[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Acvariul lui Mellbo (gilbert)  XML
Forum Index » Acvarii diverse - Jurnal
Author Message
alinutz80
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 05/12/2017 16:46:23
Messages: 2253
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

dan.pavelescu wrote:In ultimile luni, chiar aproape un an, se incearca o acvaristica fortata, by the book. Se despica firul in patru, apoi se despica cele patru in alte patru, ne invartim in jurul cozii si pana la urma fiecare face cum il taie prin izmene.
E, ghinion. Nu se poate by the book. Sau pentru cei mai in varsta, nu se poate cum scrie la Pravda.
Intotdeauna o sa fie o chichita, intotdeauna or sa existe pareri diferite si probleme neprevazute. Iar noi nu avem conditii de laborator, ci apa proasta la robinet, electricitate scumpa si cu ghemotoace pe teava. Iar marea noastra sursa de documentare este internetul - locul unde scriu baietii destepti, dar si locul unde scriu oligofrenii. Si e destul de greu sa filtrezi informatiile.
Daca as fi stat sa citesc studii despre biologie, despre chimie, despre zoologie - pai imi bagam pl in el de acvariu direct si fara drept de apel.
Acvaristica e un hobby si asa trebuie sa ramana. Un simplu hobby. Incepi prost, inveti din greseli, incepi din nou - mai bine, apoi progresezi invatand din greselile urmatoare.
Ok, iti moare un peste. Asa, si? Iti asumi ca o sa moara din momentul in care te hotarasti sa il cumperi. Idem un crevete. Discutam despre vietati care costa 5-15 lei, nu dam faliment. Plm, firu' vietii.
Va dau si un exemplu cum ne complicam viata aiurea. Recomandam mereu ca apa pentru schimb sa o lasam 24 de ore la declorinat. Foarte corect, by the book. Sa moara Franta, fac schimburi de apa 50% cu furtunul direct de la robinet, iar la temperatura o potrivesc la mana. Pesti fericiti, plante fericite.
Automatizarile.
Paranteza. Cei care merg cu metroul stiu, si as pune un pariu. Ma dezbrac in curul gol in metrou si nu ma vede nimeni. Toti cu ochii in telefoane nene, habar n-au ce e in jurul lor, traiesc intr-o lume a tehnologiei virtuale.
Idem si la acvarii. Ok, automatizam cand e nevoie si ce e nevoie (eu sunt un exemplu, din 12 luni stau 3 acasa). Dar daca automatizam tot, ce facem cu placerea acvaristului? Un lucru care nu iti cere efort devine plictisitor. Cum mai deosebim acvariul de bibeloul cu balerina din vitrina? Din punctul meu de vedere, acvaristica a fost si va ramane o placere. O sursa de munca, de bucurii, de dezamagiri, de batai de cap.
Daca n-ar fi asa, mi-as pune un screensaver cu pesti si gata.



Foarte tare ce ai scris si sunt total de acord cu tine!!!

Sustin toate ideile mentionate mai sus.

Iar aia cu placerea in acvaristica, si sursele de bucurii si dezamagiri si batai de cap este cea mai tare afirmatie pe care toti trebuie sa o bagam la cap!

Acvariu 450L scalari manacapuru+rio nanay, keyhole chiclids, electric blue acara: https://www.youtube.com/watch?v=-MA1TMbu9ks

Acvariu 100L: https://www.youtube.com/shorts/A5UxprvhBMY

Acvariu 54L, Creveti crystal red: https://www.youtube.com/watch?v=TymTMhB75ms
Acvariu 54L, Creveti Blue dream: https://www.youtube.com/watch?v=G2XfmX2GJVo
Acvariu 54L, Land of trees: https://www.youtube.com/watch?v=6dfXKjSEi74

https://www.flickr.com/photos/190306661@N08/albums
mellbo
Member
[Avatar]

Joined: 23/05/2022 13:13:13
Messages: 293
Location: Hunedoara
IP:
Offline

Intrasem sa va intreb:
La un acvariu cu fund de sticla de 600x300x6mm ce greutate as putea adauga maxim fara sa stau cu stres ca se crapa sau desprinde siliconul..
Ma refer la decor gen pietroaie care cantaresc 2-3kg in aer sau mai mult fiecare asa.


