E normal sa se intample asa, nu-ti fa probleme. Eventual niste melci care sa se invarta pe acolo (la mine nu ramane intens, ci putin).
Doar sa nu cureti cu produse destinate curateniei in baie; am inteles ca ar merge cu otet (care e safe pentru pesti si plante). Dar tre sa caut iar sa vad pe unde am citit.
La mine pun apa cam 1cm mai sus de marginea inferioara a capacului si daca e sa se formeze, nu se vede.
Nu stiu de ce, dar peste tot am citit ca intr-adevar creste greu. Am mutat-o din acvariul cu 0.3W/L in cel de 0.8W/L (dar nu e cu neon special de plante, nu am gasit inca la dimensiunea aceea) si intr-adevar, ii e ceva mai bine adica apar radacinute noi (la 0.3W/L doar supravietuia greu) insa mi s-au lungit urechile asteptand explozia de verdeata :o
Multumesc pt Marsilea Quadrifolia - nu stiam de ea arata fain si citii ca merge cam in orice conditii (dar greu). Sa vedem, sunt curios.
O intrebare pentru coltul incepatorului, unde nimeni nu se supara pe mine ce aberatii intreb :-)
Ma cam roade sa incerc o planta de gazon (de fapt o alta planta) - incercand initial cu lilaeopsis brasiliensis de care sunt dezamagit ca se dezvolta foarte greu..
M-ar fi tentat Hemianthus callitrichoides ''Cuba'' sau Hemianthus micranthemoides insa in nici o poza nu am vazut melci sau corydoras - asa cum misuna pe la mine prin acvariu.
Si as vi frut sa stiu cum se impaca cu asa ceva ? Pomacea imi dezgroapa din cand in cand cate un fir de lilaeopsis - sau sa fie cory care fac asta ? Ma rog, ma mai trezesc cu cate un fir care pluteste pe sus pe luciul apei..
Pompa de aer poti s-o tii oprita, nu e o problema. Va trebui probabil sa-i dai drumul la vara cand o sa fie foarte cald si apa nu va putea sa tina suficient oxigen, sau daca vezi ca pestii stau mai mult la suprafata apei sa respire).
Pe termen lung s-ar putea sa ai probleme cu carasul care o sa creasca mult prea mare pentru acvariul care il ai.
As vrea sa inteleg si eu de ce s-a format multa spuma intr-una din sticlele pe care le folosesc..
Initial, am facut o sticla normal (fara gelatina adica) si inca una cu gelatina. Sunt foarte multumit de asta cu gelatina, pentru constanta cu care da bule (ma rog acum spre final s-a rarit) si pentru ca vad cam cat 'combustibil' mai are.
Bon, aseara am decis sa fac 2 sticle cu gelatina (pentru cele doua acvarii).
- sticla de 2.5L
- una cu 500g de zahar, alta cu 750g de zahar (am vrut sa vad ce se intampla).
- in rest procedeul clasic, incalzit apa, diluat zaharul (250g doar), amestecat cu gelatina care a stat intr-un paharel cu apa rece), turnat in sticla unde am pus restul de zahar, amestecat bine, lasat sa se raceasca apoi la frigider sa se mai intareasca.
- aseara am pus si drojdia pe care am activat-o separat (intr-o ceasca am pus niste apa calduta si puuutin zahar si drojdia - am amestecat bine - si am turnat peste solutii. Am lasat sticlele neacoperite peste noapte urmand sa le pun azi.
E, azi de dimineata, intr-una din sticle, s-a format o spuma ciudata, care a si iesit din sticla (dar nu s-a prelins).
Intrebarea este de ce ? Ce am schimbat fata de celelalte:
a) drojdia nu mai este din acea la cubulet, ci un altfel de drojdie, granule.
b) am pus ceva mai mult zahar intr-una din sticle (in cealalta sticla s-a format spuma insa vreo 2cm, nu s-a catarat pana sus).
Din cate am inteles drojdiile sunt de doua feluri in mare. Una care face spuna sus (de paine), sau una care se aduna jos pe fundul sticlei (de sampanie).
Asa ca sunt nedumerit.
Spuma mare este din cauza de prea mult zahar, sau din cauza drojdiei ?
Din cate citisem eu, ideal ar fi nisip pe post de substrat; din pacate nu mai tin minte exact unde am citit [si oricum, eu cautam de ghost shrimp, si nu red cherry].
Apa tublure albicioasa inseamna prea multi nutrienti in apa. Asta poate fi din mai multe motive, la ce ma pot gandi acum sunt: filtru cam murdar, ar trebui sapalat, sau plantelor le lipseste ceva si nu consuma si ele suficient samd. Mie mi se tulbura apa cand tund plantele de exemplu, pentru ca am acvariul la limita suprapopularii si filtrele nu prea fac fata sa curete, ma bazez pe plante pentru un ajutor suplimentar. Le-am tuns de vreo 2 ori, si s-a tulburat apa dupa, pana isi revin (iar eu atunci sifonez mai des).
