[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Fadds
Forum Index » Profile for Fadds » Messages posted by Fadds
Message
opincarul wrote:Te rog insistent, nu ma face sa rad, caci mi-au crapat buzele de la alcoolul izopropilic si mai am de lucru pana pe la ora 18

Dupa ce ajungi acasa si te dai cu strugurel, o sa ai timp sa citesti articolul de la ultimul link pe care l-am postat, anume asta https://aquariumscience.org/index.php/7-2-11-ceramics/
koala wrote:Nu le scoate nimeni (pietroaiele)... se aspira pe langa ele, atat cat se poate.
Pune pietrele direct pe sticla de fund a bazinului... dupa aia vii cu nisipul, pe langa ele.
Daca ai bolovani grei, poti pune sub ei o bucatica de polistiren subtire.

Pana la urma se adevereste ca am luat mai multe pietre decat aveam nevoie, am folosit doar jumatate din ele. Nici nu ma lasa inima sa dezlocuiesc mai multa apa de atat.
Le-am aranjat dupa cum m-a dus capul, am experienta 0 la asa ceva, mai mult decat 3 bolovani nu am avut in viata mea intr-un acvariu.

Nu am avut timp sa curat corespunzator acvariul golit, am curatat pana la 1 noaptea pietrele, am spalat 50kg nisip (crancen) si am aruncat tot ce reprezenta vechiul proiect (substrat + plante).
Am servisat canistrele si le-am lasat golite de apa, sper ca au oxigen destul bacteriile pt 18 de ore.

Peste o ora urmeaza sa pun nisipul si sa umplu bazinul, asa arata acum:


Culoarea aia ruginie nu a iesit oricat le-am frecat, din pacate.


by koala: Am reparat linku' YT.
Am o nedumerire. Cei care aveti o cantitate semnificativa de bolovani in acvariul cu ciclide, cum faceti mentenanta? Ma refer la aspiratul de substrat.

Ridicati mereu pietroaiele? Astia care au stive mari de pietre pt mbune, cateodata pana la suprafata apei, cum se descurca?
Nu dati banii pe prostii. Materialele ceramice scumpe nu fac mare lucru in plus fata de spartura de lava sau ponce.

https://www.youtube.com/watch?v=I7d3aK_tX34
https://www.youtube.com/watch?v=W91cxxXzCNs

https://aquariumscience.org/index.php/7-2-11-ceramics/
Azi dimineata le-am cules. Asa arata pline de jeg:
image

Nu stiu daca sunt destule sau nu, atat am avut curaj sa bag in portbagaj.

Le voi baga in apa cu clor, in cada. Dupa ce stau la inmuiat le iau la perie.
dddxz wrote:La Hornbach gasesti pietrele alea albe calcaroase. Sunt foarte bune pt ciclide pt ca prefera apa mai dura si piatra aceea contribuie la cresterea duritatii apei .

Eu nu am nevoie sa cresc duritatea apei cu roci/substrat. Am kH 12 in apa de la retea, gH 15. Daca vreau sa cresc duritatea trebuie doar sa schimb apa. Dupa iese co2 din ea ajunge la pH 8.2 cel putin.
Am 2 canistre in functiune care nu au mai fost curatate de mai multe luni, care imi vor asigura ciclarea. Momentan filtreaza acvariul golit de pesti, doar cu plante, o parte din ele in descompunere. Am oprit fertilizarea si am redus lumina la un tub de acum 2 saptamani.
Arata super cardinalii la tine! Probabil din cauza aspectului natural al acvariului, nu rasaduri ca ale mele

Lava rock la granulatia aia este foarte buna.
koala wrote:Nitratii se scot doar cu schimburi de apa

Tot ce am incercat sa exprim mai sus intr-o singura propozitie.

Tocmai am venit de la Hornbach, am gasit nisip... sa zicem alb, 0,4 mm - 1,4 mm granulatie. E ok sau e prea mare pt mbune?

Am cautat si niste roci, aveau cateva bucati de roca canion la 24 ron bucatica, si sansibar care nu ma interesa.

M-am dus si la sectiunea gradinarit, cautand bolovani ornamentali. Am gasit doar pietris si niste pietre nu mai mari de 5cm. Un pic dezamagit...
Maine ma duc sa culeg bolovani din natura, orice gasesc, ca nu mai am timp. Saptamana ce vine trebuie sa primesc pestii.
paradoxx wrote:Singura mica diferenta o face materialul filtrant, unde cu cat mai mult spatiu de stocare, cu atat poti fi mai lenes.

De ce? Pana la urma nevoia schimbului de apa este dat de acumularea de nitrati de la o saptamana la alta. Acumulare de nitrati care e data de masa de pesti si de cantitatea de hrana administrata.

Nitratii reprezinta forma finala a azotului in cele mai multe acvarii, exceptie facand cele masiv plantate cu foarte putini pesti sau cu sistem de filtrare acvaponic.
Poti sa ai 8l material biologic intr-o canistra si sa ai filtrare suficienta sau 50l in sump si sa ai filtrare excelenta, la aceiasi nitrati ajungi. Koala avea dreptate, schimbul de apa e sfant.

Voi schimba suficient cat sa mentin nitratii intre 20 si 40 ppm, pentru ca atat imi permite calitatea apei de la retea.
Intre 2000-2002 am tinut acvariu de 250 l cu 5 scalari si alti pesti mai mici de care nu-mi amintesc, doar cu un burete de 15x15x25 cm ca material filtrant intr-un filtru extern improvizat. Acvaristul care mi l-a facut a spus ca e suficient. Sa nu-i spunem "buretel amarat", dar schimburile le faceam 30% pe saptamana, pentru ca asa credeam ca e bine la vremea respectiva. Pestii au trait bine mersi 2 ani pana a trebuit sa renunt la ei (facultate). Asta este experienta mea de atunci.

Acum am 2 canistre mari pe care le voi umple cu 16 l de burete, cu care voi tine in jur de 50 de ciclide de 10-14cm in 410L de apa. Daca voi reusi sau nu, ramane de vazut, eu zic ca merita incercat. Va tin la curent cu teste de apa, poze (daca e voie ) etc.
Deci nu ai citit DAR nu esti de acord, ok...
Eu in schimb am citit demult acele articole postate de tine, de la cap la coada, care se regasesc si pe acest forum.

E foarte importanta bucatica asta, in cazul in care ti-a scapat:
http://www.discus-club.ro/phpBB3/viewtopic.php?f=11&t=5824&p=53322&hilit=putred+700+m2+per+litru#p53322

Eu am vazut multe acvarii filtrate cu un buretel amarat, nu am vazut niciun acvariu filtrat cu un pumn de Matrix, Siporax, sau alte ceramice.
Faptul ca aceste materiale functioneaza este pentru ca sunt folosite in cantitati suficient de mari, nu pentru ca ar fi deosebit de performante.

Ideea e ca daca vrei sa afli mai multe, vei citi. Daca nu, inseamna ca esti multumit cu ce stii deja, si asta iarasi e foarte bine.
lukitza wrote:Io ziceam de poza cu acvariul.

Nu am ce poze sa pun cu acvariul, trebuie sa arunc substratul si plantele, sa pun nisip si bolovani. Asta voi face in weekend.

Pestii sosesc marti-miercuri, depinde de cum ma incadrez cu timpul si de vreme.
lukitza wrote:Sa nu pui poze ca nu e voie.

Era doar o poza la o lista in notepad.exe cu speciile comandate, ca sa nu le scriu de mana inca odata...
De la ciclidebucuresti am luat pana la urma. Mai erau vreo 3 specii pe care nu le-am pus in lista de selectie, in rest am luat din toate.

image

Mi-as fi dorit niste Demasoni si Acei dar deocamdata asa ramane
Am donat toti pestii din acvariul plantat, am vandut sistemul de osmoza inversa. Cele 2 filtre functioneaza in continuare pentru mentinerea ciclarii.

Urmeaza sa cumpar nisip si sa fac rost de bolovani in saptamana care vine...

...apoi sa fac comanda de pesti. Caut crescator de ciclide africane care sa aiba in stoc o gama cat mai variata de specii de mbune, cine poate sa-mi faca o recomandare?
Salut,
daca te deranjeaza foarte tare ca aspect/zgomot, lasa-l macar inca 2 saptamani. Poti sa storci "mizeria" din el peste mediile filtrante din filtrul nou pentru colonizare mai rapida.

Daca nu te deranjeaza lasa-l o luna sau cat vrei tu.

Acesta este acvariul tau - Boyu EC 600, presupun, nu?



Din ce am vazut la filtru pare destul ca volum daca adunci niste imbunatatiri.

De exemplu poti inlocui (treptat!!) pasla aia alba si cartusele cu carbune activ (carbunele oricum isi pierde eficienta in cateva luni) cu:

- burete de calitate, recomand 30ppi, taiat la dimensiune, ai grija sa alegi grosimea potrivita. Exemplu: Burete filtrant Happet porozitate medie 25x25x5cm 30ppi

- sau lasi pasla deasupra si pui dedesupt materiale ceramice. Exemplu: Inele ceramice pentru acvariu BOYU 300gr

- adaugi burete prefiltru la capatul tevii, toata apa care intra in teava sa treaca prin burete. Exemplu: Burete bio pentru filtrare 15x12x9cm

Daca inlocuiesti din materialul filtrant nu inlocui tot deodata. Inlocuiesti jumatate, si peste 2 saptamani cealalta jumatate, timp in care hranesti mai putin, schimbi apa mai des, etc.
Materialul filtrant se clateste in apa scoasa din acvariu intr-o galeata, cu grija si fara excese, nu trebuie sa iasa curat luna. Asta se face doar cand se colmateaza, nu mai des decat e nevoie.

Succes!

La cantitatea asta de pesti niste plante naturale ar putea cel mult sa incetineasca nesemnificativ acumularea de nitrati. Mai ales daca vb de Anubias, ala creste incet ca lemnul.
Filtrarea si schimburile de apa raman baza, nu va mai legati de plantele ei de plastic
 
Forum Index » Profile for Fadds » Messages posted by Fadds
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com