Message |
|
Incearca SERA Plant Color. E nitel mai scump, e nitel mai bun si il cam gasesti pe la magazinele de acvaristica, pet-shop-uri si alte alea...
|
 |
|
Ei vezi... de-ai ziceam un studiu serios. Tot respectul pentru Dennerle. Sunt tatici la multe lucruri legate de acvaristica. Dar am mai citit, mai demult, pe la ei si alte scenarii cel putin "greu de crezut" de genul... schimbi un neon cu unul nou -> lumina e mai multa si mai de calitate -> plantele produc mai mult oxigen -> procesele de oxidare se intensifica -> se produce mai mult amoniac -> se inmultesc bacteriile din filtru -> se produc mai multi nitrati -> faci alge. (Nu stiu daca suna fix asa, dar cam asta era ideea). Suna logic, frumos si usor de evitat, dar sunt sceptic.
Nu exista studii care sa confirme multe din lucrurile pe care le credem pentru ca... asa pare logic.
Nu exista studii care sa confirme vreo legatura intre antelene de GSM si inmultirea cazurilor de cancer si totusi exista recomandari referitoare la strategiile de plasare ale acestora in marile aglomerari urbane (ma rog, cel putin pe-afara... nu in RO)
Nu exista nici studii serioase care sa ne spuna despre cafea daca face mai mult bine sau mai mult rau...
Revenind la acvaristica, hai sa ne aducem aminte ce recomandam acum cativa ani impotriva algelor? Schimburi dese de apa, nitratii si fosfatii cat mai jos, cat mai aproape de zero... Pai si atunci cum ramane cu succesul lui Tom Barr cu al lui EI?
Lucrurile nu sunt ce par a fi, intuitia ne poate induce adesea in eroare. De-aia s-au nascut studiile serioase, intinse pe ani intregi si pe esantioane reprezentative...
Mai sunt si altele, dar hai sa stam ontopic.
As putea trage insa o concluzie scurta.
Fiecare acvarist va face asa cum crede el ca e mai bine, cel putin pana cand cineva vine cu argumente foarte serioase, sau, (the hard-way) cazul cel mai neplacut, acvariul in sine incepe sa decada si devine evident ca ceva nu e in regula.
Imi cer scuze, dar este ultimul meu post referitor la acest subiect pentru ca pot considera ca mi-am exprimat punctul de vedere. Va multumesc pentru intelegere.
|
 |
|
Nu intentionez de nici un fel sa intru intr-o polemica. Ce am scris se bazeaza in mare parte pe experienta si observatii.
Daca e sa o luam cu cititul, nu am gasit studii relevante care sa dovedeasca una sau alta dintre opinii. Daca gasesti poti sa ne impartasesti si noua. Repet, studii relevante, nu "just articole".
Dar, intuitiv vorbind, eu zic ca algele sunt oportunistele si nu plantele. ele sunt... gunoierii (nu stiu sa traduc altfel "scavengers"). De aia au supravietuit atatea milioane de ani pentru ca se adapteaza repede la orice conditii. Daca nu o alga, poate surioara ei, sau verisoara.
Ce faci? Le dai lumina putina, apare o alga care se descurca la lumina putina, maresti lumina, apar algele verzi care sunt mai apropiate de plantele evoluate. Nu cred ca plantele sunt cele care pornesc primele. Eu cred ca algele sunt cele se vor descurca si la intreruperi neasteptate de iluminare.
Plantele sunt mai complexe, e normal sa porneasca mai greu. Avantajele plantelor sunt altele, nu viteza de reactie. Acestea sunt, printre altele, faptul ca au radacini si isi pot obtine nutrientii si altfel decat din masa apei, adica din substrat, faptul ca au frunze, unde isi pot stoca mult mai bine carbohidratii si microelementele etc.
Toate cele bune!
|
 |
|
2x18W la, hai sa zicem, 100 de litri de apa si cheama ca e lumina putina. Sincer sa fiu, ma indoiesc ca o sa ai probleme serioase cu algele la lumina asta.
Chestia cu pauza la pranz sa stii ca e o idee controversata. Se recomanda pauza de iluminare la pranz, de obicei, din doua motive: unul, deloc de neglijat, este sa poti privi acvariul mai mult timp cu lumina aprinsa... avand in vedere ca mai toti dintre noi suntem in timpul zilei la munca, preferam sa avem acvariul aprins de dimineata cand ne bem cafeaua si seara cand... ce-o face fiecare seara. Al doilea motiv ar fi ca schimbari bruste de parametri ai mediului, mai ales iluminarea (se zice) afecteaza negativ cresterea si inmultirea algelor.
Pe de alta parte, plantele functioneaza tot cu lumina si stingand lumina la pranz le tai tot elanul in plina fotosinteza.
Am avut si eu alge (ma rog, inca mai am, toti avem) si am incercat si aceasta metoda ca metoda ajutatoare. Am incercat si cu pauza la pranz, am incercat si o fotoperioada mai scurta cu intensitate mai mare si o fotoperioada mai lunga cu intensitate mai mica...
Ce am observat (cel putin in cazul meu):
1. Sa faci o pauza de iluminare la pranz e ... cam ca medicul de familie - e bun pentru ca nu face nici bine nici rau algelor. Cu siguranta face insa rau plantelor, asa ca am renuntat la aceasta metoda.
2. O fotoperioada mai mare cu intensitate mai scazuta e cazul ideal. Nu prea ai parte de alge din alea rele (cladophora sau BBA) dar nici plantele pretentioase nu iti merg asa cum ar trebui.
3. O fotoperioada mai mica dar cu intensitate mare e varianta ideala pentru plante, in special pentru cele pretentioase la lumina, dar din pacate sunt alge care adora si ele lumina intensa. Se regleaza cata lumina si cat timp sa stea aprinsa cu rabdare si prin incercari. Eu la metoda asta am ramas si am ajuns la o iluminare de 10 ore pe zi cu 5x18W (cu capac reflectorizant) la aproximativ 120 litri de apa net.
4. O fotoperiada mare cu intensitate mare. In cazul asta, daca nu stii foarte bine ce faci si vreau sa zic FOARTE bine, atunci cu siguranta o sa iti apara un fel sau altul de alge. Si nu in cantiate mica.
In cazul tau, nu mi-as face prea mari probleme. Ai lumina putina. Coreleaz-o cu fertilizarea si injectia de co2 si vei dormi linistit, daca nu faci vreo greseala mare. Cu cat esti mai departe de limite cu atat greselile au repercusiuni mai mici. Si tu cu aproximativ 0,4W/l esti cam pe la mijloc.
Daca imi permiti o recomandare, eu, in locul tau, as incepe cu 7-8 ore pe zi, fara pauza la pranz, cu fertilizarea la jumatate si o injectie subtire de CO2... undeva pe la 15ppm, sa zicem. Vezi ce iese. Daca acvariul e stabil la parametri astia, potin incepe sa sa ii modifici incet si cate putin.
Am lasat intentionat afara din discutie calitatea luminii pentru asta e un capitol separat si o controversa separata si nu ii e locul aici.
Sper ca am ajutat.
Spor!
|
 |
|
Nu ma prind daca glumiti sau nu asa ca ma conformez. Scuze pentru pozele cam naspa, da' mi-a fost lene sa montez blitz-ul extern. Daca nu se intelege ceva, spuneti.
Butelia de la SERA de 500g:
http://www.acvariu.ro/coppermine/albums/userpics/10343/PA303420_.JPG
Butelia de bere:
http://www.acvariu.ro/coppermine/albums/userpics/10343/PA303418_.JPG
Cele doua in comparatie:
http://www.acvariu.ro/coppermine/albums/userpics/10343/PA303421_.JPG
Daca inca mai e cineva care nu stie (n-as fi zis)... Butelia mare se foloseste la dozatoarele de bere. Puteti eventual incerca sa apelati si la o firma de distributie, sau chiar la vreun posesor de aparat de bere la dozator... Daca vrei cu adevarat, poti!
Referitor la electrovalva, care se vede si ea in poza cu butelia mare, nici nu trebuie sa cunosti pe cineva. Poti sa te duci pur si simplu la un service care stii ca monteaza butelii de gaz pe masini si sa vorbesti cu un nene de pe-acolo. Eu asa am facut.
Spor!
|
 |
|
Crevetii papa ce papa si pestii. 4 feluri de fulgi SERA si 2 feluri de boabe HIKARI.
Din pacate nici unul dintre sortimente nu e special pentru creveti si asta se vede. Desi ei mananca (e vizibil cand si cum mananca nu ai cum sa nu observi) totusi coloritul nu este asa cum am vazut pe la altii.
Pe de alta parte, nu stiu ce inseamna crevete "de tip bambous". Eu am Red Cherry Shrimps. Poate al tau are alt comportament... nu stiu.
|
 |
|
Bine ai venit si felicitari pentru o decizie importanta si care te va scuti de mari dureri de cap ulterior: Aceea de a te informa mai intai.
Toate cele bune.
|
 |
|
Alokt wrote:
[...]Clar ca apa ciclata este mult mai buna, dar exact asta este problema, caratul.
Avantajul pastrarii apei din acvariu este acela ca ai o apa la aceeasi paramatri cu cea de unde ai scos pestii. Afirmatie care nu ramane adevarata prea mult timp, oricum. Parametri aia sa schimba destul de repede in lipsa electronicii care i-a tinut constanti.
Apa ciclata nu prea exista. Ciclarea o fac bacteriile care traiesc in filtru. Bine, ele de fapt traiesc pe suprafete, adica pe materialele din filtru, pe geamul acvariului, pe substrat, etc. Dar in apa intr-o foarte mica masura. Nesemnificativa.
|
 |
|
In primul rand bine ai venit pe forum, ca vad ca e primul tau post...
Nu pot sa ma abtin si cred ca si moderatorul care vegheazal la off-topicuri o sa ma inteleaga....
Man, da' lucrezi la Dennerle sau postarea asta e la misto? 
|
 |
|
Mai copii, sa stiti ca nu trebuie sa fiti, totusi mai catolici decat papa...
Sculele profesionale au si ele targetu' lor.
Sa devin concret: Voi chiar nu aveti nici o cunostinta, sau o cunostinta a vreunei cunostinte care lucreaza la vreo fabricutza de bere...?
Puteti face rost de butelie de CO2 mult mai ieftina si ceva mai mare decat astea de firma. Sa dau un exemplu... Butelie SERA de 500g - vreo 2 milioane cand am luat-o eu. Butelie de 8Kg de Tuborg - 0 (zero) lei. Nu stiu cat m-ar fi tinut aia de juma de kil, dar asta de 8Kg m-a tinut 2 ani.
De asemenea nu aveti pe nimeni la vreun service care monteaza instalatii de gaz pe masini? Acolo puteti gasi o electrovalva pentru gaz (merge foarte bine si pentru CO2) la cam o zecime din pret.
Atentie, nu vorbesc de lucruri sensibile cum ar fi reductorul de presiune, reactorul samd.
Vorbesc de lucruri care isi fac treaba exact la fel, sau poate mai bine decat cele de firma, speciale pentru acvaristica... (la "mai bine" incadrez butelia mai mare, de exemplu.)
Daca nu ma inseala memoria (ceea ce e foarte posibil) pana si Sandu, un fanatic (in sensul bun) al sculelor profi se baza tot pe o butelie de bere... Ma rog butelie de CO2 pentru dozatoarele de bere, nah... ca formularea dinainte suna altfel...
Toate cele bune.
|
 |
|
Nu stiu daca sunt pesti care sa manance planarii. Asta in cazul in care vreun planarid este ce ai vazut tu. Din cate am apucat sa citesc, pestii nu prea sunt interesati de ele
Pana si SAE despre care se spune ca le-ar manca, fuge scarbit dupa ce da cu botu de vreuna. Nu stiu de ce. Poate oarece ciclidae sa fie interesate de ele, nu stiu. Scalarii, de exemplu, sigur nu.
Planaridele sunt introduse in acvariu odata cu mancarea vie, sau cu substratul insuficient dezinfectat (fiert), sau cu diverse alte chestii luate de prin baltile patriei (plante, buturugi, dafnii etc). Nu am observat sa faca vreun rau pestilor sau altor vietuitoare dar sunt destul de enervante. Se inmultesc peste masura atunci cand supraalimentezi. Altfel raman intr-un numar rezonabil si ajungi sa nu le mai observi.
...
Pestele serpiform cu dungi verticale alternative, daca seamana cu asta din avatarul meu se numeste Kuhli-kuhli (citeste "culi-culi"). Dupa denumirea stiintifica Pangio shelfordi.
|
 |
|
Ma consider un etern invatacel al celor muuult mai buni ca mine.
Hai nu, pe bune. Cum faceti voi cu aspiratia... :-)
|
 |
|
Aia cativa neoni sunt fix 20.
Intr-un acvariu cu focus pe plante trebuie sa ai putini pesti si eventual din aia care fac putina mizerie, cel putin din motivul aspirarii substratului...
Sifonatul substratului intr-un acvariu bogat plantat, care mai are eventual si un covor de plante este o arta in sine. O arta cu care eu, de exemplu, n-am nici o treaba...
Oricat m-as stradui sa bag clopotu ala ptrintre plante, oricat as cauta clopote de diverse dimensiuni... Nu prea merge. Ori sectionez plante cu marginea clopotului, ori nisipul aspirat "dezveleste" radacinile plantelor prea fine si astea o iau razna prin bazin, eventual dupa ce te-ai straduit vreo luna sa se prinda  ...
Eu fac asa:
Aspir stratul de deasupra al substratului... cu totul. Nu prea stiu cum sa explic. Aspir primii cativa mm (in grosime, adica) de pietris. Pietrisul ajunge in ligheanul cu care strang apa. Acolo il spal cat pot de bine si il presar la loc in acvariu mai mult sau mai putin uniform.
Daca particulele de pietris au alge pe ele le tin o saptamana intr-un borcan cu inalbitor de rufe.
E o metoda de kkt, nu da rezultate spectaculoase, e incomoda.... dar eu am idei putine si fixe.
Poate ne da si noua, incepatorilor  , vreunu' dintre elderii astia care tin cu dintii de secrete, :p o metoda mai buna. 
|
 |
|
LYM wrote:
mai multe plante?! Mie deja mi se pare ca sunt prea multe. Am evitat pe cat posibil sa le inghesui fiindca o sa-mi vina greu sa sifonez substratul printre ele. Tu cam la cate plante te gandeai pentru un acvariu de 112L brut? Poate postezi o poza similara de pe undeva de pe net, sa-mi fac o idee
Nu sunt cel pe care l-ai intrebat, dar imi permit sa ma risc...
Uite un acvariu plantat, aproximativ de dimensiunile celui pe care il ai tu si care mie mie se pare inca... prea sarac plantat. Cred ca nu numai mie.
http://www.acvariu.ro/coppermine/albums/userpics/10343/PA193404_1024_Q70.jpg
Ignora, te rog, dezordinea...
Si asculta de batrani si fa ceva cu background-ul ala. Nu se potriveste. E ca in bancu' ala cu girafa si calul...
Ala e fundal ce prezinta un mediu marin. Unele sunt cu plante desenate, care fac orice altceva decat sa puna in valoare plantele tale reale, din acvariu... Cele mai potrivite sunt cele monocolore. Daca nu iti place albastru incearca negru.
Toate cele bune.
|
 |
|
Porcu wrote:
HARUKO wrote:Numele meu este Alexandru Dimitrascu si sunt din Bucuresti. Am 11 ani
Bun venit  .
Cind aveam 11 ani nu aveam acvariu, tineam pestii intr-un borcan pentru muraturi  .
Salut Alex. Bine ai venit pe forum. Ma bucur si eu ca ai o pasiune frumoasa cum e acvaristica. O pasiune care iti poate oferi mari satisfactii.
Apropos de ce zicea Porcu'... la varsta ta, nu numai ca tineam pestii in borcan, dar singurii pesti pe care ii aveam erau niste pui de guvizi... :-) :-) . Lucrurile s-au mai schimbat intre timp... Acum incepatorii nu mai pornesc chiar de la zero... Guppi sunt niste pesti minuntati.
Sedere placuta printre noi si toate cele bune.
|
 |
|
Scuze pentru postari consecutive...
Porcu wrote:Sugestia mea e sa-i faci de petrecanie Anubiasului imens. Presupun c-a inceput sa se miste Anubias nana "petite", in vreo doi ani o sa ai suficient de mult sa umpli treimea stinga
Da. Misca petite-ul. Incet, in ritmul lui imperturbabil, dar misca. E una dintre solutiile la care ma gandeam si eu. Doar ca speram la una mai putin radicala...
|
 |
|
Sesmar wrote:
Val eu in partea stanga vad numa didiplis in spatele anubiasului. Asta daca ai loc ca nu-mi dau seama de ce spatiu ar avea la dispozitie acolo.
Nu pot pune spre laterale, cu atat mai putin in colturi, plante care vor lumina multa, pentru ca tuburile sunt mai scurte decat bazinul. Laturile raman mai putin luminate, din pacate. Asta ca sa nu mai zic ca nu am didiplis. Si nici nu am vazut prin Constanta.
|
 |
|
Curiozitate: (nu a mea... adica "ceva curios")
Nu am vazut niciodata alge pe Pogostemon helferi. De nici un fel. Si Dumnezeu mi-e martor ca am avut de-a lungul timpului cam toate algele pe care le vedeti prin articolele de specialitate de pe net.
Bine... unele, care mi-au placut mie mult de tot, inca le mai am...
Green spot-urilor chiar le trebuie conditii bune si lumina multa. Probabil ca aveai ceva watts in acvariul ala...
|
 |
|
Uneori apa laptoasa este din cauza explicata de viulian.
Alteori, desi nu pare, sunt totusi ALGE.
Daca vezi ca nu se limpezeste apa, in timp ce acvariul se cicleaza, va trebui sa il acoperi cu o patura si sa-l tii in intuneric.
Tine-ne la curent sa vedem in care situatie te afli.
|
 |
|
@kinderux - Multumesc pentru "bine-ati-venit"-uri...  A fost o gluma, nu?
@Dolly - Multumesc si pentru aprecieri. Sunt constient ca sunt de fapt incurajari si da, acum chiar ma simt prost pentru cum arata acvariul ala fatza de cum ar putea arata.
Promit solemn ca weekend-ul asta este al lui.
Pestii sunt putini si rezist eroic insistentelor stapanirii sa mai luam vreo 50 de neoni...  Desi avand in vedere ca deocamdata am renuntat la aditie de macro, incep sa ma gandesc si la solutia biologica... Cu conditia sa aspire ea substratu' pe langa helferi si Utricularia graminifolia
Si nu in cele din urma...
@Porcu - Pai BBA killer sunt. Am in dulap un borcan cu particule de substrat invadate de BBA (aspirare la curatenie)... Peste care mai torn din cand in cand niste hipoclorit. BBA au murit demult evident, de la primele picaturi de inalbitor, probabil, dar tot imi face placere sa mai torn din cand in cand  . Sper sa nu apara vreo asociatie pentru protectia algelor din acvarii.
Dar pot sa fiu si un mic Hitler ca n-o sa reusesc niciodata sa le omor pe toate...
Treimea din stanga e cea mai problematica. E o creanga care are pe ea un Anubias imens (chiar daca nu se prea mai vede ca e imens) si un Microsorum pteropus Windelov si el marisor. Ambele concureaza pentru lumina si ambele au fixat creanga aia in substrat mai ceva ca superglue-ul. Va fi greu de umblat acolo. Nu stiu ce solutie sa gasesc. Sugestii?
Schema de fertilizare JBL e de laudat pentru pretul ei. Evident produsele Seachem s-au terminat si marturisesc ca au fost sub asteptari. Nu ma intelegeti gresit. Sunt bune. Dar parca asteptam mai mult de la ele.
M-am intors la JBL care are o schema aproape completa. 2 tipuri de substrat fertil, fertilizant lichid, fertilizant zilnic (sine qua non), fertilizant pentru substratul obosit... toate la preturi super-rezonabile. Habar n-am care e motivul, dar daca tot veni vorba de de Aromatica... nu a fost niciodata asa de rosie in timpul fertilizarii cu Seachem. Acum am revenit la JBL si a revenit si ea la o culoare apropiata de cea cu care am primit-o acum un an si ceva....
Pentru acvariul meu, JBL a dat rezultatele cele mai bune. Sigur ca nu facem acum comparatii stupide de genul JBL vs Dupla, sau JBL vs Dennerle...
Zic "aproape completa" pentru ca nu au inca, sau nu stiu eu sa aiba, fertilizanti cu macroelemente. Asa cum au Seachem, Dennerle si chiar si Sera cu al lor Floreplus.
|
 |
|
|
|