Dar

Cu automatizarile..am tot auzit pareri si pro si contra. Evident, cei care nu le suporta au motive, la fel si cei care le indragesc.
Hai sa pun problema si altfel. Ca sa nu fie doar Contra. Sa presupunem ca ai in acvariu 27ºC usor atinsa mai ales vara, si la robinet apa are cam 16ºC cel putin asa e la mine. Tot vara. Bagam peste pesti 50-60% apa cu furtunu ? Moare un peste, moare doi. Aia e. Dar nu din cauza mea sau nu vreau eu sa vad asta.

Sa continuam. Deci cum ramane cu temperatura ? O incalzim cumva, dar cum ? Parca era d`rect de la retea. Ca s-o incalzesc in oale pe rand cate 5-10L ... ma apuca seara. Super placere. Eu totusi, mi-am facut un sistem care imi incalzea apa Live. Adica da, intra apa de la robinet de 16ºC si iasa la fix aceasi temperatura din acvariu, pe care sistemul a citit-o. Adica nu-mi bat placerea de treburile astea. Pai asta face si centrala. Ha-ha. Adevarat. Dar centrala foloseste serpentina din cupru. Automatizarea foloseste titan si inox.

O alta automatizare. Pierderea e apa, temperatura depasita din pragurile maxim si minime, pornire iluminat oprire, toate astea sunt dupa parerea mea necesitati si n-au legatura cu placerea. Sau asta e placerea ? Sa bagi cotu`-n apa sa masori sa gusti sa butonezi..

Pentru mine, tot ce nu mi se pare interesant si placut sa fac eu, prefer sa faca o automatizare.
CAND SE POATE!

Dupa parerea mea, si am dreptul la parere ca orice om, chiar daca nu sunt acvarist (orice om cu borcan si pesti), placerea e atunci cand privesti ceva, o planta sau un peste..cum e asezat sau cum mananca..si nu sa sugi apa cu furtunu, sa lasi bidoane si canistre in toata casa, sa stai toata ziua cu mana pana la cot sa racai o piatra pe fund, sau cand te apropii de acvariu sa-ti cada paru din nas.

Nota: de cand sunt pe forumul acesta, incerc sa respect pe toata lumea (se poate verifica asta) dar e ceva ce ma deranjeaza aici si nu doar aici. Sunt efectiv boli de forumisti. Cearta, ingamfarea, atotstiinta, competitia. A! Dar stai! Asta e definitia Omului de fapt. A omului din antichitate. Cel care iubeste focul, piatra si halealea.

Forumul prin esenta lui, se vrea a fi doar schimburi de informatii, o cale spre ati arata cunostintele si a le impartasii altora dar nu pentru aplauze.
Printre voi sunt persoane destul de in varsta, si in afara de rahatu` lu peste prajit de acvaristica sunteti oameni trecuti prin viata.
S-ar putea ca cei pe care-i judecati de sus sa fie persoane respectabile care nu merita.
Ma tem c-am gresit planeta..unde un crevete costa 5 lei si plm.
Cat costa un om, avand in vedere ca sunt cam 7.973.015.646 bucati ?

Daca am deranjat cu ceva, sunt super de acord sa imi fie blocat contul sau orice se doreste.

This message was edited 11 times. Last update was at 08/09/2022 16:46:52

[Email] [WWW]
flo77
Senior member

Joined: 16/02/2009 19:59:52
Messages: 1011
Location: Fish Room
IP:
Offline

De multe ori este util sa incercam sa intelegem partenerii de discutii si sa evitam sa-i jignim( OK, aici nu-mi reuseste intotdeauna).
In cazul lui Mellbo el are ca hobby principal automatizarile iar acvaristica pare a fi unul secundar. Este normal sa incerce sa automatizeze tot ce prinde. Asta e placerea lui.Chiar daca pentru mine unele nu-si vad rostul si consider ca nu merita efortul, nu m-am opus decat in cazul in care am considerat ca ceea ce a propus el poate prezenta un risc de electrocutare sau incendiu.
Dpdv vedere acvaristic il consider pe mellbo ca un copil, care pune o groaza de intrebari(ok, cateodata sunt cam ....intelegeti ce vreau sa spun) si de multe ori te poate exaspera cu eternul "da' de ce asa si nu asa cum zic eu". De multe ori am vazut ca insista sa isi urmeze o idee, chiar daca este sfatuit sa nu o faca. Este Ok, asa capata omul experienta. Pana la urma am constatat ca urmeaza sfaturile primite.
In momentul de fata el considera ca interventia umana este absolut necesara si are o influenta benefica asupra ecosistemului din acvariu. Este OK, are timp sa-si schimbe parerea.
O zi buna tuturor.

Nu cumpar, nu vand, nu fac schimb. Nu insista.
Samy
Senior member

Joined: 11/01/2021 10:06:40
Messages: 1444
Location: Austria
IP:
Offline

Ai inteles pe dos toate.
Sincer esti cu totul pe langa, oameni tiau dat informati ,pareri . Ti sa spus multe de bazin. Si tu bati mereu pe Technologie.
Din tot textul tau deduc ca esti foarte putin informat despre cum se amenajeaza un acvariu,cum se planteaza intretine fara atata Technologie.
Cea ce ai descris fac foarte putini oameni care au ramas mult in urma un ce tine de acvaristica. Daca ai fi citit totul cum trebuie aveai alta parere despre un bazin unde nu e nevoie de Technologie asa multa decat de un creier rabdator si ganditor. Asta din pacate face din noi Technologie nu ne mai lasa sa gandim singuri si sa gasim singuri soluti. Si asa ramanem in cap cu nimic de ce? Pai mam bazat pe Technologie si facea ea totul in locul meu.
Nu a jignit nimeni , nu vrea nimeni aplauze .
Pe acest forum ne dorim mereu ca incepatori care vin cu acvari ca al tau si posteaza prin sfaturi pareri etc sa faca un acvariu cat mai frumos si apropiat de natura. Detalile trebuie sa le intelegi . Forumul este pentru pasionati de acvaristica care din pasiune si ce au invatat incearca sa invete si pe alti. Daca acei alti vin cu idei fixe si trec peste fiecare parere si ajutor aici nu mai este vina nimanui decat acelei persoane fixiste .
[Email]
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

Joined: 19/04/2011 15:50:00
Messages: 12935
Location: Bucuresti/Bruxelles
IP:
Offline

Eu am generalizat, tu ai luat-o si ai raspuns personal.

N-am zis sa NU automatizam.
Ma autocitez: "Ok, automatizam cand e nevoie si ce e nevoie"

Si crevetii. Nu am zis fix 5 lei, ci intre 5 si 15 lei.
Poftim:

image

Si de data asta ti-o zic personal, nu generalizat - nu mai citi in diagonala!


I'm Batman!

The Forgotten Sands
Release the kraken!
Soupe de poisson

Mi te supui.
[WWW]
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

Joined: 19/04/2011 15:50:00
Messages: 12935
Location: Bucuresti/Bruxelles
IP:
Offline

mellbo wrote:
Cu automatizarile..am tot auzit pareri si pro si contra. Evident, cei care nu le suporta au motive, la fel si cei care le indragesc.
Hai sa pun problema si altfel. Ca sa nu fie doar Contra. Sa presupunem ca ai in acvariu 27ºC usor atinsa mai ales vara, si la robinet apa are cam 16ºC cel putin asa e la mine. Tot vara. Bagam peste pesti 50-60% apa cu furtunu ? Moare un peste, moare doi. Aia e. Dar nu din cauza mea sau nu vreau eu sa vad asta.

Sa continuam. Deci cum ramane cu temperatura ? O incalzim cumva, dar cum ? Parca era d`rect de la retea. Ca s-o incalzesc in oale pe rand cate 5-10L ... ma apuca seara. Super placere. Eu totusi, mi-am facut un sistem care imi incalzea apa Live. Adica da, intra apa de la robinet de 16ºC si iasa la fix aceasi temperatura din acvariu, pe care sistemul a citit-o. Adica nu-mi bat placerea de treburile astea. Pai asta face si centrala. Ha-ha. Adevarat. Dar centrala foloseste serpentina din cupru. Automatizarea foloseste titan si inox.


Eu am toata instalatia in casa facuta din cupru. Daca tot le rupi pe inginerie, ia si vezi cam ce bacterii sunt in tevile pex/ppr si cate in cele de cupru.
Iar ca sa ajunga cupru in concentratie mare in apa, cam cati ani trebuie sa zaca apa aia pe teava? Ha-Ha. Si da, la mana se simte cel mai bine daca e temperatura potrivita. Poti rezolva si cu un termometru de 5 lei (sic).
Si cu automatizarile stai linistit, am facut si eu la acvariu tot ce se putea face, apoi le-am desfiintat. Nu-ti mai zic de ce, ca nu pricepi.

mellbo wrote:
O alta automatizare. Pierderea e apa, temperatura depasita din pragurile maxim si minime, pornire iluminat oprire, toate astea sunt dupa parerea mea necesitati si n-au legatura cu placerea.


Pierderea de apa prin evaporare. Daca esti plecat pentru mai multa vreme, exista sisteme ATO care se pot cumpara, nu trebuie reinventata roata si apa calda. Daca nu, se poate completa manual, gratis.
Temperatura. Exista controllere de temperatura, iar nu trebuie inventat nimic.
Iluminare. Cine a vrut sa investeasca are lampa cu controller. Cine nu, exista prize programabile.

Ma repet, am zis CAND E NEVOIE SI UNDE E NEVOIE. Daca nu vrei sa investesti si e placerea ta sa le faci, bravo tie. Dar nu ni le prezenta noua aici cu aere de superioritate, de parca suntem maimute la zoo si nu pricepem. Oricum, pana acum au fost doar vorbe, o sa. Si gandeste-te si la alt aspect - ai curajul sa lasi in priza tot felul de inginerii facute pe genunchi si sa pleci de acasa?

mellbo wrote:
Sa bagi cotu`-n apa sa masori sa gusti sa butonezi..


Ia dezvolta te rog, ca tare sunt curios..

mellbo wrote:
Pentru mine, tot ce nu mi se pare interesant si placut sa fac eu, prefer sa faca o automatizare.
CAND SE POATE!


Vad ca ai prins-o, dar ai ignorat-o ca sa aduci din condei in favoarea ta.

mellbo wrote:
Nota: de cand sunt pe forumul acesta, incerc sa respect pe toata lumea (se poate verifica asta) dar e ceva ce ma deranjeaza aici si nu doar aici. Sunt efectiv boli de forumisti. Cearta, ingamfarea, atotstiinta, competitia. A! Dar stai! Asta e definitia Omului de fapt. A omului din antichitate. Cel care iubeste focul, piatra si halealea.


Ia lamureste-ne tu, omule din viitor, atotcunoscator si intelept. Vii aici pe forum, nulitate la capitolul acvaristica, faci praf topicurile cu intrebari aiurea, ceri sute de sfaturi si nu accepti nici unul, apoi vii sa ne spui tu cum e cu respectul, ingamfarea, cu schimbul de informatii? Esti zero dar nu te lasa mandria sa accepti sfaturi de la altii care au trecut prin tot felul de situatii?

mellbo wrote:
Forumul prin esenta lui, se vrea a fi doar schimburi de informatii, o cale spre ati arata cunostintele si a le impartasii altora dar nu pentru aplauze.
Printre voi sunt persoane destul de in varsta, si in afara de rahatu` lu peste prajit de acvaristica sunteti oameni trecuti prin viata.
S-ar putea ca cei pe care-i judecati de sus sa fie persoane respectabile care nu merita.


Forumul, prin esenta lui, are reguli, pe care tu le-ai incalcat de la bun inceput si noi am inchis ochii. Rahatul lui peste prajit de acvaristica e pasiunea noastra si rolul acestui forum. Pentru jignirea asta meriti palme cu piciorul, de la toti forumistii, in ordine alfabetica.
Esti o persoana respectabila? Prezinta-te, nu ti-am gasit prezentarea acolo unde trebuie, asa cum spune regulamentul.

mellbo wrote:
Ma tem c-am gresit planeta..unde un crevete costa 5 lei si plm.


Ti-am aratat in postul dinainte ca bati campii.

mellbo wrote:
Cat costa un om, avand in vedere ca sunt cam 7.973.015.646 bucati ?


Ai cautat pe google? Nu stiu sa-ti raspund, dar ti-as putea spune cat ofer pentru tine. N-o sa-ti placa raspunsul.

mellbo wrote:
Daca am deranjat cu ceva, sunt super de acord sa imi fie blocat contul sau orice se doreste.


Vezi-ti de treaba linistit, dar ai grija la atacurile personale, ca nu le prea inghit. Am tacut la doctorul maciucii, dar cand l-a jignit pe Alinutz, un om 100% dedicat acvaristicii, mi s-a parut cam mult.
Eu am incheiat aici acest subiect, consider ca ne-am spus amandoi of-ul, sper sa ai decenta sa iti vezi linistit de ale tale.


I'm Batman!

The Forgotten Sands
Release the kraken!
Soupe de poisson

Mi te supui.
[WWW]
mellbo
Member
[Avatar]

Joined: 23/05/2022 13:13:13
Messages: 293
Location: Hunedoara
IP:
Offline

Bine..am gresit eu perceptia.
Sa clarificam totusi ceva. Nu am probleme in acvariu, sau nu vizibile din punct de vedere chimic.
De ceva timp nu am NO2, am NO3 dar putin (2-3), nu am apa tulbure, nu am decese. La creveti mai am dar acolo e mai dificil...

Am alga aia verde intens care nu stiu ce e, dar pe mine nu ma deranjeaza deocamdata chiar o consider faina. Cel mai probabil e asa din cauza ca nu am CO2 si tot tin aerul pornit.
Ati spus multi sa-l opresc. Ok. Asta este o informatie pentru creierul meu. Tot eu am citit in alta parte (articole) ca pentru creveti trebuie lasata aerarea ca n-ar fi suficient doar valuirea. Concret, in mintea mea e conflict. Am incercat sa opresc aerul, si seara am gasit 2 creveti morti. Poate a fost coincidenta, poate chiar au ramas fara aer.. Important este ca plutesc in deriva din lipsa informatiilor clare si care sa nu difere peste tot ..

Problemele mele n-au legatura ca am ceva automatizari care nu fac decat ma ajuta pe mine cu schimburile de apa si mentenanta fara atata discutie despre ele.
As prefera sa uitati ca Automatizare. Problema mea cea mai arzatoare este ca am ajuns la concluzia ca-s praf la Scape. Daca ma dau in spate observ si eu ca nu-mi place.
Dar ... ma tot lovesc de diferiti factori care ma impiedica sa fac unele lucruri. Mai pe scurt ...am gandire de programator si de aici problemele. Am prea multe Necunoscute.
Si n-as vrea sa renunt, pentru ca inca trag speranta ca voi avea si eu un acvariu la care sa ma pot uita. Ca pe langa asta trec si oftez..mai bag niste bani si rezultat zero sau -5.

Uite un exemplu. Am vrut sa pun niste pietroaie cum am vazut si eu pe la voi. Dar mi-a aparut intrebarea. Pai cate kg poate suporta sticla asta de 6mm ? Si daca pun pietroiu in spatele lui nu mai vad nimic. Am avut un lemn l-am scos pentru ca au murit niste creveti si se imputea apa sub el. La aspirat de asemenea nu puteam ajunge sub el. Si nu-mi place sa tot scot decorul sa-l bag iar..

As vrea...asa..un scape in felul in care sa pot face si curat si cu plante. Si m-am hotarat cumva sa raman doar cu moss-uri si o planta mai lunga intr-un colt cumva..dar evident nu arata ...cum trebuie nici asa. La pietris m-am gandit sa folosesc pastile sau ce-or fi alea pentru plante.. Asta pentru ca pamantul ala se face noroi, iar cel care am inteles ca nu se face de la ADA costa ...mult. Adica vreo 700RON pentru 9L cat mi-ar trebuii mie...

Nu, nu e ca nu vreau. Pur si simplu nu imi iasa..sa schimb sa fac sa arate cumva..
Nu cunosc plantele, nu am nici de unde sa le iau. In afara de nevertebrate nu cunosc...

Uite. Mi-a placut planta asta Egeria, am vrut s-o am pe toata lungimea in spate. Dar ea creste..aiurea. Adica iasa radacinile alea pe toata lungimea firului in toate directiile n-are estetica. Da stiu o sa ganditi ca asa e Natural...dar eu am vazut la voi sau altii altceva..
Si nu stiu denumirile lor si vai si-amar. Asa ca nu mai ganditi repede ca nu vreau sa ascult. Probabil sunt detalii incomplete, iar eu nu am cunostinta sa completez ceea ce nu este specificat, si nici curajul. Curaj nu am in sensul unei inundatii. (vezi pietroaiele)

Una peste alta..poate-mi recomandati ceva link-uri cu idei despre cum sa fac si eu borcanu` asta..
Ceva mai clare daca se poate nu doar o poza, ca de la sticla goala la ce frumusete vad...sunt multe necunoscute.

Sincer, uneori imi vine sa aduc o roaba de pietre sa-l arunc in acvariu un brat de fan indesat cu picioru si gata. Hardscape.
Tot acest proces supravegheat de un ciocan, in caz de probleme sa-l ajut.

