[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
INSTALATIE DE SCHIMB APA LA PICATURA  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
CALINDAN
Member
[Avatar]

IP:

Salut.
M-am hotarat sa realizez si eu faimosul schimb de apa la picatura.De fapt m-am hotarat de ceva vreme doar ca acum am ceva mai mult timp la dispozitie pentru asta.
Din ce am citit pana acum lucrurile sunt relative clare.Doar ca la mine situatia sta cam in felul urmator.Acvariul este pozitionat pe peretele cu baia(ceea ce este foarte bine) si este incadrat intr-un gol,adica e bagat ca intr-un raft(ceea ce nu mai este atat de bine) si este vizibila doar partea din fata.Am doar in partea dreapta distanta de 3.5-4 cm intre acvariu si perete.Pentru partea de instalatie care adduce apa in acvariu lucrurile sunt simple,ca vine pe deasupra capacului.Problema este la evacuare si aici fac un apel la cei care au astfel de instalatie.Tot ansamblul ala cu cot si stutul care intra in gaura din laterala acvariului se incadreaza in acesti 3.5 - 4cm cat am eu,sau exista vreo unul care s-ar incadra si daca exista din ce material este facut si la ce diametru?
M-am mai gandit sa introduc o teava cam cum sunt alea pentru aspiratie de la filtrele Eheim si pe care sa o amorsez si sa-i pun un robinet la capat din care sa-i pot regla debitul.Doar ca daca se opreste apa de la retea la un moment dat si nivelul apei din acvariu va scadea sub limita inferioara a tevii aceasta nu se va mai amorsa singura fiind nevoie de interventia mea.Iar eu cum mai plec de acasa cu zilele...Cert este ca vrea sa fac ceva sigur ca de cand mi-a pocnit sticla din fata de la acvariu vara trecuta si m-am trezit cu peste 200 litri de apa in casa am ramas putin traumatizat.De aceea fac un apel la cei care poseda de ceva vreme acest tip de instalatie sa-mi faca si mie o propunere pentru partea de evacuare a apei in situatia de la min, ca pentru pentru admisie sunt lamurit.
[Email]
CALINDAN
Member
[Avatar]

IP:

Revin cu rugamintea de a-mi spune si mie cineva din ce material a facut partea de evacuare a apei la acest tip de instalatie.La mine este exclus din PVC ca am spatiu mic(3.5 - 4 cm) si nu intra cotul.Carote pentru gaurit sticla aveti idee unde pot sa gasesc?
[Email]
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

NU vei putea realiza o evacuare in acel spatiu. Tevile de scurgere se fac cu dimensiunea minima de Dn25, recomandat minim Dn32 sau 1". Si eu am vrut sa "pacalesc" sistemul si dupa o inundatie am realizat ca au dreptate. Din cauza tensiunii superficiale si a altor factor,i daca faci o scurgere pe o teaza mai mica, risti ca apa sa nu se "scurga"...
Daca chiar vrei, poti sa incerci o scurgere pe fundul bazinului cu teava care urca in bazin pana la inaltimea pe care o vrei tu.

„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
CALINDAN
Member
[Avatar]

IP:

Am inteles.Totusi unde pot sa gasesc materialele astea,sa zicem ca incerc cumva cu Dn 25.Banuiesc ca trebuie sa fie din plastic,ma refer la alea care intra in contact direct cu apa din acvariu.Ca daca le pot vedea la vreun magazin(pet shop) si masor exact ansamblul ala cu niplu(daca asa se numeste cilindru ala filetat care intra in gaura) si cotul care coboara,poate fac cumva sa intre acolo(mai rad putin din perete,vad eu).
Nu-i rea nici ideea cu gaura in fundul acvariului,doar ca mi se pare mai incomod,mai ales in momentul cand va trebui sa misc acvariul(este adevarat ca asta nu se intampla foarte des).Ce-i drept ca mi se pare si ceva mai riscant decat cu gaura in laterala mica.Si inca o problema ar fi in situatia asta ca trebuie gaurite doua randuri de sticla,ca am fund dublu(adica nu eu,acvariul).Si in acest caz,ma intereseaza unde as putea gasi materialele.
Si inca o intrebare,unde pot sa gasesc o carota pentru gaurit sticla acasa la mine,ca nu mai pot cara magaoaia asta pana la un atelier de sticlarie.Masini de gaurit am eu de toate marimile si puterile,imi trebuie doar carota.
[Email]
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

Iti trebuie carote diamantate speciale. Am vazut odata si la Hornbach... Dar nu are rost sa cumperi tu, pentru ca mai trebuie si un pic de indemanare pe langa scule. Vorbesti cu cineva care are si iti face lucrarea. Fitinguri ca sa poti masura nu gasesti la noi in comertul de magazin. Poti sa vorbesti cu cei de la Pepika.ro (userul Dan de pe forum) si va intelegeti...
Ca sa faci lucrarea (in orice directie vrei tu sa dai gaura ) tot trebuie sa golesti bazinul si sa-l scoti. Daca vrei in lateral trebuie sa spargi zidul vreo 10cm... dar trebuie gandit tot traseul pentru ca odata montat trebuie introdus bazinul la loc si nu mai ai acces...

„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
aLLLx
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Vezi aici: http://picura.shopmania.biz/catalog/fitinguri-irigatii-490277~pg2
Imposibil sa nu gasesti ce ai nevoie si la preturi rezonabile.
CALINDAN
Member
[Avatar]

IP:

Multumesc...chiar asa de neindemanatic nu sunt eu.Oricum ai un contact al cuiva care are o astfel de carota?
[Email]
CALINDAN
Member
[Avatar]

IP:

Multumesc si pentru link.Am vazut ca au acolo tot felul de piese din plastic.
[Email]
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

CALINDAN wrote:Multumesc...chiar asa de neindemanatic nu sunt eu.Oricum ai un contact al cuiva care are o astfel de carota?

Lucian wrote:Poti sa vorbesti cu cei de la Pepika.ro (userul Dan de pe forum) si va intelegeti...

smilie

CALINDAN wrote:Ca daca le pot vedea la vreun magazin(pet shop) si masor exact ansamblul ala cu niplu(daca asa se numeste cilindru ala filetat care intra in gaura) si cotul care coboara,poate fac cumva sa intre acolo(mai rad putin din perete,vad eu).

Sa pui mana si sa masori iti trebuie un magazin clasic. Eu personal nu stiu un magazin cu astfel de fitinguri de PVC "la raft". Magazine on-line este altceva si sunt mai multe (https://www.google.ro/search?sourceid=ie7&q=fitinguri+pvc-u&rls=com.microsoft:en-US:IE-SearchBox&ie=UTF-8&oe=UTF-8&rlz=1I7LENP_enRO476)
Poti sa faci din schitele fitingurilor un calcul sumar de genul: incepand de la geam in exterior ar trebui sa asiguri spatiu pentru: 2mm garnitura, ~5mm piulita, 5mm spatiu de manevra, 48mm marime cot pana in axa (in general coturile se fac la 1,5R deci daca ai teava de 32mm cotul este de 48mm), 20mm (1/2 din diametrul exterior al cotului), 10mm spatiu minim pana la zid = 90mm

Eu l-am recomandat pe Dan pentru ca are si carote si fitinguri.

CALINDAN
Member
[Avatar]

IP:

Eu am inteles ca pot sa vorbesc cu Dan pentru fitinguri nu si pentru carota.Acum m-am lamurit.
[Email]

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: