[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: YDarius
Forum Index » Profile for YDarius » Messages posted by YDarius
Cred ca suntem in aceeasi situatie. Urmeaza sa vin in Romania in iulie, si va urma o perioada de 1-2 luni de gratare, vacante si toate cele. Cu proiectul sunt in stadiul urmator:

Am achizitionat :

- Acvariul
- Matrix ( 1l deocamdata pt ca nu mai avea )
- Fitingurile
- Skimmer
- Pompa recirculare
- Live Sand

Urmeaza sa achizitionez :

- Lampa led - sunt in dubiu pt ca am gasit o lampa in china la 180$ care are numai reviewuri bune si nu stiu ce sa fac.
- Stand acvariu
- Inca 2l Matrix
- Seachem Seagel
- Pompa de valuri - nush daca sa iau wp-25 astept reviewuri
- Sare - cred ca o sa iau DDH2O

Cam asta e ce imi vine in minte acum.
Asta da colet Sa le stapanesti sanatos !
Incet si sigur
Ma bucur ca m-am inselat ! Oricum zic sa nu mai continuam discutia aici, in caz ca mai este ceva care vreau sa-ti arat, sau sa imi arati, o facem pe privat sau pe un topic destinat.
Revenind la filtrul Arhitectului, nu cred ca este foarte greu sa incorporeze un reactor de denitrificare, daca doreste asta, in camera pompei de recirculare care sa se verse in aceeasi camera.
Bafta
kirucd wrote:
YDarius wrote:Nu vreau sa te contrazic , dar nu ai dreptate, se pot folosi si la acvariile de apa dulce, am vazut pe un forum extern un raspuns oficial de la NP Biopellets care spune ca se pot folosi si la apa dulce. Dar nu asta a fost rostul intrebarii mele, ci acela ca nu vad rostul, daca va umple a doua camera cu matrix, o sa aibe destul material filtrant pt partea biologica, nu merita complicarea cu reactoarele. Cel putin asta e parerea mea, sau crezi ca daca va umple camera 2 cu matrix nu este suficient ?

Darius se pare ca nu intelegi notiunile de baza. Filtrarea biologica inseamna nitrificare si denitrificare, care sint
doua lucruri distincte. Si care se intampla in conditii diferite. Biopeletii sint o metoda de denitrificare folosita in
acvaristica marina, iar daca vrei tu sa ii testezi in acvaristica de apa dulce nu ai decat. Reactoarele despre care
vorbesc eu si pe care le implementeaza cineva de la Timisoara, sint pentru denitrificare. Compartimentul de care
vorbesti tu, ala pe care il umpli cu matrix, va face numai nitrificare. Din punctul meu de vedere acvariile cu cichlide
au o problema in general: si anume nivelul mare de nitrati. Si cine spune ca nitratii nu conteaza, ca nu fac rau,
se inseala. Exista studii care demonstreaza ca un nivel al nitratilor mai mare 10 are influente nefaste intr-un
acvariu de apa dulce. De apa sarata nici nu mai vorbim. Solutiile sint schimburi mari de apa, sau reactoare de
denitrificare. Fiecare alege ce i se pare mai usor si mai sigur.

Sa imi arati si mie pe cineva care foloseste cu succes reactor cu biopeleti in acvariu de apa dulce.
Faptul ca producatorii NP biopellets au afirmat ca se pot folosi si in apa dulce, asta nu inseamna ca se
si folosesc. In apa sarata se folosesc obligatoriu cu un skimmer de proteine (Arhitectule skimmerele de
proteine din acvaristica sarata sint total diferite de skimmerele din acvaristica de apa dulce si fac cu
totul altceva), pe cand in apa dulce nu ai la dispozitie un skimmer de apa dulce care sa iti scoata carbonul
organic care poate fi eliberat de biopelete. Deci problemele sint mai complicate in apa dulce cu biopelete.
Cand gasesti pe cineva care foloseste cu succes aceasta metoda pentru denitrificare intr-un acvariu de apa
dulce sa ne anunti si pe noi Darius.

In privinta designului eu as merge pe varianta 1, cea cu 3 compartimente, daca pui mediile filtrante in
sac din plasa poti sa le scoti usor pentru curatenie. Daca le scoti nu trebuie sa le lasi pe uscat, e bine
sa le tii in apa scoasa din acvariu. Designul 1 mi se pare mai bun pentru ca apa va trece mai uniform
prin mediile de filtrare. In cazul unui singur compartiment apa isi poate alege un drum mai usor prin
compartiment si e posibil sa nu treaca peste tot la fel, si in al doilea rand in varianta cu un singur
compartiment exista probabilitatea ca pompa de recirculare sa bage inapoi in acvariu detritus, indiferent
ca este un praf fin. Ceea ce nu este de dorit.

O zi buna,
Dragos

Salut Dragos, nu vreau sa incep o polemica, dar te contrazic deoarece nu mi-a placut felul in care ai raspus. Ne-am alaturat acestei comunitati din pasiunea pentru acvaristica, si pentru a invata unul din experienta celuilalt. Preferam sa imi arati unde am gresit nu sa imi zici ca nu detin notiunile de baza deoarece orice raspuns pe care l-am dat, m-am informat in prealabil asa cum cred ca si tu ai facut-o. Asa ca o sa-ti zic unde cred ca nu ai dreptate :
- Filtrarea biologica ( Nitrificarea si Denitrificarea ) se face in conditii aerobe si anaerobe, iar tocmai acesta este motivul pentru care Seachem Matrix se deosebeste de celalalte materiale filtrante, deoarece asigura suportul bacteriilor nitrificatoare cat si denitrificatoare. Mai jos am atasat detaliile oferite de cei de la Seachem : http://www.seachem.com/Products/product_pages/Matrix.html

- Faptul ca cineva de la Timisoara implementeaza reactoarele nu are nici o relevanta, deoarece materiul din reactoare este important, nu plasticul care il inconjoara. Eu nu am spus ca am incercat biopeletele in acvariile de apa dulce, nici ca sugerez cuiva sa o faca, mai mult am zis ca nu il sfatuiesc sa o faca. Am spus doar ca am vazut pe un forum extern un raspuns oficial din partea celor de la NP Biopellets care afirma ca se pot folosi si in acvariile de apa dulce. Eu nu pot sa iti arat pe cineva care foloseste reactoarele cu biopeleti in apa dulce pentru ca nu cunosc, dar pot sa iti arat pe cineva care nu a fost multumit de biopeleti in apa sarata, dar asta nu inseamna ca nu sunt bune. Mai jos am atasat raspunsul :image

In ambele cazuri este cuvantul tau impotriva cuvantului producatorului.
Stiu ca esti o persoana careia ii place sa spuna lucrurilor pe nume, dar si eu sunt la fel. Imi cer scuze in cazul in care nu am inteles raspunsul tau cum trebuie.
Numai bine,
Darius
Subscriu la ce spune Koala. Eu am zis varianta 2-a in cazul in care faci dintii de la overflow in laterala lui, daca ii faci pe lungimea lui merge si varianta 1 la fel de bine.
Din punctul meu de vedere este varianta castigatoare
Apa nu stagneaza in compartimentul skimmerului pt ca o trage pompa. Designul este pt acvariul meu, nu am mai stat sa sterg scrisul
Vrei neaparat sa faci 4 camere ? Poti sa faci prima varianta cu 3 camere, in prima burete, a 2-a matrix, a 3-a pompa. Nu inteleg de ce te complici cu atatea camere, Matrix este mai bun decat Micromec, deci nu are rost sa folosesti 2 materiale, matrix fiind suficient. Incalzitorul nu are nevoie de o camera separata, poti sa il bagi in aceeasi camera cu pompa de recirculare. O sa iti atasez poza cu sumpul facut de mine, poate te ajuta..
image

In prima camera poti pune buretele, in camera 2 poti pune matrix iar in camera 3 pompa.
Nu vreau sa te contrazic , dar nu ai dreptate, se pot folosi si la acvariile de apa dulce, am vazut pe un forum extern un raspuns oficial de la NP Biopellets care spune ca se pot folosi si la apa dulce. Dar nu asta a fost rostul intrebarii mele, ci acela ca nu vad rostul, daca va umple a doua camera cu matrix, o sa aibe destul material filtrant pt partea biologica, nu merita complicarea cu reactoarele. Cel putin asta e parerea mea, sau crezi ca daca va umple camera 2 cu matrix nu este suficient ?
kirucd wrote:Aqua Illumination contraataca pe piata ledurilor

http://reefbuilders.com/2013/05/17/ai-hydra-led-coming-hot-95-watts-399/

20 de canale dimmabile separat, practic fiecare led poate fi dimmat independent!
Si au inclus cam toate lungimile de unda pe care si le-ar dori un reefer

O zi buna,
Dragos

Arata foarte bine, si la un pret mai acceptabil.
Arata foarte bine proiectul tau, mult succes cu el !
Salut, si mie mi se par cam multe compartimente, cred ca 3 sunt suficiente, unul mai mic pt filtrarea mecanica, al doilea pt biologica si al treliea pt pompa.
Nu cred ca placa aia de gresie va arata bine in acvariu, mai bine faci din acrilat negru, parerea mea.
As merge tot pe varianta ta de sump, in care apa sa se plimbe prin camere, mi se pare ca asigura o circulatie mai buna a apei prin mediile de filtrare.
Ce reactoare vrei sa pui ? pe biopeleti ?
Bafta,
Darius.
E bine, sper sa nu ai probleme cu el. Am citit ca trebuie sa ai o asiguri o dieta cat mai completa si diversificata, in cazul tau in care mananca. Oricum sunt sigur ca te-ai documentat probabil mai mult decat mine
Imi pare rau pt pierderea coralului, Moorish Idol este un peste foarte frumos dar esti sigur ca este reef safe ? Am citit mai multe articole si threaduri in care se spune ca ataca coralii.
Salut, bine ai venit si multa bafta cu proiectul tau !
O sa incerc sa iti raspund la intrebari cat de bine pot:

1. Nu are nimic daca ai sticla securizata, ai un plus de siguranta in caz ca se intampla ceva. Nu stiu daca iti va ajunge un tub de silicon, mi se pare cam putin, dar sa iti spuna colegii, pt ca eu nu am lipit acvarii.

2. Pt suport cred ca poti monta niste picioare reglabile, dar sa ai grija sa suporte greutatea acvariului.

3. Eu am folosit la acvariul meu, un fel de burete la rola de 0.5 cm grosime, dar poti folosi si polistiren extrudat, fara probleme.

4. Pt a scoate umezeala din capac, cred ca trebuie sa asiguri o circulatie a aerului, astfel incat aerul din interiorul capacului sa fie inlocuit cu aer din afara capacului. Cel putin asa mi se pare mie logic.

5. Filtrarea este subdimensionata, mai ales daca vrei sa populezi acvariul cu ciclide malawi. Trebuie un filtru cu un debit de 1200-1400 l/h.

6. Iluminarea poti sa cauti pe forum, era pe undeva un studiu cu mai multe tipuri de neoane ( cu poze )

7.Substratul este ok, sa il speli bine inainte sa il folosesti.

8. Plantele nu or sa reziste in acvariu, cel putin la mine nu a rezistat nimic, or sa le manance pestii, sau or sa le scoata tot timpul din substrat, pt ca marea pasiune a ciclidelor malawi este sa mute nisipul

9. Poti folosi pietre de rau.

10. La pesti te-as sfatui sa mergi decat pe ciclide, specia ti-o alegi in functie de preferinte, dar cele trei sunt foarte ok, ai mai multe culori in acvariu. Cred ca un mascul la 5 femele este ok.

11. Testele necesare care imi trec prin minte acum sunt:
- NH3
- NO2
- NO3
- PH
- KH

Daca am scapat ceva te rog sa imi zici. Si mai asteapta pareri si de la colegii mai experimentati decat mine, poate am gresit pe undeva.
Darius
Am deschis acest topic pt cei care doresc sa ilumineze acvariul cu ajutorul lampilor T5. O sa pun un articol pt cei care vor sa se inspire in alegerea combinatiei neoanelor, cat si a Brandului neonelor. Rog pe cei care mai stiu asemenea articole sau din experienta proprie sa isi expuna parerea.
Darius.

http://home.comcast.net/~stevelarsen00/site/?/page/Lamps_and_lamp_combinations/&PHPSESSID=947114d83ebd43d27855241857aa7f39
Salut si multa bafta in continuare !

Neonele ATI sunt foarte apreciate, o sa iti scriu o combinatie pe care am gasit-o pe net la niste oameni experimentati, zic eu :

ATI 4 lamp fixture

Blue
Fiji Purple of ATI Purple Plus
Blue
Aquablue

P.S : O sa postez si la echipamente intregul articol despre iluminatul cu T5.
Unde e surpriza ?
Foarte frumos ! Bine ai venit !

Forum Index » Profile for YDarius » Messages posted by YDarius
Go to: