[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: viulian
Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
Imi pare rau man.. si eu am pierdut cateva prima data - asa ca nu te stressa prea rau.

Atitudinea mea contra algelor este - perfect ca exista - numa bine sa fac experimente sa vad care la care cedeaza

Am un microacvariu de 20L, criptocorine + cabomba, si cred ca in doua luni e plin cu toate algele posibile. In cantitate mica, dar intr-un colt vad ceva maro, pe filtru e ca o pudra verde, pe frunzulite e un soi de fuzz algae. Cate putin din fiecare.
Ieri apa era cam tulbure, mi-am dat seama ca filtrul nu agita suprafata apei (si deci bacteriile, care au nevoie de oxigen, iesisera afara din filtru cumva). Am mutat jetul mai sus (atat am schimbat), pac azi apa limpede..

Suspectez ca alga neagra e de la un fel de mancare. Cam o luna jumate de cand am spalat pe ici pe colo, nici semn de alga. Acum o saptamana, melcii mergeau cam lent, zic ma astora le e foame. Si am pus niste pastile de fund (din alea din care mananca sanitarii si melcii ) care sunt niste algae waffers maricele. Am altele mai mici care nu par a avea mare priza la populatia sanitara, dar sunt digerate. E, de vreo cateva zile vad ca alga a revenit iar pe cateva frunze de anubias.

Si tot ce-am facut nou a fost sa adaug acele algae waffers in meniu.

Deci nu te stressa prea rau cu algele, sfatul meu e sa ai rabdare sa incerci pe rand cate ceva, vreo solutie clasica, sa vezi care merge si care nu. Si nu uita, schimba un singur element odata, gradual. Si o sa te prinzi pana la urma.
Hm! O idee interesanta :-) nu cred ca imi trecea prin cap sa scot traf-ul afara. Oricum, daca am probleme, probabil ca o sa trec la alt fel de capac, cu toate cele in exterior in afara condensului.

Multumesc de idee
Stiu ca e topic vechi de aproape 3 ani, dar na, suspectez ca una din colisele mele sufera de asa ceva:

Observati o gaura (cam de 1mm diametru) intre ochi si gura.

image

Povestea lor e asa:
am luat 4, la aceleasi dimensiuni. dupa ce mi-am dat peste cap tot acvariu ca sa salvez una din ele (fiind nevoit sa-l reciclez pana la urma), au mai scapat doua. Toate bune si frumoase, insa in ultimile 2 luni una din ele a crescut mare si frumoasa, iar astalalata a ramas mica si doar s-a lungit. De vreo doua saptamani a devenit cam letargica, vine sa manance, mai fuge cand o goneste cealalta dar cam atat. Din cand in cand e activa si ea, dar ailalta e aproape de 2 ori mai mare acum, pe cand asta sta mai mult ascunsa.

Am zis ca poate asa o fi natia ei, pana acum, cand studiind acvariul, a venit si s-a postat in fata mea aratandu-mi aceasta rana. Pare 'uscata', dar tind sa cred ca pestele sigur are ceva.

Schimb apa saptamanal 20%, am doua filtre, nu am alge (in afara de una negricioasa care creste lent insa nu stiu ce sa-i fac si din cand in cand mai spal anubiasul si pietrele, pana cand ma prind ce sa-i fac). Oricum, NH4 e nedetectabil, NO2 e mic de tot, NO3 n-am tester.
Indicatorul de CO2 de la dupla arata ca e o concentratie corecta (verde). KH este 5, PH 6.5 stabil (adica e asa mereu).

Probabil a ramas cu niste sechele de la tratamentul tampit care l-am aplicat cand nu stiam ce si cum.. si in timp a slabit si acum vad gaura asta.

Am tot cautat pe net, insa nu mi-e clar ce am de facut. Multi zic ca ar fi hexamita si sa tratez contra asta, aici in thread se spune ca nu e musai de la flagelate, samd. Sunt confuz

In primul rand, este vorba de hole in the head ?
Daca da, ce as putea face. Am epson salt, am bactopur, am verde de malachit, si daca e nevoie de altceva, pot cumpara.. Chiar as vrea sa salvez pestele, imi place teribil portocaliul lor si sunt jucausi.

Multumesc,
Frumoase plante si setup.
Mi se pare mie, sau e luminat doar pe dreapta ?
Nu stiu daca ai CO2 (sunt prea obosit acum sa caut).
In locul tau, fara CO2, as considera inutila lumina. Pentru ca oricata lumina ai da, daca plantele nu au CO2, nu o vor folosi - si te vei uita la lumina multa, ce frumos cresc algele
Secretul nu e lumina, ci echilibrul...
Ca sa poti tine concentratiile sub control, chiar daca in felul asta va dura mai mult ciclarea, este sa schimbi zilnic 10% din cantitatea de apa (chiar 20% nu ar fi o problema) timp de 2-3 saptamani.

In felul acesta, chiar daca concentratia creste (de toxine) totusi exista mereu apa proaspata care sa o scada. Evident, apa nu o pui direct de la robinet, trebuie tratata cu Sera Aqutan sau Tetra Aquasafe (sunt vre 8-10 Ron la magazinele de specialitate). Scrie pe ele cum sa folosesti, e simplu..

De carasi, sugestia ar fi sa ii duci napoi..
Unul singur ar avea nevoie de vreo 50L doar pentru el (in sensul ca intr-un acvariu de 200L poti tine 4 fiindca la acel acvariu ai si un sistem de filtrare muuult mai performat si mai bun decat filtrul intern mititel din cei 54L.
Si informatia aceasta, cu cati L de apa sunt necesari unui peste este pe aici pe forum (Dar nu stiu pe de rost acum).

Deci du ce mai poti inapoi (chiar daca nu recuperezi banii macar stii ca ai facut o fapta buna) si apoi incepi usor usor sa ciclezi acvariu, si abia peste vreo 2-3 saptamani poti sa mai pui niste pesti.
Daca vrei sa mai pastrezi cativa, o sa ii chinui rau, bacteriile acelea nu cresc repede... Cativa s-ar putea sa reziste, dar na.

:18: :18: :18:

Super tare poza! Ar fi momentul sa zic ceva super amuzant, dar nu mai pot, m-am blocat. Looool.
Aoleu

Uite nea_gu, pasul important este sa citesti asta: http://www.acvariu.ro/content/view/78/29/

Apoi... nu prea mai ai ce sa faci cu pestii, care or sa scape or sa scape. Nu te speria, ai inceput prea brusc si e normal. Pana si mie care am inceput pas cu pas totul - tot am dat-o in bara si am pierdut pesti. Important e sa nu te demoralizezi.

Citeste pe aici multe topicuri de la coltul incepatorului, incepe cu ciclul azotului de mai sus, si incet incet o sa intelegi cam cum e treaba si ce pesti sa cumperi pe viitor..
M-am straduit sa adaug un neon la capacul de plastic pt acvariul "Aqua Pro Compact 60L" (54L brut).

Am zis sa postez aici, pentru ca as fi vrut sa vad si eu niste exemple inainte sa ma apuc, dar n-am gasit pe nicaieri.

Cea mai mare problema a fost decupajul plasticului in interiorul capacului. Capacu' asta are o usita care deschizandu-se, te lasa sa montezi un hranitor automat; este deci un suport de plastic in interior, iar podeaua acestui suport atarna aproape deasupra apei nelasand loc neonului suplimentar.
Am taiat plasticul cu un cutit incins la aragaz ssa ca nu recomand nimanui caruia ii e teama

Lampa ce va fi adaugata este o chinezarie de 20RON.
In felul asta am crescut iluminarea de la 15W (PowerGlo) la 30W (pt 44L de apa) PowerGlo + un Daylight cu care a venit acvariul.

Si astept si critici si observatii, pentru ca na, e prima lucrare si am fost nestiutor.

Asa ca iata pozele:

1) capacul intors invers, vedere de sus, am incercat sa rup initial plasticul din dreapta dar era infernal de tare:

image

2) zoom

image

3) m-am decis deci cu un cutit incins in foc si asta e prima taietura:

image

4) dupa cateva cicluri de incins, taiat:

image

5) ultima taietura:

image

6) am lasat jumatate de plastic totusi, pe motiv de sustinere suplimentara, in cas ca am nevoie.

image

7) si cam asa ar veni...

image

8) nu stiam cum sa fixez lampa, asa ca am gasit un joculet mai vechi cu piese numa' bune:

image

9) o bara subtire ar veni aici...

image

10) si una mai groasa aici... (recunosc, am avut noroc cu lampa, avea holsuruburile pozitionate perfect)

image

11) aici ma gandeam cam cum ar veni fixata. cu ocazia asta am verificat daca tine, si cu toate ca oscileaza (adica nu are rigiditate) totusi nu e atat de moale incat sa ma sperie ca la un moment dat ar putea sa cada in apa.

image

12) am mai prins o bara ca sa tina firul prins pe capac si sa nu faca burta prin apa:

image

13) si asa arata deasupra acvariului:

image

14) singurele semne vizibile ale lucrarii:

image

Observatii:

In final, dupa ce a mers o zi, problema era ca se incincea chinezaria.
Asa ca am fost nevoit sa dau la o parte plasticul ce acoperea neonul, cat si capetele albe ale lampii. Partea electrica este acum expusa - insa cum nu voi tine capacul deasupra cand am sa schimb apa, nu cred ca e o problema.
Stiu ca e o improvizatie si ca daca as avea copil n-as face ever asa ceva (sa nu izolez), dar eram prea curios cum o sa fie cu 0.7W/L (in loc de 0.3W/L) ca sa nu incerc
Cat o tine, o tine..

PS: un alt dezavantaj observat, colturile din stanga si din dreapta sus, cum privesti spre acvariu, nu mai sunt luminate mai deloc [e vorba de colturile de sus din poza 13).
Dar cum acolo nu intentionam sa cresc mare lucru acolo sus, nu ma deranjeaza...

PS2: spatiul ramas permite sa hranesc pestii, dar nu sa mai scot si apa din acvariu. Va trebui sa-l dau mereu la o parte, dar asta e..

Cost total:
20RON lampa noua, firul de alimentare pentru lampa (nu avea) l-am luat de la un casetofon stricat, jocul acela il aveam de mult (dar imi amintesc tot vreo 20RON si ala).
Si cam vreo 3 ore de munca in total.
Puteai sa spui frumos ca nu gasesti unde, nu sa dai cu bata ca vai ce tziganie. Asta e noua ne place acvaristica, nu Web 2.0.

Si eu am protestat la inceput, caci am cautat link-ul de 'Search' dar l-am gasit greu, fiind galben pe galben.
Dar din respect, am protestat decent.
Mai baieti, de ce va luati de jsac - exemplul clar de "muieti-s posmagii" ?!

El vrea sa fie tiganie peste tot, in orice post, dai click si gata - sa ne oripilam de toate orataniile, cum adica sa fie ascuns in dreapta sus acolo la gallery ?

Dar la yahoo cand dai attach, nu faci click pe mai multe butoane jasc ? Ia zi tu, in toate cunostintele tale de interfete web, unde faci doar un click si gata magic apare poza mm ?

Munceste putin, cum fac toti, si asta e. Sau urla in gura mare ca esti un lenes care nu intelege, dar stie cum e peste tot - si mergi acolo unde iti e usor, nu unde poate si ai de invatat.

Success!
Inainte sa cumperi, incearca sa faci rost si de un tester de CO2, fiindca s-ar putea sa fie suficient PPM fara sa mai dai banii pe difuzor-ul de CO2 si sa mearga ok cu ceva home made.

La mine sta intre 15ppm si 40ppm (nu e fix - drojdie deh) cu difuzor de tip suzeta -> videos here.
Am avut si eu (si probabil mai am inca) insa cu rabdare se tine sub control - caci la mine cel putin creste foarte greu.

Alga dispare daca inmoi echipamentul in solutie de 1:19 de domestos cu apa (adica 1 parte clor la 19 parti apa). Eu am pus asa din ochi si n-a fost problema. Se pot inmuia si plantele , dar dupa procedura tinut un minut doua, si apoi clatite bine in jet de apa, apoi inmuiate in apa (aflata in alt recipient) unde s-a pus solutie de declorinat (Tetra AquaSafe, sau Sera Aqutan). O sa observi ca moare instantaneu aproape, muuult mai satisfacator decat sa freci la pietre
Am tratat si pietrisul afectat in acelasi mod. L-am scos cu un paharel, ma rog.

Nu am inteles de ce a aparut, nu am gasit inca cum sa dispara (adica vad ca da iar semne au aparut niste punctulete miiiici pe o piatra alba care o am) dar na, nu ma deranjeaza sa spal la cateva luni pietrele si pietrisul pana pricep ce se intampla.
Am chef sa programez niste microcontrollere, si vreau un laptop vechi (poate sa fie si pe la 500Mhz) dar care sa aibe port paralel.

Sa arate ok sa nu fie spart, etc. Aveti asa ceva ?
am mai studiat si eu, se pare ca gH este legat de Ca si Mg, iar kH sunt toti carbonatii.
Parerea mea e ca se merita

Eu am CO2 drojdie + gelatina la 60L (44 brut) si cu 0.3W/L, si plantele si-au schimbat culoarea (verde mai crud si mai intens) si cam trebuie sa le tund la 2 saptamani acum. Plus apa sta mai mult timp limpede acum.

kH

In principiu, daca acvariul e echilibrat nu ar trebui sa ai multe probleme (kH sa fie cel putin 4 ca sa stai linistit ca nu ai pH swing. Am intalnit pareri ca nu prea depinde de kH swing-ul acesta, dar rare - si cum consensul este ca tre sa ai kH peste 4, zic si eu mai departe).

nutrienti:

Fii insa pregatit de un regim tranzitoriu.. adica plantele, avand acum dezlegare la CO2, vor consuma mai multi nutrienti (pe care trebuie sa le dai). Daca nu au nutrienti vor incepe sa se ofileasca de pe undeva, sau frunzele noi nu sunt verzi ci galbui. O sa vezi daca sunt probleme sau nu.

lumina:

In principiu, lumina mai multa o crestere mai rapida, dar problemele se accelereaza [recte algele]. 0.5W/L ar trebui sa fie suficienti, 1W/L e si mai bine, dar na, si problemele apar mai repede daca nu ai experienta. Deci e chiar bine 0.5 (parerea mea) pentru inceput pana te inveti.

Eu recomand sa incerci sa vezi cum e si n-o sa crezi
Dar nu cumva e vorba de carbonati, indiferent ce metal e in stanga acolo ?

NaHCO3 (bicarbonatul) sau MgCO3 etc.. care se combina cu CO2 din apa si in felul asta se atenuneaza ceva dar nu stiu ce (aoleu, chimia - am uitat tot).
Haaa, deci umbli cu ocaua mica nevinovat ca la tine merge totul perfect, si de fapt ai o super invarteala acolo!!

Hehe

Am plecat la cumparat plante (adica o sa intreb pe la magazine si apoi dau anunt pe forum).

Cu cory ii mult in alt acvariu cand oi gasi plantele.
Dar nu zice nimeni nimic de bicarbonat ? Eu cam asa fac..
As vrea sa cumpar 2 tuburi mici, 30cm, 8W - dar cu spectru pentru acvaristica (pentru ca 'din piata' am deja).

Oare are cineva de vanzare ?

Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
Go to: