[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Acvariul lui Mellbo (gilbert)  XML
Forum Index » Acvarii diverse - Jurnal
Author Message
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

Joined: 19/04/2011 15:50:00
Messages: 12935
Location: Bucuresti/Bruxelles
IP:
Offline

Ok, am priceput. Filtrul existent e cam mare, dar e pe gustul meu, supradimensionat (am sustinut intotdeauna ca nu exista prea multa filtrare).
Sustin si pastrearea acvariului cu cat mai putine echipamente la vedere.

Eu zic asa.
Cumpara un filtru de burete, actionat de pompa de aer. Lasa-l sa functioneze in bazin macar o saptamana.
Intr-un vas separat (undeva la 20 litri sa spunem), galeata, bidon de apa mare cu gura taiata, etc - pui crevetii si filtrul burete (fara sa-l speli, storci, etc).
Eventual doua maini din pietrisul existent, ca sa nu patineze crevetii pe fundul vasului

Pestii tot asa, separat intr-un alt vas, in care pui sa functioneze fara intrerupere si filtrul extern.
Golesti bazinul, pui noul sol (indiferent la care te hotarasti), pui apa proaspata (daca te face sa te simti mai bine, pune si din apa veche, dar nu mai mult de 50%), plantezi din belsug, adaugi bacteriile. Ai zis ca utilizezi prodibio biodigest - buna alegere.
Dupa 24 de ore, aclimatizezi pestii si pui filtrul la locul lui. Crevetii mai lasa-i o saptamana si abia apoi ii muti.

Sa iti explic si de ce am gandit-o asa.

Pestii sunt mai rezistenti decat crevetii. Gandeste-te la ei ca si cum abia i-ai cumparat de la 2 petshop-uri diferite, unde au trait in apa cu parametri total diferiti de ce ai tu in bazin. Ii aclimatizezi si sunt ok.
Pe de alta parte, daca pierzi toti pestii ai o gaura in buget de maxim 130 lei.
Crevetii sunt mai sensibilosi, dar pot trai bine mersi cu acel filtru de burete (crescatorii asa tin crevetii, acvarii simple si filtrare prin burete, un pic de moss sau o bila de cladophora).
La o saptamana fa niste teste, vezi cum se prezinta apa si daca e ok, muti inapoi crevetii. La 35 de bucati pierderea e cel putin dubla fata de pesti (chiar tripla, ca am zarit pe acolo si un CRS, probabil sunt mai multi)

Si intotdeauna in acvaristica asteapta-te la pierderi. Vietatile nu sunt nemuritoare, iar daca te impaci cu gandul asta eviti dezamagirile.

edit: nu sunt de acord ca schimbarea substratului = restart. Maxim o scurta deciclare, care se remediaza repede atat timp cat ai la dispozitie un filtru ciclat.

This message was edited 1 time. Last update was at 09/09/2022 20:08:20


I'm Batman!

The Forgotten Sands
Release the kraken!
Soupe de poisson

Mi te supui.
[WWW]
mellbo
Member
[Avatar]

Joined: 23/05/2022 13:13:13
Messages: 293
Location: Hunedoara
IP:
Offline

da.. greu de decis..
mai rumeg, o sa intreb si crevetii si vedem..
[Email] [WWW]
Bayek
Senior member

Joined: 08/04/2021 16:29:51
Messages: 760
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Exact acvariu de dimensiunile astea am si eu, iar Eheim Classic 250 cu 3 litri de matrix e arhi suficient. Apa cristal si curent exact cat trebuie. O data la 5 luni curat filtrul pentru scade putin debitul, dar as putea sa-l mai las inca 2 luni fara probleme.

350 nu cred ca e prea mult, nu e mare diferenta fata de 250.
flo77
Senior member

Joined: 16/02/2009 19:59:52
Messages: 1011
Location: Fish Room
IP:
Offline

Desigur ca definitia restartului poate fi interpretata intr-un mod diferit, asta chiar nu conteaza in topicul asta. Important este ca @mellbo sa inteleaga ce fenomene se vor petrece in acvariul sau in cazul in care se va decide sa schimbe substratul si sa ia o decizie educata. In afara unei posibile deciclari minore s-ar putea ca balanta nutrientilor si parametrii actuali ai apei sa se modifice destul de mult. Lucru care n-o sa le placa in special crevetilor. Nu zic ca asta se va intampla, dar e bine ca @mellbo sa fie constient de asta.
In cazul lui eu as merge pe variantasafe si as incerca sa fac ceva interesant cu ceea ce are la dispozitie.
Parerile sunt diferite si binevenite, caci asta este scopul unui forum, nu-i asa.

Nu cumpar, nu vand, nu fac schimb. Nu insista.
Fadds
Senior member
[Avatar]

Joined: 28/10/2019 08:21:04
Messages: 698
Location: Brasov
IP:
Offline

dan.pavelescu wrote: nu sunt de acord ca schimbarea substratului = restart. Maxim o scurta deciclare, care se remediaza repede atat timp cat ai la dispozitie un filtru ciclat.

Corect. Cand vorbim de un acvariu ciclat, vorbim de fapt de un filtru ciclat. Asta daca acvariul cu pricina are filtru, si ala corect dimensionat.
Bacteriile benefice prolifereaza/se inghesuie unde sunt conditii cat mai bune de viata: curenti de apa care sa le aduca "la nas" ceea ce au ele nevoie.
Astfel cea mai mare parte din bacterii se va gasi in filtru, atat timp cat exista loc. Cand nu mai e loc opteaza pentru optiunea 2, 3 etc (substrat, decor, plante).

This message was edited 1 time. Last update was at 09/09/2022 21:06:06

mellbo
Member
[Avatar]

Joined: 23/05/2022 13:13:13
Messages: 293
Location: Hunedoara
IP:
Offline

Florine sunt 140% de acord cu tine, practic asta e si gandul meu. Defect dobandit de la munca..siguranta prima. Dar trebuie sa fiu constient ca niciodata nu va fi vreodata un moment in care sa schimb substratul, altul decat necesitatea de-a muta acvariul in alt loc in casa. E acum sau niciodata...sau mult timp de-acum..

Dane, stiu ca nu-ti va place ce te intreb, dar...nu ar merge in loc de "galeata/canistra de 20L" sa pun crevetii in 10L de apa intr-un acvariu, adica in asta ?
E prea putina apa ?...
Actual am in el 1 pui de RCS si vreo 9 pui de guppy, dar ai mut pe ei in ceva mai mic daca e cazul...

[Thumb - 20220909_220202.jpg]

This message was edited 4 times. Last update was at 09/09/2022 21:36:19

[Email] [WWW]
flo77
Senior member

Joined: 16/02/2009 19:59:52
Messages: 1011
Location: Fish Room
IP:
Offline

@fadds, @danpavelescu Sunt de acord in privinta ciclarii, ciclul azotului va fi usor perturbat, se poate corecta usor. Poate gresesc, dar pentru mine un restart nu inseamna doar reluarea ciclului azotului de la zero. Doar o chestie de interpretare, nu o sa mai insist in privinta asta. Promit.
@ mellbo Nici un substrat nu va sta fertil mult timp. Va veni momentul cand va trebui sa schimbi ceva , probabil modalitatea de hranire a plantelor.

Nu cumpar, nu vand, nu fac schimb. Nu insista.
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

Joined: 19/04/2011 15:50:00
Messages: 12935
Location: Bucuresti/Bruxelles
IP:
Offline

melbo - bineinteles, ti-am dat exemplul cu galeata pentru ca e mai usor de procurat decat un acvariu. Din cate stiu eu, crevetii nu au nevoie de bazine olimpice.
flo - am trecut prin schimbarea solului de vreo doua ori. daca ma intrebi de chimie, ma ingropi eu cu practica stau mai bine..
Iti pot da exemplul lui Fadds. Schimba cam 90% apa si in timpul asta vantura nisipul. Concluzionam ca dadea un restart o data pe saptamana sau ca se baza pe filtru?
Idem, putem avea un bazin steril, fara sol/lemne/pietre. Tot pe filtru zic ca ne bazam..

melbo - si eu lucrez in IT de pe vremea cand cel mai popular browser era netscape, te inteleg ca vrei ca totul sa fie safe. Din pacate, acvaristica poate fi si imprevizibila, de aia iti spuneam sa te astepti la dezamagiri si pierderi.
Referitor la proprietatile fertile ale solului, cauta pe google si vei gasi pentru fiecare estimarea "cat tine"
Daca nu ma insel, JBL Aquabasis e garantat 3 ani. Daca e garantat 3 ani, tu pune 2, sa fii sigur.
Din experienta iti spun ca sunt foarte putini cei care pastreaza un bazin mai mult de 1 an. Gasesti fenomenul asta mai mult la bazinele marine, iar la bazinele plantante fie la oamenii constanti, fie la cei foarte puturosi

I'm Batman!

The Forgotten Sands
Release the kraken!
Soupe de poisson

Mi te supui.
[WWW]
flo77
Senior member

Joined: 16/02/2009 19:59:52
Messages: 1011
Location: Fish Room
IP:
Offline

Daca as fi in situatia lui @mellno m-as inspira din ce a reusit sa faca colegul @ ariath. Imi place selectia de plante si starea lor de sanatate. Si sunt convins ca este mult mai usor de intretinut decat varianta cu gazon. Si ca bonus: nu cred ca va fi necesar sa schimbe substraul.
Pe de alta parte daca se decide sa schimbe substratul va avea avantajul ca va invata multelucruri intr-un timp relativ scurt.
Oricare ar fi decizia lui eu ii doresc mult succes!

Nu cumpar, nu vand, nu fac schimb. Nu insista.
Fadds
Senior member
[Avatar]

Joined: 28/10/2019 08:21:04
Messages: 698
Location: Brasov
IP:
Offline

Nu si-a manifestat intentia de a achizitiona sistem CO2, de ce vorbim de plante de gazon?
mellbo
Member
[Avatar]

Joined: 23/05/2022 13:13:13
Messages: 293
Location: Hunedoara
IP:
Offline

Aseara forumul mie nu mi-a mers, si vroiam sa intreb.. legat de ideea lui florin.

Deci. Daca sa zicem ca las din pietrisul actual cam 1.5cm grosime (cam jumate de cantitate), pun un pic de apa veche sa nu stea bacteria pe sec, arunc ceva pastile fertilizante apoi pun nisipul ala maro sau negru pana la 5cm sa zicem, ar mai conta ca jos acolo pietrisul are bacterii prin el? Sau se anuleaza? La prima vedere pare ca vor muri ca nu ajunge oxigen la ele, eu speram ca vor infecta mai repede nisipul. Evident, Biodigest always. As putea folosi eventual un Dennerle Rapid Start sau cum i-o zice, daca credeti ca are sens.

Explicatie: pietrisul actual are 2-4, dar dupa ceva experienta consider ca e mare, tot intra mizerie. Pe de alta parte greu de înfipt o planta care ar putea face fata doar in nisip.

Nu vreau gazon, vorbesc eu prostii pentru ca nu stiu plantele. Vreau ceva plante si pe lungime, in afara de moss-uri sa am si ceva cat de cat. Anubias...nu prea ne impacam ca sa zic asa. Poate petite nana ca nu l-am avut. Am avut 3 bucati dar aveau un miros care m-a facut sa nu am plante o lunga vreme. Am sechele cand aud deja de anubias..

Cu CO2.. deocamdata nu.
Am gasit un site care ma ajuta un pic cu plantele. (scape-it.io)

Actual e prea putin pietris ?
Ignorati ghivechi-ul care e un pot, nu avea sens sa ma chinui ca oricum urmeaza sa mut bazinul.
Chrismass moss-ul e lipit pe o placa turnata din ciment de 0.5cm. Daca ar fi sa pun nisip se scufunda usor sa le am si pe ele..
[Thumb - img14.jpg]

This message was edited 7 times. Last update was at 10/09/2022 10:52:39

[Email] [WWW]
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

Joined: 19/04/2011 15:50:00
Messages: 12935
Location: Bucuresti/Bruxelles
IP:
Offline

Da, poti.
Doar ca or sa se amestece iar la urmatorul reset nu vei putea separa cele tipuri de pietris (doar daca esti chinez si ai site de diverse dimensiuni)
Eu personal as fi ales sa schimb tot, dar fiecare dupa preferinte..

CO2 de ce nu pui?
Ai o varianta comerciala mai ieftina, potrivita pentru bazinul tau
https://www.nevertebrate.ro/sistem-co2-tropica-plant-growth-system-nano-9094

Sau poti manufactura o instalatie cu bicarbonat si sare de lamaie, instructiuni aici, de la maestrul rodo:

This message was edited 2 times. Last update was at 10/09/2022 12:45:40


I'm Batman!

The Forgotten Sands
Release the kraken!
Soupe de poisson

Mi te supui.
[WWW]
mellbo
Member
[Avatar]

Joined: 23/05/2022 13:13:13
Messages: 293
Location: Hunedoara
IP:
Offline

Bomba artizanala nu vreau sa fac. Deocamdata strang bani pentru hobby-ul principal Electronica, si dupa ce scap de achizitie, probabil CO2-ul asta o sa-l iau. Ma gandisem si eu dar am tot citit la unii ca butelia tine 1 luna, cei de la nevertebrate spuneau ceva de 2-4 luni... Mi s-a parut mult 70Ron/Luna pentru CO2. Deocamdata ramane fara.

Pana acum am hotarat urmatoarele in functie de dezbaterile de aici:

In bazinul de 10L

voi pune putin pietris vechi, si apa din acvariu. (referitor la filtru burete eu zic ca e deja ciclat si el daca aveti alta parere sa-mi spuneti va rog)
aici voi pune toti crevetii si vor sta cam 7-10 zile.
Pestii, o parte de apa veche cu pestii intr-un vas de 20L cu filtrul ciclat vor astepta sa termin setup-ul.
Dupa setup, care o fi sa fie el, pun un alt filtru la pesti pentru valuire apa, fara media doar ca sa aereze apa, mut filtrul la noul setup, adaug bacterii in filtru si in noul setup.
Las aproximativ 24 ore bag pestii dupa o aclimatizare de 2 ore la picatura. Fac teste zilnic si observ. Schimburi zilnice de 10% (5L)
Dupa 7-10 zile aclimatizez crevetii 4 ore la picatura si-i adaug in acvariu.

Cam asta ar fi planul.. Deocamdata inca astept sa vina corp mobila si nu am primit nici acum tuburile Neo dar sunt pe drum ambele.
Oricum vineri merg pana la cluj sa caut pietre. Aici nu gasesc si am nevoie sa le si vad nu merge pe net sa cumperi ca-mi trimite te miri ce.

Offtopic: Nu stiu cum sunteti voi dar la mine..cam multe hobby, cheltuiala pe masura. Electronica, Muzica si mai nou dezgropata acvariile.
[Thumb - 20220909_220202.jpg]

[Thumb - 20220910_144311.jpg]

This message was edited 1 time. Last update was at 10/09/2022 13:44:31

[Email] [WWW]
flo77
Senior member

Joined: 16/02/2009 19:59:52
Messages: 1011
Location: Fish Room
IP:
Offline

Fadds wrote:Nu si-a manifestat intentia de a achizitiona sistem CO2, de ce vorbim de plante de gazon?

Vezi #185

Nu cumpar, nu vand, nu fac schimb. Nu insista.
mellbo
Member
[Avatar]

Joined: 23/05/2022 13:13:13
Messages: 293
Location: Hunedoara
IP:
Offline

# mor crevetii
O paranteza pentru cei incapatanati ca mine care nu asculta 100% de oamenii astia care au vechime, am reusit aseara sa aflu de ce tot pierdeam creveti aleator cate 1-2.

De moment eu fac schimburi de apa direct de la retea printr'un filtru cu carbon si cu adaugare de Seachem Prime. 10-20% la 5-7 zile. Totul parea ok dar uneori a doua zi unul sau doi creveti erau morti. NO2 nu, NO3 putin.. GH, KH ok, totul parea ok. Mult timp am crezut ca e apa de la robinet cu ceva in ea ce nu pot eu masura.

Dar aseara dupa aspirare substrat am observat grave manifestari la creveti chiar cu pierderi de cunostinta (morti 99%, doar respirau). Am facut repede un schimb de 20% apa, si-au revenit greu, mai putin unul pe care n-am putut sa-l ajut.

Restul care au avut simtome grave i-am scos separat in apa de acvariu cu concentratie mai ridicata de seachem prime cu rol de anulare a substantelor nocive si o picatura de apa oxigenata. Si-au revenit dupa cateva secunde inviau. Nu stiu daca am facut rau sau bine, nu recomand nimanui, dar in cazul asta si-a facut efect instant. Dupa 15 minute faceau ture asa ca i-am dus inapoi in acvariu.
O mica precizare. Amano sunt tancuri. Nu am vazut alti creveti mai rezistenti. Nici macar servitul mesei nu l-au intrerupt.

Am folosit aspirator cu recirculare, mai bine zis un filtru extern mic Oase cu bureti si perlon, apa iesea clara pe iesire, totul parea bine. Eu aspirand substratul insa, degajam toate noxele invizibile si le amestecam in coloana de apa. Cineva aici a zis candva ca nu e bine dar am vrut sa-mi fie comod.

Este intr-adevar mai comod dar.. nu e bine. Se poate totusi folosi aspiratoare cu recircularea apei dar nu in adancime. Chestii superficiale de deasupra, da.

Pentru adancime e neparat ca apa sa nu se intoarca in bazin.
Am gresit ca nu m-am gandit, da. Eu daca am vazut apa clara la intoarcere in bazin am zis ca e ok. Dar stau si ma intreb: cum firme precum Eheim, Oase si altii fac aspiratoare de substrat cu recirculare si doar o sita penala. De restul nu are rost, e clar ca se gandesc doar la profit dar astia care au renume de protejat...? (asta e motivul pentru care am si scris concluzia mea)

This message was edited 9 times. Last update was at 11/09/2022 12:24:56

[Email] [WWW]
Samy
Senior member

Joined: 11/01/2021 10:06:40
Messages: 1444
Location: Austria
IP:
Offline

Cel mai bine inveti din greseli.
De acum sti ca orice deranjare a substratului elimina substante. Eu am precizat undeva dar na.
Cand se face asemenea operatiune egal de cate unde se deranjeaza substratul se schimba cel putin 50 la suta din apa repede.
Da amano sunt tancuri si ai mei au trecut prin multe restarturi etc. Inca supravietuiesc.
[Email]
flo77
Senior member

Joined: 16/02/2009 19:59:52
Messages: 1011
Location: Fish Room
IP:
Offline

O alta sursa de inspiratie ar putea fi acvariul recent prezentat de colegul @Bayek. Este un acvariu pe gustul meu, fara pretentii de aquascape de concurs, dar cu plante sanatoase si usor de intretinut.
Avand in vedere ca si eu sunt putin cam lenes si cu simt artistic zero barat ai putea sa spui ca sunt subiectiv, totusi consider ca ar fi un inceput bun pentru tine. Cat despre capitolul "olfactiv" nu ma bag, depinde doar de tine.

Nu cumpar, nu vand, nu fac schimb. Nu insista.
Bayek
Senior member

Joined: 08/04/2021 16:29:51
Messages: 760
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Multumesc flo pentru aprecieri.

Mellbo, pentru ca si eu am pietris din asta in acvariul cu creveti, acum realizez ca poate si la mine asta e cauza pierderii de creveti din vara: substantele toxice din substrat a caror eliberare in coloana de apa a fost accelerata de caldura. E un substrat pacatos, pentru ca permite acumularea de mizerie multa.

Eu zic sa faci asa:
- schimb de apa 25-30% saptamanal; pentru asta ai nevoie de o galeata de 20 litri (ai acvariu de 60l daca am retinut eu bine), in care sa lasi apa la declorinat peste noapte, iar inainte de schimb adaugi seachem prime; better safe than sorry.
- continua sa aspiri, dar cu mai multa grija si cu un aspirator normal; aspiri la schimbul de apa si fara recirculare; cand aspiri, intepi substratul cu teava aspiratorului din loc in loc, nu plimbi teava aia prin substrat sa imprastii toata mizeria; si cand intepi intr-un loc, astepti sa iasa tot jegul si apoi scoti teava. E posibil sa se infunde la un moment dat, nu-i bai, pui degetul la capatul furtunului pe unde iese apa din acvariu, astepti 1-2 secunde sa se degajeze teava aspiratorului, fara sa o misti din loc si ii dau drumul din nou.
mellbo
Member
[Avatar]

Joined: 23/05/2022 13:13:13
Messages: 293
Location: Hunedoara
IP:
Offline

deja am lucrat azi la modificat aspiratorul. ramane pompa dar in plus are o valva care inchide deschide in tandem cu motorul, si se varsa in galeata. valva aia nu face decat inlocuieste degetul sau stransul furtunului. Motorul e posibil sa-l scot din ecuatie.

Cand voi avea nisip va fi deja separat in caz de aspiratie. Va rog sa-mi spuneti cum e cu nisip de 1-2 mm, sa stiu daca pun ala de la Dennerle sau aleg ceva de 0.5mm.

Nu am ciclide si vreau niscai plante, cred eu ca 0.5 e cu descantesc pentru planta. Pentru mizerie probabil e ok.. dar nu stiu nu am idee cam cum se comporta 1-2mm cu jegu..

Acvariu e de 64.8L dar apa in el am doar vreo 45L asta ar fi cam 15L. Si, am in calcul deja un recipient de stocare apa de 23L, si dupa cum deja bine stiti ca-mi place sa-mi complic viata, o sa-i fac un sistem de recirculare prin ceva site si uv de 12W. Asta in ideea oxigenarii si sterilizarii la ce-a mai ramas din bacterii pe teava. Da, stiu.. complic totul.

This message was edited 6 times. Last update was at 11/09/2022 22:33:30

[Email] [WWW]
mellbo
Member
[Avatar]

Joined: 23/05/2022 13:13:13
Messages: 293
Location: Hunedoara
IP:
Offline

Am ceva alge sau nu stiu ce sunt, dar poate cineva le recunoaste. Eu m-am tot uitat pe internet dar nu prea-mi dau seama ce e aici.
Oricum, urmeaza curand sa mut acvariul si atunci o sa fie alt substrat dar cu ce as putea curata moss-urile astea...ca nici nu stiu ce sunt.
Practic sunt peste orice frunzulita ale oricarei plante..Se vad doar cand te uiti atent.

Pun ceva poze dar sincer nu prea iasa cu telefonul macro..
Important: Folosesc Bacter AE pentru shrimpi. Cam cat un bob de orez zilnic, diluat intr-o seringa de apa si apoi in acvariu. Nu stiu daca are vreo treaba dar stiu ca acesta contine flora bacteriana ceva..
[Thumb - 20220914_175800.jpg]

[Thumb - 20220914_175750.jpg]

[Thumb - 20220914_180135.jpg]

This message was edited 2 times. Last update was at 14/09/2022 17:42:37

[Email] [WWW]
 
Forum Index » Acvarii diverse - Jurnal
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com