Author |
Message |
VladP
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 03/10/2014 23:11:17
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
VladP
Junior member
IP:
|
Buna ziua !
Am primit cadou un acvariu (cred ca are 60 l) second hand (cu tot cu plante decorative artificiale, pietricele albe, pompa prin cadere- formeaza o mica cascada, incalzitor). Imi doream de mult si cineva si-a facut mila de mine
Am fost in magazine de specialitate si am fost sfatuit inainte sa pun pesti in el sa pun totul in functiune ca si cum as avea pesti in el : lumina, pompa, incalzitor (pe motiv ca apa de la robinet are clor si metale grele si ca trebuie sa se dezvolte o cultura de bacterii in apa pentru a putea primi chiriasi, am cumparat si o solutie speciala ce se pune 15 ml o data la fiecare schimbare de sfert de acvariu). L-am tinut asa cca. 3-4 zile apoi mi-am adus in acvariu 3 sanitari de la acvariul de la servici. Toate bune si frumoase, au trecut vreo 3-4 zile si mi-am luat inima in dinti si am cumparat 7 neoni. Toate bune in continuare, capat curaj si mai cumpar 3 guppy portocalii si 3 xyfo portocalii, foarte asemanatori ca aspect, dupa ochiul meu de neinitiat. Sunt avertizat de vanzator ca s-ar putea sa faca pui pestii guppy , ca aveau burta cam mare . Intreb daca sunt compatibili cu ce am, vanzatorul confirma. Dupa 2 saptamani incep sa moara rand pe rand, cu o frecventa de 1/zi mai intai guppy , apoi xyfo. Dupa 4-5 zile mor si cei 3 sanitari. Pestii neon in continuare nu au nimic. Merg pe ideea ca neonii sunt achizitionati de la un nene din piata si sunt crescuti in medii mai putin pretentioase decat cei cumparati din Mall (guppy si xyfo achizitionati din petshop din Mall). Imi fac iar curaj si cumpar inca un scalar alb cu negru mic si 2 guppy negri (cred ca sunt guppy) cu punctulete mici albe pe ei. Toate bune si frumoase, nu mai moare nici unul, maia duc un sanitar din acvariul sefului, merge bine si asta. Azi i-am mai luat 5 pestisori portocalii (pe eticheta magazinului din piata zice ca sunt pesti tigri) care se pare ca inoata doar la suprafata apei, si , ca sa ii fac pe plac fiicei mele, mai iau si un scalar alb. De vreo 2-3 saptamani au inceput sa apara niste puncte verzi pe peretele acvariului ce seamana cu niste alge dupa parerea mea. Si acum dupa firul epic al acestei povesti vin cu cateva intrebari :
1. Exista vreo explicatie de ce au murit pestii portocalii apoi sanitarii? (mentionez ca sanitarii luati de la acvariul de la servici nu beneficiaza acolo de tratamente de neutralizare a PH-ului acid cum am acasa si prezentau pe corp cu cateva ore inainte sa moara niste impuritati pe corp, parca erau prafuiti )
2. Este posibil sa fi gresit eu cu mancarea de au aparut atatea punctulete verzi ce seamana a fi alge? (traisem experienta asta la servici si chiar am intrebat de ce apar si mi s-a zis ca ori e acvariul expus direct la lumina solara ori dau prea multa mancare).
3. Daca raspunsul la punctul 2. este DA atunci cum stiu cata mancare sa dau?
4. De cand am luat celalat scalar, scalarul negru il tot hartuieste. E normal?
5. Culoarea apei s-a transformat inspre culoarea galben, inclusiv pe buretii din filtru, care la inceput erau verzui, acum au culoarea mai rosiatica. E normal?
6. Cat de des ar trebui sa schimb apa in acvariu si cat procentual din volumul total?
7. Mi s-a zis la petshop sa le creez un ciclu normal de viata - sa sting seara la culcare neonul in acvariu ca si cum ar fi zi/nopate si pentru ei. Sa fac asa sau nu? In ultimele zile l-am tinut non-stop deschis de frica sa nu mai moara si altii.
8. E bine sa pun si cateva picaturi de albastru de metil o data cu schimarea apei sau nu?
Un link cu catefa fotografii facute in timp ce scriam postul : http://postimg.org/gallery/1kgvm8l0i/1df5aefb/
Va multumesc tuturor celor care au avut rabdare sa citeasca pana la capat si imi cer scuze celor care cred ca am aberat pe aici !
This message was edited 3 times. Last update was at 04/10/2014 08:38:10
|
|
 |
paradoxx
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/10/2014 00:12:07
|
paradoxx
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/a869dd919b898affa2c1cb86e968ccd4.jpg)
IP:
|
woaiii...pai cu ce sa incep ?
1:explicatia ar fii impuritatea apei,aciditate sau kh ,toate amestecate ,cat si scoicile alea,wow...nu au ce cauta acolo,cat si pietrisul acela.2
2  ROBABIL cat si alte chestii
3:de 2 ori pe zi cate putin,cat sa manance in 1-2 minute...
4:da,e probabil,mai ales cand mai cresc.acum este din cauza ca nu au loc,si nu le convine unu de altu'
5:NU e deloc normal,filtrare insuficienta,schimbul apei facut gresit,etc
6:odata pe saptamana cate 30% din totalul apei.
7:FOARTE INDICAT sa creezi un mediu propice cat mai real pestilor.MARE ,FOARTE Mare greseala ca ai lasat neonul aprins atata timp.Pestii mor si cu lumina aprinsa
8:Relativ da,altii nu recomanda.Depinde,plante,ce cum...Eu din 10 schimburi,la 4 pun Bactosan.
9: SCOATE SCOICILE SI "PLANTELE"
This message was edited 1 time. Last update was at 04/10/2014 00:12:25
|
Sunt Mandru ca sunt SUMA DEFECTELOR MELE 1488 |
|
 |
VladP
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/10/2014 12:07:18
|
VladP
Junior member
IP:
|
Da, asa cum banuiam am gresit din start. Am sa scot plantele alea ertificiale si scoicile. Dar nu trebuie sa pun totusi ceva? Ar trebui sa schimb filtrul cu unul cu o capacitate mai mare de filtrare? Scalarii sa-i despart? Sa las numai unul sau sa-i las poate socializeaza? Ce inseamna schimb de apa facut gresit? Toat asa cam 30% am schimbat si eu pana acum si dupa schimb am pus solutie in apa pt neutralizarea clorului.
Multumesc pentru raspunsuri !
This message was edited 1 time. Last update was at 04/10/2014 12:07:58
|
|
 |
angel123
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/10/2014 13:07:24
|
angel123
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/685d3703a0b1410dc3bf2280eb5a15ec.jpg)
IP:
|
pff > ioi 1. 60????????? pt incepator? prea putin ...sincer eu as fii inceput cu cel putin 100
2.plante artificiale ...in nici un caz pune naturale!!!
3. daca ai facut ciclarea e bn (n-ai facut nici un test?)
4.sanitari ? cum adc sanitari ? Sanitari sunt hoplo, coridoras etc
5. pfffffffff m-ai inebunit nu stii care-i dif dintre xifo si guppy ...ce ai tu in poze negru cu alb sunt xifo
6. nu conteaza unde sunt crescuti poti sa-i cresti si in balta nu inseamna ca dac ii vei pune in acvariu sunt mai rezistenti
7.frate eo in pozele tale am vazut asa zebre si xifo negru cu alb si acel scalar
Acuma intrebarile tale >
1. documenteaza-te ,,Goagal,, este plin de informatii dar daca zici ca erau ,,prafuiti,, inseamna ca ai dat peste Catifeaua (Velvet)
ca medicatie se foloseste verdele de malachit . Se adauga cite o lingura de sare neiodata la fiecare 10 litri de apa
2..punctele verzi sunt alge avand in vedere ca ai plante artificiale tine lumina aprinsa doar cateva ore din zi si noaptea stinge-o
