Asa cum povesteam zilele trecute, imi trece prin cap ideea de a face un nou acvariu (in locul celui mic).
Nici asta nu va fi cu mult mai mare (intentionez "sa-l duc" doar din schimburi de apa), dar ma chinuie ideile "poznase".
Deci, sa incepem:
1. Acvariul
- geam de 8mm, doua dintre laturi = sticla
jmekera
- dimensiuni exterioare (ca sa nu incurc lumea si sa nu ma trezesc cu geamuri si placi de PAL taiate aiurea): L = 50 cm, l = 40 cm, h = 45 cm
- volum teoretic = 90 litri ... practic, voi avea undeva pe la 70 litri.
- inauntru voi pune un perete despartitor (astfel incat
displayul sa ramana un "cub") care va separa "displayul" de "camera de filtrare".
- camera de filtrare va fi separata in 2 compartimente:
a) matrix
b) pompa de retur
- printr-un gratar, apa din display va cadea in primul compartiment (plin cu matrix),
- printr-o "sicana", apa va ajunge in al 2-lea compartiment... acolo e o pompa care arunca apa inapoi in display.
Am dubii si intrebari legate de numarul si dimensiunea "dintilor" cu care trebuie echipat gratarul respectiv.
2. Rama exterioara
- pentru a capata aprobarea neconditionata a Sefei Clanului, toata lucrarea va trebui sa arate "bine"
- ca atare, am gandit o rama de lemn care va inconjura bazinul, din toate partile... nelasand la vedere decat "displayul".
Rama acvariului va avea, pe interior, un spatiu gol care va comunica cu dulapul de dedesubt...
- pe acolo intentionez sa scot toate cablurile si firele, astfel incat sa nu am nimic "electric" la vedere.
Peste rama superioara vor veni cele 2 placi ale capacului:
- capac display - cu ventilatorul ledurilor (pe centru) si gura de hranire (rotunda),
- capac camera filtrare - cu ventilator de aerisire
Intr-un final, bazinul va arata probabil cam asa:
Tot acest ansamblu va veni peste un corp de mobila (inca necalculat) care imi va permite sa privesc acvariul de la inlatimea potrivita.
Alte consideratii:
1) Bazinul va avea sistem de autocompletare a apei evaporate... bazinul actual (30x30x35) va fi bagat in interior si va fi folosit pe post de "rezerva de apa".
- instalatia de autocompletare e gata, am si o pompa care urca apa pana la nivelul displayului.
- senzorul va sta in camera de filtrare... nu m-am gandit, inca, in care dintre cele 2 compartimente va trebui sa-l fixez.
2) Studiez de ceva vreme racirea cu ajutorul elementelor Peltier...
- se gasesc de cumparat, relativ ieftin, pe la magazinele de electronica,
- in mare, e o placa electronica ce transfera caldura... pe o parte e rece, pe cealalta e calda.
- problema cea mare este "izolarea" placii respective, astfel incat transferul termic sa fie facut cat mai bine.
- aici nu am solutii inca, sunt la faza ideilor.
3) Filtrarea se va face printr-un burete grosier (schimbat saptamanal, la schimbul de apa) + matrix,
- cred ca pot baga 2-3 litri de matrix inauntru,
- nu intentionez sa tin corali duri, asa ca e suficient... zoanthus, palythoa, kenya tree, GSP, Xenia, etc...
4) Cele 2 laturi care nu sunt "la fata" (spatele si laterala stanga) vor fi acoperite cu un perete de piatra...
- studiez posibilitatea de a lipi direct placi de coral
- studiez si crearea unui background din spuma poliuretanica... se acopera cu rasina epoxi + nisip presarat deasupra.
5) In prima instanta voi pastra lampa actuala (4x10 Watt)... cred ca va face fata cu succes.
Va tin la curent.