Message |
|
...Pai ce sa mai zic mai mult decat in titlu?
Vreo oferta...?
Multumesc.
|
 |
|
Nu cred ca unui T8 (sau oricarui alt tub) de calitate ii scade "output"-ul, daca prin asta intelegi intensitatea luminoasa. Mai degraba i se modifica spectrul si nu mai corespunde cu specificatiile producatorului si deci nici cu nevoile plantelor.
Cat de mult i se modifica ascest spectru probabil ca nu vei afla prea curand de la cineva dintre noi, pentru ca nu avem cum sa masuram asta. Cel putin asa cred... Doamne-ajuta sa ma insel si sa aiba vreunul posibilitatea faca astfel de masuratori.
Nici modificarea de spectru nu se vede cu ochiul liber, cel putin nu in 6 luni.
Despre T5 nu pot sa te lamuresc. O vor face cei care folosesc lampi T5, poate.
Legat de durata intre schimbarea tuburilor, chiar mai deunazi citeam ca unei plante ii poate lua ceva timp, chiar si 2 saptamani pentru a se adapta la conditii radical diferite de mediu. Afirmatia se referea la trecerea de la o metoda de fertilizare la alta, in mod special, dar si la calitatea, cantitatea si spectrul iluminarii.
Deci sfatul meu ar fi sa lasi 2 saptamani intre schimbarile de tuburi, pentru siguranta, chiar daca schimbi cu acelasi tip de tub.
|
 |
|
Pe vremea cand foloseam bomba cu drojdie si senzorul vizual (colorimetric) de CO2, nu mi s-a intamplat nici unul dintre accidente  in timpul noptii.
Presupun ca din cauza scaderii temperaturii in camera/casa pe timpul noptii, drojdia isi incetineste in mod natural activitatea si deci si productia de CO2.
Nu opream niciodata dioxidul de carbon noaptea. Nu il opresc nici acum, dar acum e alta poveste...
In cazul in care dintr-un motiv sau altul trebuia totusi sa opresc co2-ul imi era intotdeauna frica de presiunea acumulata in interiorul PET-ului de plasic... ("PET-ului de plastic"... Doamne m-am tampit de tot... in fine) Asadar preferam sa desfac dopul sticlei cat sa poata iesi gazul in exces. Preferam asta decat peretii pictati cu drojdie.
|
 |
|
Da un search pe google dupa "aquarium overflow box", poate te ajuta.
Cel mai clar desen mie mi s-a parut asta:
http://www.aquariumlife.net/projects/diy-overflow/70.asp
Spor!
|
 |
|
Bine ai venit pe forum si revenit in pasiune.
Spor!
|
 |
|
viulian wrote:le poti tine un minut intr-o compozitie de 1:19 domestos:apa si apoi le bagi sub un jet puternic de apa (sau daca ai o galeata deja umpluta cu apa, sa le bagi repede acolo).
Domestos nu stiu sa faca inalbitori. Ce domestos am folosit p-acasa e detartrant/dezinfectant.
Daca tii neaparat sa le tratezi foloseste inalbitor fara arome. ACE de exemplu, dar orice alt inalbitor de rufe e la fel de bun. Amestecul este asa cum zice si viulian: 1 parte de inalbitor la 19 parti de apa.
|
 |
|
Trebuie sa fac o precizare, pentru ca nu am fost deloc clar in primul post.
odata la 2-3 saptamani... incepand de duminica trecuta. Scuze daca a fost o neintelegere.
Andariel, ai PM.
|
 |
|
|
 |
|
Nu stiu unde sa postez asta, asa ca raman tot aici.
Citeam mai demult, mult mai demult, ca plantele produc oxigen la un nivel foarte fin, mult mai fin decat vom putea noi introduce vreodata in acvariu cu ajutorul unei pietre ponce si al unei pompe de aer...
Am luat ca atare informatia si am renuntat demult la aerator. Ba chiar am renuntat si la jetul filtrului orientat spre suprafata apei.
Am vazut dupa ce am inceput sa fertilizez si sa pompez CO2 si celebrele bule de aer pe care le scot plantele cand le merge bine. Unele mai mult altele mai putin. De obicei alea cu crestere rapida.
Dar n-am vazut niciodata asta pe planta care creste cel mai lent din cate am avut eu vreodata, Anubias nana 'petite'. Frunza respectiva are cam 1 x 1,5cm si perlarea nu se vede cu ochiul liber. Am fost foarte surprins sa vad bulele de oxigen pe poza in marime naturala dupa ce am descarcat-o in calculator.
|
 |
|
Numai pentru Constanta am de donat cam odata la 2-3 saptamani (cand dau cu coasa prin acvariu) cam o sacosa de Hemianthus (Micranthemum) micranthemoides. Pentru cine nu stie cum arata, planta este in aceasta poza, tufa mare din dreapta.
Ceva mai rar, dar tot periodic, mai am de donat cateva fire de Limnophila aromatica, planta rosie, aproximativ din centru, din aceeasi poza.
Cine doreste se poate abona. Micranthemum-ul ar ajunge in cantitati rezonabile, zic eu, cam pentru 3-4 oameni la o coasa. Lymnophila, cam pentru un om, maximum 2 daca nu sunt foarte pretentiosi.
Ambele vor lumina multa si sunt destul de pretentioase. Amanunte pe www.tropica.com
|
 |
|
As recomanda sa o si cureti de coaja... Eu nu am curatat-o si coaja aia, s-a facut terci, in cele din urma.
Aaaa, si va trebui sa o si fierbi. Mult
Satisfactia este insa pe masura. Eu nu stiu mangrova, sau mopan, sau cum s-or mai numi ei, mai frumoase decat radacinile de vita de vie. Cel putin ca forme.
|
 |
|
Dati-mi voie sa traduc liber, aproximativ si cu cuvintele mele, vreo doua randuri de aici:
http://www.aqsolutions.org/resources/Charcoal_Filtration.pdf
Pag. 2
"[...] Filtrele cu carbune activ sunt eficace pentru a indeparta clorul, mercurul, iodul si alti cativa compusi anorganici ca si multe substante contaminante cum ar fi hidrogenul sulfurat, aldehida formica si compusii organici volatili. Carbunele activ nu retine cu eficacitate anumite chimicale, inclusiv litiul, alcoolii, glicolii, amoniacul, acizii si bazele tari, metalele si cele mai multe dintre substantele anorganice cum ar fi sodiul, plumbul, fierul, arsenul, nitratii si florurile.
Ca regula generala carbunele va lega substantele nepolare, in timp ce substantele polare vor tinde sa ramana in solutia apoasa. Cele mai multe pesticide sunt substante organice nepolare deci vor prezenta o afinitate pentru a fi retinute pe suprafata carbunelui activ.[...]"
|
 |
|
ReBella wrote:Filtrul cu carbune nu va declorina apa.
Ba da. Carbunele activ va elimina din clorul din apa. Pentru asta e folosit in aplicatiile casnice, de exemplu. Dar.......
Problema e cat din clor va retine carbunele?!
Asta depinde de cantitatea de carbune pe care o bagi in filtrul ala, de debitul apei, de cantitatea de apa si de cantitatea de clor din apa.
Parca totusi nu m-as baza pe un filtru de carbune activ fara sa masor cantitatea de clor ramasa in apa filtrata.
Asta ca sa nu mai zic ca apa, de fapt, nu contine clorul ca gaz ci hipoclorit si/sau cloramina.
Incearca, asa cum spun si postatorii de mai sus sa echilibrezi acvariul ala intr-un fel sau altul. Ori micsoreaza incarcatura biologica, ori mareste capacitatea de filtrare.
|
 |
|
Hai sa lamurim problema asa cum o vad eu:
Raspund intai la postul de mai sus.
2 litri de gaz lichefiat (0.002 m3) masurat la 1 atm ocupa 1.69 m3 in faza gazoasa
Man hai sa lasam 'reaq litri ca ne induc in eroare. Volumul variaza in functie de presiune asa ca nu ne spune nimic referitor la cantitatea de gaz.
Densitatea fazei lichide vad ca e cam 1. Hai sa o aproximam asa ca oricum nu conteaza. Sa zicem ca discutam despre 2Kg de gaz lichid.
Cele 2 Kg de lichid vor fi evident tot 2 Kg de gaz.
La 15 grade celsius, densitatea dioxidului de carbon este de 1.87 Kg/mc.
Vreti sa aproximam densitatea cu 2Kg/mc? Hai sa facem asa ca e mai simplu de calculat.
Deci la 15 grade Celsius cele 2 Kg de dioxid ale noastre vor ocupa 2Kg / 2Kg/mc... adica aproximativ 1 metru cub.
Daca ti se pare mai clare rezultatele unui convertor, intra tot pe linkul dat de tine la "Gas to liquid conversion". Introdu la gaz 1 metru cub si vezi ce masa de lichid iti da.
Sa nu-mi zici ca e vorba de 1 atmosfera acolo, ca masa rezultata la Mass of the liquid phase : 1.87 (Kg) este tot atat si la 1 atmosfera si la 15.000 de atmosfere.
|
 |
|
Acum adaug doar cate putin NO3, cat sa tin Heteranthera in forma (cam asta ar fi indicatorul meu, avand in vedere ca ma "omoara" precizia testelor JBL). Deci la culori este si meritul fertilizantilor folositi.
Da, da... da-i tu si macro zosterifoliei sa vezi ce rau o s-o duca. Sper ca nu ai patu' prea aproape de acvariu. Nu odata am auzit cazuri de oameni sugurmati de Heteranthera.  )
Nu, pe bune, vezi ca are o crestere exploziva in conditii bune. Presupun ca stiai, dar nu am vrut sa risc.
Un indicator mai bun de nitrati este Blyxa japonica. E verde frumos intr-o apa cu macro destui si vireaza spre roscat-maroniu, are o aparenta nesanatoasa si creste mai lent, daca ii lipsesc nitratii si fosfatii.
Spor la treaba, ca poti. Sa te vedem la concursuri!
|
 |
|
Iti pot oferi niste Lilaeopsis brasilensis, pentru ca la mine nu mai are loc. Nu spectaculos de mult cantitativ, dar destul cat sa iti poti da seama ce poate.
Asta daca vrei, evident.
|
 |
|
Nu sunt convins, dar nu ma pot contrazice cu cineva de talia ta.
Sa zicem ca e lichefiat si ca are 2 Kg... asta inseamna la presiune normala cam 1mc. Tot e cam departe de 58mc...
Nu prea inteleg. Va rog luminati-ma si pe mine.
|
 |
|
Humbert wrote:tu poti sa te gandesti cat vrei tu, in definitiv e treaba ta
2l CO2 lichefiat la 60atm =58m3 presiune normala
CO2-ul din butelie NU este lichefiat.
Evident ca " siguranta inainte de toate" dar... Humbert, ne explici si noua cum ti-a iesit volumul ala la presiunea de o atmosfera? S-a intamplat ceva cu boii lui Mariotte de cand am terminat eu liceu'? Ca mie imi ies doar vreo 120 de litri la o atmosfera din 2 litri la 60 de atmosfere (pot fi bari, pot fi at). Nu mai transform in metri cubi pentru ca iese un volum ridicol. Cum spuneam stau prost cu memoria, dar asta nu inseamna ca nu incerc sa mi-o improspatez din cand in cand. Ne luminezi?
Si a doua parere, din nou siguranta inainte de toate, asadar, ca sa dormi linistit, scoate butelia pe balcon, sau inchide-o, dar trebuie sa stiti ca intr-adevar dioxidul de carbon e mai greu decat aerul. Ca sa aveti o imagine inchipuiti-va cum curge apa. Cam asa curge si CO2-ul in aer. (Sigur ca nu chiar asa, e doar o paralela) In plus dioxidul de carbon e si mai putin dens decat apa. El va iesi prin orice crapatura a usii, a ferestrei sau a orice altceva se poate crapa si comunica cu exteriorul intr-un apartament. Ar trebui sa locuiesti intr-un acvariu sau sa ai toata tamplaria foarte etansa ca sa se intample ceva rau. Sau sa locuiesti intr-un acvariu.
Majoritatea acestor accidente nefericite se intampla in beciuri, care sunt in linii mari niste gropi unde se poate acumula un gaz mai greu decat aerul. Nu am auzit inca de cineva ucis de CO2-ul scurs din butelia de gaz, poate tocmai pentru ca mie din calcule imi iese un volum mult mai mic de CO2 la presiunea de 1bar.
|
 |
|
Nu cred ca e o idee buna sa folosesti o butelie de oxigen pentru CO2. Era un topic pe undeva despre asta, dar am memoria scurta asa ca nu mai tin minte nici unde, nici care era verdictu' Parca totusi era o problema. Mai sapa un pic, n-o lasa asa.
O butelie d-aia poate avea intre 50 si 250 de bari. Ceea ce inseamna aproximativ cam tot atatea atmosfere. Nu sunt convins, dar eu cred ca butelia aia are, intr-un fel sau altul, un reductor de presiune integrat, altfel n-ai fi reusit tu sa reglezi o bula pe secunda in veci.
|
 |
|
Da' lasa-n pace Helferi-ul ala locului, nu-l mai muta de colo-colo ca n-o sa se intinda daca il tot deranjezi.
Zosterifolia asa creste cand ai lumina buna. De-aia americanii ii zic "star-grass".
Ai pus prea inghesuita Utricularia. Incet... si din ce in ce mai putin incet isi va revendica teritorii alaturate.
In rest plantele beton, man. Culori de-ti iau ochii. Aparenta generala de acvariu ingrijit. Aquascaping rezonabil... Frumos rau, ce mai incoace si-n colo
Toata stima. Pentru un crescator de ciclidae te descurci excelent cu ierburile.
Da' am si eu o intrebare/problema: ce i-ai aratat lu' crevetele ala de s-a inrosit asa, ca ai mei nu sunt atat de rosii neam....
Toate cele bune.
|
 |
|