Message |
|
Unde-ai vazut ca cel zilnic se foloseste impreuna cu el insusi
Uite ce scrie pe site:
Dupla Plant 24, Daily fertilizer, 10 ml
Art.-Nr.:
80310
Description:
Daily fertilizer for supplementing consumed nutrients. Highly concentrated - 1 drop sufficient for daily supplement of 50 litres of aquarium water. Nutrient combination with trace elements and iron in a format suitable for aquarium plants. Stable to light and oxygen, phosphate-free and pH neutral. Promotes growth and appearance, and prevents deficiency symptoms. Optimum results when used in conjunction with Dupla Plant 24 and Dupla Root.
Nu sunt convins ca e singurul loc unde nu si-au verificat copy/paste-ul... Sorry, nu sunt rautacios, stiu ca e o greseala minora, dar eu, in locul lor, o firma de asa prestigiu, zburam web-designeru la faza asta... sau cine-o fi facut-o...
Sau poate e corect si nu inteleg eu... 
|
 |
|
Da, asta ma enerveaza si pe mine. Nu am ramas deocamdata decat fara Excel (pentru ca am dozat ca retardatu')
Dar e clar ca se vor termina total vraiste fertilizantii de la Seachem. Nu stiu cum e la alte firme, dar mie personal, neintelegand rostu', mi s-a parut oarecum stupid sa cumpar o schema de fertilizare completa, dar care sa nu imi ajunga in intregime de la primul la ultimul fertilizant. Ca n-ar fi fost mare lucru.
Ca producatorul da dozaje oarecum insuficiente am observat si eu. La ei pe site intreaba cineva si ei zic ca schema lor NU este E.I., dar nici nu precizeaza cam ce ar fi. Mie mi se pare un PPS castrat, sau ceva asemanator. Ma rog, or stii ei ce zic ca doar nu s-au apucat de produs fertilizanti joia trecuta.
Si daca tot sunt lucruri care ma deranjeaza si la schema curenta de fertilizare, poate se intreaba careva de ce nu am luat Dupla de la vreun magazin din tara si am luat Seachem de pe net din Germania...?!
Pai, doua motive:
1. (Si cel mai important) Nu am vazut la Dupla macronutrienti.
si
2. (...ca sa fie doua motive si sa mai starnesc pe unu si pe altu' sa imi sara in cap) Bai nene, eu am o problema. Vreau sa stiu cat mai multe despre ceva ce urmeaza sa cumpar, inainte de a cumpara. Pentru ca asa mi se pare intelept.
Eu din fertilizantii aia de la Dupla nu prea am inteles mare lucru. Sunt constient ca e de ras pentru cineva care ii are si ii foloseste deja, dar ia aruncati un ochi pe net... La fertilizantu general - o descriere de 3 randuri. Ca de altfel si la restu'. La cel zilnic zice ca se foloseste cel mai bine impreuna cu el insusi...  La Root, sub ce forma e? O fi lichid, o fi vreo pasta?
De ce 'reaq aia la care ma astept sa fie lichizi cum e mai peste tot sunt tablete? Ce avantaj au tabletele alea? Iar daca mie imi zice cineva din descrierea de pe site daca substratul Dupla este sau nu fertil, dau o bere.
Toate cele bune.
|
 |
|
Daca sunt alge brune, e ciudat ca ti-au aparut in zonele mai iluminate. De obicei se intampla invers.
Ca sa nu transferi algele odata cu plantele dintr-un bazin in altul faci asa:
Amesteci 19 parti de apa cu 1 parte inalbitor de rufe (de preferat d-ala fara arome, parfumuri etc). In acest amestec scufunzi plantele atacate de alge. Planta se tine acolo intre 1 si 3 minute. Anubia de exemplu rezista si 4 minute, dar ATENTIE - sunt plante care nu rezista tratamentului cu clor, sau pur si simplu nu se preteaza. Nu am facut cascadorii din astea, dar nu as baga in clor, de exemplu, plantele cu frunze fine, sau cele cum sunt Hemianthus-urile...
Mai bine baga o poza sa vedem cum arata algele alea si, eventual, spune si ce plante ai sa vedem daca merg sau nu "tratate"
Toate cele bune.
|
 |
|
viulian wrote:La naiba
b) De asemenea si "black beard algae" (care par a fi un red algae) seamana la descriere cu ce am eu + ca seamana si la comportament - cresc greu, se dezlipesc foarte greu, cresc pe marginea frunzelor, etc.
BBA chiar sunt alge rosii. Seamana da' nu rasare.  Cu incapatanatele de BBA ma lupt eu acum si nu sunt ce ai tu. Si eu le confundam candva. Pana nu le ai, pana nu le injuri in fiecare zi si nu casti ochii la ele sa vezi daca au mai murit sau au mai avansat... nu prea iti dai seama din pozele alea de pe net ce si cum, decat in linii mari.
Totusi, m-am strofocat si mi-am adus aminte unde vazusem un articol misto. Io-te ca Alzheimer nu a avansat chiar asa de mult... :-)
Arunca o privire aici:
http://www.aquariumalgae.blogspot.com/
Mi se pare unul dintre cele mai complete articole. Spor!
|
 |
|
Ai maaare grija la folosirea tratamentelor algicide. Epuizeaza intai metodele naturale si, poate cel mai important, ai rabdare. Nu vei scapa de alge de azi pe maine fara urmari negative orice ai face.
Nu neaparat pentru tine, dar pentru cine inca nu a inteles de ce zic asta pe aproape orice thread de la topicul de alge uite aici:
Starea initiala:
http://www.acvariu.ro/coppermine/albums/userpics/10343/normal_PC027043_hnf_scaled.jpg
Nu ca ar fi cine stie ce setup, dar plantele erau cel putin ok. Apoi, acelasi acvariu la distanta de cateva luni plus un tratament cu algicid:
http://www.acvariu.ro/coppermine/albums/userpics/10343/normal_deprimant_resized.jpg
Deprimant, nu?
Take care!
|
 |
|
Am revenit...
am adaugat special pentru ca sa vad cum se comporta 1ml de solutie de 3% la 30ml de apa din acvariu
Si cum s-au comportat?  Presupun ca au murit, dar la concentratia aia ar fi murit orice, probabil. La acvariul tau ar insemna cam un kil jumate de apa oxigenata  ...E cam mult, cred
Din experienta mea, algele astea nu sunt invazive, cum e Cladophora de exemplu. Au obiceiul sa stea in anumite zone ale acvariului si din motivul asta nu prea au sanse mari cu un acvarist atent.
Eu as ramane la a indeparta algele la care pot sa ajung, eventual la a taia frunzele invadate, si pentru orice eventualitate as face schimburi mai dese de apa. As incerca sa am parametri apei cat mai stabili, fara variatii mari de pH, CO2, nutrienti.
Daca problema dispare, atunci cauza era una dintre cele enumerate. Daca dispare la schimburi dese de apa, dar re-apare si continua sa reapara, atunci as banui (am uitat sa zic in postul initial) un substrat cu probleme. Granulatie prea mica, sau prea mare, poate imbacsit. BTW, aspiri substratul?
|
 |
|
Sigur alea ale tale NU sunt Cianobacterii.
Nu poti sa confunzi cianobacteriile. Sunt urate, arata intr-un fel (nu stiu sa le descriu, odios oricum), au un miros specific, si nu prea cred sa le manance careva pentru ca sunt toxice. Si nu sunt filamente. Sunt ca o patura scarboasa.
Sunt pe fuga acum, daca nu iti raspunde vreun elder intre timp, revin... Scuze.
|
 |
|
Are moaca de Staghorn algae. (Candva le stiam si dupa numele lor, dar tot citind site-uri de limba engleza am ramas si eu la denumirile astea)
Teoretic SAE ar trebui sa fie incantati de ea, dar la mine nu au avut nici un spor. Nivele mari de amoniac sau amoniu (in functie de pH) duc la proliferarea algei asteia. De asemenea un nivel prea mic de co2 o va favoriza.
Daca testele nu iti arata nivele mari de nutrienti, atunci am mai gasit pe undeva mai demult o teorie (nu ma intreba unde ca sunt batran si uit) cum ca frunzele mai batrane "scapa" nutrienti in apa si de aia apare aceasta alga pe ele. Nu stiu cat de stupid suna si nici cat de adevarat e pentru ca nu am avut cum sa verific.
Ai facut bine ca ai indepartat frunzele atacate. Asta as fi facut si eu. Mai incearca si niste schimburi mai dese de apa un timp.
Filtrul e ok? La cat timp il speli? (Nu mai trebuie sa zic ca nu se spala cu apa de la robinet, nu...?) Intreb pentru ca intr-un acvariu echilibrat nu ar trebui sa ai amoniac.
Toate cele bune.
|
 |
|
Eu am acum 1 x TLD965 si 4 x Osram fluora, dar combinatia cu care am obtinut cele mai bune rezultate a fost asa:
3 x Osram Fluora
1 x TLD 965 (merge si 865 daca vrei lumina mai multa)
1 x TLD 830
Toate cele bune.
|
 |
|
dan_p67 wrote:eu ti-am zis...
Mai mult de atat...am inceput sa ma indoiesc de laudele aduse gamei Flourish.Dupa dozare timp de 2 saptamani conform schemei lor de fertilizare zilnica,testul colorimetric si JBL si Sera arata Fe=0.Am pus si Fluorish Iron si Comprehensive Supplement care amandoua contin fier solubil.
Si eu iti doresc casa de piatra si sa fiti fericiti.
Uite o posibila explicatie: http://www.plantgeek.net/forum/viewtopic.php?t=10971&sid=bb280d987149c848c9f3c3ed76b8b559
O fi marketing, o fi pe bune, habar n-am. Dar o firma ca Seachem sa vanda Flourish Iron, iar acesta sa nu contina fier mi se pare ca si cum Cola light ar fi facut cu zahar... Nu stiu daca si-ar permite... Parerea mea.
|
 |
|
Ok, si cum dozezi Glutaraldehida? O cumperi de concentratie 2,5%, sau o diluezi pana la 2,5%, presupun, dupa care.....? E in dozaje diferite pe zile, ca excel-ul, sau egale? Cum faci?
Plantele ce zic? Dar melcii?
Daca ai si creveti pe acolo, nu ti se par evident mai agitati cand bagi glutaraldehida?
10x
|
 |
|
Hmm, doar a regresat? La mine a crapat prima.
Cred ca stii si tu, dar ma gandesc sa fiu sigur asa ca zic: stii ca pe timpul tratamentului se opreste CO2-ul si fertilizarea, nu?
Adica, am vazut ca tu fertilizezi in continuare, dar poate e alegerea ta...
|
 |
|
Gabriel, noutati?
Ca daca nu zici nimic, se interpreteaza. Stii tu... no news - good news.
Sa presupun ca toate algele sunt eradicate, toate vietuitoarele ramase inoata vesele si toate plantele au inflorit? 
|
 |
|
Hai ca daca mai astepti mult o sa iti zic eu ce si cum
Mi l-am comandat si eu. Doar ca n-o sa aflam decat daca are sau nu efect asupra BBA, care oricum au o crestere foarte lenta. Asa ca nu stiu cat de relevant o sa fie.
De asemenea as mai putea sacrifica o mingiuta de Cladophora aegagrophila sa vedem daca are efect asupra ei. Dar nu sunt convins nici de relevanta acestui "test". Adica asta nu inseamna ca are efect asupra tuturor cladophorelor.
Si acum mi-a mai venit o dilema. (Scuze ralu, dar nu are rost sa deschid alt topic despre acelasi produs)
Ce se intampla daca pun BioFerm in filtru, dar si un sterilizator UV-C pe returul filtrului?  N-or sa omoare ultravioletele si bacteriile alea destepte?
In fine, o sa vedem...
|
 |
|
mausmann wrote:
m_3 wrote:.... si o planta mica sa formeze cateva tufe mici prin fata bazinului...dar inca nu am gasit o asemenea planta care sa nu fie pretentioasa (repet ca in privinta CO2 doar).
eleocharis parvula
Eu as adauga aici si Sagittaria subulata, eventual in loc de Tennelus. Arata beton si dupa ce "se prinde" creste destul de repejor. N-am observat sa aiba pretentii deosebite.
Si ca o recomandare deosebita, stiu ca s-a mai spus, dar as vrea sa subliniez... Heteranthera zosterifolia. Este foarte estetica, la lumina multa are chiar bunul simt si creste aproape orizontal formand un fel de covor...  de aia americanii ii zic "Stargrass". Nu stiu, insa, cum merge fara CO2. Cu putin noroc, poate mai lent, ca altfel e cam nebuna spre invaziva.
Toate cele bune.
|
 |
|
Multumesc.
Am sa folosesc ideea Faraonului si o sa pun un "gard" in jurul helferi-ului.
|
 |
|
Am o dilema si ma adresez in special plantistilor si aquaskeipistilor
Am in foreground Pogostemon helferi si Lilaeopsis brasilensis. Ambelor le merge excelent.
Lilaeopsis-ul totusi, cu stolonii lui, se intinde mai repede ca distanta, asa ca foarte curand o sa ajunga si in zona in care se afla Pogostemon-ul.
Ma intreb in primul rand daca e o idee buna sa las Lilaeopsis-ul sa "invadeze" spatiul intim al Pogostemon-ului atat din punct de vedere estetic cat si ...nu stiu cum sa zic... tehnic. Adica nu sunt convins ca vreau sa aflu ce se intampla cand 2 plante concureaza exact pe aceleasi resurse (lumina, spatiu si nutrienti din sol).