In principiu mie mi s-a limpezit apa abia cand am inceput sa cresc plantele ceva mai bine si probabil si-au adus aportul in a consuma suficienti nutrienti.
Dupa ce am bagat CO2 (bomba cu drojdie) apa a devenit limpede aproape zi de zi [doar ca nu prea ma pot controla, si cand o vad asa limpede mi se pare ca pestii rabda, si dau ceva mai multa mancare. Si o stric singur.. apoi ma chinui sa o refac cu sifonari, samd...]
Dar e cam devreme acum, inca nu s-a stabilizat chiar totul.. adica sunt suficiente bacterii incat sa dizolve nutrientii, dar plantele probabil nu si-au dat drumul inca, sa consume si ele cum trebuie..
Pana la urma cam asta e experienta mea, nu am mai deloc, dar asa mi s-a intamplat in cele 2 acvarii pe care le am. CO2-ul limpezeste apa cum trebuie, caci ajuta plantele sa consume cat trebuie..
Dar e un echilibru fin, in functe de ce ai tu acolo.. deci incercare si eroare..
Dupa ce sa se dezvolta aproape vazand cu ochii (adica am tuns-o deja de vreo 2 ori) si i-am tuns si radacinile, azi de dimineata am zis sa o mut in partea stanga a acvariului, pentru ca sa mai ajunga lumina si la niste fire de cabomba care le aveam in dreapta [si statea deasupra lor, impinsa de curent].
E, nu am putut. I-au crescut radacinile atat de mult, si s-au inconjurat de o cabomba si nu intelegeam ce tine cand trageam de ea.
Mie mi se pare fain. E putin cam rectangular asa, pe margini cele zvelte si pe centru cele mici, mai ales ca m-am tot uitat pe aquatic gardens zilele trecute, si acolo cumva totul este neregulat cu suisuri, coborasuri, o gramada de nebunii.
Oricum, mi se pare mie, sau e putin tulbure apa ?
Error on line 63, column 41 in default/user_posts_show.htm
topics.get(post.topicId) is undefined.
It cannot be assigned to topic
The problematic instruction:
----------
==> assignment: topic=topics.get(post.topicId) [on line 63, column 41 in default/user_posts_show.htm]
----------
Java backtrace for programmers:
----------
freemarker.core.InvalidReferenceException: Error on line 63, column 41 in default/user_posts_show.htm
topics.get(post.topicId) is undefined.
It cannot be assigned to topic
at freemarker.core.Assignment.accept(Assignment.java:111)
at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:221)
at freemarker.core.MixedContent.accept(MixedContent.java:92)
at freemarker.core.IteratorBlock$Context.runLoop(IteratorBlock.java:167)
at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:428)
at freemarker.core.IteratorBlock.accept(IteratorBlock.java:102)
at freemarker.core.MixedContent.accept(MixedContent.java:92)
at freemarker.core.Environment.process(Environment.java:199)
at freemarker.template.Template.process(Template.java:259)
at net.jforum.JForum.processCommand(JForum.java:262)
at net.jforum.JForum.service(JForum.java:228)
at javax.servlet.http.HttpServlet.service(HttpServlet.java:717)
at org.apache.catalina.core.ApplicationFilterChain.internalDoFilter(ApplicationFilterChain.java:290)
at org.apache.catalina.core.ApplicationFilterChain.doFilter(ApplicationFilterChain.java:206)
at fr.xebia.servlet.filter.ExpiresFilter.doFilter(ExpiresFilter.java:1243)
at org.apache.catalina.core.ApplicationFilterChain.internalDoFilter(ApplicationFilterChain.java:235)
at org.apache.catalina.core.ApplicationFilterChain.doFilter(ApplicationFilterChain.java:206)
at net.jforum.util.legacy.clickstream.ClickstreamFilter.doFilter(ClickstreamFilter.java:59)
at org.apache.catalina.core.ApplicationFilterChain.internalDoFilter(ApplicationFilterChain.java:235)
at org.apache.catalina.core.StandardWrapperValve.invoke(StandardWrapperValve.java:233)
at org.apache.catalina.core.StandardContextValve.invoke(StandardContextValve.java:191)
at org.apache.catalina.authenticator.AuthenticatorBase.invoke(AuthenticatorBase.java:433)
at org.apache.catalina.core.StandardHostValve.invoke(StandardHostValve.java:128)
at org.apache.catalina.valves.ErrorReportValve.invoke(ErrorReportValve.java:102)
at org.apache.catalina.core.StandardEngineValve.invoke(StandardEngineValve.java:109)
at org.apache.catalina.connector.CoyoteAdapter.service(CoyoteAdapter.java:286)
at org.apache.coyote.ajp.AjpProcessor.process(AjpProcessor.java:437)
at org.apache.coyote.ajp.AjpProtocol$AjpConnectionHandler.process(AjpProtocol.java:366)
at org.apache.tomcat.util.net.JIoEndpoint$Worker.run(JIoEndpoint.java:447)
at java.lang.Thread.run(Thread.java:619)
Messages posted by viulian
Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor