[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
acvaristica cu pesti nativi  XML
Forum Index » General info
Author Message
muscalu
Membru banat
[Avatar]

Joined: 27/05/2004 19:30:25
Messages: 374
Location: Timisoara (Girocului+Agronomie)
IP:
Offline

aici am pus ceva poze:
http://pg.photos.yahoo.com/ph/radu_muscalu/album?.dir=/bf8f

era sa uit
[Email]
ADXX
Member
[Avatar]

Joined: 15/02/2005 15:49:00
Messages: 121
Location: Bucuresti
IP:
Offline

@muscalu ...am inteles ca este vorba despre un experiment. da-ne si noua cateva detalii, sau macar sa ne anunti cand se incheie si cu ce rezultate...
Bafta!
[Email]
muscalu
Membru banat
[Avatar]

Joined: 27/05/2004 19:30:25
Messages: 374
Location: Timisoara (Girocului+Agronomie)
IP:
Offline

experiment e mult spus, testam mai multe variante de hranire, tipuri de hrana, etc. Experimentul va tine pana in februarie, cand vor veni alte larve, si "here we go again".

era sa uit
[Email]
alexie
Junior member

Joined: 01/10/2008 17:16:55
Messages: 14
Location: bucuresti
IP:
Offline

in ani 80 am Vazut un acvariu cu nisiparnite http://www.crap.ro/pagina/74/387/nisiparnita.html

eu ma laudam la vremea aceia cu vreo 10 gupi aveam 9 ani.

nu stau ascunse in nisip chiar incercam sa le speri pentru a vedea cum se ascund dar reuseam rare ori


eu cu siguranta asta as incerca.
[Yahoo!]
andrei.a
Junior member
[Avatar]

Joined: 04/09/2009 15:07:55
Messages: 80
Location: Bacau
IP:
Offline

cresterea in acvariu a speciilor de pesti autohtoni cred eu ca e o chestie mai pentru avansati decat ar parea...
si in final provocarea e aceeasi : trebuie sa asiguri conditii propice de dezvoltare si inmultire unei specii care are ( ca oricare alta) niste cerinte exacte de mediu...
personal , copil fiind, am avut ceva beldita in acvariu ( nu stiu cum ii zice stiintific) si ulterior 3 bibanei pe care am facut eroarea la ora respectiva sa ii introduc la un inceput de vara langa o familie de Guppy

Eu personal as fi foarte curios sa vad la sectiunea acvarii de vis asa ceva

do, or die trying
[Email] [WWW] [Yahoo!]
ovidiualn
Junior member
[Avatar]

Joined: 07/07/2010 18:48:58
Messages: 90
Location: Iasi - Nicolina I
IP:
Offline

In Iasi ,acum cativa ani,mai exista EXOTICA, un magazin/expozitie cu vanzare in care eram membru. Fiecare membru avea in grija un acvariu in care isi etala cei mai frumosi pesti. Eu aveam de ceva vreme in acvarii niste bibani soare(Lepomis macrochirus) si m-am gandit sa-mi amenajez acvariu cu acestia. Am pus niste cioate,ceva bolovani si sa vezi minunatie:aveau un succes la public ce starnea invidia celorlalte specii exotice! Totul a culminat cu cumpararea lor de catre niste studenti greci, ce i-au dus in tara lor,cu un pret ce-a lasat cu gura cascata pe ceilalti colegi de magazin!
Pushkatu
Senior member
[Avatar]

Joined: 14/09/2010 09:25:50
Messages: 1149
Location: Bistrita, B-N
IP:
Offline

Nu vreau sa dau cu batu-n balta ca un copil razgaiat, dar am un unchi pescar si mi-a adus mai demult niste crapi oglinda vii de toata frumusetea pe care i-am cazat desigur in cada. Mama s-a oferit fericita sa-i prepare, dar imi erau asa dragi ca am amanat tragedia cu vreo 2 saptamani.(Noroc ca aveam si cabina de dus). NU erau foarte mari, undeva la 1-2 kg maxim si erau 3. Le faceam mamaliga si aruncam cate 2 pumni pe zi in cada. Au trait bine mersi 2 saptamani in apa din cada la temp camerei, poate mai rece fiind asa mare, dar din nefericire cand am plecat eu la scoala intr-o zi mama s-a hotarat sa incheie toata afacerea, nu de alta dar nu am curatat apa in alea 2 saptamani si va imaginati cum arata cada. Vreo luni mai tarziu cand i-a scos din congelator m-am bucurat iar de ei, dar de data asta cu mujdei si cu lamaie.

Seris venit usus ab annis.
[Yahoo!] [MSN]
neuroticus
Unripe member

Joined: 26/02/2010 21:19:32
Messages: 3
IP:
Offline

Consider ca merita mult mai multa atentie din partea noastra speciile indigene.Personal ma bate gandul sa incerc un experimen cu cateva specii autohtone ... si spun asta pentru ca prinzandu-ma microbul pescuitului am prins de curand salau de 10 cm (si primul gand a fost sa-l iau acasa si sa-l pun intr-un acvariu) si tin sa va spun ca era superb (ma refer la forma si colorit) si uite asa m-au napadit si amintirile de cand eram mai mititel si prindeam la undita sau cu o amarata de plasa
( porcusor,nisiparnita,sorete,albituara,rosioara etc... )
Am stat si m-am gandit ce costuri ar implica un asemenea acvariu si am ajuns la concluzia ca merita incercat.
Am sa va tin la curent cu noutatiile ,sanatosi sa fim,momentan incerc sa ma documentez pe internet despre fiecare specie in parte sau mai exact sa aflu cat mai multe despre fiecare specie.


Si sper sa revin cat mai curand chiar si cu poze.

This message was edited 3 times. Last update was at 19/09/2010 17:44:48

kmol
Senior member
[Avatar]

Joined: 11/05/2010 23:20:33
Messages: 704
Location: Bucuresti, Pantelimon
IP:
Offline

Uite ca nu sunt singurul ... Mai demult ma batea gandul sa incerc/incercam sa compilam un album cu pesti autohtoni (de apa dulce si nu doar speciile pretabile acvariului). Poate facem un "corporation".

Misiunea mea este sa imi omor timpul, a lui - sa ma omoare pe mine. Ne întelegem bine, ca între asasini.
[Email]
neuroticus
Unripe member

Joined: 26/02/2010 21:19:32
Messages: 3
IP:
Offline

kmol wrote:Uite ca nu sunt singurul ... Mai demult ma batea gandul sa incerc/incercam sa compilam un album cu pesti autohtoni (de apa dulce si nu doar speciile pretabile acvariului). Poate facem un "corporation".


O idee super doar ca v-a dura ceva timp.Atat timp cat exista bunavointa si dorinta eu zic ca orice se poate.Primul pas pe care am de gand sa-l fac este sa ma gandesc cum sa fie acvariu,si nu ma refer doar la dimensiune ci si la : ce plante,nevertebrate si specii de pesti sa-l populeze ,sincer sa fiu as opta pentru rapitori doar ca una dintre probleme este ca nu poti avea decat specia respectiva,nu se suporta decat pe ea si hrana ei cel putin asta cred ca se intampla in cazul stiucii + ca trebuie acoperit acvariul pentru ca sare.

ps: orice link despre speciile de pesti autohtone sau informatie ar fi de ajutor.
pomi
Senior member
[Avatar]

Joined: 23/01/2009 22:01:46
Messages: 1089
Location: Bucuresti-Pajura
IP:
Offline

Daca tot a inviat topicul asta, te intreb si eu, cam la ce acvariu te-ai gandit pentru stiuca, ce dimensiuni ?

Biotop Malawi || Biotop Amazon
djphazer
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/09/2010 03:03:20
Messages: 719
Location: Constanta
IP:
Offline

Avand in vedere ca e topic de pesti autohtoni, dar nu se specifica si originea, ma bag si eu in seama.
Cu prima ocazie cand imi revin putin cu banii, o sa incerc un experiment de biotop Marea-Neagra. Stiu, stiu, s-a mai incercat, s-a mai discutat, stiu si ca nu e "ecologic" ceea ce vreau eu sa fac, dar am de gand sa fac totul perfect. Avand in vedere ca sunt student la biologie, si avem bazine biotop Marea-Neagra la facultate, teoretic pot face rost de material biologic (nevertebrate, pesti, macroalge) fara sa preiau nimic din mare. M-am gandit la un bazin identic cu cel plantat pe care il am. Si anume open top de 182L, lampa hang-on (dar cu tuburi 12000K pe care le si am), prevazut cu overflow si surface skimmer, sump de 64L wet&dry, care pe langa mediile filtrante obisnuite, va mai gazdui si macroalge, ce vor avea lumina pe timpul noptii (reversed cycle). "Substratul" va fi constituit din spartura de scoici (nisip grosier), la care am acces. Ca si fauna, in ceea ce priveste pestii, ma voi limita la ace de mare, si elentual un guvid sau 2 (denumirea de guvide este eronata). Nevertebrate in schimb, tot ce gasesc si pot sustine, si anume: crabi, garizi, actinii, scoici, rapane. Singura mare dilema pe care o am, este filtrarea biologica. Cu amoniacul si NO2 ma descurc, fiind situatia identica a bazinelor de apa dulce. Dilema mare acum vine: NO3 cine il consuma ? Macroalgele fac fata ? In cazul bazinelor de recif, piatra vie gazduieste niste colonii de microorganisme mai speciale care se ocupa de NO3, dar, 1 la mana piatra vie este exagerat de scumpa, si 2 la mana, microorganismele respective au alte cerinte de salinitate in primul rand, fata de ce poate oferi Marea-Neagra. Daca are cineva vreo idee in aceasta privinta, il rog sa mi-o ofere (eventual pe PM sa nu continuam in offtopic).

.
[Email] [Yahoo!]
alber
Moderator
[Avatar]

Joined: 26/09/2008 12:20:22
Messages: 4859
Location: bucuresti - berceni
IP:
Offline

djphazer wrote:In cazul bazinelor de recif, piatra vie gazduieste niste colonii de microorganisme mai speciale care se ocupa de NO3, dar, 1 la mana piatra vie este exagerat de scumpa, si 2 la mana, microorganismele respective au alte cerinte de salinitate in primul rand, fata de ce poate oferi Marea-Neagra. Daca are cineva vreo idee in aceasta privinta, il rog sa mi-o ofere

Solutia o gasesti aici. Piatra vie de la sursa

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
djphazer
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/09/2010 03:03:20
Messages: 719
Location: Constanta
IP:
Offline

alber wrote:
Solutia o gasesti aici. Piatra vie de la sursa


Cunosc si experimentul lui PAPILLON, il cunosc chiar si pe el (chiar daca el nu sunt sigur ca ma mai cunoaste pe mine, avand in vedere ca ne-am intalnit o singura data si asta acum vreo 3 ani), dar, dupa cum poti observa, problema pietrei "vii" din marea noastra este disputata. Si anume, nu este cert cat de vie e. O sa incerc sa iau legatura cu el si sa-i "administrez" un test de NO3 sa vedem cum sta treaba .

.
[Email] [Yahoo!]
neuroticus
Unripe member

Joined: 26/02/2010 21:19:32
Messages: 3
IP:
Offline

pomi wrote:Daca tot a inviat topicul asta, te intreb si eu, cam la ce acvariu te-ai gandit pentru stiuca, ce dimensiuni ?


Inca nu sunt decis daca am sa aleg intre cei rapitori si cei nerapitori... dar din punct de vedere al acvariului si ma refer strict la dimensiune pot spune ca pot merge si pana la 500 de litrii fara nici o problema ...poate si mai mult.Dezavantajul alegerii pestilor rapitori este ca nu poti avea mai multe specii si avantajul oferit este spectacolul pe care ti-l ofera atunci cand se hranesc.Sincer sa fiu mai degraba as alege regina baltii sau bibabul comun , decat stiuca.
glasforex
Member
[Avatar]

Joined: 01/11/2009 22:08:01
Messages: 124
Location: Oradea
IP:
Offline

imi cer scuze ca redeschid acest topic dar la 2 ani la ultimul post inca nu putem vedea nici un acvariu cu pesti autohtoni ?

apropo de Rosioara lui Racovita ... lacul de la Baile 1 Mai care o gazduieste a cam secat si toate stirile spun ca atat pestele aceasta cat si melcii termali sunt pe cale de disparitie...

link cu pestele.. splendid! talie maxima: 8.5 cm. Famila: Cyprinidae
http://www.ittiofauna.org/webmuseum/pesciossei/cypriniformes/cyprinidae/scardinius/scardinius_racovitzai/index.htm
link fish base:
http://fishbase.org/country/CountrySpeciesSummary.php?c_code=642&id=62463
Comments: Known only from Hot spring Petzea (or Baile Epiropesti) close to Oradea, about 10,000 square meters in western Romania (Ref. 59043). Also Ref. 13696. Status of threat: critically endangered (Ref. 59043). [u]
Nu cred ca trebuie traducere...

avand in vedere ca avem de-a face cu o apa termala nu cred ca acest peste nu ar putea trai cu succes intr-un acvariu... cu toata tehnica de azi..
Cand ma gandesc la un biotop cu nuferi termali si acest peste.... pfff.. ce imagine!

le: si in loc sa fie pe cale de disparitie sa il gasim la sectiunea de vanzari ! acesta ar fi un aport adevarat la acvaristilor la fauna autohtona!

image
image

This message was edited 6 times. Last update was at 26/10/2012 20:32:08

Black
Member
[Avatar]

Joined: 06/04/2012 19:21:45
Messages: 276
Location: Salaj,Romania
IP:
Offline

Bibanii soare sunt foarte frumosi,ciclidele noastre,vara asta in Italia am prins 12 bucati dintr-un lac si i-am pus intr-un acvariu de 250 de litri.Un adevarat spectacol ! Au papat vreo 30 de pesti autohtoni de munte pana in 5 cm pe care i-am introdus mai devreme.Pe urma am ajuns sa-i hranesc din mana cu rame viii,ba mancau si fulgi pentru carasi.In concluzie sunt frumosi si nu sunt pretentiosi doar ca le trebuie hrana buna si acvariu maricel.Au un sprint si o frana prin apa de zici ca-i imposibil asa ceva,deci neaparat spatiu.

http://www.youtube.com/watch?v=3pfTFevnEMU
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24485.page
[WWW]
Ovi_vl
Junior member
[Avatar]

Joined: 03/08/2005 23:31:27
Messages: 8
IP:
Offline

Postez si eu aici ,cu o intrebare : a incercat cineva sa inmulteasca Alburnus alburnus (popularul oblete) in acvariu,as incerca un experiment iarna asta dar nu stiu daca mai gasesc pestisori acum (mentionez ca locuiesc aproape de olt) ... Daca reusesc in acvariu , as trece la productia la scara mai mare ... cat sa mi asigur necesarul pentru pescuit. (este un peste momeala foarte bun la salau) .
[MSN]
bociolan silviu mares
Junior member
[Avatar]

Joined: 05/11/2012 15:26:07
Messages: 38
Location: Braila
IP:
Offline

si nu numai , sa nu uitam si stiuca , plus somnul , insa mai rar la somn, pe primul loc fiind stiuca si salaul , mult spor
 
Forum Index » General info
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com