Author |
Message |
eskape
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 09/07/2012 19:22:45
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
eskape
Junior member
IP:
|
Salut,
Avem o problema in acvariul principal, un acvariu comunitar de 60 l cu ancistrusi, cory aurii, molly, neoni si guppy, inclusiv pui de guppy, de aproximativ doua saptamani (lasati liberi, nu prinsi in maternitate, pentru ca sunt rapizi si se simt in largul lor asa) - plus, de vreo doua luni si niste melcisori maro, care uneori se confunda cu nisipul, rotunzi, cu diametrul cam de 3 mm, "primiti" "bonus" la achizitionarea unei plante anubias dintr-un petshop (mai mari nu cresc, in schimb se inmultesc, dar pestii nu par sa ii bage in seama, mai curata geamurile, asa ca i-am acceptat, vrand, nevrand..).
De cateva zile am observat in acvariu ceva deloc placut: un vierme in nisip, vizibil pe langa geam.
Prima reactie a fost "E de rau, e foarte rau si trebuie scos imediat!", dar la prima incercare de a baga un bat in nisip, de fapt numai la prima miscare a nisipului, a disparut instant coborand in nisip acolo unde nu l-am mai putut vedea.
Cateva zile nu am mai vazut niciun vierme.
Apoi, am vazut din nou, doi viermi sau unul mai lung care se vedea cu intrerupere - tot in nisip pe langa geam (ca altfel nu s-ar vedea), tot cu acelasi aspect si tot cu acelasi comportament ca si atunci cand am incercat sa il scoatem prima data, dar acum era intr-o alta parte a acvariului: daca prima data era pe langa filtru, acum era cam in partea opusa... fie circula mult, fie sunt mai multi...
Pentru ca scosul din acvariu nu a functionat, am incercat sa il analizam: lung (cam de 5 cm cel din poza atasata sau mai mult, ca nu se vede tot in poza), albicios si cu zone rosu-visiniu ca un vas de sange parca, statea pe loc sau se misca foarte lent, ca o rama, intortotcheandu-se prin pietris.
Are cineva idee despre ce vierme este vorba?
Este daunator pentru pesti sau plante? (..am auzit si de viermi "buni", care sunt inofensivi pentru pesti si plante si care afana nisipul, fiind eventual hrana pentru pesti daca ies din nisip..)
Daca face rau, ce tratament putem aplica astfel incat sa curatam acvariul de un astfel de vierme?
Va multumim!
|
|
|
|
 |
Alexandru25
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 09/07/2012 21:56:16
|
Alexandru25
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/ae3f4c649fb55c2ee3ef4d1abdb79ce5.jpg)
IP:
|
eskape wrote:Salut,
Avem o problema in acvariul principal, un acvariu comunitar de 60 l cu ancistrusi, cory aurii, molly, neoni si guppy, inclusiv pui de guppy, de aproximativ doua saptamani (lasati liberi, nu prinsi in maternitate, pentru ca sunt rapizi si se simt in largul lor asa) - plus, de vreo doua luni si niste melcisori maro, care uneori se confunda cu nisipul, rotunzi, cu diametrul cam de 3 mm, "primiti" "bonus" la achizitionarea unei plante anubias dintr-un petshop (mai mari nu cresc, in schimb se inmultesc, dar pestii nu par sa ii bage in seama, mai curata geamurile, asa ca i-am acceptat, vrand, nevrand..).
De cateva zile am observat in acvariu ceva deloc placut: un vierme in nisip, vizibil pe langa geam.
Prima reactie a fost "E de rau, e foarte rau si trebuie scos imediat!", dar la prima incercare de a baga un bat in nisip, de fapt numai la prima miscare a nisipului, a disparut instant coborand in nisip acolo unde nu l-am mai putut vedea.
Cateva zile nu am mai vazut niciun vierme.
Apoi, am vazut din nou, doi viermi sau unul mai lung care se vedea cu intrerupere - tot in nisip pe langa geam (ca altfel nu s-ar vedea), tot cu acelasi aspect si tot cu acelasi comportament ca si atunci cand am incercat sa il scoatem prima data, dar acum era intr-o alta parte a acvariului: daca prima data era pe langa filtru, acum era cam in partea opusa... fie circula mult, fie sunt mai multi...
Pentru ca scosul din acvariu nu a functionat, am incercat sa il analizam: lung (cam de 5 cm cel din poza atasata sau mai mult, ca nu se vede tot in poza), albicios si cu zone rosu-visiniu ca un vas de sange parca, statea pe loc sau se misca foarte lent, ca o rama, intortotcheandu-se prin pietris.
Are cineva idee despre ce vierme este vorba?
Este daunator pentru pesti sau plante? (..am auzit si de viermi "buni", care sunt inofensivi pentru pesti si plante si care afana nisipul, fiind eventual hrana pentru pesti daca ies din nisip..)
Daca face rau, ce tratament putem aplica astfel incat sa curatam acvariul de un astfel de vierme?
Va multumim!
solutia cea mai buna, reset urmat cu o dezinfectare total si temeinica..
am mai auzit si varianta cu temperatura crescuta cateva zile pana la 36 de grade si tinuta acolo vreo 5 zile, dar putine incalzitoare urca atat..
.
p.s. ii hranesti cu mancare congelata?
SAU..
mai poti incerca
cu schimburi mai masive de apa
si cu o mai buna aspirare a substratul
poti bricola o ustensila, furtun cu diametru de genu celor de aerare cu o tija metalica mai lunga cu 2 ..3 cm(pina la adincimea pe care vrei sa o aspiri) cu care agiti pietrisul usor
This message was edited 3 times. Last update was at 09/07/2012 22:00:19
|
http://acvablog2012.eublog.ro/ |
|
 |
Alexandru25
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 09/07/2012 22:03:25
|
Alexandru25
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/ae3f4c649fb55c2ee3ef4d1abdb79ce5.jpg)
IP:
|
Cred din poza nu stiu daca ai putea pune niste poze mai clare sunt Viermi planarii,daca gresesc sa fiu contrazis
|
http://acvablog2012.eublog.ro/ |
|
 |
scificuss
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 09/07/2012 22:48:34
|
scificuss
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/605ac7e4c16b8a013b4779b81f883e66.jpg)
IP:
|
Nu e nici o planarie. aia arata altfel, se misca altfel, nu se duce asa de adanc in nisip, iar cele uzuale intalnite in acvariu nu depasesc 2 cm. Acestea fiind foarte rare cazurile.
Sfatul meu, mai de acvarist rodat, lasi acvariul asa cum este si continui normal cu mentenanta ca pana acum.
Detalii despre vierme mai incolo. Doar ca fapt divers daca vrei sa afli mai multe despre vietuitoare acvatice.
Si ca stai linistit, este complet inofensiv pentru pesti.
This message was edited 1 time. Last update was at 09/07/2012 22:49:26
|
Multe din tainele acvaristicii le gasiti AICI. |
|
 |
viulian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 10/07/2012 01:40:54
|
viulian
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/0172d289da48c48de8c5ebf3de9f7ee1.gif)
IP:
|
Tubifex ? E inelat, nu-mi dau seama din poza ?
Cateva poze cu tubifex aici: http://www.plantedtank.net/forums/showthread.php?t=40061
Ar mai putea fi si un black worm - dar nu prea seamana la culoare ar fi trebuit sa fie mai inchis un pic ?
Dar oricum, arata brrrrrr!
Aspirat substrat la greu ... viermii rezista in substrat care e foarte murdar.
Trebuie aspirat sa zicem saptamanal, timp de o luna, tot substratul (atentie la deciclare samd) si o sa scada numarul de viermi. Si in timp, hranit mai putin ...
|
Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix) |
|
 |
scificuss
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 10/07/2012 08:35:21
|
scificuss
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/605ac7e4c16b8a013b4779b81f883e66.jpg)
IP:
|
Arata ca o rama. E un vierme pana la urma urmei.
Io ma stresez cand imi dispar viermisorii din substrat si voi vreti sa-i chilariti. Atata timp cat nu sunt parazitari sau sa se dea la restul vietuitoarelor din acvariu zic ca rolul lor ar fi unul pozitiv. Si mai presus de asta tind sa cred ca sunt mai avantajosi decat melcii de substrat.
Motive ar fi suficiente. Unele dintre ele care ma intereseaza pe mine direct : viermii pot procesa detritusul acumulat mult mai bine decat melcii de susbstrat, nu reduc din sarurile minerale cum fac melcii pentru cresterea cochiliilor, nu ii vezi orbecaind cu sutele prin acvariu, nu modifica relieful dat de mine susbtratului. Plus ca pestii papa din acesti viermi pe cand melciii de substrat nu sunt atacati nici macar de 6-8 melci asasini flamanzi.
Asta este doar opinia mea.
|
Multe din tainele acvaristicii le gasiti AICI. |
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 10/07/2012 12:38:43
|
Porcu
Faraonu'
![[Avatar]](/forum/images/avatar/506111854018ad6fd51f0.jpg)
IP:
|
Nu stiu ce-i, are "moaca" si de Tubifex si de rima  . Nici eu nu mi-as face probleme.
|
Poze: ... Poze cu plante |
|
 |
|
|
|