[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Habitat marin-mangrove forest  XML
Forum Index » Bazine mici si medii
Author Message
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

IP:

Nu stiu cum sa iti zic, dar poti obtine rezultate spectaculoase (crestere corali si aspect ochiometric) cu tuburi de neon.
Instalatia o poti face singur cap-coada. Cutia pentru neoane o faci din ce doresti, lemn, comatex, etc. Instalatia electrica - banal. Balast electronic, socluri izolate, conductor - astea sunt ieftine si usor de conectat.
Neoanele sunt mai scumpute, dar per total mult mai ieftine ca o lampa led dedicata. Le combini cum doresti, poti pune unul reef white (10000k), unul actinic, unul purple si/sau blue.

I'm Batman!

The Forgotten Sands
Release the kraken!
Soupe de poisson

Mi te supui.
[WWW]
Danila
Membru de baza
[Avatar]

IP:

In general cunosc cam toate variantele(n-am folosit metal halide), am avut si tuburi neon, mai inca dennerle reef -doua becuri,probblema este ca la 110 litrii apa becul dennerle de 36w aproape ca nu se vede, am platit la vremea lor vreo 600 lei,cu neoanele experienta a fost si mai trista cele bune sunt scumpe si au cam inceput sa dispara,cele ieftine se termina rapid-am avut o serie care dupa doua saptamani-kaput.Recunosc ca si consumul de energie electrica incepe sa devina o mica problema-teoretic trebuie sa raman la leduri de preferat la cele cu mare eficienta cum ar modulul Kessil cu 180 lumeni per watt(evident glumesc).Am capul usor marit de cat am citit ,am primit sfat si de la inteligenta artificiala .Ca sa-mi dea coralii afara din acvariu ,la 110 litrii as avea nevoie undeva intre 7000-10000 lumeni-raportat la alb marin de 10000 kelvin-grosso modo 70-100w-daca mai pui si ledurile albastre,violete, verzi si rosii mai creste cu vreo 50% consumul adica 120-150w.Acum am fix 72 watt alb -albastru ,aproape suficient.Ideea este ca nu te poti opri sa admiri frumusetea si performanta tehnica si sa nu visezi la ea .
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

IP:

Eu am avut neoane si am fost mai multumit decat combinatia de 2 x ai hydra si 1 x ai prime.
Foloseam 8 tuburi t5 giesemann de 54w la un bazin de ~600 litri. Nu stiu ce dimensiune are bazinul dumitale ca sa imi dau cu presupusul mai la obiect.

I'm Batman!

The Forgotten Sands
Release the kraken!
Soupe de poisson

Mi te supui.
[WWW]
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

IP:

Un prieten care activa pe forum (adivb), avea un acvariu cu becuri de genul asta:
https://www.aliexpress.com/item/33033510702.html
Aquamedic ce-i drept, dar pana la urma aceeasi branza, tot made in china erau.
Coralii crescuti la becuri: o splendoare.
Nu mai stiu cum erau combinate, parca avea doua cu mult albastru si uv, unul cu mai mult alb.

Acum, discutand obiectiv, la ce corali ai acolo nu e cazul de kessil sau alte ozn-uri. La lumina alba pe care o ai, daca o combini cu 2 becuri din astea chinezesti, e mai mult decat suficient.

I'm Batman!

The Forgotten Sands
Release the kraken!
Soupe de poisson

Mi te supui.
[WWW]
Danila
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Asa este ,eu personal am avut becuri CFL,tuburi neon ,apoi Dennerle reef,si mai recent leduri, cu mentiunea ca cea mai rapida crestere am observat in ordinea enumerata ,adica bec CFL-dennerle reef -tub neon si pe ultimul loc ledurile.Problema este ca trebuie sa raman la leduri din motive financiare(consum curent),asa cum am mai precizat acum sunt pensionar si bugetul e cam mititel.Referitor la lampile Kessil(pe care evident ca nu le voi putea cumpara niciodata) ideea este ca ma incanta din punct de vedere al asemanarii cu fascicolul solar-este aparent mult mai naturala si creeaza senzatia de veridic(nu mi-am propus sa fac acvacultura comerciala de corali).Plus ca are (dupa parerea mea si nu numai)cel mai frumos si natural albastru- de aceea le folosesc americanii si la acvariile cu corali din guma -care evident ar prospera si pe intuneric .
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

