[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
buretele negru de carbune din filtru  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
carmencita
Junior member

IP:

stie cineva sa-mi spuna cand se foloseste buretele negru din filtru; eu l-am scos inainte sa pun pestii in acvariu; este necesar sa-l pun inapoi in filtru sau nu?
[Yahoo!]
Anubias
Senior member
[Avatar]

IP:

Nu este necesar folosirea acelui burete decat dupa ce ai facut un tratament si l-ai terminat si vrei sa elimini substantele nocive din apa.

Sa aveti apa cristal in acvariu!
Galeria mea
Gabriel
<'))))<
[Avatar]

IP:

Carmencita, daca buretele despre care vorbesti este cu carbune activ atunci sfatul lui Anubias este ok.
Daca insa nu este cu carbune activ atunci nu ai de ce sa-l scoti din filtru.

Ar trebui insa sa dai mai multe detalii pentru ca , spre exemplu, filtrele TetraTec au bureti negri ce nu sunt impregnati cu carbune activ.
Anubias
Senior member
[Avatar]

IP:

Mda, gabriel are dreptate. Eu m-am gandit automat la cel cu carbune activ. Nu m-am gandit ca s-ar putea ca buretele sa fie pur si simplu de culoare neagra.

Galeria mea
zfcristian
Member
[Avatar]

IP:

In ce mod poate afecta negativ acvariul daca este burete cu carbune activ si este pus de la inceput in acvariu?
Multumesc
[Email] [Yahoo!]
Anubias
Senior member
[Avatar]

IP:

Carbunele activ se foloseste pentru ca este un foarte bun absorbant (nu de apa ). Se foloseste indeosebi atunci cand vrei sa scoti rapid un excess dintr-o anume substanta (nu conteaza care) din apa. De aceea se foloseste dupa tratamente indeosebi, pentru ca are calitatea de a retine substantele adaugate in apa in timpul tratamentului.

In rest, nu e recomandabil de folosit, caci pe langa substantele toxice folosite in tratamente, el absoarbe si nutrientii din apa, oprind plantele sa creasca, si deci favorizand din nou algele.

Galeria mea
zfcristian
Member
[Avatar]

IP:

In ce fel ajuta la ciclarea apei, poate fi considerat util sau nu?
[Email] [Yahoo!]
Anubias
Senior member
[Avatar]

IP:

Carbunele activ nu influenteaza intr-un fel ciclarea. Asta pentru ca ciclarea acvariului are de-a face cu dezvoltarea in acvariu a unor culturi de bacterii benefice in special in filtru, insa si pe substrat (pietris).

Ca sa trecem prin toate tipurile de bacterii e o poveste lunga, insa pe noi ne intereseaza doar cele benefice: bacterii care transforma amoniacul in nitriti, alte bacterii care transforma nitritii in nitrati. Acestea sunt mai multe specii de bacterii depinzand mult de temperatura apei, salinitatea ei, zona geografica, etc, etc.

Atat amoniacul (care este foarte toxic), cat si nitritii (nu asa toxici ca amoniacul, dar totusi toxici) sunt folositori, pentru ca elimina aceste substante transformandu-le in nitrati, care sunt mult mai putini toxici.

S-a observat ca toxicitatea amoniacului si nitritilor este mai ridicata la valori mai mari ale pH-ului. Aviz celoc cu pH ridicat in apa!

Ei bine, ca sa nu divaghez prea mult, carbunele activ nici nu impiedica si nici nu ajuta la formarea acestor bacterii. Asadar este irelevant ciclarii.

O singura nota pentru cei mediu-avansati in ale acvaristicii. Cei care au un acvariu ciclat complet si au o chimie stabila a apei, se bucura de concetratii virtual nule de amoniac in apa, si de concentratii aproape nule de nitriti, din cauza ca filtrul biologic functioneaza bine. Ei bine acest lucru are si un revers neplacut. Din cauza ca acele bacterii sunt foarte eficiente, si daca acvaristul are grija sa mentina cauzele generarii amoniacului la minimum (curatare riguroasa a acvariului), inseamna ca numarul acestor bacterii este destul de scazut pentru simplul fapt ca nu este destula materie din care ele sa se hraneasca.

Ei bine, tocmai acesti acvaristi care stiu sa aiba grija mare de chimia apei, sunt expusi unui risc mai ridicat daca s-ar produce un accident (de exemplu, daca moare un pestisor care nu este observat si apuca sa putrezeasca in apa). Asta pentru ca bacteriile necrofage vor incepe sa creeze amoniacul, iar aceasta explozie de amoniac va fi mai mult decat bacteriile nitrificatoare supravietuitoare pot sa faca fata. Mai mult nu spun, pentru ca logica isi urmeaza singura cursul.

Sper ca am raspuns intrebarii tale.

Galeria mea
Anubias
Senior member
[Avatar]

IP:

Mi-am recitit postul dupa ce am dat submit si mi-am dat seama de o eroare. Din cauza ca am sters in timpul editarii raspunsului un paragraf avem urmatoarea fraza:

Anubias wrote:Atat amoniacul (care este foarte toxic), cat si nitritii (nu asa toxici ca amoniacul, dar totusi toxici) sunt folositori, pentru ca elimina aceste substante transformandu-le in nitrati, care sunt mult mai putini toxici.

Fraza de mai sus e o eroare, si n-am sters-o din greseala. Ba chiar am sters asa de ciudat incat reiese ca substantele nocive sunt folositoare. Va rog ignorati fraza.

@Administratori: unde ne este butonul de edit????

Galeria mea

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: