[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: dandumitru
Forum Index » Profile for dandumitru » Messages posted by dandumitru
Message
Multumesc Cornel !
Daca vii, imbracat in Mos Craciun, cocotat in coarda la etajul 9, iti dau drumu in casa sa distrezi fetele si sa tragi cu ochiul la acvariu !

Pe ultima suta de metri !
Incet, incet cu pasi greoi, ne apropiem de potentialul maxim pe care il poate oferi acest setup !

image image

image image

image image

skija wrote:Nu va suparati ca intreb , ce eveniment este pe 16 mai ?


Acesta este evenimentul !
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/32913.page

De la momentul lansari ma gandesc daca nu ar fi bine sa se faca o cursa Baia Mare - Bucuresti, pe un traseu de unde sa se poata aduna cati mai multi acvaristi care vor sa ajunga la acest eveniment.
Sa se dea cate una sa ajunga la toata lumea
Te astept Dane pe 16 Mai

In mod normal, sigur voi fi acolo !
Multumesc !
stefanp wrote:Chiar ca arata bine, felicitari!
Parca totusi bolovanii aia nu dau foarte grozav acolo


La nivelul lui ca acvarist, inca nu conteaza cum si unde sunt asezati bolovani, ei acum doar starnesc interesul pentru elementele de hardscape si asezarea lor in bazin pentru a experimenta formarea grupurilor de proportii.
M.Mihai wrote:Maine sunt la Animax Vulcan


Daca ajungi inaintea mea te rog frumos nu cumpara tot stocul mai lasa si pentru alti colegi !
Promoit ca daca voi ajunge inaintea ta, voi l;asa si eu pe stoc cateva cosulete !
Multumim Alex !
stefanp wrote:
dandumitru wrote: D-om' Profesor va scapat ceva, amanunte !


Eu te citesc, si nu am simtit asta !
Dar asta nu opreste pe nimeni sa considere ca esti profesor in acvaristica, atata timp cat multi dintre acvaristi se bazeaza pe experienta ta si pun in practica sfatul tau ! Poti fi sau nu de acord cu aceasta titulatura care nu are nimic in comun cu profesia propriu zisa, este doar o metafora pe care o meriti pe buna dreptate !



Cu placerea Anca !

Totul este o experienta, care se materializeaza in ceva folositor, chiar si esecul este o invatatura !
Tu stii cel mai bine ce trebuie sa faci de acum in colo si este numai alegerea ta, poti cobora stacheta la categoria de dificultate a plantelor si sa continui cu succes sau sa mergi pe biotop.
Noi suntem aici si la bine si la rau !
Succes pe mai departe !
stefanp wrote:@Dan Dumitru: Te rog dezvolta despre schimbul de apa de 25% la doua saptamani.
Intotdeauna ti-am urmarit postarile si mi-a placut ce si cum scrii, incat am incredere in ceea ce vine din partea ta.
Insa n-am auzit prea des lucrul asta, ba chiar contrariul. Desi un schimb de apa masiv si des, destabilizeaza bazinul e drept...ma gandesc insa si la consumul calciului si magneziului, pe care il aducem cam din apa de robinet ...Chiar te rog sa dezvolti un pic.Mersi!


D-om' Profesor va scapat ceva, amanunte !

Stefan, este foarte simplu !

Duritatea apei http://ro.wikipedia.org/wiki/Ap%C4%83_dur%C4%83 pornind de aici ne gandim ce aport de calciu si magneziu aduce o apa cu un grad mare de duritate intr-un acvariu, care beneficiaza de schinburi saptamanale in cantitate de 40% din volum, si ajungem la ce inseamna exces de calciu si magneziu, pentru plante care nu stim daca au un consum atat de ridicat de calciu si magneziu raportat la volumul si rata de schimb. Iar eu cred ca speciile de plante pe care le are Anca in bazin nu consuma calciu si magneziu suficient de mult incat sa trebuiasca saptamanal schimb de apa in cantitate asa mare.
Carente de calciu prin definitie nu prea exista, dar exista frecvent excesul de calciu care duce la carente de magneziu si potasiu.
Carenta de magneziu apare la frunzele mature. Se observa o decolorare care incepe intre nervuri, in final ajungandu-se la necrozarea frunzei.Aceasta carenta poate fi primara sau indusa prin exces de potasiu sau prin asfixiere. Excesul de magneziu poate incetini rata de crestere, dar asta se intampla foarte rar.
Anca are nevoie de o apa pentru schimb cu o duritate mult mai mica, sau chiar, apa de osmoza, pentru schimb saptamanal de 40 % din volumul brut, pentru a impaca flora si fauna in situatia actuala.

Stefan "" ATENTIE "" marita, nu am generalizat, am spus-o strict aici pentru acesta situatie in aceste conditii, deci trebuie sa fii atent si sa diseci putin in ce context se impune acesta solutie, nu trebuie sa iei spusele la modul general, daca ar fi fost vorba despre o procedura generalizata probabil ca ar fi facut subiectul altui topic.
Ancamarketing wrote:As aprecia tare mult daca ai putea sa mi raspunzi punctual si personalizat la acvariul meu cat si cum trebuie sa fac referitor la lumina, schimb, co2 etc, nu doar in teorie.Multumesc


Da sefa, se poate, cum sa nu, dar tot cam a teorie o sa sune !
Voi incerca sa fac o personalizare a modului de intretinere si dezvoltare a acvariului tau, fara a lua in calcul fauna. Pornesc de la idea ca doresti un bazin plantat, stil Olandez sau Natural, aceste stiluri fiind unele din cele mai costisitoare ca si costuri de intretinere si evolutie, fiind foarte pretentioase necesita atentie si interventie permanenta. Lucrurile se simplifica, daca in realizarea acestor stiluri se aleg specii de plante din categoria celor cu dificultate foarte usoara, usoara sau moderata, in acest moment dotarile bazinului tau nu pot face fata speciilor de plante de categoria dificila sau foarte dificila, chiar si pentru unele specii din categoria de dificultate moderata te poti lovi de un necesar de lumina foarte ridicat. Deci este foarte important sa stii ce doresti sa ai in acest bazin, ca eu sa te pot ajuta cu o "" personalizare "" in modul de utilizare al fertilizantilor, luminii, CO2-ului, schimbului de apa. Insa in tot acest timp tu trebuie sa intelegi fenomenul acvaristic in puritatea lui.

Asta este ce ai acum si modul in care ai procedat :

- bazin 130 x 50 x 50 = 325 l Brut
- lumina 4 x 54w = 216 w = 0,66 w/l nu este relevant dar este un reper, bazin moderat iluminat, dar nu suficient pentru speciile de plante din bazin,
- fertilizare 30 ml Vimi all in one / zilnic - o alegere putin neinspirata in raport cu categoria plantelor pe care le detii, ele si-ar dori mai mult,
- fertilizare EC 10 ml/zi - eu as renunta la aceasta solutie atata timp cat am aditie presurizata de CO 2, dar as miza pe el in situatia in care as suspecta aparitia algelor
- Ph 6,8 setat si mentinut constant cu aditie de CO 2, dizolvarea cantitati de CO2 este in raport direct cu Kh-ul si Ph-ul la tine concentratia de CO2 este la o valoare aproximativa de 48 mg/l mult dar nu dauneaza, poti micsora concentratia pana la 30 mg/l urcand Ph-ul la 7dGh, dar ai plante care doresc o aciditate mai mare,
- schimb de apa 30-40% saptamanal , bun pentru fauna, dar nu la fel de bun si pentru flora,
- filtrare insuficienta in raport cu structura bazinului in acest moment, legat de fauna, hrana si temperatura,
- temperatura 28-29 grC aceasta fiind temperatura setata, probabil ca ea mai creste putin in perioada de iluminare a bazinului - foarte mare in raport cu flora, eficienta filtrari, concentratia de oxigen deficitara la temperaturi inalte mai ales pe timpul nopti,
- curenti in coloana de apa insuficienti, in filmuletul postat se observa foarte bine ca acestia exista numai in partea de sus a bazinului, si doar pe o anumita zona, in mod normal trebuie sa existe un flow suficient de puternic in toata coloana de apa de la suprafata pana la fund, acesta avand rolul de omogenizare a volumului de apa cu toate elementele necesare dezvoltari plantelor de la radacina pana la varf, de pastrare a concentratiilor la fiecare nivel al plantei, de aducere a nutrientului cat mai aproape de fiecare frunzulita a plantei. Acolo unde apa nu se misca sau se misca foarte putin intodeauna vor fi probleme legate de dezvoltarea plantelor si sau aparitia anumitor categorii de alge. Valurirea puternica la suprafata apei mareste concentratia de oxigen si scoate din apa alte gaze printre care si o parte din CO2, dar nu elimina carbonul adica ceeace doreste de fapt sa consume planta din CO 2, in acelasi timp in care la un momet dat concentratia celor doua elemente ( oxigen si CO 2 ) se va stabiliza la un anumit nivel .

Cum ar fi ideal sa fie si cum sa procedezi pentru flora existenta ( exclud fauna ):

- volum 325 l brut
- lumina 5 x 54 w = 0,83 w/l la acest nivel ar fi un bazin bine luminat, dar vor fi momente in care inca un 1 x 54w va face diferenta,
- fertilizare daca vrei sa mergi in continuare pe Vimi trebuie sa treci la Vimi all in Red dozare la volumul BRUT si marita doza in functie de evolutia plantelor.
- EC il poti exclude din schema dar ca sa fii sigura ca nu te ating algele il poti folosi in continuare ( asta nu exclude cu desavarsire aparitia algelor ) o doza de 1ml/50l este suficient la volumul bazinului tau,
- Ph - mentinut in continuare la 6,8 dGh, dar de luat in calcul un update pentru un reactor mai eficient care sa ajute coborarea Ph-ului lejer la 6,6 - 6,7 dGh, la acest nivel al concentratiei de CO2, poti exclude EC din schema fara teama.
- scimb de apa, cum am spus in ultimul meu post 25 % din volumul brut la o perioada de 14 - 21 zile chiar si la 28 de zile cu o observare atenta a plantelor, asta este o particularitate in cazul tau, datorita duritati mari care nu ajuta flora in acesta situatie. Altfel stau lucrurile daca ai face un schimb de apa cu duritate mai mica sau cu apa de osmoza, plantele ar fi in al noualea cer.
- filtrarea trebuie regandita si recapacitata chiar si in cazul in care renunti la discusi, ori un pas mai sus cu inlocuirea treptata a mediilor de filtrare existente cu medii de performanta maxima, ADA Bio Rio sau Seachem Matrix, sau adaugarea a inca unei canistre plina full cu sera siporax.
- cureti cu flow mai mare pornind de la nivelul substratului in toata coloana de apa chiar daca la un moment dat undeva, ceva va optura si reduce eficienta curentilor, dar ei totusi vor exista.
- fauna se va adapta atasata acestor conditii , dar ea nu trebuie sa influenteze cu nimic si sub nici o forma, parametri bazinului. Daca doresti o anumita fauna, incearca un biotop, cu siguranta va iesi mai bine.

Cele scrise mai sus nu reprezinta o personalizare a bazinului tau, ci un mod de cum as proceda eu in conditiile respective, este strict parerea mea, cumulata prin practica si informatie la nivelul meu de pregatire si intelegere ! Poate ca nu va iesi foarte bine dar cu siguranta nu va fi rau !







Humbert wrote:interesanta teorie asta cu asfixierea plantelor.
problema e ca eu de exemplu m-as fi asteptat ca pestii sa se asfixieze primii.


Tocmai !

Plantele de suprafata si fauna se descurca cel mai bine intr-o asemenea situatie !
Fauna nu este ancorata iar plantele de suprafata nu au nevoie de oxigenul din apa.

Buna !
Cauzele sunt multiple, ce s-a spus pana acum sunt doar o parte din cauzele care influenteaza negativ un acvariu plantat, avand ca fauna discusii. Dar nu aceste aspecte influenteaza atat de mult dezastrul care sa petrecut. Daca totusi doresti sa cresti discusi alaturi de plante, inlocuieste plantele pe care le ai cu plante mai rezistente la temperaturi inalte pe termen lung si foarte lung, desi sunt putine plantele care reusesc sa se adapteze la temperaturi de peste 28 grC.
Nu are sens sa mai spunem unde s-a gresit, eu voi spune doar ce trebuie sa faci de acum incolo, pentru a avea plante in acvariu.
- o temperatura optima pentru cresterea plantelor este 24-26 grC
- miscare puternica la suprafata apei
- curenti mai puternici in coloana de apa
- doza de fertilizare calculata la volumul brut si crescuta proportional cu cresterea masei plantate
- schimb de apa maxim 25 % din volum la 14 - 21 zile chiar si la 28 de zile
- CO 2 cat cuprinde, cat se poate dizolva, pana la limita de rezistenta a faunei, Carbonul este esential in dezvoltarea plantelor, el reprezinta 40 % din structura lor fizica.
- lumina da tonul, ea dicteaza modul de crestere si dezvoltare a plantei, intensitate luminoasa de la suficient la puternic, lumina de calitate, o perioada de timp suficient de lunga sa poata asigura procesul de fotosinteza optim, atat ar trebui sa fie suficient
Pentru ca toate acestea sa functioneze,trebuie respectat un principiu elementer, bazinul trebuie sa fie stabilizat total.

Este o experienta, nu o tragedie !
Succes !


Concluzia certa si finala este ca plantele tale s-au axfisiat, din cauza lipsei de oxigen, concentratie redusa drastic de temperatura ridicata si lipsa de miscare a apei la suprafata.


Butelie CO 2
- capacitate 6 kg = 8 l
- an fabricatie 2012/04
- inaltime 80 cm
- diametru 14 cm
- recipient de otel
- garda la robinet
- urmatoarea revizie 2022/04
- nota aspect vizual 9 / 10
Pret de vanzare 500 lei
Se vinde incarcata .
dan.pavelescu wrote:ramane cu sump dedesubt, dar n-am chef sa vorbesc acum ca m-am certat cu dobitoaca


Sa-ti fie rusine !
De exprimare bre, nu ca te-ai fi certat cu doamna !
Denis90 wrote:twinstarul a fost scos dupa prima saptamana de functionare tot dupa sfaturile unor colegi de pe forum...twinstarul pica din peisaj


Twinstar-ul pica din peisaj fizic, dar efectele lui raman si dureaza. Tu nu vezi. Este ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic, totul este ca si inainte de folosirea twinstar-ului. Numai ca dupa folosirea lui excesiva, dupa tot procesul de electroliza, acvariul a ramas fara multe elemente care sunt esenta proceselor de mentinere a echilibrului in acvariu. Tu ai destabilizat intregul sistem, ai dus acvariul inapoi la stadiul de inceput, chiar mai rau, ai oxidat tot ce se poate oxida elemente micro, macro, carbon, in plus datorita acestui sistem, s-au initiat alte reactii care de obicei ele nu se petrec in acvariu absolut de loc in conditii normale.
Dupa o saptamana care este un termen nesigur, poate ca lai folosit mai mult de o saptamana, poate 10 zile tu renunti la acel dispozitiv si continui in mod normal cu aceiasi rutina fireasca fara sa realizezi ca tu in perioada de functionare a twinstar-ului nu ai avut fertilizare micro, nu ai avut fertilizare macro, nu ai avut aditie de CO2 la parametri pe care i-ai dorit tu pentru ca twinstar-ul a oxidat si a legat chimic, tot timpul ( 2 min din doua in doua ore ) absolut orice element care reactioneaza direct si indirect intrun sistem electrolitic in urma caruia tu ai obtinut hidrogen ,oxigen, clor ,hidroxizi alcalini,peroxizii,oxicloruri, metale etc.
In topicul deschis de tine, in urma cu doua luni, intentiile mele au fost sincere si bine intentionate, am incercat sa-ti starnesc interesul de a cauta tu informatii care sa te faca sa intelegi fenomenul general al electrolizei si non-motivul folosiri lui in acvariu.

Cam asa stau lucrurile, Denis !

Cu parere de rau, dar asta este situuatia, deci punct si de la capat, a fost un experiment dezatruos pentru tine, uital si mergi inainte !

geani wrote:Stati putin...poate nu inteleg eu...toate minunatiile alea de alge au crescut intr-un acvariu unde functioneaza un twinstar ??
In descrierea acvariului nu se spune nimic despre existenta acestui twinstar


Pai asa se pare !
Nu spune nimic in descrierea acvariului, dar spune in linkul pus de mine, ca il foloseste o data la doua ore timp de 2 min.

Aceasta planta este visul meu !
O astept cu mare interes si in Romania !
Multumesc pentru informatie Alex !
Toate cele bune !
Denis90 wrote:un sfat?


La toata treaba asta te-a ajutat cu succes, minunatia aia de twinstar !

http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/32145.page#p267340

Eu iti dau un sfat din punctul meu de vedere, renunta la twinstar si reset, de la capat !

Este usor de realizat daca pastrezi aceleasi proportii !
In cazul tau, aceste proportii se maresc cu 300% , va creste copacul de trei sau patru ori, tulpina va fi mai groasa , iar coroana copacului nu va putea fi realizata cu acel moos, si nici cu altul, iar daca se va realiza nu va arata bine, si va fi foarte fragila, la cea mai mica miscare se va desprinde.
maryusdv8 wrote:Nea Dan, astfel de comentarii imi sunt de mare folos (de foarte mare ajutor mi-au fost cele facute de Alex, ulterior afisarii rezultatelor de la RAC, pareri impartasite celor ce au cerut acest lucru... un mare plus)Nu-mi dau seama la care zona a acvariului faceti referire, cand spuneti de Hiydrocotyle verticillata.


Este vorba despre zona dintre cele doua dealuri mari din stanga,la baza lor este o tufa, pe care prima data am considerato a fi formata din mai multe tulpini de hydrocotyle verticillata, studiind mai bine fotografia care nu este prea generoasa in a oferi detalii, am zis ca este lobelia cardinalis small form, am reeditat, si nu stiu ce sa intamplat ca pana la urma a ramas tot hydrocotyle, dar era prea tarziu sa mai editez si a ramas asa. In principiu ideea era ca lobelia are forma frunzei rotunda si mare in comparatie cu cellelalte plante, si nu se potriveste cu ce este acolo. Am peacock moos si fissidens fontanus, din cate imi amintesc am spus ca iti opresc pentru acest setup, eu sunt batran si mai uit, deci in continuare oferta ramane valabila pentru cand ai nevoie .
 
Forum Index » Profile for dandumitru » Messages posted by dandumitru
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com