[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: um02122
Forum Index » Profile for um02122 » Messages posted by um02122
Message
Draga Dragos, imi pare rau daca te simti luat putin pe sus. Am recitit tot ce am postat pe acest forum intr-o incercare de a identifica locuri unde am luat pe cineva de sus.

De asemenea, nu m-am adresat tie, ci am dat un sfat unui coleg si nu ti-a convenit ca era ceva diferit de ce ai sugerat tu, asa ca ai intrat intr-o polemica personala cu mine. Ideea de forum este sa-si spuna fiecare parerea. Inteleg ca esti o somitate in domeniul acvaristicii, dar am dreptul la propria opinie. Daca as fi crezut ca atitudinea ta este reprezentativa pentru majoritatea celor "batrani" de pe forum, as parasi acest forum pentru ca nu m-as simti comfortabil cu o atitudine similara din partea tuturor, dar consider ca esti un caz izolat de entuziasm dus putin la extrem. Probabil ca esti inca tanar, cu varsta vine maturitatea si intelepciunea. Si eu nu-ti datorez mai mult decat respectul impus de bunul simt, restul se dobandeste, nu e un drept pentru nimeni. De exemplu, din interactiunea cu userul Koala as zice ca e un hobyist trecut prin multe si care poate sa-ti spuna multe lucruri intelepte daca il rogi frumos.

Forumul pe care il folosesc in mod normal (TNR) are oameni cu bun simt unde fiecare isi poate spune parerea fara a fi antagonizat imediat de cei vechi in hobby.

Problema in Romania cu marinele este ca nu sunt destul hobbyisti in marine care sa forteze piata spre preturi decente (si importatorii spre practici decente). Pentru Ardeal exista Ungaria, dar Bucuresti nu e in Ardeal. E adevarat ca un acvariu high tech cu sump, beananimal CTC overflow, skimmere custom, controllere pentru automatizare (Apex, GHL, DIY), iluminare MH sau LED, dozare macro/microelemente, balling etc. va duce fara nici o urma de indoiala la rezultate splendide si recifi SPS demni de coperta revistelor de specialitate. Dar nu va ajuta scaderea preturilor in piata din Romania. Pe cand o explozie de acvarii nano in aria 50-150 L cu softies cu filtrare decenta si accesibila ca pret va introduce aceasta latura a hobbyului acvaristic mult mai multor persoane. Cred ca pe forumul meu micut din UK vad 30-50 de jurnale noi de acvarii nano la fiecare acvariu High tech. Si cand apare cineva cu o cutie cu trei pietre puse in gramada, cu prea putin flow si lumina ca si inexistenta, primeste incurajari si sfaturi care sa-l ajute sa-si dea seama ce vrea de la acvariu, pentru ca sa recunoastem ca pentru fiecare dintre noi primul acvariu marin este un rit de initiere, de la privit noaptea cu lanterna sa vedem ce a mai aparut in piatra pana la pretentii de aquascape avansat in care sa respectam regula de aur, senzatia de perspectiva si reguli minime de plasare a coralilor in functie de cerintele de flow si lumina, in acelasi timp incercand sa creem si contraste de culoare si forma folosind roata culorilor. De asemena, unde exista multe acvarii exista si o piata de produse SH la preturi decente, unde poti cumpara un Vortech MP10 wES cu 110 lire si un skimmer Tunze 9006 cam cu aceeasi suma (ambele noi, cumparate de un an si nefolosite), iar live rock este pe la 5 lire pe kg (dry rock este 8, live cured intre 10-12 lire).

Alt lucru bun este ca aici poti returna un produs cumparat daca nu este "fit for purpose". Adica daca producatorul minte in specificatii, poti intoarce produsul pentru refund. Si da, Tunze e unul din producatorii care se respecta si care isi respecta clientii.

As zice ca tu ai fost relativ aspru zicand ca folosirea pietrei uscate e o gogorita. De asta ti-am spus de Tim Hovanec si de produsele lui, pe care mi le-am cumparat si eu din State intrucat nici aici nu sunt accesibile si le-am testat si pot zice ca se poate. Cu ce autoritate imi zici tu ca nu se poate avea un acvariu de recif de succes folosind schelet uscat de coral si bacterii nitrificatoare? Pentru ca ai folosit apa amoniacala in exces intr-un acvariu cu apa dulce si nu a mers? Dr. Tim's are in gama si amoniac pur cu instructiuni de dozare, desi el recomanda ciclarea cu peste intrucat bacteriile sale incep imediat sa proceseze amoniacul si acesta nu este in niciun moment la un nivel toxic, dupa cum si nitritii raman jos. Cam dupa o saptamana amoniacul si nitritii au fost nedetectabili in acvariul prezentat de mine si am avut nitrati in zona 40-50 ppm. Nu a durat ani. Iar la opt luni am alge coraline pe aproximativ 15% din piatra, iar piatra e plina de viermi "penati" introdusi cu coralii (singura piatra vie dupa definitia ta este o piatra cu Ricordea yuma si una cu o colonie mare de Zoa). Desigur, si skimmerul e plin de coraline si de viermi calcarosi, dar nu l-as numi viu. Si poti replica cum ca acvariul nu arata foarte bine, dar e ce si-a propus sa fie: un acvariu in care fiica mea sa invete despre animalele marine fara ca sa se uite la televizor. Nu are nici un SPS, doar cativa LPS si e plin de softies. Dar pestii sunt fericiti. Nimeni nu-si ia "omorul" de la nimeni.

Apropos, pe aici expertii au un acvariu de carantina/tratament, nimeni care se respecta si investeste mii de lire nu joaca ruleta ruseasca cu pesti. Este de asemenea o metoda de a pune mai multi pesti agresivi simultan in display fara a avea probleme teritoriale (se face planning cu lista de pesti doriti, apoi introduci pe cei mai mici/pasnici, la sfarsit pe cei mai agresivi). Eu am avut marine velvet in primul meu acvariu la la o punga cu copepozi vii si am pierdut unul din cei doi clowni (am reusit sa-l tratez cu succes pe al doilea) si acum tin orice peste in carantina pentru 6 saptamani.

La final cateva poze cu modalitatile de seeding folosite (tubul cu coraline e airline din acvariul meu vechi, folosit la insamantarea cu coraline, fragul zoa e dintr-o colonie mai mare care are si feather duster ce s-au raspandit prin acvariu).

Spor la reefing, bucura-te de acvariu si Sarbatori fericite!

O zi buna,
um02122
-continuare-
Pozele micsorate la 25% ca sa incapa in 2 MB.
...

Imi pare rau ca deturnam topicul colegului, dar o sa continui pentru ca mi se pare constructiv sa postam chiar daca ideile sunt diferite, va alege sa faca ce i se pare mai plauzibil. O voi face totusi in topicul meu ca sa nu il incarc inutil pe al lui cu detalii despre acvariul meu.

Iti inteleg frustrarea legata de disponibilitatea produselor marine in Romania, cu atat mai mult cu cat magazinul meu local de pesti isi primeste coralii direct de la sursa, din Indonezia sau Australia, iar cel mai mare importator din UK pentru animale marine are headquarters in zona, primind astfel pestii gata odihniti pentru o luna, tratati si trecuti prin carantina inainte de vanzare la preturi decente.

Legat de ce am afirmat, eu vorbesc din experienta mea, nu din ce am auzit la altii.

Dupa sfat initial prost de la un retailer de mana a doua, am evitat sa mai cer sfat de la magazin. Am folosit ca sfat ce recomanda un american pe nume Mark Callahan. El predica folosirea dry rock cu bacterii nitrificatoare Dr. Tim's pentru acvarii marine. Dr. Tim Hovanek e un hobbyist ca mine si ca tine care isi facea PhD la microbiologie si si-a ales ca tema de doctorat izolarea populatiilor de bacterii nitrificatoare in acvariile marine (stii toata teoria Nitromonas bla bla bla). Din pacate nu a reusit sa izoleze nimic. Pentru ca bacteriile din acvariile noastre marine se pare ca sunt diferite de cele folosite la centralele de purificare a apei, de unde provine toata teoria cu bacteriile nitrificatoare pe care ti-ai insusit-o ca orice pasionat de pesti care vrea sa inteleaga ce se petrece in cutia de sticla plina cu apa din apartament. Ulterior a izolat bacteriile care fac nitrificarea in acvariile marine la care avea acces si acum are afacerea sa cu o linie completa de bacterii, nitrificatoare, heterotrofe, probiotice etc pentru acvarii de apa dulce si marine, cu lucrari publicate care demonstreaza abordarea stiintific riguroasa a problemei. Si desi nu am explicatii despre cum a reusit sa imbutelieze anaerobe la un loc cu aerobe, am incercat produse din gama si stiu ca functioneaza (au folosit produsele lui la London Aquarium, daca ai nevoie de mai multa confirmare).

Acvariul pe care l-am inceput anul acesta pentru fiica mea foloseste dry rock, cured la magazin o parte si de mine personal restul. Am un singur regret, ca nu am facut-o pe toata la mine, pentru ca am niste aiptasia pe care trebuie sa o tin sub control cu un Peppermint shrimp si doze ocazionale de RedSea AiptasiaX. Mi-as lua niste Berghia nudis, dar nu am conditii pentru ei (prea putina hrana).
Atasez poze de azi cu acest acvariu ca sa te convingi ca nu sunt gogorite.
Detalii acvariu: initiat ciclul pe 17.04.2013 (putin peste 8 luni). Dimensiuni 60x30x30 cm. Fara sump. Hang-on filter de acvariu Fluval Edge, cu burete pe intake, RowaPhos si Blue Life ClearFxPRO (225 mls pe 26.07.2013). Skimmer de proteine Tunze 9002 direct in display (alegere poate ciudata, dar am avut acest skimmer in cubul all-in-one si eram deja familiar cu el. Pana acum mi-a lasat copepozii si amfipozii in pace, iar producatorul promite mai mult de 40% materie organica indepartata.
The “Nano” model series has been designed for use in reef biotopes up to 200 litres (50 USgal.), and is gentle to plankton in operation. The DOC Skimmer 9002 removes up to 80 per cent of organic waste matter, such as protein and cellulose, from the aquarium water.
Am 7 pesti in acvariu, o pereche de clowni ocellaris melanos misbar pe o singura parte, UK tank bred, un blenny linear Ecsenius lineatus, un goby Amblyeleotris guttata cu pistol shrimp Alpheus ochrostriatus, trei goby pitici din Cebu Eviota pellucida. Am un Peppermint shrimp, o pereche de sexy shrimps, doi cleaner shrimps, un anemone cleaner shrimp. 10 money cowries, 3 cerith, 5 Super Tongan Nassarius, 2 Nassarius vibex, 5 collumbelizi. 2 mini-maxi, cateva colonii mici de zoa, o colonie mare de zoa, o fungia, Euphyllia (hammer, frogspawn/torch) numai variante branching, colonie Ricordea yuma portocalii cu verde/albastru, un Sarcophyton si 10 fragi Sarcophyton din coralul pe care il tin in cub.
Hranesc de 4 ori pe feeder Hikari pellets si pun un cub de frozen mysis pe zi. Scuze de englezisme, am invatat hobbyul exclusiv in engleza si nu stiu terminologia in romana.

Eu as vrea sa nu se mai simta jigniti unii pentru ca eu nu am zis ca ei nu au dreptate, ci ca si eu am dreptate. Sunt medic cu interes in biologie, am facut un master la fac de bio in Genetica, microbiologie si biotehnologie si am fost de vreo doua ori in liceu la nationala la biochimie si sunt fluent in engleza, asa ca nu ma plang de intelegerea deficitara a ce am citit si am citit tone de literatura de specialitate in mai putin de doi ani de cand ma intereseaza subiectul. Desigur, voi ramane un novice pentru ca nu ma intereseaza decat sa am un acvariu placut cu cat mai putine batai de cap si cat mai putina apa sarata pe podea. As vrea sa am un acvariu ca gmanea sau kirucd dar imi place prea mult libertatea ca sa ma dedic unuia.

Legat de um02122 ai partial dreptate, exista unitatea cu acest indicativ, dar nu i te adresezi ei. Sunt aici ca sa schimb idei despre acvarii marine, numele e secundar ca importanta si nu ma supar sa mi se zica um02122.
Traim intr-o lume destul de nebuna. Let's say I like my privacy.
Multumesc de sfat, nu observasem ca se poate atasa.
Sarbatori fericite
Studiaza ideea de turf algae scrubber, da-mi un pm si-ti trimit un film ca sa-ti faci o idee (nu pot pune link pentru ca e in sectiunea platita a unui site). Poti construi sump-ul in jurul lui.

Pentru Tunze 9006 dimensiunile sunt L125 x W113 x H378mm (zic de el pentru ca mi-am cumparat unul recent in anticipatie pentru urmatorul upgrade la un acvariu mai mare si am fost impresionat). Cu Tunze 9002 am experienta personala si garantez ca nu afecteaza populatia locala de copepozi si amfipozi, care la mine in acvarii este foarte abundenta.

Piatra vie (live rock) este o piatra poroasa calcaroasa formata din schelet de coral antic. Poate fi inclusiv recoltata din zone uscate si plantata in ocean in zone tropicale pentru populare cu macro si micro organisme (vezi articolul acesta). Poate fi nematurata (daca provine direct din ocean si aceasta va avea multe organisme moarte si va mirosi urat si e in general mai ieftina) sau maturata (daca este tinuta dupa livrarea de la sursa intr-un acvariu de maturare la magazin sau la utilizatorul final cu un flux bun de apa si cu o filtrare de calitate pana cand amoniacul din apa ajunge la 0 - in jur de o luna - prin urmare si pretul mai ridicat si ciclarea aproape instantanee a acvariului in care este folosita).

Ce face piatra vie vie este populatia de bacterii care colonizeaza orice suprafata disponibila, la suprafata sau in porii pietrei. Macroorganismele de pe ea vin ca un bonus, dar nu sunt necesare pentru un recif functional si uneori piatra vine cu organisme nedorite precum teddy bear crab, gorilla crab, mantis shrimp, pistol shrimp, aiptasia, majano, viermi pradatori (eunice), isopozi paraziti etc.

Eu nu as compara acvariile de apa dulce cu cele marine cand vine vorba de dozat amoniac. Din cauza pietrei vii exista o suprafata enorm mai mare de colonizare cu bacterii nitrificatoare si deci o capacitate superioara de a procesa amoniacul. Desigur ca daca se depaseste capacitatea de nitrificare va exista amoniac o perioada mai indelungata.

Imi pare rau ca nu am o poza cu acvariul de 500 L de la magazin, facut integral cu schelet uscat de coral. Intr-un weekend au scos toata piatra existenta, au adaugat scheletul de coral si au pus coralii (e un acvariu de recif predominant SPS). Nu am vazut niciodata altfel de alge decat coraline in acel acvariu si coralii SPS cresc la ordinul de cm pe saptamana. Secretul: au spalat scheletul de coral in apa de osmoza si apoi l-au pus in acvariul lor de piatra vie la un loc cu piatra vie pentru o saptamana. Scheletul de coral il depoziteaza afara pe niste rafturi acoperite partial cu o prelata. Am luat si eu cateva placi de acropora care aratau atat de frumos de sa le pui in vitrina si am pus in acvariul meu matur care are piatra vie. Initial din alb s-au facut vierzui apoi brune si melcii le-au vizitat sistematic. Acum au aceeasi culoare cu restul pietrei din acvariu, cu patch-uri de coraline si cu ocazionalul polip de zoa si de coraliform (am niste ciuperci rosii care trimit pui prin acvariu la distanta de colonia mama).

Un mare secret pentru ca piatra vie sa fie functionala - e nevoie de un flux cat mai puternic in jurul ei, fara zone moarte. Daca pui piatra si nu ai suficent curent de apa este inutila.
Eu cand am initiat ciclul nu am folosit skimmer de proteine. Am pornit cu o cantitate suboptima de piatra vie si am avut ca unica sursa de amoniac ce a murit de pe piatra vie.

Acum eu ma gandesc, daca e nevoie de amoniac pentru initierea ciclului si nu adaugam amoniac si nici nu punem pesti, de ce sa folosim un skimmer care ar fura sursa de amoniac din apa (organicele care se transforma in amoniac) in timpul initierii ciclului? Inteleg sa folosim rowaphos sau alt GFO sa reducem fosfatii introdusi cu orice forma de hrana ca sa evitam formarea de alge nedorite, dar consider ca la inceput ar trebui sa fim mai relaxati cu controlarea organicelor/amoniacului.

Poate ma corecteaza/lamureste cineva daca gandesc gresit.

Legat de skimmer, eu am acvarii in zona 50-60L si pot mentine calitatea apei doar din schimbari de apa, dar cum apa e scumpa, un skimmer e mai economic pe termen lung decat schimbari mai dese de apa. Folosesc Tunze 9002 care e recomandat pentru volume de pana la 200L cu incarcare moderata sau mai mici pentru incarcare mare (Tunze recomanda sa scazi 40% din volumul nominal pentru incarcare mare, deci 120 L). Asta imi permite sa hranesc excesiv fara consecinte in nivelul nitratilor. Pentru acvariul tau, as merge pe un Tunze 9006 care e recomandat pentru volume de 600 L incarcare moderata / 360 L incarcare mare biologica. Nu e skimmer cu con dar Tunze face skimmere oneste care nu consuma mult, fac zgomot putin si ocupa spatiu mic (amprenta 20x20 cm zic eu ca e ok pentru un skimmer pentru volumele acestea).

Ce m-a impresionat este ca ai un acvariu foarte bine pus la punct si totusi rabzi sa-l sarezi.

Daca tot esti deschis la variante alternative si esti deschis la proiecte DIY, arunca o privire la algae scrubbers, poti tine un acvariu de dimensiunea acvariului tau fara skimmer de proteine si alti aditivi. Indeparteaza nitratii si fosfatii si ai ca bonus o fabrica de zooplancton. Si poti folosi banii pe o pompa peristaltica de dozare cu trei-patru capete pentru dozat Ca, Mg si Alk ca sa-ti tii coralii SPS si LPS fericiti.
Voi incerca, gasesc relativ greoi modul in care pot posta poze aici, iar pozele sunt sufletul unui jurnal retrospectiv.
Multumesc tuturor pentru urari.

Sunt din Bucuresti, dar momentan traiesc in Berkshire, UK.

Am aflat pentru prima data ca animalele marine pot fi crescute cu succes in captivitate acum mai mult de doi ani cand am vazut clowni la un LFS in Birmingham.

LFS local - Maidenhead Aquatics in Windsor, specializat in marine.

Ce urmaresc in acvariile mele: un lant trofic cat mai complex/complet, cu animale pasnice, compatibile intre ele si cu spatiul oferit, capabile sa dezvolte relatii comensale si simbiotice.

Pareri personale care difera de norma:
- poti tine cu succes un acvariu marin de orice dimensiune fara un skimmer de proteine;
- de fosfati scapi cel mai usor cu GFO/RowaPhos, dar exista si metode alternative. Indiferent de metoda, un acvariu marina nu va arata bine fara ca fosfatii sa fie tinuti la un nivel minim (0.01).
- nitratii nu trebuie sa fie 0 pentru a avea un acvariu marin fericit. Pentru acvarii cu pesti si piatra vie, un nivel de 30-40 ppm poate fi tolerat fara probleme pe termen lung daca nitritii si amoniacul sunt 0. Pentru un acvariu cu corali soft, un nivel de pana la 10 ppm este acceptabil. La fel si pentru LPS. Pentru un acvariu cu SPS, nitratii sub 1 ppm sunt ideali.
- poti incepe un acvariu fara piatra si nisip viu. Ai nevoie de suficienta suprafata de colonizare pentru bacteriile aerobe si anaerobe pentru succes pe termen lung. Se poate folosi schelet de coral, ceramica speciala, piatra DIY sau medii poroase insamantate cu colonii de bacterii nitrificatoare.
- bacteriile nitrificatoare nu se vor atinge niciodata de nitrati. Exista insa bacterii anaerobe denititrificatoare care fac asta. De aceea in DSB e nevoie de un strat gros, pentru a se asigura conditii anaerobe in straturile inferioare.
Buna tuturor si un Craciun fericit!

Am 33 de ani, experienta de mai putin de doi ani in acvaristica (as ignora experienta din copilarie cu un acvariu cu guppy). Primul meu acvariu este un cub de 40 de cm inceput in Mai 2012 cu animale de la mare (din care doar anemonele au supravietuit). Al doilea este un acvariu 60x30x30 cm in sticla de 4 mm pe care l-am conceput special pentru fiica mea de cinci ani (se vrea un acvariu mixed reef cu soft si LPS).

Nivel actual: reef enthusiast.

Surse de informatie: initial specialistii de la magazinele de pesti, apoi internetul (site-uri de profil, forumuri, canalele YouTube de profil), carti, Google Scholar si bunul simt.

Atasez o poza panoramica cu cele doua acvarii.

image
Eu as pune apa sarata, as incalzi-o la 25-26, as adauga 20 Kg de piatra vie si as incepe ciclul. Rezolvi pe urma skimmerul si ciclezi si acvariul intre timp.
De ce nu cumperi un skimmer tunze ?
 
Forum Index » Profile for um02122 » Messages posted by um02122
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com