Salutare tuturor,
Numele meu este Ramon,am 37 ani si sunt din Brasov, si de la varsta de 10 ani ma ocup de acvarii.Acum 4 saptamani am descoperit acest forum si am inceput sa citesc pe aici,pe acolo si ...........dar sa o luam de la inceputul vieti mele de acvarist si o sa inetelegeti si ce am vrut sa zic cu expresia <acvarist "de moda veche">.
Prin anul 1982 mi sa pus pata sa-mi fac acvariu , cu toate ca nu stiam nimic despre acvaristica.Mi-am procurat un acvariu de la un coleg de clasa care avea un acvariu aruncat prin beci,dandu-i la schimb pe el un pistol cu baterii care scotea niste sunete ca din Star Wars. Acvariul avea in jur de 60 litri,era cu rama din cornier ca pe vremea aceea numai asa se gaseau, si era vai de mama lui,ruginit si cu vopseaua scorojita.
In fine l-am pus curatat si revopsit si a inceput aventura in ale acvaristici.Am adus nisip pe care l-am oparit de mirosea de in casa a caine ud , dar nu l-am spalat, dupa care l-am trantit in acvariu.Imi mai adusesem dintr-un lac din apropiere cateva fire de plante si le-am infipt in nisip caci imi spusese cineva ca mai intai pui plantele in nisip si dupa aceea apa,omitand sa-mi spuna sa pun si o folie de nailon peste si dupa aceea sa pun apa.
Asa ca am trantit de sus apa peste nisip,apa care sa facut neagra de nu mai vedeai nimic si am pus si pesti care si acum tin minte ca erau niste guppi.Dupa un timp sa limpezit si apa si in acvariu era un peisaj ca dupa explozia de la Nagasaki: din plante mai erau niste cioate si saraci guppi erau zdrentuiti si prapaditi,dar erau in viata.
Ce filtre sau incalzitoare,nu se gasea nimic la vremea acea,in afara de termometru si dafnii uscate.Ca incalzitor imi facuse cineva dintr-o eprubeta cu nichela si nisip de turnatorie in ea iar pentru etansare un dop din cauciuc lipit cu smoala.
Cu timpul am acumulat experienta si am invatat din propriile greseli; ulterior mi-am procurat si o carte din care mi-am completat cunostintele si dupa care m-am ghidat in toata "cariera" acvaristica.Dupa un timp pasiunea a devenit o obisnuinta de a avea un acvariu,si nu m-am mai interesat de noile specii de pesti aparuti sau noile specii de plante (si asta se intampla prin ani '97-'98).Dupa acei ani am devenit familist,au aparut si copii si am pastrat un acvariu doar din obisnuinta.
Si asa am adunat la vechime in acvaristica 27 ani,dar ca metode de ingrijire a pestiilor inca le folosesc pe cele invatate la inceput din aceea carte veche.
Binenteles ca am si eu regulile mele de ingrijire,mult mai simplu si fara atatea teste despre care tot am citit pe forum.Acvaristica a evoluat foarte mult in ultimi ani,si a ajuns ceva mai complexa decat o stiam eu.