3 . 1 dimineata o data seara nu mult foarte foarte putin
4. da daca sunt amandoi masculi
5. normal ca no schimba 30% din apa pe sapt
6. vezi la 5
7. da
8. NU ...TU IEI MEDICAMENTE CAND NU ESTI BOLNAV ?
|
|
 |
Faye
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/10/2014 15:15:00
|
Faye
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/890ff058169b5a1d1a7f07d467f1f57b.jpg)
IP:
|
angel123 wrote:pff > ioi 1. 60????????? pt incepator? prea putin ...sincer eu as fii inceput cu cel putin 100
V-ati apucat sa dati in cap omului pentru ca este incepator.
Este ok acvariu de 60L daca nu te arunci sa il umpli ochi cu pesti din N specii.
E musai sa citesti despre ciclare, ca sa intelegi cam ce se petrece in acvariul tau din punct de vedere chimic. Acvariu neciclat = pesti morti, otraviti cu amoniac.
http://www.acvariu.ro/ciclul-azotului
Trebuie sa iei in considerare marimea unui peste adult atunci cand populezi bazinul. Scalarii de exemplu cresc mult prea mari pentru 60L. Ar fi indicat sa renuntii la ambii, sau sa treci la un acvariu mai mare.
Ai grija sa nu suprapopulezi. Prea multi pesti->prea multa "poluare" -> filtrul nu face fata.. rezulta in otravirea pestilor cu amoniac.
Reguli de populare gasesti aici: http://acvariu.ro/forum/posts/list/220.page
Trebuie sa tii seama de compatibilitatea speciilor pe care le detii(temperatura, PH, temperament). Deci inainte sa cumperi un peste, informeaza-te despre conditiile de care are nevoie, nu mai cumpara doar pentru ca ti-a placut cum arata.
Gasesti aici un tabel cu compatibilitale (dar intai trebuie sa stii cum se numesc pestii tai):
http://www.petco.com/assets/livefish/freshwaterchart.html
Scoate scoicile si pietrele calcaroase, pentru ca iti influenteaza negativ parametrii apei pentru speciile pe care le ai acolo.
N-ai zis nimic despre filtru (debit, medii). Trebuie sa contina medii pentru filtrarea biologica.
Dupa ce citesti acele cateva articole o sa stii cam pe unde stai si ce trebuie sa faci. Si poti oricand sa revii cu intrebari.
Succes!
|
Bidonul 2016-, Borcanul 2014-2016
375L: 6 scalari, 2 thorichthys ellioti, 2 ancistrusi, 6 ramirezii electric blue, 1 sewellia lineolata, 28 cory panda, trilineatus, davidsandsi, duplicareus |
|
 |
VladP
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/10/2014 15:29:23
|
VladP
Junior member
IP:
|
Asa arata acum acvariul meu , dupa sfaturile citite :
http://postimg.org/gallery/2ip6l2g48/189d8abf/
Sa inteleg ca trebuie sa scot si pietrele? il las gol sau inlocuiesc cu altceva?
Am asa : 8 neoni, 2 scalari, 5 zebre, 1 sanitar ( Ancistrus , din ce am mai spicuit pe acest forum la sectiunea sanitari) si 2 negri care banuiesc ca sunt xifo, i-am prins in ultima fotografie.
Nu stiu ce capacitate de filtrare are, nu scrie nimic pe el decat ca e facut in China.
This message was edited 1 time. Last update was at 04/10/2014 15:32:12
|
|
 |
Faye
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/10/2014 16:25:10
|
Faye
Senior member
IP:
|
Pozele nu sunt foarte clare, e greu sa-ti dai seama ce ai tu de fapt acolo. Pietrele trebuie scoase doar daca sunt calcaroase. Le poti testa cu otet sau detartrant. Torni putin pe ele, daca sfaraie nu sunt in regula.
Pentru castelul ala o sa ti-o iei pe coaja de la toata lumea. E chestie de gust. Nu e natural, nu gasesti castele pe fundul raului, nu cred ca place nimanui.
Repet, scalarii NU sunt pentru acvarii de 60 L.
In ceea ce priveste popularea uite aici un ghid:
http://www.aqadvisor.com/
Uite ce zice site'ul respectiv despre acvariul tau:
+ warninguri
Warning: Angelfish is not recommended for your tank - it may eventually outgrow your tank space, potentially reaching up to 15.2 cm.
Warning: Angelfish requires a tank with more height.
Warning: Neon Tetra may become food for Angelfish.
Warning: Swordtail [Male] is not recommended for your tank - it may eventually outgrow your tank space, potentially reaching up to 10.2 cm.
|
375L: 6 scalari, 2 thorichthys ellioti, 2 ancistrusi, 6 ramirezii electric blue, 1 sewellia lineolata, 28 cory panda, trilineatus, davidsandsi, duplicareus |
|
 |
VladP
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/10/2014 16:42:57
|
VladP
Junior member
IP:
|
Mersi de info. Castelul l-am pus doar ca mi se parea prea gol acvariul. Nici mie nu-mi place dar am observat ca neonilor le place sa se ascunda (ca timp am avut cele 2 plante artificiale, majoritatea timpului intre frunzele lor stateau) si am zis sa le mai ofer un loc de refugiu, oricum asta e o chestie care iar ma intriga pentru ca in acvariile petshopurilor vad ca stau la vedere, chiar daca au plante, nu inteleg de ce. Scalarii o data cu trecerea timpului si cu cresterea in volum o sa-i mut in acvariul de la servici care e peste 100 litri si foarte inalt. Am verificat chiar acum faza cu otetul turnat peste pietre. Nu a sfarait deloc. O sa scot si castelu vietii ca nici mie nu-mi place, e chicios rau. Sa cumpar o planta mica naturala in locul lui? Ce ar trebui sa cer la petshop?
|
|
 |
Faye
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/10/2014 17:21:04
|
Faye
Senior member
IP:
|
Eu nu as cumpara plante de petshop. Sunt scumpe si pline de surprize. Pe forum la sectiunea bazar, gasesti plante sanatoase vandute de colegi, de multe ori chiar si donate. Eu nu le am cu plantele, n-as sti sa te sfatuiesc ce sa iei, dar stiu ca sunt plante easy pentru incepatori, fara mari cerinte (lumina, fertilizare, aditie de CO2).
Ca o alternativa la castel, ai putea sa pui un decor de lemn, o cioata, o craca... ceva care sa sugereze o albie de rau. Gasesti la petshopuri cica "tratate" sau in natura. Pe cele din natura, de preferat gata moarte/uscate le fierbi cu sare, si inca o data fara sare, si-s gata de introdus in acvariu. E posibil sa fie nevoie sa le ancorezi in prima instanta, pana nu mai plutesc. Eu nici macar nu le-am mai fiert pe ale mele, pentru ca erau prea mari.
Dar cel mai important e filtrul. Fara un filtru de doamne ajuta cu ceva medii de filtrare, bazinul tau nu va fi stabil.
|
|
 |
VladP
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/10/2014 20:14:02
|
VladP
Junior member
IP:
|
Multumesc inca o data pentru sfaturi !
O sa mai revin cu intrebari pe parcurs daca voi intampina probleme. Momentan prioritatea nr.1 e sa cumpar o pompa ok pt un acvariu de 60 l.
|
|
 |
kirucd
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/10/2014 20:45:05
|
kirucd
DIY Master
IP:
|
Ai vrut sa spui un filtru ok pentru acvariu probabil
|
Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page |
|
 |
VladP
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/10/2014 13:48:48
|
VladP
Junior member
IP:
|
http://www.homepets.ro/tetra/Filtru-intern-acvariu-TETRATEC-IN-400-Tetra-pt-3060-L
E ok filtrul acesta? Il am deja , nu stiu daca sa-l montez sau nu, l-am luat de la servici.
|
|
 |
paradoxx
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/10/2014 21:36:57
|
paradoxx
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/a869dd919b898affa2c1cb86e968ccd4.jpg)
IP:
|
e foarte bun,daca il ai nou cu atat mai bine.Ai grija ca daca l-ai luat dintr-un alt acvariu si era deja in folosinta,sa nu iti infecteze propriul acvariu cu cine stie ce chestii
|
Sunt Mandru ca sunt SUMA DEFECTELOR MELE 1488 |
|
 |
Faye
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/10/2014 01:03:48
|
Faye
Senior member
IP:
|
E bun pentru filtrare mecanica, circulatia si oxigenarea apei, daca pozitionezi out'ul la suprafata in asa fel incat sa valureasca usor apa.
Dar la ce incarcatura biologica ai tu acolo, buretelul ala nu va face fata.
Filtrul hang-on pe care il aveai deja ce medii filtrante contine?
|
|
 |
VladP
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/10/2014 10:41:57
|
VladP
Junior member
IP:
|
La ala care il am deja am 3 bureti de cca 4/4 cm si 3 cm inaltime fiecare, suprapusi unul peste altul, unul din ei cam in stare rea. Am scos castelul, am pus un lemn pe care il avusesem mai de demult. Apa pare ca s-a limpezit considerabil de cand am scos plantele alea 2 si parca nu mai este nici asa de galbuie. Totul pare ca e ok acum. Am ales sa raman cu filtrul vechi din aceleasi considerente, am zis ca buretii aia 2 de la filtrul nou mi s-au parut cam mici plus ca daca incerc sa-l scufund mai mult nu mai scoate bule de aer absolut deloc chiar daca i-am atasat un furtunas lung, nu trage deloc aer.
This message was edited 1 time. Last update was at 07/10/2014 10:44:34
|
|
 |
Faye
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/10/2014 11:40:18
|
Faye
Senior member
IP:
|
Nu ai nevoie de bule de aer, ai nevoie de valuri la suprafata.
In locul tau as merge cu ambele filtre in paralel. Tetratec pentru filtrare mecanica, iar hang-on'ul, l-as umple cu ceva material de calitate pentru filtrare biologica. Siporaxul este relativ ieftin si foarte eficient. Un pumn sau doi de siporax (depinde cat intra in filtru) ar face o mare diferenta.
Presupun ca stii deja ca buretii actuali trebuie curatati periodic, atunci cand observi ca a scazut drastic debitul filtrului. Se spala in apa scoasa din acvariu, NU in apa de la robinet.
|
|
 |
VladP
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/10/2014 13:10:40
|
VladP
Junior member
IP:
|
Faza cu spaltul in apa de la acvariu o stiu dar cea cu Siporaxul nu o stiu. Habar nu am cum se pun chestiile alea in filtru. Intre bureti sau cum? Sa inteleg ca granulelel alea reduc concentratia de nitrati? Au un rol de filtrare?
|
|
 |
Faye
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/10/2014 13:25:57
|
Faye
Senior member
IP:
|
Siporaxul se pune in loc de bureti. Datorita porozitatii materialului, ofera o suprafata foarte mare ca suport pentru bacteriile nitrificatoare. A nu se confunda cu inelele ceramice.
Pentru a evita colmatarea filtrului cu mizerie, e bine sa pui un burete pe sorb. Astfei eviti sa desfaci/cureti filtrul foarte des, e de preferat sa nu deranjezi coloniile de bacterii prea tare.
|
|
 |
|