspunsuri!
In toti astia 4 ani de cand "acvaricesc" si experimentez pot spune ca pestii nu au suferit la fel ca plantele. Sau cel putin asa imi place sa cred.

Dovada: Doi scalari ce depuneau nestingheriti pe filtru.

Forum Index » Profile for adimilea » Messages posted by adimilea
Go to: