dan.pavelescu wrote:Si de viata cati? Ca de vreo 12 ani nu ti se mai calculeaza varsta cu ajutorul calendarului ci prin datarea cu carbon
52 de ani, hali-mi-i baschetii.
Primul meu post de pe forum, in 2002:
... se pare ca sunt cel mai nou, de abia ce am descoperit site-ul vostru asa ca as vrea sa spun "salut !" tuturor celor care sunteti pe aici ... ce sa va spun despre mine, am 34 de ani, cresc pesti din '79 [hobby] si am trecut prin mai toate speciile ... am inceput ca toata lumea cu guppy, xifo, molly, platy ... apoi am mai urcat putin pe scara cunoasterii si mi-am permis scalari, betta, conchonius, zebre si jandarmi, etc ... cu ceva ani inainte de revolutie am prins gustul cichlidelor, aparusera pe piata primii Cichlasoma nigrofasciatum si Cichlasoma biocellatum ... ulterior oferta s-a imbogatit si am mai avut si alte specii ... chiar in '89, in piata Berceni, au aparut la vanzare primii discusi bruni [ inainte de asta erau cativa crescatori care aveau discusi adusi de prin fosta germanie democrata, dar era un circuit "inchis", ca sa zic asa ] - evident ca m-au "prins" imediat si am "plecat la drum" cu 5 bucati ... treaba asta m-a tinut pana acum vreo 2 ani ... hehe, am un foarte bun prieten, Cornel, cel care a scris articolul despre discusi de la voi de pe site, care nici acum nu s-a potolit ... sa revin la idee, am crescut de 2 ani incoace cichlide africane ... alaltaieri am renuntat si la astea, le-am facut cuiva cadou si intentionez sa reiau ciclul de la capat ... adica vivipari ... am doua bazine in casa : unul mic, patratos, in care tin de vreo 2 ani patru exemplare de guvid tropical Brachigobius sp., scoici sparte ca substrat, o radacina de vie pe post de buturuga si o gramada de melci ... le dau sa manance libelule odata pe saptamana, nu am schimbat apa de 2 ani in el, doar completez ce se evapora iar melcii au grija de alge, nu am curatat niciodata peretii de alge ... al doilea bazin e ceva mai mare [ 1.5m x 0.45m x 0.6m ], incastrat intr-o mobila facuta la comanda si momentan nu are decat nisip, 4 pietre mari, o radacina si niste plante Anubias sp. ... vor urma probabil vreo 200 de xifo, molly, platy, etc... ma bucur ca v-am gasit ! ... am uitat sa mentionez ca il cunosc foarte bine si pe Iulian, cel care a scris articolul despre cresterea artemiilor, e un tip extraordinar de pasionat, meticulos si are cunostinte despre acvaristica pe care altii nu le aduna nici intr-o viata ...
Asta era in martie... in octombrie am luat astronotusii si de-acolo a inceput povestea cu Samson si Delilah. Restu' e istorie.
Acu' mi-am adus aminte, recitind cele de mai sus, ca anul trecut am implinit patruj' de ani de acvaristica. Plm, chiar sunt bosorog.
This message was edited 1 time. Last update was at 05/03/2020 09:59:59
paradoxx wrote:Sper ca ai invatat ca apa se schimba,nu se completeaza
Nu esti primul care ma intreaba de treaba asta.
Explicatia e simpla...
- "guvizii" aia mici (Brachigobius) sunt pesti care prefera o apa mai "salmastra". De acolo a aparut nevoia substratului alcatuit din spartura de scoici, da' tot nu a fost de ajuns pentru ei.
- sarurile din apa evaporata ramaneau in acvariu si, pe masura ce eu completam cu apa proaspata, caracteristicile apei (duritatea) se "indreptau" din ce in ce mai mult catre ceea ce vroiam eu.
- ecosistemul era extrem de stabil dpdv biologic... tufa de Anubias "extragea" toti nutrientii din apa. Hraneam pestii saptamanal, astfel ca bazinul avea o amprenta biologica redusa.
- a mers perfect timp de 3 ani, pana cand au mierlit guvizii aia (au viata scurta, nu traiesc decat 2-3 ani).
- apoi am incercat sa schimb pestii (initial am tinut cativa neoni si apoi am luat o pereche de Kribensis) dar n-a mai tinut jmekeria cu "echilibrul biologic perfect".
In 2005 a trebuit resetat. Firu' vietii.
Multi inainte! La majorat, stiu ca la cei de varsta ta, se umplea casa de blatisti, invitai cativa prieteni ?i aia veneau cu coada. Trebuia sa fii bine aprovizionat, nu prea se gasea bere la orice ora. Iti zic ca sa fii pregatit, nu se stie .
La mai multi tineretze! Continua sa fii la fel de vesel si optimist
Eu am trecut de 19 ani pe forum si ma pregatesc si de pensie, pe bune asa ca tineretze, nu te plange. Munceste ca sa-mi platesti si mie pensia , cel putin 'fo 10 ani ca pe astia tineneri nu stiu daca ma pot baza
„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
koala wrote:hehe, am un foarte bun prieten, Cornel, cel care a scris articolul despre discusi de la voi de pe site
La mai mare ...
Remember Diogene??
Si statul pe burta la prima depunere a discusilor GALBENI din Thailanda??
Coropisnitele si ramele (care o luasera la fuga prin frigider ) pt Samson si Dalila?
Discusul mumifiat?
Iesirile la ..pesti mici morti'', PMM ?
Bah, ce vremuri
The road to happiness lies in two simple principles:
Find what it is that interests you and that you can do well, and when you find it, put your whole soul into it - every bit of energy you have.
Ca sa clarific mesajul anterior...
- "Diogene" (cca '85-87) = un mascul imens de Cichlasoma nigrofasciatum (13-15cm) care "locuia" intr-un vas de lut de forma unui butoi (o cana "artizanala").
- "Discusii galbeni" (cca '93-94) = am reusit sa inmultesc niste discusi pigeon-blood, adusi din Thailanda. Bazinul de reproducere era undeva "la nivelul podelei" (sub bazinul mare), asa ca stateam asezati pe burta, pe covor, ca sa ne benoclam la puiet.
- "Discusul mumifiat" (cca '98-99) = in iarna lu' 98 am pierdut tot septelu' de discusi, din cauza sulfatului de aluminiu. Am pus unul dintre discusii morti pe pervazul geamului de la baie... abia dupa 6 ani mi-am adus aminte de el si l-am luat de acolo. Arata exact ca mamutii aia scosi din permafrostu' siberian!
- "Coropisnitele & ramele" ('03-05) = hrana vie pentru perechea de astronotusi.
- "PMM" (pesti mici morti) (cca '03-05) = hamsii prajite, la crashmele de pe langa Obor... ne adunam saptamanal, la o bere si-o barfa acvaristica.
===
Am profitat de "izolare" si-am mai facut o reducere masiva de nitrati... a se vedea ce capatzana de Flowerhorn a facut masculu' de Synspilum.
This message was edited 2 times. Last update was at 21/03/2020 22:36:20
koala wrote:Am pus unul dintre discusii morti pe pervazul geamului de la baie... abia dupa 6 ani mi-am adus aminte de el si l-am luat de acolo. Arata exact ca mamutii aia scosi din permafrostu' siberian!
Bah, tereq, mi-ai adus aminte de armata. Cand mirosea puternic a liberare, ne-am udat ciorapii aia scortosi si i-am lasat pe pervaz la soare. Seara i-am luat si i-am rezemat de perete pe coridor
Aceasta poveste s-a incheiat ieri...
- am dus pestii la Ionut (AquaPlanet - Clinceni).
- masculul avea 34 cm lungime si 18 cm inaltime... nu l-am cantarit, da' era "barosan".
- am ramas cu un bazin gol si cu 4-5 ancistrusi... undeva, in grotele din perete, se ascunde si acel Botia.
- in august vreau sa ma ocup de acvariu... nisip, plante easy si sumatrani. Poate si niste Corydoras.
Cam asta a fost povestea... voi incepe un alt jurnal.