IP:

Da, stiu ce poate Kessil, are acelasi coleg de care ziceam (adivb) de ani de zile. Eu am avut onoarea sa o curat
Visurile sunt frumoase dar cateodata viata si bugetul nu ne permit realizarea lor. Asa ca poti studia piata, exista lampi "clona" facute de Jecod/Jebao. Nu foarte ieftine, dar mai ieftine decat originalul. Daca nu ma insel, seriile AK/AL.

Presupun ca poti afla de pe forumuri cat alb/rosu/albastru/etc foloseste o lampa Kessil. Poti imita apoi asta cu orice lampa care are un controller RGB incorporat, de exemplu cu aceasta chinezarie:
https://www.aliexpress.com/item/1005006754229555.html
Desigur, nu poti imita kessil-ul la perfectie, dar pretul e absolut accesibil..

I'm Batman!

The Forgotten Sands
Release the kraken!
Soupe de poisson

Mi te supui.
[WWW]
Danila
Membru de baza
[Avatar]

IP:

A fost jebao-jecod ak-60- clona destul de buna dar care nu putea mentine corect raportul alb-albastru (avea tendinta sa vireze spre violet la peste 60-70% albastru)si nu functiona wifi, sincer am incercat sa o cumpar,dar nu o avea nimeni in tara ,iar cu comertul international nu ma descurc(n-am nici macar cont bancar).Unul din reeferii destepti din America recomanda ca decat sa cumperi o alta marca de lampa noua ,mai bine cumperi Kessil second hand-evident la noi nu gasesti asa ceva second hand.Acum este o invazie(online international) de lampi chinezesti la preturi zic eu rezonabile,dar pe care nu le aduce nimeni in tara-toate magazinele online sunt incremenite cu lampi de acum cel putin cinci ani, cu preturi gogonate .
Danila
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Redevenind realist am abandonat fantezia cu Kessilu ,si am comandat o lampa model clasic cu lumina de 12000 kelvin-care comform a tot ce am studiat ,este suficient de buna pentru corali moi cu o buna redare a culorilor si care sper sa produca 5000-6000 lumeni(aici producatorul e mai secretos, dar fiind practic leduri albe sper sa fie ceva in jurul acestor valori).
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

IP:

Ai ajuns la vorba mea pana la urma, ai dat visul de pe gard pe lampa din china?
Vezi cu lumenii aia cum prajesti coralii doar de dragul lampii, urca usor intensitatea si urmareste ce se intampla. La primul semn ca se ard, redu intensitatea.

I'm Batman!

The Forgotten Sands
Release the kraken!
Soupe de poisson

Mi te supui.
[WWW]
Danila
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Dupa buget monsieur,dupa buget .Lampa e o trompeta nedimabila cu leduri ieftine,nu cred sa arda nimic (eventual siguranta de la tabloul electric ) e tip grinda (fara pericol de bullet point ).Oricum voi fi cu ochii pe ea, ca nu am alte preocupari(din pacate).
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

IP:

Daca nu e dimabila, o ridici (fizic) mai mult.

This message was edited 1 time. Last update was at 29/07/2025 08:41:31

I'm Batman!

The Forgotten Sands
Release the kraken!
Soupe de poisson

Mi te supui.
[WWW]
Danila
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Gata a venit si lampa.Personal o gasesc perfecta pentru preferintele mele, 98 leduri coolwhite(10000k poate 12000k cum sustine descrierea) si 18 led actinic blue) as zice un alb marin clasic , putere de 57 watt ,suficient de luminoasa, cu distrbutie uniforma, corp de aluminiu.Singura nedumerire este ca pe ea scrie made in Singapore.Am o lampa facuta de aceeasi firma pe care o folosesc de vreo zece ani ,deci sper sa fie si fiabila.O sa fac o poza doua cu noua lumina-momentan ma mai minunez .
[Thumb - lampa mea.jpg]

Forum Index » Bazine mici si medii
Go to: