[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Habitat marin-mangrove forest  XML
Forum Index » Bazine mici si medii
Author Message
Danila
Member
[Avatar]

Joined: 17/03/2017 17:40:50
Messages: 255
Location: Botosani
IP:
Offline

Multumesc ,asa sper si eu , sa traiasca pe picioarele lui ,eu zic ca e destul de echilibrat si vreau o minima interventie -schimb periodic de apa(cam 10% saptamanal un pic de sare de Himalaya pentru alge)si cam atat,evident ca nu va fi prea spectaculos, dar este varianta care imi place si pe care o pot suporta financiar.
Danila
Member
[Avatar]

Joined: 17/03/2017 17:40:50
Messages: 255
Location: Botosani
IP:
Offline

La multi ani tuturor, pentru bazinul meu nu afost o perioada prea fericita,am pierdut lampa Dennerle,si tuburi T8 de 15 w am gasit tare greu si al naibii de scumpe,am pierdut si xenia si niste zoasi,ca ma batea gandul sa-l desfintez, noroc de clownfish care s-au incapatanat sa traiasca, asa ca desi nu sunt mare fan fan leduri am optat pentru o lampa led de buget redus respectiv popbloom shannon 16(pare rezonabila) si daca lucrurile merg bine sper sa pot (cand se va incalzii vremea)sa mai achizitionez si ceva vietuitoare asta si in functie de ce va arata ca poate lampa,de poze nu poate fi vorba ,eventual in privat pentru fanii genului horor .
Danila
Member
[Avatar]

Joined: 17/03/2017 17:40:50
Messages: 255
Location: Botosani
IP:
Offline

Ca sa nu poluez topicul altora, intreb aici retoric oarecum cum de asa multi colegi se plang de invazii de alge, eu am cumparat macroalge ce aveau pe ele bubble ,alge paroase ,am folosit piatra vie la initiere bazin,si nu au supravietuit niciunele , ba mai mult am pierdut inclusiv macroalge-cele verzi in special,iar acum decand am luat lampa led au intrat in regres si cele rosii.Culmea este ca folosesc apa de robinet conditionata cu aquasafe, nu am teste si nici nu imi propun, la prima vedere pare ceva anormal.Ca particularitate a bazinului este o populatie imensa de spagheti worms, melci,asterine, doi hermiti,un crevete si doi pesti.Ma asteptam ca macar algele sa prospere atata timp cat incalc cutumele bunelor practici,iar corali nu prea reusesc sa achizitionez.Deasemeni se simt bine cativa spongieri aparuti de pe piatra,viermii penati(cei micuti evident) coralina si cei cativa polipi pe care ii am.Aparent pare sa am nivele bune de nitrati-fosfati(adica mici),dar ma intreb unde ar putea sa dispara,in asa hal incat sa moara algele de foame.
gsv
Member
[Avatar]

Joined: 19/04/2017 08:49:49
Messages: 258
Location: Craiova
IP:
Offline

Salutare.
Nu sunt vreun experimentat al marinelor, dar din ce am observat la mine iti pot spune ca lipsa algelor nu inseamna neaparat ca parametrii sunt ok. Alge filamentoase nu am avut de-a lungul acestor ani nici eu sau am avut dar foarte putine. (Tangul a venit destul de tarziu). Bubble algae mai apar din cand in cand, dar dispar. Asta nu inseamna ca parametrii sunt in limitele normale.
De exemplu: la inceput, lipsa alge, etc etc, m-am bucurat, crezand ca totul e stabil dar m-am trezit cu parametrii in 0 ( NO3 si PO4) si am dat in dynoflagelate. Dupa ce am scapat de ele (ridicat nutrientii), din nou lipsa alge, si iar am crezut ca si-a revenit sistemul, dar parametrii erau crescuti muuuuult peste limita, cheato a murit si asa mai departe. Bineinteles ca depinde mult si de ce vietati vrei sa tii in acvariu. Oricum dinamica acvariilor astora, relatia dintre bacterii, nutrienti, corali, nevertebrate si multe altele este destul de complicata.
Cat despre apa de la robinet, probabil, pentru o perioada de timp va fi totul in ordine, dar, cu timpul, vei avea o acumulare de substante, minerale etc etc, si vor depasi niste limite care nu vor fi chiar bune pentru locuitorii acvariului. Bineinteles, depinde si de apa de la robinet, care poate fi extraordinar de buna, desi ma indoiesc.
Inteleg ca vrei sa fie totul LOW MAINTENANCE, spre asa ceva tind si eu, dar nu o poti face fara minimul de teste necesare sau macar testare 1 data la o luna sau 2, sa stii incotro se indreapta acvariul.

P.S. Daca ai drum prin Craiova iti ofer eu cateva ciuperci Yuma. La mine se inmultesc ca iepurii. ))))
Danila
Member
[Avatar]

Joined: 17/03/2017 17:40:50
Messages: 255
Location: Botosani
IP:
Offline

Din pacate nu pot ajunge la Craiova(dar multumesc pentru intentie), cat despre acvariu,apa de la retea este buna-adica indeplineste standardul de potabilitate (ma cunosc cu cei de la statia de apa),practic imi place si mi-am propus sa urmaresc indirect prin comportamentul biologic cam ce se intimpla in acvariu,si tocmai aspectele contradictorii imi dau de gandit,vietuitoare oarecum mai cu pretentii supravietuiesc iar din cele oportuniste dispar.In ce priveste ideea mea de acvariu este nu neaparat de intretinere usoara, cat mai ales de auto intretinere-practic un sistem care sa poata reactiona dinamic la variatii de parametrii(bineinteles in limite de bun simt).Practic mi-as dori sa vad in acvariu acele imagini din documentarele despre viata in ocean in care abunda toate regnurile vii pe fiecare centimetru patrat,chestia asta cu pietre lustruite pe care se lipesc cu adeziv bucati de ceramica cu fraguri nu-mi prea place.Sigur ideea mea nu este compatibila cu performanta in ale cresterii coralilor,dar nu asta urmaresc ,vroiam practic ca atunci cand privesti acvariu prima impresie sa nu fie aceea a unui artefact(fie el si pretios).Nu simt nici o presiune pentru a finaliza ceva pur si simplu sunt spectator la spectacolul vietii.Si ca o gluma despre calitatea apei cred ca generatiile urmatoare vor lua in calcul si cat trebuie sa fie concentratia de nanoplastic in apa de acvariu.
ocean
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/06/2014 14:12:14
Messages: 2847
Location: Targu Mures
IP:
Offline

Din pacate apa de retea nu e asa cum o crezi cel putin nu pentru marine, contine nitriti , nitrati, metale grele etc.. Crede-ma in 2005 cand cand am inceput cu marine si noi credeam ca vom redescoperi coada la cireasa-nu a fost asa, un acvariu marin in care vrei sa tii si corali si nevertebrate ajunge in relativ scurt timp sa arate rau, imbacsit, fara apa de osmoza. Pentru fish only merge un timp dar o sa ai mai multe pierderi. Deci R.O. e o conditie sine qua non pentru marine

This message was edited 1 time. Last update was at 26/01/2021 15:50:46

[Email]
Danila
Member
[Avatar]

Joined: 17/03/2017 17:40:50
Messages: 255
Location: Botosani
IP:
Offline

Nu o cred ,cu asta ma ocup de 40 de ani, printre altele particip la auditul statiei de apa Botosani,nu vreau sa dezvolt controversa care nu-si are rostul cum nici sistemele de osmoza comerciale nu sunt perfecte.Repet ca nu mi-am propus excelenta in acvarii de recif,nu am resursele financiare si nici accesul la material biologic, este un simplu hoby ,dar recunosc ca fara sa vreau cei patruzeci de ani de activitate de laborator mi-au cristalizat unele convingeri(poate sau sigur subiective).In concluzie nu-mi doream sa-mi mai iau de lucru si acasa ,am ales abordarea de constructie biologica ,care din pacate nu-mi iese cum as vrea in primul rand din lipsa accesului la materialul biologic si chiar la informatii aplicate.Si ca sa fie cat se poate de fara echivoc nu recomand nimanui sa faca sau sa gandeasca ca mine.
aerosv
Senior member
[Avatar]

Joined: 22/01/2013 12:03:53
Messages: 844
Location: Suceava
IP:
Offline

Este un hobby si fiecare are libertatea de a experimenta si a se bucura de ceea ce are.

Se poate si cu apa de la retea, dar cu riscurile cunoscute.

Atunci cand esti limitat de buget, tendinta este sa refuzi ce zic ceilalti si sa mergi pe metoda proprie, am trecut si eu prin asta la inceput si inteleg.

Cu parere de rau , eu tind sa cred ca in conditiile enumerate mai sus nu vei putea tine in viata decat niste alge pe termen lung... dar se pare ca nici acestea nu au rezistat.

Succes cu micul habitat marin, sa ne tii la curent.
ionionut
Membru banat
[Avatar]

Joined: 08/02/2016 16:42:02
Messages: 196
Location: judetul iasului
IP:
Offline

Atunci cand esti limitat de buget, tendinta este sa refuzi ce zic ceilalti si sa mergi pe metoda proprie, am trecut si eu prin asta la inceput si inteleg.

Cu parere de rau, eu tind sa cred ca in conditiile enumerate mai sus nu vei putea tine in viata decat niste alge pe termen lung.


Aceste doua fraze ar trebui scrise ca motto al sectiunii acvarii marine.
Iar daca le-am putea accepta ca adevaruri dovedite, am salva ani intregi de deziluzii.
As completa ca ,,nu vei putea tine in viata pe termen lung decât niste alge", care nici macar nu vor fi specifice ecosistemului marin, ci vor fi algele comune de balta.
Danila
Member
[Avatar]

Joined: 17/03/2017 17:40:50
Messages: 255
Location: Botosani
IP:
Offline

Nu refuz nimic,n-am zis asa ceva,pur si simplu este o optiune,(poate satul de rigoare am devenit empiric )nu am plan de realizari, nu particip la concursuri, nu scriu carti de specialitate, deci nu vad care este problema,daca va fi un esec ,macar va fi documentat .
Danila
Member
[Avatar]

Joined: 17/03/2017 17:40:50
Messages: 255
Location: Botosani
IP:
Offline

Acest produs il folosesc,pentru a nu ramane cu ideea ca torn apa de robinet in acvariu,se pot citi(pentru cine doreste)detalii la site-ul producatorului,as adauga ca prin skimmare el este inlaturat evident nu in forma initiala ci cu multe rele legate de coada
[Thumb - 2031207.jpg]

calin
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 06/10/2003 17:26:05
Messages: 349
Location: Orastie
IP:
Offline

Poate ca pe tema asta ar trebui lamurit mai exact anume ce calitati are acea apa de robinet. La mine la Orastie TDS este undeva intre 25-30, GH-2-3, KH1-2. Ascultasem un interviu la un moment, dat cu un cunoscut crescator de creveti si spunea ca caridina nu poate fi inmultita fara apa de osmoza. Am diverse stadii de pui de Red Cristal trebuie sa ma pun sa aranjez un acvariu sa mai mut din ei in alt acvariu, dar momentan lipsa de timp.
Deci parerea mea ca conteaza ce apa este acea apa de robinet, ce calitatia are. Apa de aici vine de la munte este (si sper sa ramana ) foarte curata.
Danila de ce nu faci un acvariu tampon , mai sus decat acvariul, la care ii dai o gaura ptr sitemul de oprire al apei ca la WC, si lasi acolo la declorinat 48 de ore, si nu mai ai nevoie de chimicale. Eu asa am, si nu umblu cu chimicale ptr declorinare.
Succes maxim!!!

This message was edited 1 time. Last update was at 28/01/2021 23:26:25


[Acvarii 2019 url=http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/45626.page]
[Email]
Danila
Member
[Avatar]

Joined: 17/03/2017 17:40:50
Messages: 255
Location: Botosani
IP:
Offline

Salut, asta incercam sa spun este o apa buna ,cu asta ma ocup la servici,si daca tot am invocat locul de munca ,am sa spun ca am la servici aparat profesional de apa ultra pura (a costat undeva la 12.000 euro) practic as putea cara cu sticla apa acasa,(am si facut-o vreo doi ani)dar sincer la ce nivel este acvariu nu am considerat ca mai merita.Si apropo de aparat , la cate dificultati am avut cu el in ceea ce priveste functionarea(noroc ca are rezervor propriu si pompa independenta de presiune si am putut sa-l trec pe osmoza din apa distilata)sincer aparatele de prin comert ,acelea de pus la dus sau sub chiuveta mi se par o gluma.Dar cum am mai spus nu emit judecati de valoare,fiecare face cum doreste- si mai am o mica problema personala cu chestiile din plastic-de altfel vad ca a inceput sa mai scrie si presa si sa se ia oarecare masuri-sunt surse de nanoplastic ,fibre acrilice,poliamide,bisfenol,si cate or mai fi-important este ca toate astea sunt teratogene,adica induc mutatii genetice .Fiindca imi place sa ma consider acvarist(probabil ca nu sunt inca) am considerat ca din doua rele sa o introduc in acvariu pe cea pe care o consider mai acceptabila (dupa mintea mea)respectiv probabil-spre aproape sigur urme de cloruri(nu cloramine) ceva sulfati,poate si fosfati,in ideea ca desi nu sunt de dorit macar in teorie pot fi gestionate biologic,cele rezultate din plastic nu pot fi metabolizate sau distruse de nimic (din cate stiu eu),deci practic asa cum scria un coleg ,abia acelea se vor acumula in apa si organismele vi.Daca citesti articole scrise de specialisti(adevarati) exista unele retineri fata de membranele de osmoza in sensul ca mai ales cele ieftine permit trecerea apei dar si a moleculelor de gabarit asemanator si in special a monocloraminei-indicatia fiind ca e bine ca dupa osmoza sa faci si o chelare a apei,pentru siguranta.Asa ca am zis, ca pornind de la o apa acceptabila-zero substante organice ,zero amoniac,zero nitriti,zero nitrati,am trecut direct la chelare cu solutia pe care am aratat-o mai sus si care personal mi se pare rezonabila mai ales ca asigura si o separare buna in skimmer.Si ar mai fi si partea de logistica -daca nu mi-am propus un recif,nu reusesc sa cumpar mai nimic, iar ceea ce am reusit au fost mai mult tepe, cu exceptia pestilor si a crevetelui, si avand in vedere ca ies si la pensie nu-mi voi mai complica pasiunea .Este mai mult o nostalgie a tineretii cand ideea de acvariu marin se reducea pentru mine la cativa garizi si cred ca am avut si un guvid tinute intr-un acvariu cu cornier care ruginea groaznic- in 1982 am parasit orasul Constanta in interes de serviciu si bineinteles nu am mai revenit, de aici insistenta de a avea un marin atat cat este posibil.Si aici inchid subiectul mentionand inca si inca o data ca eu nu recomand nimic, sunt idei personale probabil gresite dar sunt prea batran sa ma mai despart de ele
calin
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 06/10/2003 17:26:05
Messages: 349
Location: Orastie
IP:
Offline

Legat de locatari acvariului marin, de ce nu incerci ceva foarte rezistent. Eu mi-am facut o lista urmarind diverse filmulete pe youtube si nu numai , si imi vin in cap Xenia, care am inteles ca este foarte rezistenta, Duncan si Candy Cane Coral. Eu inca nu ma bag pana la toamna cel putin,m-ar face sa imi pierd elanul un esec, asa ca mai bine ma mai documentez si cand pornesc sa pornesc bine.

This message was edited 1 time. Last update was at 29/01/2021 21:22:07


[Acvarii 2019 url=http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/45626.page]
[Email]
Danila
Member
[Avatar]

Joined: 17/03/2017 17:40:50
Messages: 255
Location: Botosani
IP:
Offline

Asa mi-am propus,dar mai intai trebuie sa le gasesc,magazinele online ori nu au,ori s-au inchis,ori nu trimit pe motiv de frig(probabil nu au aflat inca ca exista si materiale termoizolante).
calin
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 06/10/2003 17:26:05
Messages: 349
Location: Orastie
IP:
Offline

De trimis trimit dar nu iti recomand pe vreme dinasta. Ce am patit anul trecut pe sfarsitul lui octombrie . Am comandat mai multe chestii printre care niste raci si creveti la o firma din Germania. Am platit intentionat mai mult transportul ca sa am siguranta. Se putea comanda luni si marti ptr Romania ca sa vina pana vineri pachetul. Din anumite cauze nu am putut plati luni si tranzactia s-a facut marti. Asteptam pachetul cum am spus vineri, am sunat la firma UPS, dar au un sistem foarte urat ca nu mi-au dat numarul de telefon al soferului, ca vroiam sa vorbesc cu el. Am lasat-o pe fiicamea acasa sa rezolve problema eu fiind plecat la tara . Primesc pe la ora 18:30 un mesaj ca nu a putut livra pachetul. Si imediat am sunat pe numarul respectiv. Ca el e la Deva ca nu stiu ce, si intreb direct pai de ce nu ati livrat pachetul? Pai ca nu am gasit adresa! Natarai dinastia nu ar trebui sa lucreze la firme internationale. Si cand am trimis mesaj la firma au zis printre altele ca nu transporta animale vii. Adica in toata Europa se poate, dar la noi NU! Ce porcarie, 20 euro in plus ce am dat in plus la transport, individul ia aruncat la gunoi.
A trebuit sa fac un drum pana la Deva sa iau pachetul, o armata de nervi. Ca pachetul meu statea pana luni te miri pe unde, in cazul fericit intr-un depozit , era foarte bine impachetat si izolat, dar vietatile puteau ajunge vii dar stresate , infrigurate si chiar daca ii luam vii puteau murii dupa.
Deci eu zic sa nu te risti ca unii angajati de la noi sunt "neam de traista" chiar daca sunt platiti bine.
Eu am pus ochii de multa vreme pe firma asta care pare foarte profi:
https://www.whitecorals.com/en/index
Dar poate e mai OK sa mai astepti cateva luni.

This message was edited 1 time. Last update was at 30/01/2021 21:54:33


[Acvarii 2019 url=http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/45626.page]
[Email]
aerosv
Senior member
[Avatar]

Joined: 22/01/2013 12:03:53
Messages: 844
Location: Suceava
IP:
Offline

Trimit fara probleme si in provincie , eu recent am primit si de la aqua-life.ro vietuitoare si de la nevertebrate.ro piatra vie si au ajuns in stare foarte ok, cu heatpack si izolare termica... probabil ca si restul , trebuie sunat si stabilit.

Problema este ca nu se comercializeaza cam orice, corali gen xenia sau kenya sunt considerati invazivi si nu se renteaza, poate ai noroc la colegii de aici.

Este cunoscut faptul ca datrita unor restrictii internationale au explodat preturile la unele specii de corali si pesti, nu mai zic de piatra vie (uncured) care aproape ca nu mai exista, astfel acvaristica marina a devenit un lux.

Poate si asta este motivul in care nu prea se doneaza la aceasta sectiune , fiecare face eforturi si compromisuri pentru a tine un marin.
Danila
Member
[Avatar]

Joined: 17/03/2017 17:40:50
Messages: 255
Location: Botosani
IP:
Offline

Stiu magazinele ,primul n-are ce vreau eu, al doilea a zis ca din aprilie-mai cu coralii, in principiu nu voi achizitiona decat cei cu easy la fisa personala si de preferat frag si din cauza de pret dar nici nu vreau sa-i omor inutil,stiu care sunt limitele.Nu stiu de ce nimeni nu mai vinde frag si in general nu gasesti corali easy,nici macroalge frumoase, de piatra vie nu stiu care mai este situatia -eu am cam tot luat plasa si am renuntat-am vreo doua bucati si daca totul va merge bine probabil ca in cativa ani va fi toata vie .
Danila
Member
[Avatar]

Joined: 17/03/2017 17:40:50
Messages: 255
Location: Botosani
IP:
Offline

Dupa aproape 4 saptamani pot spune ca lampa led popbloom shannon 16,este suficienta,nu zic buna(nu prea am termen de comparatie) ceva mai tare decat ce-am avut anterior,si avand in vedere si pretul rezonabil,cred ca merita pentru specificatiile ei de utilizare, si fiindca nu am gasit nimic viu de achizitionat,acum vreo doua trei saptamani am cumparat o punga de nisip viu Caribsea, frumos ,sper sa fie si util,oricum nu-mi placea substratul pe care il consideram prea subtire.Am realizat o zona peste 7-8cm asa ca e liber la anaerobe.Spaghetii worms par multumiti-aproape ca ai impresia ca a crescut gazon din nisip, e un adevarat spectacol sa-i urmaresti cum lupta pentru fiecare farama de hrana de pe nisip.
Danila
Member
[Avatar]

Joined: 17/03/2017 17:40:50
Messages: 255
Location: Botosani
IP:
Offline

Ca sa ma mai incurajez de unul singur am mers pana la mall Botosani unde cum am mai spus este un acvariu de recif imens .Mare mi-a fost dezamagirea sa vad ca practic aproape a fost abandonat-mai sunt doi pesti care nu par prea sanatosi iar restul este tot o mazga (ciano-alge brune etc)coralii au decedat cu exceptia a catorva polipi de paly.Nu inteleg de ce dupa ce bagi practic o mica avere (bazinul are probabil 4000-5000 litri)plus filtrare ,lumini ,pompe etc. brusc lasi totul balta, eu sper sa nu renunte proprietarul(cine o fi el), fiindca era dupa mintea mea cel mai interesant punct din mall si poate din oras.Asa ca nu m-am mai incurajat ,chiar m-am intristat ,si ma tot gandesc cei de fapt cu preocuparea asta pe care o numim acvaristica ,ceva de genul cat este pasiune, cat este dorinta de avea o jucarie noua,cat conteaza banii sau de ce moare entuziasmul(cateodata prea repede) Asa ca dupa socul vizitei la mall am hotarat sa nu ma las prada negativismului si sa imi vad inainte de acvariul meu mic ,penibil,dar macar ingrijit.Daca stie cineva ce si cum este cu acvariul de mall Botosani sa-mi zica si mie ,eu nu am reusit sa aflu al cui este de fapt,si ce ganduri are cu el.
 
Forum Index » Bazine mici si medii
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com