[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Acvariul lui Mellbo (gilbert)  XML
Forum Index » Acvarii diverse - Jurnal
Author Message
flo77
Senior member

Joined: 16/02/2009 19:59:52
Messages: 600
Location: Fish Room
IP:
Online

Eu tot nu sunt lamurit ce ai tu in sistemul tau: ai numarator de bule si valva de reglaj fin(needle valve)?

Nu cumpar, nu vand, nu fac schimb. Nu insista.
mellbo
Member
[Avatar]

Joined: 23/05/2022 13:13:13
Messages: 243
Location: Hunedoara
IP:
Offline

butelie-regulator-reglaj fin-valva sens-electrovalva-furtun-numarator-furtun-valva sens-furtun-valva sens-furtun-reactor. sper ca am fost explicit.

reactorul l-am pus totusi cu sensul original al filtrului (diy) cu difuzor ceramic in el, bioball, si niste plexic taiat intr-o forma in care apa sa se invarta spre iesire.

reactorul este ultimul pe linia de retur circulatie apa. de fapt dupa reactor mai e un T cu 12-6-12 prin care voi injecta aer noaptea. prevazut cu doua valve serie si pana la prima valva conexiune securizata ca la CO2, sa nu am indundatii. Ideea sa nu mai am atatea prin acvariu...

va ramane doar in/out Neo, incalzitor (pe care nu am putut sa-l integrez in dulap) si o sonda de pH.

asa cum am zis. cat mai putine in acvariu

This message was edited 6 times. Last update was at 26/09/2022 21:37:53

[Email] [WWW]
Samy
Senior member

Joined: 11/01/2021 10:06:40
Messages: 1191
Location: Austria
IP:
Offline

Pe mine unul mai pierdut ,ce ar fi daca faci niste poze sau un video cu ce ai mai exact . De la butelie pana la reactor.
Si nu iti mai face atatea griji, eu am butelia marreeee si pe ea doar ceasurile cu Regulator fin ,furtun numarator bule de la jbl care are valva in el si difuzorul. Atat
Cred ca o iei de la capat complici lucrurile simple.
[Email]
mellbo
Member
[Avatar]

Joined: 23/05/2022 13:13:13
Messages: 243
Location: Hunedoara
IP:
Offline

nu, nu le complic..
doar ca probabil nu stiu explica..
nu am nimic deosebit in plan fata de ce are toata lumea. si cu ce experienta am mai capatat, stiu ca trebuie sa le fac accesibile prun dulap. La asta ma chinui deocamdata.

video foto.. deocamdata sunt in faza de montaje.. un pic mai tarziu.
[Email] [WWW]
Bayek
Senior member

Joined: 08/04/2021 16:29:51
Messages: 538
IP:
Offline

Am numarat 3 valve sens sau mi s-a parut? Nu e putintel cam mult? Adica, vorba aia, face sens?
Samy
Senior member

Joined: 11/01/2021 10:06:40
Messages: 1191
Location: Austria
IP:
Offline

Bayek wrote:Am numarat 3 valve sens sau mi s-a parut? Nu e putintel cam mult? Adica, vorba aia, face sens?

Acolo ma cam pierdut si pe mine la fel si la acel T .
Sper sa ne lamureasca video sau poze .
Oricum presimmt ca a montat prea multe valve .
[Email]
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

Joined: 19/04/2011 15:50:00
Messages: 12281
Location: Bucuresti/Bruxelles
IP:
Offline

mellbo wrote:
reactorul l-am pus totusi cu sensul original al filtrului (diy) cu difuzor ceramic in el, bioball, si niste plexic taiat intr-o forma in care apa sa se invarta spre iesire.


Nu-mi mai amintesc cum e, dar apa trebuie sa intre pe sus in reactor si spre acvariu sa porneasca prin teava, din josul reactorului.

I'm Batman!

Aquatic Jungle - Sweet-Bat - Salty-Bat - Bat-reef
The Forgotten Sands

Mi te supui.
[WWW]
flo77
Senior member

Joined: 16/02/2009 19:59:52
Messages: 600
Location: Fish Room
IP:
Online

CO2-ul se aduna in partea superioara deoarece reactorul tau nu este capabil sa dizolve cantitatea de CO2 introdusa.
Nu stiu daca il folosesti corect, dar presupun ca da. Atunci poti incerca sa reduci cantitatea de CO2 introdusa, poti pune niste K1 media inauntru sa izbesca bulele , poti sa te joci cu debitul apei in reactor sau poti sa tai alimentarea la electrovalva ptr o perioada de timp si sa vezi daca bula de sus se dizolva.
Si eu cred ca sunt prea multe supape de "non sense". Nu iti confera multa siguranta in plus si introduc caderi de presiune. De obicei valva de reglaj fin se monteaza dupa elecrovalva.

Nu cumpar, nu vand, nu fac schimb. Nu insista.
mellbo
Member
[Avatar]

Joined: 23/05/2022 13:13:13
Messages: 243
Location: Hunedoara
IP:
Offline

Am o dilema si nu-i pot da singur de capat. Lipseste o piesa fundamentala. Experienta.

Problema:
Sifonarea acvariului, la schimbul de apa este adesea nesatisfacator. De ce? Apa necesara schimbarii se "termina" mai repede decat aspiratul indiferent cat de grija pui in treaba asta. Si-atunci apare intrebarea: Ce e de facut ? Ce solutii am alternative ?

Solutii aparente:
Exista in comert, de la firme consacrate si nu doar, ori se poate face ceva DIY cu recirculare + filtrare. In trecut eu aspiram fara probleme cu un filtru extern mic cu burete+perlon. Totul OK, puteam aspira substratul fara problema. Apa murdara era trasa in filtru, pe partea cealalta apa era curata. Totul se retinea in filtru. Dar...

Moartea din comert:
Poate din cauza dorintei de-a face bani, chiar si firmele consacrate au creeat aceste aspiratoare. Totusi. Eu am constatat pe viu, chiar in timpul aspirarii, probleme grave ale crevetilor si a pestilor. Si nu doar atat. Au murit in decurs de 30 de minute 2 creveti si un peste. Deci cu siguranta apa "curata" este efectiv filtrata doar mecanic. In momentul in care aspiri, se ridica si absoarbe nu doar pariculele mari, dar si o parte din substantele in descompunere, toxice. Care ce sa vezi. Revin in acvariu. E ca si cand iei un bat si mesteci in acvariu/substrat vreo 15 minute.

Decantarea. O solutie ?
Am citit aici pe forum, cineva spunea ca e ok sa tragi mai multa apa in galeata s-o lasi la decantat si-apoi o reintroduci in acvariu. Dar ceva-mi spune ca se va lasa din nou doar mizeria grosiera, substantele nocive din descopunere vor ramane in apa si nu cred ca au motiv sa se mai aseze la fund. Gresesc oare?

Cum as putea filtra sau reintroduce o parte din apa aspirata inapoi prin recirculare dar fara a reintroduce substantele astea inapoi ?
Asta pentru ca recipientul de pastrare apa pe care il am (dupa spatiu) asigura doar 35%din apa. Mai mult nu am unde sa tin fara a denatura aspectul locuintei...

This message was edited 3 times. Last update was at 03/10/2022 02:57:46

[Email] [WWW]
Samy
Senior member

Joined: 11/01/2021 10:06:40
Messages: 1191
Location: Austria
IP:
Offline

Clar la aspirarea substratului se ridica gaze in coloana apei ,din aceasta cauza cand se scoate plante sau adauga se recomanda schimbare a cel putin jumatatea din apa .
Daca nu te descurci cu gatuirea furtunului la cea ce folosesti acum (nu stiu ce folosesti) iti recomanda sa privesti acest video :
https://youtu.be/Ub2mfFUPfGg

[Email]
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

Joined: 19/04/2011 15:50:00
Messages: 12281
Location: Bucuresti/Bruxelles
IP:
Offline

mellbo wrote:
Sifonarea acvariului, la schimbul de apa este adesea nesatisfacator. De ce? Apa necesara schimbarii se "termina" mai repede decat aspiratul indiferent cat de grija pui in treaba asta. Si-atunci apare intrebarea: Ce e de facut ? Ce solutii am alternative ?


Din 100 de insi care recomanda sifonarea saptamanala, doar 3 o fac. Nu te mai stresa atat.
Simplul fapt ca schimbi 35% din apa inseamna ca ai scapat de 35% din probleme. Nu refolosi apa scoasa din acvariu, chiar daca o cureti de impuritati nu o cureti si de parametri chimici.
Murphy spune: nu forta, foloseste un ciocan mai mare! In cazul de fata, unul mai mic, cum spune si austriacul Samy.

I'm Batman!

Aquatic Jungle - Sweet-Bat - Salty-Bat - Bat-reef
The Forgotten Sands

Mi te supui.
[WWW]
mellbo
Member
[Avatar]

Joined: 23/05/2022 13:13:13
Messages: 243
Location: Hunedoara
IP:
Offline

Samy wrote:
Daca nu te descurci cu gatuirea furtunului la cea ce folosesti acum (nu stiu ce folosesti) iti recomanda sa privesti acest video :
https://youtu.be/Ub2mfFUPfGg


Exact acest aspirator il am, din prima zi. Doar o mica midificare i-am facut in partea de jos, pentru colturi. E detasabila oricum..



[Thumb - IMG_20221003_131303_(720_x_1024_pixel).jpg]

[Email] [WWW]
Samy
Senior member

Joined: 11/01/2021 10:06:40
Messages: 1191
Location: Austria
IP:
Offline

Dupa poza ai varianta normala cel putin asa se vede in poza ,nu cea nano. Iar la cea normala ai o bucata de blastic care este pe furtun acea bucata o inpingi pe furtun mai tare si iti va curge mai putina apa in galeata.
Le am pe amandoua

This message was edited 2 times. Last update was at 03/10/2022 14:01:55

[Email]
Bayek
Senior member

Joined: 08/04/2021 16:29:51
Messages: 538
IP:
Offline

dan.pavelescu wrote:
Din 100 de insi care recomanda sifonarea saptamanala, doar 3 o fac.


Eu sunt unul.

Dupa cum am mai zis, intepi substratul intr-un loc, astepti sa se duca toata mizeria in galeata, dupa care ridici teava si intepi in alt loc. Fara sa agiti substratul. Nu e un capat de lume daca nu acoperi toata suprafata bazinului, aspiri pe zone. Saptamana asta o zona, saptamana viitoare alta. Important e sa mai scoti din detritusul ala.
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

Joined: 19/04/2011 15:50:00
Messages: 12281
Location: Bucuresti/Bruxelles
IP:
Offline

Bayek wrote:Important e sa mai scoti din detritusul ala.


Astea sunt cuvintele cheie. Nu tot, ci cat se poate.
Pe tot il scoti poate doar daca speli pietrisul la masina de spalat..

I'm Batman!

Aquatic Jungle - Sweet-Bat - Salty-Bat - Bat-reef
The Forgotten Sands

Mi te supui.
[WWW]
mellbo
Member
[Avatar]

Joined: 23/05/2022 13:13:13
Messages: 243
Location: Hunedoara
IP:
Offline

nu stiu cum se vede in foto, dar e varianta nano.

ok, am inteles ideea. cate o zona la fiecare schimb de apa. Data aviatoare continue. Asta-mi suna a seriale. Tanar si ametit.

Poate-s pestii mei mai kkciosi, sau eu prea din ardeal. nusht. dar daca voi faceti asa, inseamna ca asa fac si gata..

Tehnica mea e cam asa:
Intep, nu foarte adanc. 1-1.5cm,dau drumu la apa si usor ma ridic dupa ce nu mai iasa jeg. Abia cand m-am ridicat deasupra opresc.

This message was edited 3 times. Last update was at 03/10/2022 16:57:05

[Email] [WWW]
Samy
Senior member

Joined: 11/01/2021 10:06:40
Messages: 1191
Location: Austria
IP:
Offline

Nu stiu ce faci si cum faci , dar cu acel aspirator ai undeva la 12 Minute timp sa aspiri un acvariu de 30 litri unde va curge cam 10 litri de apa in acest timp.
Eu unul la 50 litri ma plictiseam sa aspir Subtratul pana se umple galeata de 20 litri .
Ai privit Video pana la capat?

[Email]
mellbo
Member
[Avatar]

Joined: 23/05/2022 13:13:13
Messages: 243
Location: Hunedoara
IP:
Offline

privit, privit. fainosagu l-am privit si cand l-am luat ca doar mno..

ce fac.. aspir. dar vine mult si cam 4-5 secunde plus 2-3 retragerea.. 8-10 secunde cure apa. si imediat se fac 10L..
[Email] [WWW]
mellbo
Member
[Avatar]

Joined: 23/05/2022 13:13:13
Messages: 243
Location: Hunedoara
IP:
Offline

dar in fine. o sa aspir cat se poate si aia e.. practic asta e varianta simpla, eu vroiam sa fie curat.. relativ evident.
[Email] [WWW]
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

Joined: 19/04/2011 15:50:00
Messages: 12281
Location: Bucuresti/Bruxelles
IP:
Offline

Nu prea iei in seama ce spun, dar crede-ma ca nu poti sa aspiri tot, oricata bunavointa ai avea.
Vrei mai multa curatenie, pune o pompa sa bata spre pietris si sa ridice mizeria, mai departe se ocupa filtrul. Nu se rezolva imediat, ci in zile - cand pompa nu mai ridica mizerie, ii schimbi pozitia.

I'm Batman!

Aquatic Jungle - Sweet-Bat - Salty-Bat - Bat-reef
The Forgotten Sands

Mi te supui.
[WWW]
 
Forum Index » Acvarii diverse - Jurnal
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com