This message was edited 5 times. Last update was at 08/09/2022 19:04:14

[Email] [WWW]
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

Joined: 19/04/2011 15:50:00
Messages: 12935
Location: Bucuresti/Bruxelles
IP:
Offline

Cu bulele de aer nu faci prea multe, doar ajuti la eliminarea co2 intr-un mod foarte rapid.
O valurire e mult mai eficienta pentru oxigenare, plus ca elimina si biofilmul.
Ce ai citit tu e posibil sa se refere la altceva. In bazinele dedicate crevetilor se folosesc filtre de burete actionate cu pompa de aer.
Eu am tinut acvariu puternic plantat, cu co2 ca la balamuc, iar crevetii nu aveau nimic. Ca o paranteza, aveam schimb de apa la picatura, posibil sa conteze.

Un scape simplu, fara pretentii de concurs e usor de facut. Ia cateva pietre Dragon Stone, sunt foarte potrivite pentru asa ceva si nu au densitate mare, sunt usoare.
Poti sa iei si un lemn Red Moor Wood - foarte aspectuos. Stai linistit, sticla de 6 si impingerea lui Arhimede vor sustine aceste pietre fara pericol.

Scrii la Nevertebrate sau la Acvaconcept, dai dimensiunile acvariului si ii rogi pe baieti sa iti schiteze un aranjament cu elementele de mai sus. Daca iti place, ceri proforma sau link de plata cu cardul si gata.

I'm Batman!

The Forgotten Sands
Release the kraken!
Soupe de poisson

Mi te supui.
[WWW]
mellbo
Member
[Avatar]

Joined: 23/05/2022 13:13:13
Messages: 293
Location: Hunedoara
IP:
Offline

dan.pavelescu wrote:Scrii la Nevertebrate sau la Acvaconcept, dai dimensiunile acvariului si ii rogi pe baieti sa iti schiteze un aranjament cu elementele de mai sus. Daca iti place, ceri proforma sau link de plata cu cardul si gata.


Pff..nici nu stiam ca se poate treaba asta.. Cred ca e o idee buna.
Referitor la crengi si d-astea, iti dai seama ca e imposibil sa schitez eu ceva mental cat timp nu le vad.. Si daca doar comanzi un lemn poate veni orice..

This message was edited 2 times. Last update was at 08/09/2022 19:18:05

[Email] [WWW]
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

Joined: 19/04/2011 15:50:00
Messages: 12935
Location: Bucuresti/Bruxelles
IP:
Offline

Pai eu ce zic. Iti schiteaza baietii acolo, adica fac aranjamentul si iti trimit poze.

I'm Batman!

The Forgotten Sands
Release the kraken!
Soupe de poisson

Mi te supui.
[WWW]
Fadds
Senior member
[Avatar]

Joined: 28/10/2019 08:21:04
Messages: 698
Location: Brasov
IP:
Offline

Nu cunosc plantele, nu am nici de unde sa le iau. In afara de nevertebrate nu cunosc...

Intra pe topicul meu, ala cu vivipari. La pagina 1 parca am pus o lista cu cele mai nesimtite specii de plante (a se intelege 'fara pretentii') din acvaristica pe care le-am gasit. Si eu tot de la Nevertebrate iau. Sunt o sursa foarte buna cu cea mai mare diversitate de specii din ce am vazut pe la noi.

Acum legat de tevaraia de cupru. Inteleg ca la tine e un caz mai special cu apa de la retea de pH <6.4 sau cat ai zis.. Eu zic ca poti sa folosesti apa calda de la instalatie in combinatie cu rece, cu conditia sa o lasi sa curga 1-2minute la canal inainte, mai ales daca nu a fosit folosita recent.

Inteleg ca Prime leaga/neutralizeaza metalele hrele (eu folosesc JBL Biotopol), asta include si Cu .
Flash
Member

Joined: 14/07/2022 14:05:21
Messages: 138
Location: Brasov
IP:
Offline

dan.pavelescu wrote:In ultimile luni, chiar aproape un an, se incearca o acvaristica fortata, by the book. Se despica firul in patru, apoi se despica cele patru in alte patru, ne invartim in jurul cozii si pana la urma fiecare face cum il taie prin izmene.
E, ghinion. Nu se poate by the book. Sau pentru cei mai in varsta, nu se poate cum scrie la Pravda.
Intotdeauna o sa fie o chichita, intotdeauna or sa existe pareri diferite si probleme neprevazute. Iar noi nu avem conditii de laborator, ci apa proasta la robinet, electricitate scumpa si cu ghemotoace pe teava. Iar marea noastra sursa de documentare este internetul - locul unde scriu baietii destepti, dar si locul unde scriu oligofrenii. Si e destul de greu sa filtrezi informatiile.
Daca as fi stat sa citesc studii despre biologie, despre chimie, despre zoologie - pai imi bagam pl in el de acvariu direct si fara drept de apel.
Acvaristica e un hobby si asa trebuie sa ramana. Un simplu hobby. Incepi prost, inveti din greseli, incepi din nou - mai bine, apoi progresezi invatand din greselile urmatoare.
Ok, iti moare un peste. Asa, si? Iti asumi ca o sa moara din momentul in care te hotarasti sa il cumperi. Idem un crevete. Discutam despre vietati care costa 5-15 lei, nu dam faliment. Plm, firu' vietii.
Va dau si un exemplu cum ne complicam viata aiurea. Recomandam mereu ca apa pentru schimb sa o lasam 24 de ore la declorinat. Foarte corect, by the book. Sa moara Franta, fac schimburi de apa 50% cu furtunul direct de la robinet, iar la temperatura o potrivesc la mana. Pesti fericiti, plante fericite.
Automatizarile.
Paranteza. Cei care merg cu metroul stiu, si as pune un pariu. Ma dezbrac in curul gol in metrou si nu ma vede nimeni. Toti cu ochii in telefoane nene, habar n-au ce e in jurul lor, traiesc intr-o lume a tehnologiei virtuale.
Idem si la acvarii. Ok, automatizam cand e nevoie si ce e nevoie (eu sunt un exemplu, din 12 luni stau 3 acasa). Dar daca automatizam tot, ce facem cu placerea acvaristului? Un lucru care nu iti cere efort devine plictisitor. Cum mai deosebim acvariul de bibeloul cu balerina din vitrina? Din punctul meu de vedere, acvaristica a fost si va ramane o placere. O sursa de munca, de bucurii, de dezamagiri, de batai de cap.
Daca n-ar fi asa, mi-as pune un screensaver cu pesti si gata.


[Email]
Samy
Senior member

Joined: 11/01/2021 10:06:40
Messages: 1444
Location: Austria
IP:
Offline

Prietene drag imi place mult in ce directie o iei .
Acum ti sa dat multe si iti dau si eu o idee.
Uitate la jurnalul meu primul "de la incepator la mai putin incepator "
Primul acvariu simplu cu buruieni simple doua neoane . Sa vezi ce frumos sa tranformat in ceva placut ochiului cu ajutorul colegilor de pe forum .
Chiar insist sa citesti macar primele 10 pagini. Sunt sigur ca vei vedea cat de simpla si placuta este acvaristica daca ai rabdare si incerci fara a pune prea multe semne de întrebare.

This message was edited 1 time. Last update was at 08/09/2022 20:38:03

[Email]
Samy
Senior member

Joined: 11/01/2021 10:06:40
Messages: 1444
Location: Austria
IP:
Offline

mellbo wrote:

Pff..nici nu stiam ca se poate treaba asta.. Cred ca e o idee buna.
Referitor la crengi si d-astea, iti dai seama ca e imposibil sa schitez eu ceva mental cat timp nu le vad.. Si daca doar comanzi un lemn poate veni orice..

Cam orice bucata de lemn si piatra dedicata acvaristici plus cateva plante simple fara pretenti poti face un skape de sta mata in coada. Inportant este sa ai lemnul in mana si pietroaiele si te joci cu ele in acvariu sau( pui pe jos in atatea forme pana iasa ceva ce iti place) apoi reasablezi in acvariu. Inportant este sa alegi si un soll adecvat de plante plus sa aiba inaltime de minim 5 7 cm pentru a se putea intinde radacinile in el nu deasupra lui.
[Email]
mellbo
Member
[Avatar]

Joined: 23/05/2022 13:13:13
Messages: 293
Location: Hunedoara
IP:
Offline

Ai avut un progres...foarte frumos Samy..

This message was edited 1 time. Last update was at 08/09/2022 21:01:09

[Email] [WWW]
Samy
Senior member

Joined: 11/01/2021 10:06:40
Messages: 1444
Location: Austria
IP:
Offline

mellbo wrote:Ai avut un progres...foarte frumos Samy..

Progresul a venit cu ajutorul colegiilor, exact aceasi care au incercat sa te ajute si pe tine.


Multumesc frumos.

Acum vorba multa saracia omului,incantane cu ceva frumos sa ramanem masca,chiar imi doresc asta.
[Email]
EverSad
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 17/02/2020 06:41:26
Messages: 2081
Location: Cernavoda
IP:
Offline

Pana acum: este bine cu textele. (inca nu injura nimeni)

Asta, presupune ca sunt scriitori (acilea' ) care nu doresc sa faca pe smecherii ori sa: demonstreze ceva..

Tot textul scris, (anetrior) a fost bun la ceva: Se deduce cat vrem sa impartasim' si sa obtinem' ori asimila din cunostintele despre Acvaristica.

(nu se scrie: cacatu' lu peste) !








Decat flamand si sarac, mai bine satul si bogat.
Optiune din: Luca 6, (20-26) cred ca....
Samy
Senior member

Joined: 11/01/2021 10:06:40
Messages: 1444
Location: Austria
IP:
Offline

EverSad wrote:Pana acum: este bine cu textele. (inca nu injura nimeni)


E liliacu cu ochi pe noi
[Email]
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

Joined: 19/04/2011 15:50:00
Messages: 12935
Location: Bucuresti/Bruxelles
IP:
Offline

EverSad wrote:Pana acum: este bine cu textele. (inca nu injura nimeni)

Asta, presupune ca sunt scriitori (acilea' ) care nu doresc sa faca pe smecherii ori sa: demonstreze ceva..

Tot textul scris, (anetrior) a fost bun la ceva: Se deduce cat vrem sa impartasim' si sa obtinem' ori asimila din cunostintele despre Acvaristica.

(nu se scrie: cacatu' lu peste) !


Nu e vorba de injurat si de alte cele. Asta e usor, injur din talent, o am in sange (m-am nascut si am crescut in ghetou, in Pantelimon langa groapa), apoi am locuit in alt cartier rau famat (nu ca acum as sta in cartier de lux..). Asta explica si dejectiile verbale pe care nu le pot stapani cateodata.
Dar daca mi se vorbeste frumos, fara intepaturi, pot sa raspund la fel.

Chestia e ca incepatorii nu inteleg o chestie simpla. Problema lor, oricare ar fi ea, nu e o noutate pentru altii. Altii au trecut prin ea, au incercat deja solutia X si Y, cateodata Z. Incerc sa dau raspunsuri scurte - cum s-ar zice sa pun degetul pe rana, ca sa inteleaga usor si sa-si rezolve omul problema repede.
Se pare ca nu le ajunge asta. Vor raspunsuri complicate, cu cifre si extrase din tabelul lui Mendeleev si apoi sa aplicam teorema lui Lagrange, sa ne scarpinam la urechea stanga cu mana dreapta prin spatele capului.
Eu zic asa: rezolva problema cu solutia data, apoi in liniste aprofundeaza studiul ca sa intelegi cum ai reparat ce era stricat.

Acum o sa ii explic lui mellbo (ca am ramas dator) de ce imi place sa "bag cotul in apa si sa gust". E simplu. Automatizand, te indepartezi de acvariu. Pentru ca nu ai contact fizic zi de zi, apar probleme pe care nu le observi la timp.
Iar dupa ani de acvaristica, ochiul si mana (plus cotu' si gustatu') bat orice test si orice afisaj electronic.
Si inainte sa ma mai judeci, ma refer aici la umplutul casei cu canistre si bidoane - nu am asa ceva. Am doar un furtun de 10m, pe care-l folosesc la scos apa si aspirat, apoi la umplut. Furtunul il strang colac si sta cuminte in dulap pana data viitoare. Am scris in topicul meu despre asta..
Ah da.. nu bag botul sa sug apa din furtun, am filtru extern. E suficient sa pui 5 secunde furtunul pe gura de evacuare a filtrului si minune..

Sfatul meu: cititi cu atentie, nu in diagonala. Reflectati cateva momente inainte sa raspundeti. Cand puneti o intrebare, oferiti si toate detaliile (un exemplu incorect: vreau sa schimb pietrisul, imi decicleaza acvariul? - corect: vreau sa schimb pietrisul cu ADA Amazonia II, imi decicleaza acvariul?). In 99% din cazuri, raspunsul corect vine mai repede daca se ofera toate detaliile necesare.


I'm Batman!

The Forgotten Sands
Release the kraken!
Soupe de poisson

Mi te supui.
[WWW]
Bayek
Senior member

Joined: 08/04/2021 16:29:51
Messages: 760
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Eu daca nu bag mana in acvariu o data la cateva zile ma ia cu tremurat… si trebuie sa desfac o sticla de vin.
 
Forum Index » Acvarii diverse - Jurnal
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com