[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: viulian
Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
Message


Clor e in produsele acelea de spalat la baie eu pun un capac de Domestos si cam un litru de apa. Domestos gasesti la orice colt de bloc, pentru WC.
In principiu tii planta 2 minute (anubiasul rezista maxim 4 se spune - si confirm - dar na).
2 minute e safe pentru anubias fiindca are frunza groasa (alte plante sunt mult mai sensibile) eu am tinut 2 minute un echinodorus si si-a pierdut toate frunzele (radacina a supravietuit si ii da iar frunze acum).

Apoi, anubiasul trebuie sa stea cu radacinile neinfipte in nisip, fiindca putrezesc. Trebuie fixat pe o piatra ceva sau pe un mopan, altfel planta e bolnava [si poate de aceea a fost si atacata de alge].

Pana una alta, daca te streseaza alga - incearca cu clor-ul (Domestos) si dupa aceea afla ce e in neregula la tine in acvariu (ph, kh, gh, prea multi nutrienti, prea multa lumina, etc) citeste studiaza.. de alga respectiva - si vei vedea ce e de facut. Daca ai parametri respectivi, pune-i aici, sa vedem.
Salut si bine ai venit

Despre alga, uita-te aici http://www.aquaticscape.com/articles/algae.htm si cauta Brush algae - seamana cu a ta ? (ultimile 2 din cele 4 poze).

Daca da, atunci scoti anubias-ul si il tii 1-2 minute intr-o solutie de 1:19 apa cu clor (19 parti apa la o parte de clor).
Banui ca e asa de ceva vreme, cateva luni nu ?

Ar fi si solutii mai putin radicale, dar eu n-am avut rabdare sa le incerc.
La mine rezista si la un ph 6.5 (dar mai decolorati) fiindca [presupun eu] tin in apa niste os din acela de pasari (cuttle bone) - o bucatica mica asa, cam cat o bricheta sa zicem.
Ar fi trebuit sa postezi la un alt topic (nu la acesta de donatii), insa raspund in ideea ca poate cineva cu 'putere' va face ordine.

Pomacea au nevoie de un PH peste 7. Din observatii personale la un PH 6.5 sau mai mic, pomacea nu mai pot asimila calciul, isi pierd proteina aceea portocalie (sau ce este), carapacea li se subtiaza pana cand se gaureste, si mor..

Acum, e posibil sa fie si altceva, dar as vrea sa stiu ce ph si ce gh ai in acvariu, si de asemenea sa-mi descrii daca au vreo simtomatologie.. (de exemplu, daca isi schimba culoarea catre alb si abia dupa aceea mor, sau daca stau nemiscati sau culcati pe-o parte, etc..).
Multumesc, de aceea intrebam si eu sa vad ce si cum ca banuiam ca nu e acelasi lucru..

Multumesc de raspunsuri. Nu voi fertiliza cu asa ceva.
Am reusit sa fac o super poza \/

Ha, l-am prins cu mustati:

image

image
Saluti..

Uite tot citeam de plante, etc, multi folosesc NPK. Dupa ce am stat o ora (cred) la o coada mare, am reusit sa cumpar asa ceva:
http://www.agrostoc.md/products/fertilizers/crompax/index.html

Pentru cei lenesi sa faca click, continutul este:
N 0,2%
P 0,4%
S 0,3%
K 0,02%
Fe 220mg/l
Mg 550mg/l
Zn 49mg/l
Mn 54mg/l
Cu 35mg/l
Alte elemente:B,Ca,Mo,Co,Ni 10mg/l

NPK stiu ca e ok, dar restul.. ar face rau in acvariu (B, Ni, Mo, Co) ?

Multumesc,
Melcii daca au mancat, nu prea se misca. Plus, nu mananca mizeria din acvariu - cauta si ei alge, dar nu se ating de resturile pestilor sa stii.

Melcii pot fi timizi insa daca se simt amenintati.. sau daca e o concentratie toxica acolo de amoniu.

Recomand sa mergi la magazin si ia niste mancare de fundul acvariului (algae waffers - se vinde pentru corydoras / ancistrus - niste pastile rotunde, verzi de obice, care cad la fundul apei - sunt si preferate ale melcilor) si vezi cum se comporta.
Mie cand mi se intampla asta, imi dau seama ca e momentul sa spal buretele care s-a umplut prea mult, viteza apei scade (prin tubul de evacuare) si nu mai exista suficienta [de]presiune incat sa 'suga' aer-ul din tubul de aer (bernoulli effect parca).

Deci spala buretele (dar ai grija sa citesti pe aici cum, adica nu la apa de la chiuveta, etc)
E si normal - daca n-ai intrebat mai nimic, n-ai aflat mai nimic.
Asa ca da, mai bine nu mai intrebai in felul in care ai facut-o

Zi si tu care e problema cu ei - se albesc cumva ?
N-ai zis de care sunt, pomacea, neritine, melci negri mici de substrat..
Evident ca le trebuie mancare. Niste algae waffers, mananca innebuniti.. din cand in cand salata, samd..

Fii si tu mai specific cu conditiile (ph - melcii nu o duc prea bine in conditii de ph acid), ce duritate ai (GH-ul), ce concentratie de Calciu, ce temperatura, ce pesti ai, si dupa ce vei zice astea, o sa primesti un raspuns mai clar.

Altfel, sa ghicim gandurile nu stim
Thanks for advice, neputand sa identific mai devreme, am purces la spalaturi cu clor, pana mi-o veni alta idee cu ce e in neregula in acvariu.

Am scos lilaeopsis brasiliensis si am pus in clor cu apa - deasemenea si tot pietrisul care fusese 'atacat' de alge.
Geamul l-am frecat cu chestie din aceea care e cu magnet. Se pare ca peroxidul a avut ceva efect (cand am pus in acvariu) fiindca acum se lua usor de pe geam [incercasem mai dedemult, dar nu ceda deloc].

Lilaeopsis brasiliensis stau acum intr-un bol cu apa si nitel ingrasamant, la soare, sa creasca nitel, caci au fost paradite rau de alga si nu le-as pune direct in acvariu.

Multumesc de idei, speranta mea ca e o alga anume a fost desarta
Mi se pare mie, sau intrebarea ta e putin ... ciudata ?

Suna a: "De ce mi-au murit melcii, dupa 2 saptamani, in conditiile in care nu le-am dat de mancare?"
Sau: "Melcii mor cumva daca 2 saptamani nu le dau nimic de mancare ?"

Nu e cam evident ?
Ai putea te rog sa faci o poza sa vad si eu ?
Deci SAE se naste cu mustati, nu pot sa pretind ca ai mei sunt adevarati si ca le vor creste mustaile mai incolo nu ?
Super misto...

Doar un peste ?!
Asa, si am uitat - dilema cea mai importanta sunt mustatile: nu le vad! Mustatile trebui sa fie 2, dar astia ori sunt prea mici si nu le au, ori nu sunt SAE (ar trebui sa aibe 1 pereche de mustati).
Am luat si eu 2 - cica 'siamezi'.

M-am tot uitat pe google de-am turbat, cum nu am vazut in realitate pestii decat acum, am dileme:
a) pe google pata de pe coada este evidenta, pe cand la ai mei este ceva mai stearsa, dar e acolo [la pestele de sus nu se vede ca e cu coada intoarsa, dar e ca a celuia de jos].
b) aparent pare in zigzag dunga (adica se vede clar ca e in zigzag) - asta ar fi un element pozitiv.
c) deocamdata stau in apa si halesc ce-or vedea ei, nu i-am vazut pe alga neagra care o am (dar sunt bagati de 2 ore).

Voi cei care aveti deja, sau cunoasteti, sunt SAE sau sunt false / chinese / blah blah ?

image
Mai studiez si in seara asta sa vad. In principiu nu mi se pare corect sa scap de o vaca de alga dand 600 euros pe o instalatie de CO2

Pana una alta, iata ce face o concentratie de 1ml sera algovec / 30mL apa de acvariu (cum ar veni, la un acvariu cam de 45L cat am eu, cam turnat 1kg de sera algovec - enorm stiu, dar omul poate sa viseze nu ?!)

image
La naiba

Da, stiu si eu avertismentul ca nema chimicale pana nu rezolvi cauza (caci apar iar nebunele). Dar am zis macar sa incerc sa vad ce o fi in sonda.

Deocamdata sunt cam confuz:
a) se spune ca si cyanobacteriile sunt filamentoase, iar pozele de la microscop seamana cu ce am vazut la mine.
b) De asemenea si "black beard algae" (care par a fi un red algae) seamana la descriere cu ce am eu + ca seamana si la comportament - cresc greu, se dezlipesc foarte greu, cresc pe marginea frunzelor, etc.
c) Staghorn-ul arata mai mult a fire lungi, si nu sunt asa inghesuite si negre, cam cum sunt la mine.
Uite ce am putut sa observ:

0) Mai dedemult, dupa ce am spalat frunzele de anubias/echinodorus [in solutie diluata cu clor] alga nu a mai aparut pe plante. Dar continua sa se dezolte pe substrat (pe pietrisul de 3mm). Da, aspir si pietrisul, il racai asa usor cu clopotul cat sa intorc primul si al doilea rand de pietre, dar nu o fac meticulos. Insa acolo unde am vazut ca a prins alga, am insistat si tot degeaba.

1) In acvariu am pus 2 zile la rand cam 25ml de solutie H2O2 3% (apa in total este vreo 44L). A fost cam la limita superioara din cate am calculat eu. Concluzia a fost ca au stagnat in zona in care am turnat H2O2, dar atat. Cum am incetat tratamentul, cum au continuat sa mearga mai departe.

2) Am lasat aseara fiola aceea de 30ml (in care am pus cateva fire de Lilaeopsis brasilensis pline de alge) vreme de 2 ore in solutie de H2O2. Din pacate nu s-a intamplat nimic, algele au ramas la fel de negre (doar ca mai aveau bule de oxigen printre ele).

3) Dupa vreo 2-3 ore cum ziceam, inainte sa ma culc, si enervat ca nimic nimic, am pus cam 1ml (la 30mL de apa de acvariu din fiola) de Sera Algovec (care spune ca include si sulfat de cupru). E, azi de dimineata algele din fiola devenisera verzi, slabite, dar ramasesera agatate.

Astept diseara sa vad ce o fi.

Mentionez ca dozez cu Sera [imi scapa numele acum] o solutie lichida.. si cu niste pastile Tetra care le pun la radacina plantelor [poate ar trebui sa o fac mai des totusi, acum ca am bagat si CO2].
 
Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com