Am un acvariu de 75 litri cu 15 neoni, 5 corydoras si mai multi melci de substrat (trumpet snails) si ma gandesc sa mai iau o pereche de ramirezi - am citit ca nu sunt agresivi si s-ar intelege cu caracidele.
Am cateva intrebari:
1. Daca iau un mascul si o femela de ramirezi maturi am sanse sa se inteleaga intre ei si sa se comporte ca o pereche sau trebuie aplicata metoda de la scalari si discusi: se iau mai multi pui de ramirezi, se asteapta sa se maturizeze si sa formeze perechi, se opreste o pereche si restul se dau?
2. Chiar daca se spune ca sunt pasnici, ma ingrijoreaza ideea ca pestii ramirezi maturi ar putea sa-mi atace neonii daca nu au crescut de mici impreuna cu ei, cu atat mai mult cu cat neonii sunt si ei de dimensiuni mai mici (2-2.5cm), nefiind inca maturi. Sa astept intai sa ajunga neonii la dimensiunea adulta?
3. Se poate deosebi sexul la ramirezii inca nematurizati sexual (daca o sa gasesc cumva pui de ramirezi) ca sa fiu sigur ca am luat o pereche? La cei adulti pentru diferentiere am inteles ca se urmareste dimensiunea pestelui, forma si dimensiunea inotatoarei dorsale si punctuletele albicioase in si in jurul punctului negru de pe femela care pe mascul nu apar.
Cateva detalii despre acvariu:
Acvariul functioneaza cam de 5-6 saptamani si am 10 neoni in el cam de doua saptamani iar ultimii 5 neoni sunt adaugati de vreo 4 zile. Pana acum totul OK - sunt jucausi si se zbenguie toata ziua. Ii hranesc cu Sera Microgran si din cand in cand TetraMin Flake Food si ma gandesc sa mai iau larve de tantari din piata si sa le pun la congelator.
Apa de la robinet are pH=8,GH=10,KH=8 dar folosind plante cu crestere rapida si un saculet cu un ghemotoc de turba FLUVAL in filtru am adus-o la GH=7, KH=5-6 iar de vreo saptamana de cand am pus in functiune instalatia de CO2 DIY dupa reteta cu gelatina gasita pe acest forum (pana acum functioneaza ireprosabil!), pH-ul se mentine la valoarea 7. Temperatura in acvariu am setat-o la 25C. In apa vad NH3+NH4=0, NO2=0, NO3=10mg/l si am de gand sa schimb saptamanal 10 litri de apa (7 litri de la robinet plus 3 litri apa distilata).
Prin adaugarea unei perechi de ramirezi consider ca am incheiat popularea acvariului, dar as vrea sa fac cu dreptul si miscarea asta, drept pentru care ii rog pe cei cu experienta in domeniu sa-mi dea un sfat.
Multumesc.
|