Detin un acvariu de 100 litri plantat cu Vallisneria NANA, Bolbitis heudelotii, Micranthemum micranthemoides, Echinodorus parviflorus, moss,Ceratopteris cornuta, Ceratopteris thalictroides, prefiltru mecanic cu burete si filtru extern cu sera siporax.
Urmeaza sa-i dau drumu la acvariu in vederea ciclarii la sf saptamanii, ce iluminat imi trebuie astfel incat sa fie potrivit pentru plantele susmentionate si in acelasi timp si cat de cat economic.
De asemenea pana la ciclarea acvariului as vrea sa ma ajutati sa ma hotarasc la o combinatie potrivita de pesti care sa contina si sanitari. Mentionez faptul ca ulterior as vrea sa introduc in acvariu si cativa creveti red cherry.
Multumesc!
Joined: 06/07/2013 01:33:53
Messages: 3458
Location: Prin tara
IP:
Offline
Pt 100 de litrii,ai o gramada de variante,de la pesti transparenti,la full black,striped cenusii sau o multime de pesti multicolori.Eu personal prefer acvariile cu tema Transparenta,adica pesti gen filigera,Aphyocharax anisitsi si somni de sticla,sau cenusii/pesti gri argintii,gen bala shark silver dollars,si alte specii cu solzi argintii ca Moenkhausia sanctaefilomenae(dar aici depinde si de volumul acvariului ) in loc de multitudinea de culori pe care o vezi cam pe la toti,pesti amestecati de toate culorile.
Poti face o "tema" a acvariului tau,insa daca vrei si creveti,lista se reduce,pt ca pot deveni cina pt multi.COnsider ca la 100 de l mai bine pui ceva pesti buni de aratat,decat ceva micuti cat sa poti adauga si creveti.Insa asta e opinia mea,las pe altii sa adauge si alte idei
Multumesc pentru opinie, tu zici sa renunt la creveti, sigur am sa iau in considerare si varianta ta, dar daca pun creveti intr-un acvariu cu broaste testoase? se ciupesc de fund? broscutele au cam 3-5 cm
Joined: 06/07/2013 01:33:53
Messages: 3458
Location: Prin tara
IP:
Offline
Nu ma pricep la creveti,insa cu siguranta or sa fie cina si aici.Plus ca mai mult ca sigur broscutele tale vor creste pana la 15-20 cm pe putin in catva timp,deci... Tu esti ca mine ))) nu le ai cu bugetul,insa tii tot felul de chestii doar din pasiune.Eu am si acvarii,si broasca testoasa(de camp) si cinteze australiene,porcusori de guineea,si toate astea de cativa ani buni.Eu de exemplu,pt ca o sa comasez 2 acvarii intr-unul singur,o sa renunt la speciile de pesti mici,lasandu-le intr-unul de 80.In cel mare o sa pun pesti argintii in varianta asemanatoare celei pe care ti-am propus-o,iar in cel de 80 o sa fie transparenta totala.Bineinteles,cu mici exceptii de ancistrusi,cory si etc ce nu iasa in evidenta.Mai precis din 4 acvarii fac 2.Dar ideea mea pt tine a provenit de la faptul ca stiu cum e sa nu fi pieten bun cu banii,dar totusi dorinta de a face ceva special sa existe,sa nu fie monoton,ceva ce nu vezi peste tot la toti.
Din punctul meu de vedere,crevetii iti dau satisfactie doar in nano-uri sau in acvarii dedicate mai mult lor,decat in acvarii dedicate pestilor dar sa fie si creveti pe-acolo.Si asta pt ca de indata ce introduci crevetii,limitezi optiunile pt speciile de pesti,si invers
This message was edited 2 times. Last update was at 23/06/2015 14:49:23
Fix asa este, cum ai spus tu : low low budget.
Mi-am confectionat singur de la stand-ul pt acvariu, acvariul, sistem iluminat, am pregatit si lemnul (decor) pietre, acum mai trebuie doar sa caut niste pietris 2-4 mm si nu stiu de unde intrucat nu as mai cumpara....
Ce am cheltuit pana acum am dat pe substrat plante JBL 50 lei, un termometru la 7 lei JBL, 100 lei materiale stand, 40 lei pompa 1200L/h pt filtru homemade, 52 lei plante. Sa zic aproximativ 200 lei pt a reporni acvariul meu de 100 L.
Diseara cand o sa ajung acasa am sa-i fac niste poze Nu e cn stie ce dar e facut de mine
da, filtru homemade extern, din teava canalizare de 110 diametrul si 50 inaltime cu inele ceramice inauntru si o pompa de 1200 l/h.
setup-ul acvariului e gata. astept plantele si-i dau drumul.
vin cu poza cum e gata. maine dupa amiaza siger va fi gata.
APE LIMPEZI!
te-as ruga daca se poate sa imi trimiti si mie o schita ceva pe pm sau principiul sau niste pasi cum sa il fac. Vreau sa incerc si eu o filtru homemade
Hauzer uite aici filtrul extern doar ca eu am folosit tevi de canalizare(gri) de diametru 110 din Dedeman
Iti trebuie: 1 teava canalizare diametrul 110 si lunga de 30 cm sau 50 (depinde cat mediu de filtrare folosesti)
1 mufa conectoare diametrul 110
2 capace teava 110
4 coturi (te ajuta la cotirea furtunele care intra in acvariu)
2 stut (1/2 marime) 3 m aprox furtun (1/2 marime)
2 coliere
1 pompa apa (sa aibe debitul maxim de cel putin 4 ori decat cel al acvariului, intrucat folosita la filtrul in cauza ea isi injumatateste debitul si e bine sa circule apa acvariului macar de 2 ori prin filtru intr-o ora)
E recomandat la acest filtru biologic si un prefiltru mecanic tot homemade, ce am facut eu: am luat o sticla din plastic de 0.5 L cu gura larga (nestea) si am pus un stut in capac, i-am gaurut fundul si am umplut-o cu burete de baie (bine spalat inainte). Aceasta sticla sta in acvariu si pe acolo trece apa ca sa ajunga in filtrul celalalt. Avantajul e ca acest prefiltru il poti curata usor odata pe luna (sau cand e nevoie) fara sa umbli la filtrul biologic asa de des incat sa dereglezi ciclarea.
Acum sa iti dau cateva indicatii la confectionare:
Speli toate "ingredientele" de mai sus doar cu apa dupa care iei teava , iti marchezi cat de gros e acel stut si dai gaura cu bormasina sau cu orice altceva incat stutul sa intre fix, sa se infileteze pe teava si respectiv capac. (vei avea putin de furca in izolarea acestor stut-uri cca sa nu iti curga, foloseste garnituri din cauciuc sau silicon de baie transparent sau amandoua)
Dupa aceea conectezi furtunele si pompa (folosesti colierele) dupa cum iti arata acel video.
Iti masori si tai furtunele dupa distanta dintre filtru si acvariu.
Sper ca nu am scapat nimic, scuze pt modul de expunere, am scris pe fuga de la munca.
Succes si pt orice intrebare sunt aici! ;)
In acel filmulet se vede ca turul este deasupra si returul dedesupt. Gresit trebuie inversata ordinea mediilor filtrante sau furtunele de tur/retur. Filtrarea mecanica inaintea celei biologice.
Spor la bricolat.
Nu e o problema asta, clar ca filtrarea mecanica e inaintea celei biologice, scz dak m-am exprimat gresit. Mie mi s-a parut mai eficienta varianta asta cu turul sus si returul jos intrucat am avut si varianta inversa cu pompa in interiorul filtrului si atunci mi se acumula aer in interiorul filtrului de pe instalatie, fix in zona de actiune a pompei si era zgomotos si cu un randament scazut.
Cu pompa in afara filtrului ramane mai mult loc in filtru pentru mediile de filtrare.
Toate cele bune.
This message was edited 2 times. Last update was at 26/06/2015 13:41:59
Daca se lasa pompa in afara filtrului atunci indicat este ca turul sa fie pe sus (buretii grosieri fiind primi adica in partea de sus) iar returul sa fie jos. Cu ocazia asta iti usurezi si munca care o depui la curatarea filtrului. La o adica scoti decat buretii si ii clatesti.
Numai bine!