As putea sa tai toti stolonii care se apropie la o distanta oarecare de planta "adversa". Ca sunt relativ putini acum. Dar pe termen (mai) lung e viabila metoda? Avand in vedere ca nu sunt nici chinez si nici batran, daramite ambele... Ma uit la zona in care covorul de Lilaeopsis e deja format si ma gandesc cu groaza ca va trebui sa tai multe zeci de stoloni la fiecare schimb de apa.
O alta idee, mai radicala ar fi sa renunt de tot la una dintre cele doua.
Sau sa le las in pace sa interactioneze, sa se imprieteneasca  , sa colaboreze etc...
Pareri, sugestii?
Multumesc.
|
 |
|
Scrii cu mana [quote="autor original"] <mesaj> [quote]
Fara "code". Aia e doar pentru ca nu stiu cum sa apara altfel fara sa fie un quote adevarat. Sau apesi pe butonul respectiv din mesajul de citat, dar iti va luat tot mesajul. Desigur poti sterge din el ce nu vrei sa apara...
De la distanta de la care e facuta poza, mie acvariul mi se pare ok. Nu vad nici picior de alga, desi presupun ca sunt acolo. De fapt sigur sunt acolo indiferent ca iti dai seama sau nu.
Urasc sa spun asta, dar Intros are dreptate. De cele mai multe ori are dreptate. De altfel si produsul zice ca nu omoara algele in mod direct ci le incetineste/opreste diviziunea celulara. Celulele existente isi vor urma soarta lor normala si vor muri, iar altele noi nu vor mai aparea. TEORETIC.
Practic, am cel putin o obiectiune, in afara de cele ridicate deja. Cum fac paiele alea de orez, sau, ma rog, bacteriile din ele, diferenta intre celulele algelor si cele ale plantelor? Sunt niste bacterii mai destepte?
Nu de alta, dar si algol-ul zice ca omoara algele, si e safe pentru plante. De prima parte se tine de cuvant, relativ la a doua, parca v-am mai impartasit experienta mea trista.
Sa speram ca se va gasi sa iti raspunda vreun forumist care chiar a incercat acest produs. Altfel nu o sa afli decat pareri diverse. Asta, cel putin pana te hotarasti sa il incerci tu insuti.
Toate cele bune.
|
 |
|
Am vrut sa zic ca ai facut testul cu JBL si apoi si cu SERA. (Nu stiu ce mi-a venit sa folosesc expresia aia. ea se refera de fapt la analizele medicale facute la 2 laboratoare care nu stiu unul de altul, pentru siguranta...)
Mda, ciudat ca la Ferropol ai obtinut valori si la Flourish nu...  In cazul asta nu prea imi mai vine nici o explicatie in minte.
Eu nu laud aprioric nici un produs si nici o firma. O sa refac si eu testele, inainte de dozare si dupa.
Referitor la filtru, cam asa m-am gandit si eu. In plus am si schimbat filtrul. Am trecut de la intern la canistra. Se pare ca buretelul de la intern, pus in canistra (pentru bacteriile din el) nu a facut mare lucru.
Nu stiu ce este Biodigest, eu am folosit JBL Filter Start si JBL Filter Boost. Sper sa mearga. Multumesc oricum de oferta. Deocamdata mai stau.
Toate cele bune.
|
 |
|
Va multumesc pentru urari. Sa dea Dumnezeu!
Cred ca e ceva in neregula. M-ai facut curios si am facut si eu niste masuratori.
Adaugand Flourish conform prospectului si Flourish Iron concomitent, adica de 3 ori pe saptamana, am ajuns de la 0ppm la 0,5ppm fier intr-o saptamana si presupun ca au mai consumat si plantele cate ceva.
Ori e ceva in neregula cu testele, dar nu prea cred, mai ales ca le-ai facut in dublu-orb, ori plantele tale aveau o deficienta de fier si l-au supt. Nu imi vine in cap alt motiv.
Legat de apa mea tulbure am ajuns la concluzia ca nu e in mod direct legta nici de Protalon nici de Excel ci de faptul ca mi-au murit toti melcii de substrat... Pretty naspa moment. Nu ii imai vad pe nicaieri, doar cand aspir substratul mai ies cateva cochilii goale...
Sper sa trec cu bine peste tot ce implica asta...
Ca observatie, ar fi bine sa citim cu atentie prospectele chestiilor pe care le bagam in acvariu si sa le luam in serios. Vezi faptul ca pe Protalon scrie sa inlaturi toti melcii pe care ii poti inlatura inainte de tratament.
Toate cele bune.
|
 |
|
|
|