viulian wrote:@calin
Momentan si eu studiez reducerea No3 dintr-un acvariu marin, si Aqua Medic recomada debit chiar de 1L/h (in acest PDF:
http://www.aqua-medic.com/wp-content/uploads/2012/05/NR400-Manual.pdf paragraful 5.1). De asemenea, se pare ca e necesar sa si hranesti acele bacterii cu o sursa de carbon - la modelul NR400 trebuie sa adaug hrana separat din cand in cand si pentru acele bacterii care consuma No3 sa produca N2 pe cand la modelul cu sulf pare ca trebuie sa introduci si CO2.
Presupun ca si la plantate e asemanator, trebuie o sursa de carbon - dar nu stiu cat de suficient e cel din apa in caz ca se fertilizeaza cu CO2 ?
Ei avertizeaza si asupra zonelor 'moarte' caci la acel debit foarte mic apa nu va curge peste tot prin medii (si isi vand astfel solutia lor cu o alta pompa de recirculare in interior).
@Pippo
Nu stiu cat tine de temperatura comportamentul pestilor ... cu temperatura mare cred ca initial ar trebui sa observi probleme cu lipsa de oxigen (cu toate ca la 29 de grade se zice ca nu e asa grav) si in loc sa stea jos ascunsi, ar sta la suprafata apei ?
Produsul
Hydrocarbonate este Calcium carbonate (0.15 g/100 mL la 25°C) si are nevoie de aditie de CO2 pentru a se obtine bicarbonat. Lumea a tot fugit de
sulfuric acid,
hydrogen sulfide,
tripotassium phosphate,
tigers,
lions,
bears, oh my! In masurarea potentialului redox apar iar pareri impartite, ca si in cazul ph controller-elor, desi aici nu exista si alte componente, precum cele ale alcalinitatii, altele decat bicarbonatul, care sa impiedice masurarea. La -300mv, bacteriile au terminat nitratul si transforma si sulfatul, producand hydrogen sulfide (Acidity pKa = 7.0 (carbonic acid : Acidity pKa1 = 6.367)). Sulfidele (sarea) vor face parte din
alkalinity asa cum face parte bicarbonatul ori sarea acidului boric. Cantitatea de hydrogen sulfide produsa, ca si cantitatea de sulfuric acid ce paraseste filtrul cu sulf nu reprezinta o problema la volume atat de mici ale materiei prime si ale reactivilor, nici in cazul unor reactoare mult mai mari decat NR5000 si unui volum de materie prima pe masura. Mai mult, in cazul filtrului cu sulf, aditia acidului sulfuric se realizeaza atat de diluat incat, cred ca mai interesanta ar fi neutralizarea acestuia cu oxizi de calciu si magneziu, poate o mica parte de hidroxid de potasiu si incercarea obtinerii unor
food additives de tipul celor prezente in produse ca Preis Diskus minerals, continand, de ce nu, si elemente micro ale dietei, zinc, cobalt, ferrious and manganese sulfate, ca produse finale, create in filtrul hydrocarbonat si aditionate in acvariu sub forma de urme, o data cu apa filtrata. In acvariu, apa chioara, schimburi de apa, cu aqua chiara (RO/DI).
In subiectul denitrificarii avand ca substrat siporax, are intradevar loc, la orice debit, mai ales cand exista toc, uree+nickel, acid citric, ascorbic sau sorbati. Toti reactivii, inclusiv elemental sulfur, mentionati sunt aditionati in mod obisnuit acvariilor plantate si se gasesc, practic peste tot, in locurile de profil. De fapt, microporii se infunda usor, iar design-ul exterior al unor astfel de medii tine cont, poate nu si in cazul de-nitrate-ului, de mentinerea unui flow ridicat overall.