[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Acvariul lui Mellbo (gilbert)  XML
Forum Index » Acvarii diverse - Jurnal
Author Message
Fadds
Senior member
[Avatar]

Joined: 28/10/2019 08:21:04
Messages: 685
Location: Brasov
IP:
Offline

mellbo wrote:Este posibil clatirea mediilor filtrante in apa declorinata, fara a folosi doar apa din acvariu? Sau e doar un mit?

https://aquariumscience.org/index.php/6-9-tap-water-rinsing/#:~:text=There%20is%20the%20constant%20myth,is%20simply%20a%20false%20myth.

Cu apa din acvariu sau de la robinet, cu cat le "clatesti" mai bine, cu atat vei pierde mai multe bacterii, pana la deciclare.

Mediile poroase solide - ceramice, lava rock, ponce - se decicleaza mai greu la spalare.
In schimb buretii, daca ai stors toti sfintii din ei pana iese apa curata - adio ciclare

Trebuie sa urmaresti decolmatarea mediilor, nu curatarea lor.

This message was edited 1 time. Last update was at 14/08/2022 21:03:39

EverSad
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/02/2020 06:41:26
Messages: 1424
Location: Cernavoda
IP:
Online

mellbo wrote:Mai vad eu cu aerul de unde...


Scriu: la sigur' ...

Combinatia, Eheim Experience 150 si bazinul mai mic de 45 Cm (inaltime) asezate pe acelasi plan: va rezulta "random" aer in pompa.

Am "doua" care au fost frecate pe la diverse bazine.... (am avut, minim 8 axuri' ceramice rupte pe motivul de cavitatie "random")

Cand au fost pozitionate sub' bazin, nu au fost probleme.

Decat flamand si sarac, mai bine satul si bogat.
Optiune din: Luca 6, (20-26) cred ca....
mellbo
Member
[Avatar]

Joined: 23/05/2022 13:13:13
Messages: 243
Location: Hunedoara
IP:
Offline

@fadds asa e. de asta am specificat "clatit" nu spalat. plimbat acolo putin strans un pic aia e. ideea e ca cica nu conteaza daca e apa de la robinet..

eu as vrea sa o las in galeata o zi si sa adaug prime, sa curat in alta zi decat schimbul de apa cand e sa fie.

dupa informatia asta inteleg un lucru clar. filtrul scoate mai mult decat trage. Ar fi trebuit sa aiba furtunul de admisie mau gros decat cel de evacuare. Sau reglez debitul de iesire mai mic, si asa.. poate il pacalesc sa gaseasca un echilibru.

Ar trebui sa imi iau un ax de schimb preventiv. Cat am vazut pe stoc.

This message was edited 1 time. Last update was at 14/08/2022 23:16:45

[Email] [WWW]
EverSad
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/02/2020 06:41:26
Messages: 1424
Location: Cernavoda
IP:
Online

Exact: Comanada ax ceramic.

Fiind furtunele' de aceiasi' grosime, ... se deduce: ce si cum'.

Filtrele ma mari, (Eheim) au furtunu' mai gros la intrare...

Nu stiu daca ai cumparat Experience 150, ca am scris eu....

Este un filtru' "dat darcu" de bun... dar: trebuie pozitionat inferior, bazinului.


Decat flamand si sarac, mai bine satul si bogat.
Optiune din: Luca 6, (20-26) cred ca....
mellbo
Member
[Avatar]

Joined: 23/05/2022 13:13:13
Messages: 243
Location: Hunedoara
IP:
Offline

ba da, la recomandarea ta l-am luat si nu regret. e foarte bun filtrul. chestia asta e rezolvabila. treaba cu inaltimea si aerul nu e chiar asa cum scriu ei.

Acum ca am inteles problema se poate rezolva. Cu conditia sa nu ia el aer pe la semeringurile robinetilor sau cuplei rapide.

Deja de cand am modificat traseul am foarte putine bule scoase, rar..
Daca nici cu setup-ul asta nu linisteste, desfac cupla rapida si unesc in cu out, apoi il intorc cu capul in jos 15 minute. daca e sa aiba suflu va plange acolo garantat.

apropo. chiar iti multumesc, eu sunt foarte multumit de el.
[Email] [WWW]
mellbo
Member
[Avatar]

Joined: 23/05/2022 13:13:13
Messages: 243
Location: Hunedoara
IP:
Offline

tot face. la intervale mari. 6-8 ore face un pic, dar face. e clar. ia aer filtrul fie la semeringurile robinetilor, cupla rapida sau garnitura capac.

Cred totusi ca il las asa sa nu-l deciclez cat lucru la el. Ce alternativa as avea? Daca pun media si buretii intro galeata cu o pompa sa circule apa din acvariu ar suporta o zi asa? Ce ziceti?
[Email] [WWW]
EverSad
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/02/2020 06:41:26
Messages: 1424
Location: Cernavoda
IP:
Online

Eu am scos buretii ca sa incapa mai mult Substrat pro. (dar am prefiltre la intrari)

Poti scoate tot ce ai in filtru, bagi intr-o galeata cu o piatra de aer (pe fund) si poti intretine si cateva saptamani bacteriile.

Nu trebuie sa umplii galeata, ajunge 5Cm de apa peste materiale.

Baga' direct cele doua cosuri din filtru)

Banuiesc ca vrei sa faci un test de etanseitate.

La "ale" mele, am dat vaselina Eheim (din plic) de 2-3 ori pe garnitura de la capac/pompa, in ~2 ani. (dar le si freca-m' lunar' )

Piesele de in/out, a fost lubrifiate la garnituri, acum un an+ o singura data. (sunt doua garnituri acolo la fiecare teava)

Vezi daca garniturile arata normal. (sa nu fie deformate/julite/agatate)

Clar: daca il' iei la verificat, o sa constati daca este ceva mecanic...



Decat flamand si sarac, mai bine satul si bogat.
Optiune din: Luca 6, (20-26) cred ca....
Fadds
Senior member
[Avatar]

Joined: 28/10/2019 08:21:04
Messages: 685
Location: Brasov
IP:
Offline

Mediile nu patesc nimic daca nu le lasi sa se usuce.
mellbo
Member
[Avatar]

Joined: 23/05/2022 13:13:13
Messages: 243
Location: Hunedoara
IP:
Offline

toate garniturile sunt impecabile, si protejate tot timpul cu vaselina siliconica, cu grija la asezare..sunt tipicar, ai uitat ?

ce nu pot vedea au fost semeringurile de la robineti, si cred ca nici nu pot ajunge la alea, nu stiu ca nu m-am uitat..
semeringurile de la cupla rapida mi se par o idee cam largi cu toate ca asa au fost din prima zi.
le-as schimba dar nu am vazut sa fie de cumparat. doar daca n-am prin trusa cu maimute ceva compatibile..

ok. atunci curand o sa-mi fac curaj* sa le pun intr-o galeata si in loc de piatra de aer o sa pun un filtru aquael gol/chior sa plimbe apa in galeata prin cadere.
iar in acvariu...o zi fara filtru cred ca o sa fie groaznic. doar cu aerul..
Sa fac inainte de asta un schimb de apa ceva? ...
eventual sa pun si acolo un filtru ceva sa plimbe apa ?
o fi suficient o zi daca las doar skimer-ul ca sa invarta apa? (+aer evident)

ce vreau sa fac la filtru. o inspectie generala privind etanseitatea. in plus vreau sa iau canistra si sa-i refac planeitatea in zona de etansare cu smirghel fin si umed pe o bucata de sticla ca sa iasa planeitatea. (asta in caz ca problema e acolo. eu personal acolo cred ca e ceva)

Cate intrebari am si eu..




__________________________________________
* curaj: am ceva probleme de sanatate temporare cu coloana si astept sa treaca putin

This message was edited 8 times. Last update was at 15/08/2022 19:35:40

[Email] [WWW]
EverSad
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/02/2020 06:41:26
Messages: 1424
Location: Cernavoda
IP:
Online

In bazin, este suficienta o piatra de aer ori "ceva" sa valureasca apa la suprafata. (pentru' o zi)

Daca tot vrei sa faci treaba cum trebuie: Baga canistra sub apa (in cada cu un "pietroi in" ea ) si pompeaza aer in canistra.

Tot' ai robineti pe in si out....

Realizezi ca este super eficienta metoda?


Decat flamand si sarac, mai bine satul si bogat.
Optiune din: Luca 6, (20-26) cred ca....
flo77
Senior member

Joined: 16/02/2009 19:59:52
Messages: 604
Location: Fish Room
IP:
Offline

Daca muti filtrul mai jos si zgomotul dispare eu zic ca e munca in zadar sa mai verifici pe unde trage aer. Ai spus ca incerci sa reduci debitul la [iesire. A ajutat cu ceva?
Daca nu ai loc sa muti filtrul sub acvariu , poate ai loc deasupra pentru un prefiltru, dar eu nu m-as complica ptr. un acvariu atat de mic.

Nu cumpar, nu vand, nu fac schimb. Nu insista.
mellbo
Member
[Avatar]

Joined: 23/05/2022 13:13:13
Messages: 243
Location: Hunedoara
IP:
Offline

EverSad wrote:In bazin, este suficienta o piatra de aer ori "ceva" sa valureasca apa la suprafata. (pentru' o zi)

Realizezi ca este super eficienta metoda?



Da. E o idee buna @EverSad, si m-am gandit si eu la ea. Doar ca ma tem sa nu crape canistra, de-aia mi-am zis ca nu o sa fac asa.
O sa fiu atent, si o sa scufund toata sub apa ca e cel mai rapid de observat.

Da, florin s-a imbunatatit cu reducerea iesirii, face foarte rar. 6-8 ore..fata de la 10 minute.
Nu am inteles exact ce vroiai sa spui cu pre-filtru montat deasupra dar nu conteaza..
Nu pot s-o las mai jos pur si simpul pentru ca nu am lasat 4 metri de furtun incolaciti pe-acolo ca sa fie.
Si asa ar insemna sa tai furtune altele doar ca sa nu tin filtrul in mana 4 ore. Cu ce m-ar ajuta toata treaba asta cand pot sa-l iau sa-l bag sub apa cu aer cum zicea si EverSad. Ultima instanta ar fi sa pun alta pompa sa trimita apa prin filtru, dar eu sunt 99% ca ia aer pe undeva canistra si pana nu ma lamuresc nu ma gandesc la varianta asta. Am ceva pompe la 12V miniatura da` baga de-i sare capacu la propriu.

Sistemul acestui filtru nu imi este atat de necunoscut. Este un sistem de prost gust si bataie de joc, gandit cu dosul.
Pompa creeaza vacum in canistra si apa ar trebui sa fie trasa. Daca canistra ia aer pe undeva, pe oriunde, vid-ul nu poate exista deci apa intarzie sa apara, motorul continua sa scoata pana cand ramane fara apa si STOP. Asa ca daca nu poti avea inaltimea care sa compenseze defectul de fabrica, cauti sa remediezi ca sa o poti folosi.



Daca nu ar lua aer pe undeva ar merge foarte bine.
[Email] [WWW]
EverSad
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/02/2020 06:41:26
Messages: 1424
Location: Cernavoda
IP:
Online

Daca intra aer in canistra, nu se discuta despre presiune mai mare decat suporta.

Exact la aceeasi presiune -8%, va si iesi din canistra. (compresie si densitate diferite intre medii)

Manevra este: observi imediat pe unde scoate bulbuci.

Este o manevra de facut intr-o ora... nu te mai consuma' cu ce faci si pui in bazin ori mediile de filtrare....

This message was edited 1 time. Last update was at 15/08/2022 20:48:33


Decat flamand si sarac, mai bine satul si bogat.
Optiune din: Luca 6, (20-26) cred ca....
EverSad
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/02/2020 06:41:26
Messages: 1424
Location: Cernavoda
IP:
Online

EverSad wrote:
mellbo wrote:Mai vad eu cu aerul de unde...


Scriu: la sigur' ...

Combinatia, Eheim Experience 150 si bazinul mai mic de 45 Cm (inaltime) asezate pe acelasi plan: va rezulta "random" aer in pompa.



Sper ca esti in afara situatiei...

L Edit: merg pe varianta ca filtrul nu are "scapari"...

This message was edited 1 time. Last update was at 15/08/2022 20:54:44


Decat flamand si sarac, mai bine satul si bogat.
Optiune din: Luca 6, (20-26) cred ca....
flo77
Senior member

Joined: 16/02/2009 19:59:52
Messages: 604
Location: Fish Room
IP:
Offline

@ melbo Ai prins bine ideea cu inca o pompa pentru a crea presiune hidrostatica la intrare. Un prefiltru situat mai sus joaca rolul unui condensator in circuitele electrice. Dar sugestia asta era doar in cazul in care nu aveai loc de filtru sub acvariu. Dar ca nu mai vrei sa mai taialte furtune si sa faci instalatia ca la carte asta nu o mai inteleg.Cat timp ai pierdut sa incerci sa descopei o eventuala neetanseitate in sistem este incomparabil mai mare decat timpul necesar scimbarii furtunelor. Eu iti urez succes, dar sti bine ca cel mai bun lucru de facut este sa urmezi indicatiile producatorului.In acest caz sper sa nu te apuci sa urmezi ideea cu prefiltrul.

Nu cumpar, nu vand, nu fac schimb. Nu insista.
Samy
Senior member

Joined: 11/01/2021 10:06:40
Messages: 1192
Location: Austria
IP:
Offline

flo77 wrote:@ melbo Ai prins bine ideea cu inca o pompa pentru a crea presiune hidrostatica la intrare. Un prefiltru situat mai sus joaca rolul unui condensator in circuitele electrice. Dar sugestia asta era doar in cazul in care nu aveai loc de filtru sub acvariu. Dar ca nu mai vrei sa mai taialte furtune si sa faci instalatia ca la carte asta nu o mai inteleg.Cat timp ai pierdut sa incerci sa descopei o eventuala neetanseitate in sistem este incomparabil mai mare decat timpul necesar scimbarii furtunelor. Eu iti urez succes, dar sti bine ca cel mai bun lucru de facut este sa urmezi indicatiile producatorului.In acest caz sper sa nu te apuci sa urmezi ideea cu prefiltrul.


Cand omu are o idee in cap ,toti ceilanti nu vor reusi sa o scoata

Fara suparare.

[Email]
mellbo
Member
[Avatar]

Joined: 23/05/2022 13:13:13
Messages: 243
Location: Hunedoara
IP:
Offline

Mda. Nu e vorba de furtune sa le tai ca sa-l mut, ci ca sa testez. Doar ca sa testez. Ca doar nu o sa las filtrul in mijlocul casei.
Asa cum se vede in filmare, nu am loc unde as putea pune filtrul mai jos. Asta a fost locul disponibil pentru acvariu.
Filtrul sta in spatele acvariului, coloana de apa depaseste nivelul filtrului cu vreo >9cm.
Acuma...ca sa respect ce spune producatorul..ar insemna sa renunt la acvariu, pentru ca nu am posibilitatea sa montez filtrul mai jos decat acvariul.
Producatorul a gandit doar spre interesul lui. Daca facea alimentarea in DC, ar fi avut posibilitate sa puna o turbina cu sens unic, si filtrul nu ar fi fost anemic bazat doar pe caderea apei. Pompele care va spuneam mai sus, sunt in DC cu turbina si sa vezi debit si presiune...
Am modificat un filtru OASE de-ala mic pentru ca mi l-am facut aspirator cu o pompa de-asta si trage de trebuie sa o reduc. (PWM-DAC)

Cumva o scot eu la capat. O sa va spun dupa ce fac testul daca avea sau nu scapari, si cum am rezolvat problema asta mea..

[Thumb - 20220815_224141.jpg]

This message was edited 3 times. Last update was at 15/08/2022 21:55:15

[Email] [WWW]
mellbo
Member
[Avatar]

Joined: 23/05/2022 13:13:13
Messages: 243
Location: Hunedoara
IP:
Offline

Samy wrote:Cand omu are o idee in cap ,toti ceilanti nu vor reusi sa o scoata
Fara suparare.

Daca ai fi la fata locului nu ai avea cum fara ideea din cap. Nu am unde sa-l pun..

Update: Am inchis robinetul de admisie, am scos furtunul din spraybar si-am suflat aer cu o seringa. Surpriza. A iesit apa (nu foarte multa) din filtru dar nu am putut sa localizez. Posibil pe la cupla rapida.
Maine, e in vana cu aer in dansul.

This message was edited 5 times. Last update was at 15/08/2022 22:04:26

[Email] [WWW]
flo77
Senior member

Joined: 16/02/2009 19:59:52
Messages: 604
Location: Fish Room
IP:
Offline

Ma intreb oare la ce presiune rezista czanistra, valvele de intrare, iesire etc.

Nu cumpar, nu vand, nu fac schimb. Nu insista.
narcis
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 04/11/2011 22:32:48
Messages: 2313
Location: pitesti
IP:
Offline

Eu am ceva experienta cu genul asta de filtre, am vreo 3, am avut si boyu la fel. Ai 2 variante.
1.schimbi furtun în, taiat drept, sa se mufeze corect. Pe la în, trage de obicei aer. Daca era pe la garnitura, pierdeai apa.
2 inul, cupla aia rapida, s-a dezlipit pe undeva si trage aer. Poti vedea, in momentul in care il pornesti, se vede cum iese putina apa la cupla.
Filtrul il poti pune pe buza bazinului, se agata in suport special pentru acest model.
[ICQ]
 
Forum Index » Acvarii diverse - Jurnal
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com